FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 augustus 2023

Engeland ontsnapt aan uitschakeling op WK voetbal, Australië ook door

Tijdens het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland zijn maandag weer twee van de achtste finales afgewerkt. Het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman nam het op tegen Nigeria, gastland Australië speelde tegen Denemarken.

Engeland - Nigeria
Engeland begon moeizaam tegen Nigeria, dat snel speelde. Uitgerekend de in Engeland geboren Ashleigh Plumptre schoot de Super Falcons na een kwartier bijna op 1-0, maar de bal zwabberde tegen de lat. Nog eens een kwartier later leek Engeland even gigantisch gematst te worden: nadat Rachel Daly in het strafschopgebied een minimaal zetje kreeg in een simpel duel, werd een penalty toegekend, maar de VAR maakte daar terecht een einde aan.

Uchenna Kanu kon Nigeria vroeg in de tweede helft op 1-0 zetten, maar wederom lag de lat in de weg. Het bleef bij 0-0 en Engeland bleef lusteloos ogen, wat voor Lauren James voor frustratie zorgde: de Engelse kreeg een ongekend domme rode kaart, nadat ze na een duel op de rug van de op de grond liggende Michelle Alozie ging staan. Ook de verlenging leverde geen goal op en dus moesten penalties uitkomst bieden, en zo geschiedde: Nigeria maakte er een potje van, hoewel hun keepster er keer op keer goed bij zat. Dat was echter niet genoeg en uiteindelijk schoot Chloe Kelly Engeland naar de kwartfinales.

Australië - Denemarken
In een met ruim 75 duizend toeschouwers uitverkocht stadion in Sydney had Australië had aanvankelijk lastig, maar de defensie en keepster Mackenzie Arnold bleven overeind. In de loop van de eerste helft was het dan raak voor de thuisploeg: Caitlin Foord ontsnapte en schoot de 1-0 langs de Deense keepster.

Denemarken kreeg in de tweede helft weer meer kansen, maar Hayley Raso schoot Australië twintig minuten voor tijd naar 2-0. De inmiddels van een blessure herstelde superster Sam Kerr kwam er kort voor tijd in, een veelbelovend teken voor het verdere verloop van het toernooi voor de Australische ploeg, die de 2-0 voorsprong over de lijn wisten te trekken.

Microsoft begint eigen reparatieprogramma voor Xbox controllers

Microsoft is begonnen met de uitrol van een reparatie -en vervangingsprogramma voor hun eigen Xbox controllers. In 2021 heeft het bedrijf al de belofte gedaan om een reparatieprogramma op te zetten en het ziet er naar uit dat ze nu begonnen zijn om daadwerkelijk daad bij woord te voegen tot dat eerdere besluit.

Microsoft is daarmee één van de eerste grote techfirma's die gehoor geeft aan het "Right-to-Repair" initiatief in Amerika. Op een speciaal daarvoor ingerichte Microsoft-pagina is er een selectie van PCB's, topcases, joysticks, buttons en triggers terug te vinden voor de Xbox Elite 2 Wireless controller en de Xbox Series X|S Controller.

Naast de verkoop van hun onderdelen, heeft Microsoft ook documentatie en video-handleidingen gemaakt om spelers te begeleiden bij het repareren van hun eigen controllers. Voorlopig bestaat het reparatieprogramma nog uit deze twee Xbox controllers. De bedoeling is om in de toekomst ook onderdelen aan te kunnen aanbieden van hun Xbox-console(s). De uitrol lijkt vooralsnog enkel in de US te zijn, hopelijk volgt er een snelle uitrol in Europa.

