FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 augustus 2023

Russische ruimtesonde Luna-25 kampt met problemen

Twee dagen voor de geplande landing op de maan deed zich volgens de autoriteiten een onverwacht incident voor aan de Russische ruimtesonde 'Luna-25'. Het Russische ruimteagentschap Roskosmos zei dat er een technische storing was.

Tijdens de vlucht deed zich een ongeplande situatie voor aan boord van het automatische station, waardoor manoeuvres niet onder de gespecificeerde parameters konden worden uitgevoerd, aldus Roskosmos. Specialisten analyseren de situatie. Details werden aanvankelijk niet gegeven.

De landing op de maan stond gepland voor aanstaande maandag. 'Luna-25' werd ruim een week geleden gelanceerd en is afgelopen woensdag in een baan rond de maan terechtgekomen.

Uitslag Fortuna Sittard - Almere City FC

Almere City FC heeft zaterdag ook de eerste uitwedstrijd in de eredivisie verloren. In Limburg was Fortuna Sittard met 2-1 te sterk.

Almere City FC debuteerde vorige week in de eredivisie met een nederlaag voor eigen publiek tegen FC Twente en ook in de eerste uitwedstrijd in de eredivisie werd er verloren. Fortuna Sittard kende een uitstekende start en stond na 24 minuten al met 2-0 voor door eigen doelpunt en Loreintz Rosier. Net na het half uur maakte Loreintz Rosier de aansluitingstreffer.

In de tweede helft was Almere City het meest dreigend en was het dicht bij het eerste puntje in de eredivisie, maar de ploeg van Alex Pastoor wist niet te scoren, waardoor de drie punten in Limburg bleef.

Valpartijen Hassan en Bol in plaats van goud op WK atletiek

In het Hongaarse Boedapest is zaterdag het wereldkampioenschap atletiek van start gegaan. Voor Nederland lagen er zaterdagavond gelijk al serieuze kansen op (gouden) medailles, maar dat eindigde allemaal net even minder florissant dan gehoopt.

10.000m vrouwen
Zoals altijd nam olympisch kampioene Sifan Hassan gelijk achterin het veld plaats, waar ze lang bleef zitten. De een na de ander moest de groep laten gaan, Hassan bleef er uiteraard bij, en met ruim twee ronden te gaan kwam ze flink naar voren schuiven. Het Ethiopische contingent Ejgayehu Taye, Letesenbet Gidey en Gudaf Tsegay voerden het tempo op, maar Hassan kwam erbij en gooide de turbo in de slotronde aan.

Alleen Tsegay kon volgen en zij sprintte om het goud tegen Hassan, die nét iets rapper leek. Het duel liep echter wat uit de hand en Hassan kwam met de finish in zicht ten val, met een bebloede elleboog kwam ze als elfde over de meet. Tsegay pakte in 31:27,18 minuten het goud, voor landgenotes Gidey (31:28,16) en Taye (31:28,31). Diane van Es liep een degelijke race en werd in 32:05,85 minuten dertiende.

4x400m gemengd
Met Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol was Nederland de favoriet op het goud, zeker gezien het feit dat de Amerikanen met een soort C-team aan de start stonden. Bonevacia deed het uitstekend, Klaver liep een dijk van een race en Klein Ikkink hield keurig stand, waarna Bol het af mocht maken tegen de Amerikaanse Alexis Holmes.

Dat ging goed...tot een paar meter voor de finish: Bol ging onderuit en verloor het stokje, dat ze nog als derde over de finish kwam deed er niet meer toe, het stokje was weg en dus noteerde Nederland een DNF. Goud ging in een nieuw wereldrecord van 3:08,80 minuten naar Justin Robinson, Rosey Effiong, Matthew Boling en Holmes namens de VS. De Britse ploeg met Lewis Davey, Laviai Nielsen, Rio Mitcham en Yemi Mary John pakte zilver (3:11,06), voor de fortuinlijke Tsjechen Matei Krsek, Tereza Petrzilkova, Patrik Sorm en Lada Vondrova (3:11,98).

20km snelwandelen mannen
Het WK werd in de ochtend geopend door de snelwandelaars, zij het met wat uitstel vanwege flink onweer. Koki Ikeda uit Japan ging lange tijd aan de leiding, maar hij bleek zich overschat te hebben en zakte flink terug in de slotfase, waar Alvaro Martin juist op kwam zetten. De Spanjaard stoomde lekker door en snelde in 1:17.32 uur naar de wereldtitel, zeven seconden voor Perseus Karlström uit Zweden en vijftien tellen voor Caio Bonfim uit Brazilië.

