FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 augustus 2023

Random Pics van de Dag #1020

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen en Norris bovenaan in Zandvoort, Ricciardo breekt pols en wordt vervangen

Na bijna vier weken zit de zomerpauze in de Formule 1 er weer op. Vrijdag kon men de baan weer op en dat gebeurde tussen de duinen van Zandvoort, waar zondag de Grand Prix van Nederland verreden wordt. De eerste twee vrije trainingen werden vrijdag afgewerkt en zorgden er voor dat Liam Lawson zijn debuut mag maken.

Max Verstappen was in de eerste training lekker bezig en reed voor eigen publiek meer ronden dan wie dan ook: 31 stuks, waarbij hij uiteindelijk een ruime kwart seconde sneller was dan Fernando Alonso. Lewis Hamilton en Verstappen's teamgenoot Sergio Perez bleven ook nog binnen een halve seconde van de wereldkampioen, met name Ferrari viel tegen: Charles Leclerc klokte de zestiende tijd, testrijder Robert Shwartzman werd negentiende. Lance Stroll reed wegens problemen met zijn Aston Martin überhaupt geen getimede ronde.

In de tweede training was Lando Norris in de McLaren de snelste, met Verstappen op 0,023 seconden en Williams-coureur Alexander Albon op de derde plek. Het grootste nieuws was echter onfortuinlijk: Oscar Piastri crashte in de Hugenholzbocht en kwam er zelf zonder problemen vanaf, maar Daniel Ricciardo zag hem te laat en stuurde de muur in. Daarbij brak hij zijn pols, zo bleek later in het medisch centrum, waardoor Liam Lawson hem de rest van het weekeinde bij AlphaTauri zal vervangen - Lawson maakt daarmee zijn F1-debuut.

De volledige uitslagen zijn allemaal hier te vinden, zaterdag volgt om 11.30 uur de derde training en om 15.00 uur de kwalificatie.

Lyles sprint ook naar wereldtitel op 200m, Jackson loopt tweede tijd ooit

In het Hongaarse Boedapest heeft de zevende dag van het wereldkampioenschap atletiek zaterdag weer voor het nodige spektakel gezorgd. Op de twee technische onderdelen kwam het op de laatste pogingen aan en op de baan werd er bijzonder hard gesprint.

200m mannen, finale
Na zijn wereldtitel op de 100 meter ging Noah Lyles voor de dubbel, met een schuin oog op Usain Bolt's wereldrecord. Dat was wat te hoog gegrepen, maar de dubbel kwam er: Lyles sprintte met zijn kenmerkende geweldige slotstuk naar de wereldtitel in 19,52 seconden. Zilver was voor zijn jonge landgenoot Erriyon Knighton in 19,75 seconden, voor Letsile Tebogo (19,81), die eerder al de eerste Afrikaanse medaillewinnaar ooit was op de 100 meter.

200m vrouwen, finale
De ogen waren vooraf gericht op de Jamaicaanse wereldkampioene Shericka Jackson en de Amerikaanse uitdaagsters Sha'Carri Richardson, de winnares van de 100 meter, en Gabby Thomas. Dat bleek niet onterecht, maar er was er maar één de beste en ruim ook: Jackson snelde in een bizarre 21,41 seconden naar de wereldtitel, de tweede tijd ooit en maar 0,07 seconden boven Florence Griffith-Joyner's wereldrecord. Zilver ging in 21,81 naar Thomas, voor Richardson (21,92).

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Dé grote dominante vrouw van het hinkstapspringen de laatste jaren, Yulimar Rojas, had het bijzonder moeilijk: de Venezolaanse moest knokken om na drie pogingen bij de top-8 te staan en zo nog drie pogingen te krijgen, maar leek simpelweg de kracht niet te hebben. Dat was buiten haar zesde en laatste poging gerekend, ineens knalde ze naar 15,08 meter en uiteindelijk haar vierde wereldtitel op rij. Daarmee verwees ze de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, die in poging één al 15,00 meter noteerde, naar het zilver, vier centimeter voor de Cubaanse Leyanis Perez Hernandez.

Speerwerpen vrouwen, finale
Met een Zuid-Amerikaans record van 65,47 meter gooide Flor Denis Ruiz Hurtado zich in ronde één namens Colombia naar de leiding en daar bleef ze erg lang staan. Toch kwam het goud er niet: de Japanse favoriete Haruka Kitaguchi wierp zich met haar allerlaatste kans de medailles in en zelfs naar het goud met 66,73 meter. Ruiz Hurtado bleef op prachtig zilver staan, brons was met 63,38 meter voor de Australische Mackenzie Little.