Wakker Dier prikt Plus-sprookje door: 'verantwoord stunten met vlees bestaat niet'

Van alle supermarkten heeft Plus de meeste vleesstunts, blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. De organisatie zendt hierover vanaf vandaag een radiocommercial uit. “Plus heeft het imago van een ‘verantwoorde supermarkt". Maar verantwoord stunten met vlees bestaat niet,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de eerste helft van dit jaar hadden supermarkten gemiddeld 802 vleesaanbiedingen. Plus had de meeste aanbiedingen: 1.347 stuks. Bovendien steeg het aantal vleesaanbiedingen bij Plus met 26 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Meest verantwoorde supermarkt
Consumenten hebben Plus dit jaar voor de achtste keer verkozen tot ‘meest verantwoorde supermarkt’. Plus draagt dit imago zelf ook uit in zijn marketing. Volgens Wakker Dier gaat het huidige vleesbeleid van de supermarkt niet samen met verantwoord ondernemen. Hilhorst: “Vleesaanbiedingen leiden tot meer vleesverkoop. Voor de dieren, het milieu en onze gezondheid moeten we juist mínder vlees eten.”

Eiwittransitie
Als grootste vleesverkoper spelen supermarkten een sleutelrol in de eiwittransitie. Supermarkten hebben via het Centraal Bureau Levensmiddelen beloofd toe te werken naar een verhouding van zestig procent plantaardige en veertig procent dierlijke eiwitten. Wakker Dier wil dat supermarkten deze verhouding in 2030 bereiken. Een belangrijk instrument hiervoor is stoppen met vleesaanbiedingen.

'Vrees voor toename voedselarmoede door stijgende energie- en voedselprijzen’

Volgens energiebedrijven en budgetexperts dreigen zeker 165.000 huishoudens in financiële problemen te komen door het wegvallen van steunmaatregelen voor huishoudens die de energierekening niet kunnen betalen. Het prijsplafond dat het kabinet vorig jaar invoerde om de hoge rekeningen te beperken stopt eind dit jaar.

Vandaag de dag staat de verwarming misschien niet aan, maar over korte tijd wordt het kouder en neemt de vraag naar energie toe. Het Rode Kruis vreest voor de komende maanden, want hierdoor zullen opnieuw duizenden mensen aan het eind van de maand financieel in de knel komen. Voedsel is al een sluitpost voor vele gezinnen. Steeds meer huishoudens houden te weinig geld over voor voedzaam eten. Met nog een winter zulke hoge gasprijzen zal het voor veel mensen overleven worden.

Het Rode Kruis zag vorig jaar een flinke stijging van het aantal mensen dat bij het Rode Kruis om voedselhulp vroeg. Voedsel wordt nog steeds duurder, deze maand stijgen de prijzen opnieuw met meer dan 11 procent volgens cijfers van het CBS. Hierdoor wordt gezond eten bijna een luxe. Zonder de steunmaatregelen van de overheid dreigt het aantal mensen dat in de problemen komt opnieuw toe te nemen.

Het Rode Kruis biedt hulp daar waar de nood het hoogst is. Via lokale partners deelt het Rode Kruis maandelijks zo’n 32.000 boodschappenkaarten en 5.000 ontbijttassen uit. Sinds eind maart zorgen we samen met het Jeugd Educatiefonds en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap voor maaltijden op school of boodschappenkaarten voor ouders. Inmiddels worden hiermee 11.7837 leerlingen geholpen. Voedselhulp mag nooit de norm worden. Het is en blijft onvoorstelbaar dat dit in een rijk land als Nederland nodig is.

Tweede IndyCar-zege Kirkwood, Van Kalmthout na straf 14e

In de straten van Nashville is zondagavond de Grand Prix van Nashville verreden, de op vier na laatste race van het seizoen in de IndyCar Series. Het werd best een puike race, waarbij ook de Nederlander Rinus van Kalmthout zich lange tijd goed liet zien.

Scott McLaughlin vertrok van poleposition en had Pato O'Ward naast zich, gevolgd door Colton Herta, Alex Palou, David Malukas, Romain Grosjean, Will Power, Kyle Kirkwood, Josef Newgarden en Alexander Rossi - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf de negentiende plek op de grid.

Zoals gebruikelijk kreeg men het niet voor elkaar om normaal op te lijnen voor de rollende start, maar de wedstrijdleiding gaf opmerkelijk genoeg toch de groene vlag en dus konden we racen. McLaughlin behield bij de start keurig de leiding, voor O'Ward, Herta, Malukas, Palou en Grosjean.