Kogelstoten mannen, finale
De Amerikaanse wereldrecordhouder Ryan Crouser kampte de afgelopen tijd met bloedproppen in zijn kuit, maar na een behandeling met bloedverdunners werd besloten dat hij toch kon starten. Met 22,63 en 22,98 meter in zijn eerste twee pogingen gooide hij de boel gelijk al op slot, maar hij ging er nog vér overheen: zijn zesde poging, de wereldtitel was inmiddels ook definitief binnen, landde pas na 23,51 meter, slechts vijf centimeter onder zijn wereldrecord. Met 22,34 meter was er verrassend zilver voor Leonardo Fabbri uit Italië, voor de 22,12 meter van de Amerikaan Joe Kovacs.

Zevenkamp vrouwen
Anouk Vetter leek vooraf goede kans te maken op een medaille, ook al was de Amerikaanse Anna Hall de torenhoge favoriete voor goud. Vetter begon echter niet lekker: met 13,42 seconden op de 100m horden, 1,71 meter bij het hoogspringen, 15,72 meter bij het kogelstoten en 24,28 seconden op de 200 meter liet ze op alle vier onderdelen punten liggen, waardoor Vetter na dag één zevende staat. Met 13,82 seconden, 1,80 en 13,16 meter en 23,89 seconden staat Sofie Dokter er op plek tien redelijk voor, Emma Oosterwegel komt er nog niet echt aan te pas en staat dertiende na 13,38 seconden, 1,71 en 14,16 meter en 24,58 seconden.

De leiding is ruim in handen van Hall, die opende met 12,97 meter, teleurstelde met 1,83 meter en met 14,54 meter prima bezig was met de kogel, om af te sluiten met 23,56 seconden op de 200 meter. Alleen de Britse Katarina Johnson-Thompson lijkt in theorie enige kans te maken om Hall uit te dagen: met 13,50 seconden, 1,86 en 13,64 meter en 23,48 seconden staat ze op de tweede plek. Het verrassende Amerikaanse duo Chari Hawkins en Taliyah Brooks staat op de derde en vierde plek, beide dames hebben zich de hele dag door goed verbeterd.

Kogelslingeren mannen, kwalificatie
In de kwalificaties kwam Denzel Comenentia in actie voor Nederland, maar hij stelde teleur: met 70,16 meter moest hij het doen met de 29e plek, terwijl hij de 74,56 meter die nodig bleek voor een finaleplaats dit jaar al vier keer wist te halen.

Verspringen vrouwen, kwalificatie
Pauline Hondema sprong met 6,57 meter een van haar beste wedstrijden ooit, wat leidde tot een vijftiende plek in de kwalificatie. Dat was niet genoeg voor de finale, daarvoor kwam de Nederlandse uiteindelijk vier centimeter tekort.

1500m vrouwen, series
Sifan Hassan kwam eerder op de dag al in actie op de series van de 1500 meter en daar deed ze het prima: ze moest in de slotfase even aanzetten, maar won haar serie in 4:02,92 minuten tamelijk overtuigend en staat dus in de halve finales.

1500m mannen, series
Niels Laros maakte weer grote indruk, zoals hij het hele jaar al doet: de pas 18-jarige Nederlander wist zijn heat zelfs te winnen, voor de Spaanse wereldtopper Mohamed Katir, en deed dat in een uitstekende tijd van 3:34,25 minuten.

100m mannen, series
Raphael Bouju was er voor Nederland bij en deed het meer dan uitstekend: in 10,09 seconden snelde de 21-jarige Nederlander zelfs naar winst in zijn heat. De snelste tijd werd gelopen door de Jamaicaan Oblique Seville, die met 9,86 seconden zijn PR evenaarde. Ook de Amerikanen Noah Lyles (9,95), Christian Coleman (9,98) en Fred Kerley (9,99), de Zuid-Afrikaan Akani Simbine en de Keniaan Ferdinand Omanyala (beiden 9,97) liepen onder de tien seconden.