4x100m mannen, series
Met Nsikak Ekpo, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Raphael Bouju leek het vooraf al lastig te worden voor Nederland, en zo geschiedde. Sterker nog, bij de eerste wissel ging het al fout en lag Nederland uit de wedstrijd. Canada haalde licht verrassend ook de finale niet, Italië was in 37,65 seconden de snelste.

4x100m vrouwen, series
N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Tasa Jiya liepen een degelijke race en in 42,53 seconden finishten ze als vierde. Dat bleek genoeg om als een van de tijdsnelsten naar de finale door te gaan, maar wel vrij ruim achter de VS, dat in 41,59 seconden de snelste tijd noteerde.

Tienkamp mannen
Vooraf waren er meerdere kanshebbers, hoewel de regerend wereldkampioen er snel uit lag: Kevin Mayer uit Frankrijk was geblesseerd en hield het na onderdeel twee, het verspringen, voor gezien. Na de eerste vijf onderdelen is de leiding in handen van de Duitser Leo Neugebauer, die heerlijk op dreef is. Hij begon met 10,69 seconden op de 100 meter, sprong naar 8,00 meter, stootte de kogel naar een fantastische 17,04 meter, sprong over 2,02 meter en raffelde de 400 meter af in 47,99 seconden.

Achter Neugebauer staat de Canadees Pierce LePage op plek twee, hoewel hij doorgaans wel een beduidend minder goed slot heeft van de tienkamp, met name het speerwerpen en de 1500 meter - onderdelen negen en tien - zijn minder goed voor hem. De grootste uitdager van Neugebauer lijkt dan ook LePage's landgenoot Damian Warner, die na de openingsdag op de derde plek staat. Rik Taam is degelijk op weg, hoewel hij het bij het hoogspringen flink liet liggen, maar een top-10-klassering lijkt er niet in te zitten.

Heineken verkoopt zijn Russische activiteiten voor 1 euro, Moskou profiteert mee

Heineken heeft zijn Russische bieractiviteiten verkocht en zal voorgoed Rusland verlaten. Er is geen optie afgesproken om de aandelen op termijn terug te kopen, meldt het bedrijf. De bierbrouwer werd hevig bekritiseerd vanwege het trage vertrek, met name het feit dat de Russische afdeling bleef investeren in nieuwe merken en reclame stuitte bij velen op onbegrip.

Het concern heeft zeven brouwerijen en 1800 lokale werknemers afgestoten. Als gevolg van de verkoop en het vertrek zal Heineken 300 miljoen euro afschrijven. De koper van de activiteiten is de Russische industriële Arnest Group, die slechts een symbolisch bedrag van 1 euro betaalt.

Bovendien zal de koper opdraaien voor de vertrekbelasting aan de Russische staatskas. “Dit maakte deel uit van de onderhandelingen,” aldus een woordvoerder van Heineken. “We wilden zelf niets betalen aan de Russische overheid.” Heineken wil niet bekendmaken hoeveel geld er met deze belasting gemoeid is. Het bedrag zal worden bepaald door een Russische taxateur.

De nieuwe eigenaar zal geen licentie krijgen om het merk Amstel en andere internationale bieren van Heineken te verkopen. Binnen zes maanden zal het brouwen van Amstel worden stopgezet. Er zullen echter enkele uitzonderingen zijn voor kleinere merken, die nog drie jaar lang gebrouwen mogen worden.

Langstzittende Kamerlid en partijleider SGP Kees van der Staaij stopt

SGP-leider Kees van der Staaij kondigde vanmiddag aan aan dat hij na de verkiezingen zal stoppen als Tweede Kamerlid. Hij heeft de afgelopen 25 jaar namens de SGP in de Tweede Kamer gezeten. Na het zomerreces zal SGP-Kamerlid Chris Stoffer hem opvolgen als fractievoorzitter.

Van der Staaij legt uit dat het “tropenjaren” waren en dat hij steeds meer behoefte heeft gekregen aan rust, focus en een leven buiten de opslorpende wereld van de politiek. Het Kamerlidmaatschap heeft veel gevraagd van hem en zijn gezin, voegt hij eraan toe.

Noodweer geeft overlast in Noord Brabant en Limburg

Op een aantal plaatsen in Limburg en Noord Brabant heeft noodweer voor overlast en schade gezorgd.

Er was sprake van omgevallen bomen, afgebroken takken en flinke wateroverlast. Doordat bij Vught een omgewaaide boom een bovenleiding vernielde was er tussen Tilburg en Den Bosch geen treinverkeer mogelijk. In Maastricht redde de brandweer een vrouw uit haar auto die door het hoge water was uitgevallen.