Na zo'n twaalf ronden was Malukas de eerste van de mannen voorin die een pitstop maakte, maar gelijk daarna ging het fout: nota bene zijn achtervleugel brak zomaar af, en met een indrukwekkende save wist hij een serieuze crash te voorkomen en zijn auto min of meer netjes te parkeren.

Bij de herstart behield McLaughlin de leiding, voor O'Ward en Grosjean, terwijl Van Kalmthout vanaf inmiddels de negende plek met een zeer fraaie move langs Scott Dixon én Newgarden reed. Na ruim twintig ronden maakte O'Ward een foutje, waar zowel Grosjean als Kirkwood van profiteerden, terwijl Power, Van Kalmthout en Newgarden achter O'Ward aansloten.

O'Ward dook gelijk de pitstraat in, wat snelheid betreft een ronde te laat, McLaughlin kwam niet veel later vanaf de leiding zijn zachte banden inruilen. Nog een paar ronden later kwamen ook Grosjean en Power binnen, gevolgd door Kirkwood en Van Kalmthout, die inmiddels de strategie van de rest kon gaan spiegelen.

Van Kalmthout werd in de pitstraat gepasseerd door Newgarden en kwam zo terecht in duel met Dixon, die hem soepel verschalkte op de zachtere banden, maar vóór Power. Palou reed ondertussen aan de leiding en kwam een paar ronden na de helft van de race binnen voor nieuwe banden en brandstof, waardoor Kirkwood weer even voorop reed, voor Grosjean, McLaughlin, Newgarden, Dixon, Marcus Ericsson en Van Kalmthout.

Vanaf een ronde of dertig voor het einde kon men in principe een laatste stop maken en er werd flink geduelleerd om daar te komen, waarbij McLaughlin plek twee overpakte van Grosjean. Van Kalmthout en Rossi streden om de zesde plek, waarbij de twee elkaar raakten en vooral Van Kalmthout - na een stuk rechtdoor te moeten - heel veel terrein verloor.

De laatste grote serie pitstops gooide de boel nog even flink door elkaar en Kirkwood kwam daar als grote winnaar en leider uit de bus, met alleen McLaughlin die nog echt in de buurt zat. Palou reed op enige afstand op plek drie, gevolgd door Newgarden, Dixon, Ericsson en Grosjean - Van Kalmthout werd ondertussen gezien als schuldige voor het akkefietje met Rossi en kreeg een drivethroughpenalty.

Tien ronden voor het einde ging het in het middenveld fout voor de tot dan uitstekend rijdende debutant Linus Lundqvist: hij ging de muur in, wat voor een caution zorgde. Nadat de boel was opgeruimd konden we door voor nog zes ronden, met Kirkwood, McLaughlin, Palou, Newgarden, Dixon en Ericsson voorop.

Al na een paar bochten reed men in het achterveld op elkaar: rode vlag, met name om de boel op te ruimen, want er waren geen zorgen over de coureurs. We konden even later weer door met drie ronden te gaan, Kirkwood, McLaughlin, Palou en Newgarden voorop. Daar kwam in de slotronden geen verandering meer in, dus de tweede zege van Kirkwood was een feit - Van Kalmthout eindigde uiteindelijk nog als veertiende.

Comic-Con International zonder Hollywood vindt al snel z'n vorm terug

Toen op 14 juli de Amerikaanse acteursvakbod SAG-AFTRA officieel aankondigde met een staking te beginnen was het zeker dat Comic-Con International, dat een week later in San Diego zou beginnen, er significant anders uit zou gaan zien. Maar saai was het allerminst: volgens velen vond het evenement een vorm en sfeer terug die nog stamt uit het pre-Hollywood-tijdperk.

