Engeland ontsnapt aan uitschakeling op WK voetbal, Australië ook door

Tijdens het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland zijn maandag weer twee van de achtste finales afgewerkt. Het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman nam het op tegen Nigeria, gastland Australië speelde tegen Denemarken.

Engeland - Nigeria
Engeland begon moeizaam tegen Nigeria, dat snel speelde. Uitgerekend de in Engeland geboren Ashleigh Plumptre schoot de Super Falcons na een kwartier bijna op 1-0, maar de bal zwabberde tegen de lat. Nog eens een kwartier later leek Engeland even gigantisch gematst te worden: nadat Rachel Daly in het strafschopgebied een minimaal zetje kreeg in een simpel duel, werd een penalty toegekend, maar de VAR maakte daar terecht een einde aan.

Uchenna Kanu kon Nigeria vroeg in de tweede helft op 1-0 zetten, maar wederom lag de lat in de weg. Het bleef bij 0-0 en Engeland bleef lusteloos ogen, wat voor Lauren James voor frustratie zorgde: de Engelse kreeg een ongekend domme rode kaart, nadat ze na een duel op de rug van de op de grond liggende Michelle Alozie ging staan. Ook de verlenging leverde geen goal op en dus moesten penalties uitkomst bieden, en zo geschiedde: Nigeria maakte er een potje van, hoewel hun keepster er keer op keer goed bij zat. Dat was echter niet genoeg en uiteindelijk schoot Chloe Kelly Engeland naar de kwartfinales.

Australië - Denemarken
In een met ruim 75 duizend toeschouwers uitverkocht stadion in Sydney had Australië had aanvankelijk lastig, maar de defensie en keepster Mackenzie Arnold bleven overeind. In de loop van de eerste helft was het dan raak voor de thuisploeg: Caitlin Foord ontsnapte en schoot de 1-0 langs de Deense keepster.

Denemarken kreeg in de tweede helft weer meer kansen, maar Hayley Raso schoot Australië twintig minuten voor tijd naar 2-0. De inmiddels van een blessure herstelde superster Sam Kerr kwam er kort voor tijd in, een veelbelovend teken voor het verdere verloop van het toernooi voor de Australische ploeg, die de 2-0 voorsprong over de lijn wisten te trekken.