Uitslag Vitesse - PSV

PSV blijft foutloos in de eredivisie. De ploeg van Peter Bosz keek bij Vitesse bij rust nog wel tegen een achterstand aan, maar in Arnhem wonnen de Eindhovenaren uiteindelijk met 1-3.

Vitesse was in de eerste helft de beste ploeg en in negentiende minuut kwam de thuisploeg ook op 1-0 dankzij aanvoerder Marco van Ginkel. Na de openingstreffer kreeg Vitesse kansen op meer, maar gelukkig voor PSV bleef de schade beperkt tot maar 1-0.

Na rust waren de rollen omgedraaid. Nadat PSV-trainer Peter Bosz had ingegrepen met drie wissels in de rust viel al snel de gelijkmaker. Invaller Ismael Saibari maakte de 1-1. Daarna eiste Yorbe Vertessen een hoofdrol op. De Belgische aanvaller zorgde voor de 1-2 en verdiende later ook nog een strafschop, die werd benut door Luuk de Jong.

Van Opzeeland grijpt wereldtitel windfoiling

Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft in Scheveningen de wereldtitel gegrepen in de windfoilen. In deze nieuwe olympische klasse, die het windsurfen in de RS:X klasse vervangt, bleef hij in de medalrace Sebastian Kördel en Nicoló Renna voor.

Door zich te plaatsen voor de finale was Van Opzeeland al zeker van een medaille en daarin pakte hij direct de leiding om die in de rest van de race niet meer af te staan. "Geweldig, ik ben zo blij, ik wil woorden gebruiken die ik niet mag gebruiken," aldus Van Opzeeland na afloop.

Na brons op het WK van 2021 en zilver vorig jaar is het nu eindelijk raak voor de 21-jarige Nederlander. "Drie jaar geprobeerd. Een keer drie, een keer twee en eindelijk één. Op thuiswater, veel blijer kun je mij niet maken. Ik kan een gat in de lucht springen, enorm blij."

Vanwege het verdwijnen van het windsurfen en de komst van de nieuwe iQFOiL klasse maakte ook Olympisch kampioen Kiran Badloe de overstap naar deze klasse, maar hij kende afgelopen week een teleurstellend WK. Na diverse tegenvallende resultaten en materiaalpech gaf hij er al voortijdig de brui aan.

Uitslag Excelsior - Ajax

Ajax heeft zaterdag in de tweede speelronde van de Eredivisie al puntenverlies geleden. In het uitduel tegen Excelsior kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Ajax had de eerste helft onder controle tegen Excelsior en halverwege de eerste helft kwam het op voorsprong via Brian Brobbey nadat de thuisploeg slecht uitverdedigde. Brobbey wist in de eerste helft ook nog zijn tweede te maken, maar dat deed de spits uit buitenpositie en het doelpunt werd afgekeurd. Ajax leek met een 0-1 voorsprong de rust in te gaan, maar vlak voor rust maakte Siebe Horemans de 1-1.

Direct in de tweede helft kwam Excelsior ook op voorsprong. Nadat Jakov Medic in de fout ging bij Ajax kreeg Nikolas Agrafiotis de bal voor zijn voeten, waarna hij raak schoot. De Amsterdammers ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daarvoor ook de nodige kansen, maar daar gingen de spelers van Ajax slecht mee om. Uiteindelijk maakte invaller Davy Klaassen een kwartier voor tijd de 2-2, maar verder kwam de ploeg van Maurice Steijn niet ondanks nog een grote kans voor Klaassen.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel buizen

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nadat de Noordoostpolder in 1942 droog was gevallen moest de grond rijp gemaakt worden voor landbouw en weet je dat daar heel veel drainagepijpen voor nodig waren? Tussen 1946 en 1955 werden in de Noordoostpolder zo’n 120 miljoen terracotta drainagebuizen in de grond gelegd. Al die buizen achter elkaar zou goed zijn voor een afstand van zo'n 40.000 kilometer.

Bankfraudeur opgepakt na melding oplettende getuige

Door een oplettende getuige kon de politie vrijdagmiddag een bankfraudeur aanhouden. Hij wordt er van verdacht een man in Breda te hebben opgelicht voor € 10.000,- en zijn laptop te hebben gestolen.

De getuige ziet vrijdagmiddag in de Chopinstraat in Breda dat een persoon vanuit een auto een tas in een papiercontainer gooit. Als de getuige gaat kijken ziet hij dat er in de tas een laptop en een doorgeknipte bankpas zit. Hij waarschuwt meteen de politie en geeft daarbij ook het kenteken van de auto door.