Het nutteloze feitje van de dag: Spectaculair tikkertje

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie was er vroeger niet dol op tikkertje? Maar wist dat er een sportversie van tikkertje bestaat? Kabaddi! Om het goed uit te leggen citeren we de Nederlandse kabaddi bond: "Kabaddi, een eeuwenoude sport die vooral in India en omliggende landen wordt beoefend, is een eenvoudig, fysiek, maar strategisch spel. De basisregels zijn simpel: twee teams van zeven spelers strijden tegen elkaar in een speelveld van 13 meter lang en 10 meter breed, verdeeld in tweeën. De spelers van elk team lopen beurtelings over de middenlijn naar de helft van de tegenstander en proberen één van de spelers van het andere team te tikken en hierna hun eigen helft weer te bereiken. Lukt dit? Dan verdient jouw team 1 punt."

"Wat de sport echter zo fysiek maakt is dat de tegenstander probeert te voorkomen dat jij weer terug je eigen helft kan bereiken. Dit doet het team door middel van tackelen, controleren of vastgrijpen. Meerdere verdedigers mogen dit tegelijkertijd doen. Dit alles in een tijdsbestek van 30 seconden."

"Door het gebrek aan grote materiële investeringen wordt deze sport in India en de omliggende landen al eeuwenlang beoefend. In India is de sport zelfs de op één na meest beoefende sport van het land. Echter is de kennis over de sport over de rest van de wereld nauwelijks aanwezig."

Nieuwsgierig geworden? Hier zijn wat wedstrijdbeelden:

WSJ ontruimd vanwege naderende tyfoon

Momenteel trekt er een orkaan over het zuiden van Japan richting het noorden. Volgens de actuele informatie komt deze orkaan op donderdag 10 augustus aan land in het zuiden van Zuid-Korea, zo’n 250 km van het WSJ (World Scout Jamboree) terrein en ruim 320 km van Seoul.

De orkaan komt volgens de officiële berichten niet over het WSJ terrein, maar zal volgens de voorspellingen vanaf woensdag 9 augustus zorgen voor overlast in de vorm van regen en wind. Hierdoor kunnen de Scouts niet op het WSJ-terrein verblijven. 

Het Nederlands Contingent was al bezig met een plan om de deelnemers naar een andere locatie te brengen, maar ook de WSJ organisatie heeft besloten dit niet af te wachten. Daarom worden alle deelnemers op dinsdag 8 augustus vervoerd naar Seoul. Daar zullen zij worden opgevangen, waar door de Koreaanse overheid wordt gezorgd voor de benodigde faciliteiten, zoals slaapplekken, voeding en medische hulp. Daar wordt gezorgd voor een alternatief Jamboree programma inclusief een sluitingsceremonie op 11 augustus.

Vandaag is een mooie dag in Saemangeum, veel troepen hebben nog een on-site of off-site programma en genieten van de WSJ belevenissen. Alle troepstaf en jeugddeelnemers houden de moed erin. Vanaf 12 augustus zal het Nederlands Contingent en iedere troep de reis zoals die initieel gepland was voorzetten.

Cambodja: auto rijdt in op Nederlandse bruiloft, 14 gewonden

Veertien mensen, waaronder 13 Nederlanders, zijn zondag in Cambodja gewond geraakt toen een dronken bestuurder inreed op een huwelijksfeest, aldus lokale media. Op beelden is te zien hoe een grijze pick-uptruck recht inrijdt op de bruid en mensen om haar heen en door het gebouw achter hen. 

Ook de bruid raakte gewond, melden Cambodjaanse media. Het gaat om een Nederlandse vrouw die in het huwelijk trad met een Cambodjaan uit Amsterdam, zegt een familielid van een van de aanwezige gasten tegen het AD.


Griekspoor grijpt naast derde ATP-titel van het jaar in Washington

Tallon Griekspoor is er niet in geslaagd het ATP-toernooi van Washington te winnen. In de finale verloor de Nederlander in twee sets van de Brit Daniel Evans: 7-5, 6-3.

Griekspoor had de finale in Washington knap weten te bereiken door onder meer de nummer negen van de wereld Taylor Fritz te verslaan, maar in de finale was Evans te sterk voor de Nederlander. Vroeg in de eerste set kreeg Griekspoor meerdere breakpunten tegen, die wist hij nog weg te werken door goed te serveren. Maar tegen het einde van de set verloor hij toch zijn service en ging de eerste set naar Evans.

