Luchtruim gesloten boven Niger

Niger heeft zijn luchtruim tot nader order gesloten. De junta reageert daarmee op een mogelijke dreiging van militair ingrijpen door de West-Afrikaanse Staten gemeenschap ECOWAS.

De coupplegers hebben de deadline gemist waarbinnen de ECOWAS-staten de afgezette president Bazoum weer in functie hadden moeten herstellen. De defensieafdelingen van de ECOWAS hadden eerder overeenstemming bereikt over een mogelijk militair actieplan - inclusief wanneer en waar te interveniëren als de president niet zou worden vrijgelaten en in functie hersteld.

Duizenden mensen verzamelden zich in een stadion in Niamey, de hoofdstad van Niger, om een junta-delegatie aan te moedigen. Er werden ook leuzen gezongen tegen ECOWAS en de voormalige koloniale macht Frankrijk. Sommige aanhangers van de coupplegers zwaaiden met Russische vlaggen. Conflicten met islamistische groeperingen laaien opnieuw op in de regio. Waarnemers vrezen dat de situatie verder zal verslechteren als er een militair conflict komt in Niger.

Ondertussen kondigde Frankrijk aan de ontwikkelingshulp aan het West-Afrikaanse land Burkina Faso op te schorten. Dit geldt "tot nader order", aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Burkina Faso en Mali hadden eerder aangekondigd dat militaire interventie tegen de zelfverklaarde nieuwe militaire heersers in Niger zou worden beschouwd als een oorlogsverklaring.