Al snel blijkt dan dat een persoon uit diezelfde straat kort daarvoor aangifte heeft gedaan van bankpasfraude. Een man die daar aan de deur kwam steelt zijn laptop en kort daarna blijkt dat er € 10.000,- van zijn rekening is afgeschreven. Direct zet de politie het kenteken van de mogelijke dader in het ANPR systeem. Als de auto van de verdachte in Abcoude door de ANPR rijdt wordt hij aangehouden.

FOK! Wat een weer: bewolkt, een (onweers)bui en later zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en in het noordwesten en noorden is een enkele regen- of onweersbui mogelijk, elders kan er plaatselijk wat lichte regen vallen. Vooral in het oosten schijnt eerst nog af en toe de zon. De wind is zuidoostelijk, matig en draait naar zuidwest tot west.

Vanmiddag is het eerst half tot zwaar bewolkt. In het oosten valt eerst mogelijk wat lichte regen, in het noordoosten is er nog kans op een (onweers)bui. In de loop van de middag breekt van het westen uit de zon door. De maxima liggen tussen 22°C langs de westkust en 28°C langs de oostgrens. De wind is zuidwest tot west, matig, aan de westkust enige tijd vrij krachtig.

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. De wind is westelijk, matig, later in de avond landinwaarts zwak.

Komende nacht blijft het droog, vooral in het noordoosten kan plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het oosten en noordoosten tot 17°C in het zuidoosten. Er staat aan de kust een matige zuidwestenwind. Landinwaarts is er vrijwel geen wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Onweer boven Apeldoorn (Foto: bazbo)
Onweer boven Apeldoorn ((Archief)Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Kid Rock na alle drama gewoon weer aan de Bud Light'

De Amerikaanse singer/songwriter Kid Rock staat voor paal en niet zo'n beetje ook. Van de week werd hij tijdens een concert gespot met een Bud Light in zijn hand, nadat hij eerder een ware kruistocht begon tegen Bud Light om ze te cancelen nadat het merk een reclame campagne waren gestart met influencer Dylan Mulvaney, een bekende Amerikaanse transgender. Rock schoot zelfs een aantal dozen bier van dit merk kapot met een semi-automatisch wapen, om zijn walging van dit merk te illustreren. Blijkbaar was zijn trek in een koude Bud Light belangrijker dan het beschermen van de tere kinderziel tegen 'de gruwelen van een transgender', of is hij gewoon tot inkeer gekomen.

Geen covidpatiënten meer op de IC, wel op verpleegafdelingen ZH

Voor het eerst sinds februari 2020, toen het coronavirus voor het eerst in Nederland opdook, ligt er geen enkele coronapatiënt meer op de intensive care. Vrijdag dag hebben de laatste twee patiënten de IC verlaten.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het onduidelijk is of deze twee laatste patiënten de IC hebben verlaten omdat ze hersteld zijn of omdat ze zijn overleden.

Het LCPS benadrukt dat de cijfers slechts één keer per dag worden vastgesteld en dat dit dus een momentopname is. Het kan daarom zijn dat er op dit moment weer iemand van een verpleegafdeling naar de intensive care is overgeplaatst. Deze cijfers geven ook geen indicatie voor de toekomst.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen neemt de laatste weken weer iets toe. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de opkomst van een nieuwe subvariant van het coronavirus genaamd Eris.

Aan het begin van deze maand waren er ongeveer veertig coronapatiënten op een verpleegafdeling. Inmiddels is dit aantal gestegen naar ruim zeventig.

Tijdens de piek van de pandemie, bij de eerste golf in april 2020, lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de ic. De reguliere zorg lag toen helemaal stil.

'Consumenten kunnen onnodig risico lopen met variabel energiecontract'

Uit de recente ‘Energiemonitor klantbeleving’ van de ACM blijkt dat maar liefst 65 procent van de consumenten een variabel energiecontract heeft. Deze groep loopt een groot risico als de energieprijzen gaan stijgen dit najaar. Ze doen er goed aan om na te denken of overstappen naar een vast contract voordelen kan bieden.