In de tweede set ging het lange tijd gelijk tussen de beide tennissers, maar bij 4-3 in het voordeel verloor Griekspoor zijn service en mocht Evans voor de wedstrijd serveren. In die game kreeg de Nederlander vier kansen om terug te breaken, maar telkens werkte de Brit die weg, waarna hij het op het eerste wedstrijdpunt direct afmaakte.

Onderzoek naar afvalbeheer: wordt EU-geld verspild in Roemenië?

Roemenië worstelt al lange tijd met slecht afvalbeheer en illegale stortplaatsen. Het district Cluj, ooit de thuisbasis van de beruchte illegale vuilnisbelt Pata Rât, werd een spilpunt van de afvalcrisis.

Met investeringen van honderden miljoenen euro's probeerde de Europese Unie het probleem aan te pakken door de sluiting van schadelijke stortplaatsen en de invoering van Europese afvalnormen verplicht te stellen. Het kostte de autoriteiten 12 jaar om de oude stortplaats in Pata Rât te sluiten en te saneren en een nieuw afvalverwerkingscentrum te openen. Maar hoeveel is er echt veranderd?

Baanrenner Ganna wereldkampioen na zinderende achtervolgingsfinale

In het Schotse Glasgow zijn zondagavond weer de nodige wereldtitels verdeeld in het baanwielrennen. Er stonden meerdere mooie onderdelen op het programma, inclusief - volgens velen - het koningsnummer van de baansport: de individuele achtervolging bij de mannen.

Individuele achtervolging mannen
In de kwalificaties reden wereldrecordhouder Filippo Ganna uit Italië en de Brit Dan Bigham tegen elkaar in een heerlijke race, waar de twee snelste tijden uit kwamen. De twee, op de weg bij INEOS respectievelijk renner en coach, streden daardoor in de finale opnieuw tegen elkaar en dat werd een zinderende strijd om goud.

Zoals te verwachten viel begon Bigham beduidend sneller dan Ganna, maar dit keer kon de Brit het ook een stuk beter doortrekken dan in de kwalificaties. Na ruim twee van de vier kilometer had hij twee seconden voorsprong en even leek Ganna te laat te komen, hoewel de Italiaan de turbo stevig aanslingerde. Met een halve ronde te gaan reed hij er nog een halve seconde achter, maar in de laatste meters knalde Ganna er alsnog voorbij: goud in 4:01,976 minuten, nét voor de 4:02,030 van Bigham. Het brons ging in de kleine finale naar Ganna's landgenoot Jonathan Milan, die in 4:05,868 minuten afrekende met de Portugees Ivo Oliveira (4:08,469).

Keirin vrouwen
Hetty van der Wouw schopte het keurig tot de finale, waarin ze even mee leek te strijden om de medailles. Ze kwam echter net een beetje klem te zitten en kon nét niet meer langs de Duitse Lea Friedrich: vierde. Het goud ging overtuigend naar de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, voor Martha Bayona uit Colombia en Friedrich. Steffie van der Peet ging er in de halve finales uit en moest het doen met een tweede plek in de kleine finale en dus een achtste plaats in het eindresultaat.

Afvalkoers vrouwen
Marit Raaijmakers vertegenwoordigde Nederland, maar dat ging niet al te soepel en min of meer in de openingsfase werd ze al uitgeschakeld: zestiende. Het was uiteindelijk België dat er met het goud vandoor ging, dankzij een indrukwekkende Lotte Kopecky, nog maar net terug van een zeer sterke Tour de France. Ze klopte de Française Valentine Fortin, terwijl de Amerikaanse Jennifer Valente genoegen moest nemen met het brons.

Omnium mannen
Vincent Hoppezak opende met een prima vierde plek op de scratch, gevolgd door plek acht op de tempokoers en een vijfde plaats in de afvalkoers - hij begon zo als derde aan de afsluitende puntenkoers. Hoppezak reed wel scherp mee als er aangevallen werd, maar pakte in de tussensprints simpelweg niet genoeg punten om echt zicht te houden op het podium, waardoor hij er met plek vijf net buiten viel. Het goud was voor Iuri Leitão uit Portugal, die de scratch en tempokoers won en tweede werd op de afvalkoers. Hij consolideerde vervolgens in de finale, hoewel Benjamin Thomas uit Frankrijk nog flink in de buurt kwam - Leitão redde zijn wereldtitel in de slotsprint. Het brons was voor Shunsuke Imamura uit Japan, voor de Deen Niklas Larsen en Hoppezak.

Individuele sprint mannen
Het toernooi was toe aan de kwartfinales, waarin veelvoudig regerend wereldkampioen Harrie Lavreysen een herhaling van de WK-finale van vorig jaar voor de kiezen kreeg. Ook nu rondde hij dat goed af: 2-0 tegen de Australiër Matthew Richardson. Ook Mateusz Rudyk uit Polen, de Trinbagoniaan Nicholas Paul en de Brit Jack Carlin schopten het tot de halve finales.

Texas: rechter 'verruimt' abortuswetgeving, procureur-generaal in hoger beroep

Vrijdag is een tijdelijke vrijstelling verleend voor het abortusverbod van de staat Texas, waardoor vrouwen met gecompliceerde zwangerschappen de procedure kunnen ondergaan en artsen vrijwaren van vervolging krijgen als ze vaststellen dat de foetus na de geboorte niet zal overleven. Het kantoor van de procureur-generaal heeft echter beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof van Texas, waardoor het bevel van de rechter wordt geblokkeerd en niet van kracht wordt.

Rechter Jessica Mangrum heeft geoordeeld dat de procureur-generaal geen artsen kan vervolgen die ten 'goede trouw' een gecompliceerde zwangerschap beëindigen. Mangrum omschreef de complicaties als een zwangerschap die een risico op infectie met zich meebrengt, een foetale toestand waarin de foetus na de geboorte niet zal overleven of wanneer de zwangere vrouw een aandoening heeft die regelmatige, ingrijpende behandelingen vereist. Vorige maand heeft de rechtbank drie vrouwen gehoord die getuigden tegen het abortusverbod in Texas en beschreven hoe vertraagde medische zorg hun zwangerschappen heeft beïnvloed. De vrouwen klagen Texas aan vanwege de wet en proberen duidelijkheid te krijgen wanneer een medisch noodgeval een abortus rechtvaardigt. Momenteel staat de wet abortus toe als het leven van de moeder in gevaar is.  

Mangrum concludeerde dat Senaatswet 8 ongrondwettelijk is. Ze zei dat het handhaven van het abortusverbod buiten de wettelijke bevoegdheden valt van Texaanse functionarissen die belast zijn met het vervolgen van artsen onder deze wet. Het Centrum voor Reproductieve Rechten, dat de eisende vrouwen bijstaat, is blij met de uitspraak omdat de uitspraak artsen duidelijkheid geeft over wanneer ze abortussen kunnen uitvoeren, zodat ze hun eigen medische oordeel kunnen gebruiken. 

Het kantoor van de procureur-generaal is echter in beroep gegaan en noemde de uitspraak van Mangrum “een poging van een activistische Austin-rechter om de abortuswetten van Texas terzijde te schuiven”. 


Luchtruim gesloten boven Niger

Niger heeft zijn luchtruim tot nader order gesloten. De junta reageert daarmee op een mogelijke dreiging van militair ingrijpen door de West-Afrikaanse Staten gemeenschap ECOWAS.

De coupplegers hebben de deadline gemist waarbinnen de ECOWAS-staten de afgezette president Bazoum weer in functie hadden moeten herstellen. De defensieafdelingen van de ECOWAS hadden eerder overeenstemming bereikt over een mogelijk militair actieplan - inclusief wanneer en waar te interveniëren als de president niet zou worden vrijgelaten en in functie hersteld.

Duizenden mensen verzamelden zich in een stadion in Niamey, de hoofdstad van Niger, om een junta-delegatie aan te moedigen. Er werden ook leuzen gezongen tegen ECOWAS en de voormalige koloniale macht Frankrijk. Sommige aanhangers van de coupplegers zwaaiden met Russische vlaggen. Conflicten met islamistische groeperingen laaien opnieuw op in de regio. Waarnemers vrezen dat de situatie verder zal verslechteren als er een militair conflict komt in Niger.