Ondanks recente prijsdalingen en de bescherming van het prijsplafond, is het voor consumenten belangrijk te beseffen dat de energieprijzen aan het einde van het jaar kunnen stijgen. Vooral met de winter in aantocht en het naderende einde van de overheidssteun.

Wat afgelopen jaar de enige keuze was, namelijk het variabele contract, kan nu een financiële uitdaging vormen. Dat komt door diverse factoren, waaronder een krapper wordende energiemarkt. Dat betekent dat er minder energie beschikbaar is, mede door Ruslands verminderde leveringscapaciteit en door plotselinge gebeurtenissen zoals productiestoringen en stakingen.

Hierdoor kunnen prijzen in een razendsnel tempo stijgen. Een recent voorbeeld is de gasprijs die door stakingen bij LNG-leveranciers in Australië binnen één dag in Nederland met maar liefst 30 procent steeg.

Daarnaast is de concurrentie tussen energieaanbieders weer volop gaande. Nieuwe klanten worden met open armen ontvangen, wat resulteert in gunstige tarieven en voorwaarden. Contracten met vaste tarieven zijn momenteel voordeliger dan de variabele tarieven. Dit maakt het afsluiten van een vast contract nu een strategische zet om een scherpe prijs voor het komende jaar te garanderen.

Biden wil nauwe militaire samenwerking met Japan en Zuid-Korea

De VS willen de militaire samenwerking met Zuid-Korea en Japan versterken. "Dit omvat ook jaarlijkse militaire oefeningen op verschillende gebieden", kondigde de Amerikaanse president Joe Biden aan na een top met de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol in Camp David. 

De samenwerking in de defensiesector moet naar een 'ongekend niveau' worden gebracht. Met het oog op Noord-Korea wil men ook de samenwerking op het gebied van ballistische raketafweer uitbreiden, aldus Biden. Unilaterale pogingen om de status-quo in de Oost- en Zuid-Chinese Zee te veranderen, gaan door, waarschuwde de Japanse premier Kishida tijdens een gezamenlijke persconferentie.

De nucleaire dreigingen van Noord-Korea worden ook steeds sterker. De president van Zuid-Korea zei: "Van nu af aan zal Camp David herinnerd worden als een historische plek." Zuid-Korea, de VS en Japan maakten in de buitenverblijf van de Amerikaanse president duidelijk dat ze een sleutelrol wilden spelen bij het verbeteren van de veiligheid en welvaart in de Indo-Pacific.

Robotconferentie in Peking: hyperrealistische androïds tonen emoties

Bezoekers van de World Robot Conference (WRC) 2023 in de Chinese hoofdstad Peking werden donderdag getrakteerd op onder meer levensechte androïds. Deze androids hebben door nieuwe technologische ontwikkelingen de gezichtsuitdrukkingen en gebaren van de mensachtige robots drastisch verbeterd. Veel bezoekers van de conferentie prezen de androids, terwijl anderen geschokt waren door hun hyperrealistische uiterlijk. 



ECOWAS klaar om in Niger in te grijpen

De militaire leiders van de West-Afrikaanse gemeenschap ECOWAS hebben zich bereid verklaard om in Niger in te grijpen "zodra het bevel is gegeven". Alle opties, inclusief een diplomatieke oplossing, blijven echter op tafel liggen, zei ECOWAS-commissaris voor Politieke Zaken, Vrede en Veiligheid Abdel-Fatau Musah 's avonds in de Ghanese hoofdstad Accra. De defensiechefs van negen van de vijftien lidstaten hadden eerder tijdens een tweedaagse bijeenkomst plannen besproken voor een mogelijke militaire inzet na de staatsgreep in Niger.

Eerst zal een ECOWAS-missie naar Niger gaan, zei Musah. Als dit niet lukt, zal de confederatie haar toevlucht nemen tot een militaire oplossing om de constitutionele orde in Niger te herstellen. De activering van de ECOWAS-reservemacht is begonnen. "We kunnen elk moment vertrekken," zei Musah. Er is al een datum vastgesteld voor een mogelijke militaire actie; volgens de ECOWAS-commissaris kan dit echter niet in het openbaar worden vermeld. Alle lidstaten behalve de door het leger bestuurde staten en Kaapverdië hebben ingestemd met deelname.

De junta in Niger, die op 26 juli na een staatsgreep aan de macht kwam, heeft zich bereid verklaard om te praten, maar heeft tot nu toe alle diplomatieke inspanningen van ECOWAS afgewezen. De alliantie eist het herstel van de grondwet en de afgezette president Mohamed Bazoum, die onder huisarrest staat.