Ondertussen kondigde Frankrijk aan de ontwikkelingshulp aan het West-Afrikaanse land Burkina Faso op te schorten. Dit geldt "tot nader order", aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Burkina Faso en Mali hadden eerder aangekondigd dat militaire interventie tegen de zelfverklaarde nieuwe militaire heersers in Niger zou worden beschouwd als een oorlogsverklaring.

FOK! Wat een weer: eerst neerslag, later droog en zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er in het zuidwesten en zuiden een afwisseling tussen zon en wolken. In de noordoostelijke helft is het bewolkt en regent het eerst nog op veel plaatsen. De wind komt uit het noordwesten en is matig, langs de kust krachtig, windkracht 6, eerst plaatselijk nog hard, windkracht 7.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot 21°C in het zuidwesten. De westenwind is matig, langs de kust krachtig, windkracht 6. Op de oostelijke Waddeneilanden wordt de wind tijdelijk hard, windkracht 7.

Vanavond is er in het zuiden kans op een bui. De wind blijft uit het westen waaien en neemt af. Op de Wadden blijft de wind krachtig, windkracht 6.

Komende nacht komt er een enkele bui voor. De minimumtemperatuur wordt 13°C. Boven land komt de wind uit het zuidwesten en is matig. Langs de kust staat een vrij krachtige wind uit het noordwesten, langs de noordkust is de wind krachtig, windkracht 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Onweersbui tussen Lichtenvoorde en Winterswijk (Foto: Anouk)
Onweersbui tussen Lichtenvoorde en Winterswijk (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Oekraïne bevestigt aanval op twee verkeersbruggen naar de Krim

Oekraïne heeft toegegeven zondagmiddag aanvallen te hebben uitgevoerd op twee verkeersbruggen naar het door Moskou geannexeerde Krim-schiereiland aan de Zwarte Zee.

Volgens een verklaring van het Oekraïense leger in de nieuwsdienst Telegram vielen de Oekraïense strijdkrachten rond 15.00 uur lokale tijd twee belangrijke aanvoerroutes van het Russische leger aan: de bruggen van Chonhar en Henichesk.

Nadat de Russische leiding van de Kherson-regio, Vladimir Saldo, raketinslagen op de bruggen had gemeld en foto's op Telegram had gepubliceerd, publiceerden de Oekraïense media later ook foto's. Daarop was enorme schade aan de twee-balans Henichesk-brug.

De Russische bezettingsautoriteiten van de Krim meldden dat er in het noorden van het schiereiland slechts twee routes over het vasteland open blijven voor verkeer. De ongeveer 70 kilometer lange route tussen de stad Dschankoj in het noorden van de Krim en Nowooleksiivka in het zuiden van de door Rusland bezette regio Cherson is daarom volledig afgesloten. De landverbinding bij Henichesk wordt door de bezettingsautoriteiten niet aangegeven als een mogelijke wegverbinding met de Krim.

'Huisoppasser' wil na twee jaar oppassen niet meer weg uit woning

Een conflict over de tijdelijke bewoning van een sociale huurwoning van de Amsterdamse woningcorporatie Lieven de Key heeft tot een gang naar de rechter geleid. De bewoner ging tijdelijk naar het buitenland en liet iemand anders voor een periode van twee jaar in de woning wonen, maar diegene verving de sloten en weigerde te vertrekken. Zo meldt AT5

De bewoner vroeg aan Lieven De Key toestemming om een zogeheten 'huisbewaringsovereenkomst' met de tijdelijke bewoner aan te gaan. Bij huisbewaring mag iemand anders maximaal twee jaar de woning bewonen, terwijl de bewoner afwezig is vanwege bijvoorbeeld werk of studie in het buitenland. De tijdelijke bewoner betaalt dan hetzelfde huurbedrag, maar de oorspronkelijke bewoner behoudt de huurrechten.