Niger, een Sahel-land met ongeveer 26 miljoen inwoners, een van de armste bevolkingsgroepen ter wereld, was vóór de staatsgreep een van de laatste democratische partners van de VS en Europese staten in de Sahelzone aan de zuidelijke rand van de Sahara. Frankrijk en de VS hebben belangrijke militaire bases in het land, dat ook op een belangrijke migratieroute naar Europa ligt. 


Elon Musk: 'Block is going to be deleted as a feature on X, except for DM's'

Binnenkort zal het niet langer mogelijk zijn om gebruikers te blokkeren op het socialemediaplatform X, voorheen bekend als Twitter. Dit heeft eigenaar Elon Musk aangekondigd in een bericht op het platform. Vanaf dan zal het alleen nog mogelijk zijn om privéberichten te blokkeren.

Momenteel kunnen gebruikers nog steeds accounts blokkeren, waardoor de geblokkeerde accounts geen toegang meer hebben tot de berichten van de gebruiker en er geen reacties meer onder kunnen plaatsen. Omgekeerd zullen de berichten van deze accounts ook niet meer zichtbaar zijn voor de gebruiker. Deze functie stelt gebruikers in staat om mensen te vermijden die hen digitaal lastigvallen en om spam-accounts te weren.

Musk is echter van mening dat deze functie niet nodig is en schreef op X: “Het heeft geen zin.” Het dempen van accounts blijft wel mogelijk, waarbij de gebruiker de berichten van gedempte accounts niet meer zal zien, maar zij nog wel de berichten van de gebruiker kunnen zien.

Het is echter nog maar de vraag of Musk zijn besluit kan doorvoeren, aangezien veel gebruikers en experts erop wijzen dat Google en Apple het vereisen dat socialemediaplatforms een blokkeerfunctie hebben.

Sinds Musk aan het roer staat bij X, heeft hij voor veel ophef gezorgd binnen het bedrijf en onder X-gebruikers. Zo heeft hij de merknaam van het wereldwijd bekende ‘Twitter’ veranderd naar ‘X’, heeft hij afscheid genomen van het vogeltje als logo en heeft hij een groot aantal werknemers de laan uitgestuurd.

15 maanden cel voor roekeloos rijden

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 33 jarige man veroordeeld voor het aanrijden van een voetganger op een zebrapad. De voetganger is daarbij ernstig gewond geraakt. De verdachte krijgt 15 maanden celstraf opgelegd waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Daarnaast mag hij 3 jaar lang geen motorrijtuig besturen en moet hij het slachtoffer 15.000 euro betalen. De straf valt hoger uit dan de eis van de officier. Daar bovenop moet de verdachte een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van 2 weken uitzitten.

Aangesproken op zijn rijgedrag
De aanrijding vond plaats in de vroege ochtend van 23 april 2023. Enkele minuten voor het ongeval was de verdachte door verbalisanten aangesproken op zijn rijgedrag. Hij reed toen met hoge snelheid af op een voetgangersoversteekplaats waar die verbalisanten, met groen licht, overstaken en hij moest hard remmen om een aanrijding met die verbalisanten te voorkomen. 

Rood stoplicht
Nadat hij deze verbalisanten had toegezegd zijn auto aan de zijkant van de weg te zetten, is hij met hoge snelheid weggereden. Hij reed daarbij met een snelheid van ongeveer 72 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur was toegestaan. Vervolgens is hij door een voor hem geldend rood stoplicht gereden, waarna hij het slachtoffer heeft aangereden terwijl deze groen licht had en op een zebrapad overstak. 

Hulpeloze toestand
De verdachte is na het ongeval doorgereden en heeft het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten. Dit alles terwijl de verdachte enkele dagen voorafgaand aan het ongeluk ervan op de hoogte was gebracht dat hij geen auto mocht rijden, omdat het CBR hem niet rijgeschikt achtte.

Zwaar letsel
Het slachtoffer heeft als gevolg van dit ongeval zwaar lichamelijk letsel opgelopen, onder meer een schedelbasisfractuur, een hersenbloeding, een klaplong en meerdere botbreuken. 

Eerder in de fout
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat de verdachte in het verleden vaker ernstig gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.