Kinderen
Het ging aanvankelijk om de periode van 1 januari 2021 tot en met 1 januari 2022, die na toestemming van Lieven de Key tot en met 31 december 2022 werd verlengd. Maar de tijdelijke bewoner verving de sloten en betaalt daarnaast sinds februari 2023 de huur, 624,73 euro per maand, niet meer. Verder heeft hij zich op het adres ingeschreven in de Burgerregistratie Personen met zijn partner en twee kinderen, waarvan een meerderjarig is.

Degene die eigenlijk in de woning hoorde te wonen kwam terug uit het buitenland en moest, doordat de man niet weg wilde, noodgedwongen met haar drie kinderen (waarvan er twee een beperking hebben) bij een vriendin in huis wonen. Die vriendin heeft zelf ook al vijf kinderen en ze moest door het ruimtegebrek een slaapkamer met haar zonen delen. Omdat de situatie 'niet leefbaar' was, spande ze een kort geding aan. Verder had ze het huurbedrag van de afgelopen maanden zelf moeten betalen aan de woningcorporatie.

Meer tijd
De tijdelijke bewoner zei dat hij een tolk en meer tijd voor juridische bijstand nodig had. De rechter vond dat niet nodig: de man was de Nederlandse taal voldoende machtig en de reden voor het niet hebben van juridische bijstand was enkel geldgebrek. Bovendien was er sprake van een spoedeisend belang. Dat had hij kunnen weten omdat het al op 7 juni in een brief stond.

Verder zei de tijdelijke bewoner dat hij de huurbetalingen sinds februari om een technische reden niet meer kon overmaken naar de bewoner, maar dat omschreef de kantonrechter als 'onbegrijpelijk'. Hij beweerde ook dat hij in het verleden al 3000 euro aan de vrouw had betaald, maar dat gelooft de kantonrechter niet omdat de man het niet onderbouwd had. Volgens de kantonrechter gaat het belang van de bewoner die tijdelijk in het buitenland verbleef voor.

"Zij heeft de zorg voor twee (ernstig) verstandelijk beperkte zonen en een minderjarige zoon en verblijft thans in een woning waar zij volstrekt onvoldoende leefruimte heeft en niet lang(er) kan blijven", schrijft de kantonrechter in het vonnis. "Voorts kan het haar niet worden tegengeworpen dat de gedaagde, buiten medeweten van eiseres om, gedaagde 2, hun minderjarig kind en een meerderjarig kind op het adres van de woning heeft ingeschreven."

De uitspraak werd eind vorige maand gedaan. Hij heeft twee weken de tijd gekregen om te vertrekken, of de man dat al heeft gedaan is niet bekend. Ook moet hij de vrouw 3635 euro aan schadevergoeding betalen.

Annabel Nanninga (JA21) wil naar Den Haag

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van de Amsterdamse fractie van JA21, wil de Tweede Kamer in na de verkiezingen in november. Dat bevestigt ze via Twitter na een bericht van De Telegraaf. Zo meldt AT5

De krant schreef dat ze intern heeft aangegeven dat ze naar Den Haag wil. Binnen JA21 was dat al een tijdje bekend, schrijft Nanninga ook op Twitter. Ze moet nog wel door leden van de partij op de kieslijst gezet worden.

"Ja ik heb gesolliciteerd, iets wat intern al voor de val van het kabinet bekend was dat ik dat zou doen", twittert Nanninga. "Ben nu met mijn gezin op vakantie voordat - naast het gewone werk - het verkiezingsgeweld losbarst. Zin in want ik hou van campagne voeren, maar eerst even opladen!"

Ze benadrukt dat ze geen fractievoorzitter van JA21 in de Tweede Kamer wil worden. Op dit moment is Joost Eerdmans dat.

Nanninga zit voor JA21 ook al in de Eerste Kamer en ze zat tot april 2023 voor de partij in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Mocht ze inderdaad in de Tweede Kamer terechtkomen, dan zal ze niet meer in de Eerste Kamer mogen zitten. Een combinatie van raadslid en Tweede Kamerlid is wel toegestaan, maar komt niet vaak voor.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden op 22 november plaats.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.