Rusland rouwt om Prigozhin, Kremlin ontkent betrokkenheid

Rusland heeft elke betrokkenheid ontkend bij de vliegtuigcrash waarbij Wagner-baas Prigozhin om het leven zou zijn gekomen. De beschuldigingen zijn een leugen, zei Kremlin-woordvoerder Peskov in Moskou. Het incident moet worden afgehandeld op basis van de feiten. 

Russische aanhangers van Yevgeny Prigozhin verzamelden zich buiten het Wagner-hoofdkwartier in Sint-Petersburg om hun respect te betuigen aan de baas van de huurlingengroep. De rouwenden uitten een familiale genegenheid voor Prigozhin, en noemden hem een held.

Sommige Russen speculeren dat Prigozhin nog gewoon in leven is, ook al meldde de Wagner groep de dood van hun financier en hebben diverse Wagner-groepen gezworen wraak te zullen nemen op Moskou.

Er is geen officiële bevestiging van de dood van Progozhin omdat de lichamen nog niet zijn geïdentificeerd.

Brokstukken vliegtuig geborgen
Vandaag, twee dagen na het vliegtuigongeluk, zijn de brokstukken van het vliegtuig afgevoerd voor onderzoek. Dit werd gemeld door het staatspersbureau Ria vanaf de plaats van het ongeval in de regio Tver. Op een video van het bureau was te zien hoe een groot wrakstuk op een afgedekte vrachtwagen werd weggereden. De onderdelen zouden naar een reparatiewerkplaats voor legervoertuigen worden gebracht, meldde de aan het Kremlin gelieerde krant Izvestia. Op het Telegram-kanaal van de Russische militaire blogger Rybar was op een video te zien hoe een vleugel van het zakenvliegtuig uit een dicht bos werd getrokken. Ook is de black-box uit het toestel meegenomen voor onderzoek.

Het Britse ministerie van Defensie benadrukte dat er nog steeds geen definitief bewijs is dat Prigozhin zich aan boord van het neergestorte vliegtuig bevond, vooral omdat hij altijd buitengewone veiligheidsmaatregelen neemt. Maar de dood van Prigozhin zou het privéleger van Wagner diepgaand destabiliseren, zei Londen. 

Russische huurlingen moeten voortaan trouw zweren aan de staat
In Moskou ondertekende Poetin een decreet waardoor leden van Russische paramilitaire organisaties zoals de huurlingengroep Wagner in de toekomst een eed van trouw aan de Russische staat moeten afleggen. Volgens het decreet dat op de website van het presidentiële bureau is gepubliceerd, moeten alle ‘vrijwillige strijders’ en leden van particuliere militaire organisaties – net als gewone soldaten – trouw en loyaliteit aan Rusland zweren en ook beloven ‘de bevelen van commandanten en superieuren strikt op te volgen’. Het doel van de maatregel is “om de intellectuele en morele basis te leggen voor de verdediging van de Russische Federatie”, aldus het rapport.

Loekasjenko heeft prigozhin gewaarschuwd
Volgens de Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko is het onwaarschijnlijk dat de Russische president Vladimir Poetin achter de vermeende dood van huurlingenleider Jevgeni Prigozjin bij een vliegtuigongeluk in Rusland zit. “Ik ken Poetin”, citeerde staatspersbureau Belta de Wit-Russische heerser. "Hij is een weloverwogen man, heel kalm. Ik kan me dus niet voorstellen dat het Poetin was die verantwoordelijk was." De vliegtuigcrash waarbij Prigozjin om het leven zou zijn gekomen, was "te grof en onprofessioneel werk" waar Poetin niet achter zou kunnen staan, zei Loekasjenko. 

Loekasjenko zegt dat hij de Russische huurlingchef Yevgeny Prigozhin eerder heeft gewaarschuwd dat zijn leven in gevaar was. Prigozhin negeerde de waarschuwingen echter tot tweemaal toe, aldus het staatspersbureau Belta. De eerste keer was in juni tijdens de mars van de Wagner-huurlingen naar Moskou. "Verdomme, ik ga dood," antwoordde Prigozhin. De tweede keer zei hij tegen Dmitri Utkin, medeoprichter van Prigozhin en Wagner: "Jongens, pas op." Het Belta-rapport vermeldde niet precies wanneer dit gebeurde.

Litouwen: Wagner-groep is duidelijk 'in beweging'
Na de vermeende dood van Prigozhin houdt Litouwen de activiteiten van de Wagner-groep in buurland Wit-Rusland nauwlettend in de gaten. “We kunnen al veranderingen zien, we kunnen een splitsing zien, we kunnen de pogingen zien om Wit-Rusland te verlaten en naar Rusland te gaan. Er gebeurt van alles”, zei minister van Defensie Arvydas Anusauskas. 

Op de vraag wat er van de Wagner-groep zou overblijven na de vermeende dood van hun baas, antwoordde Anusauskas ontwijkend. "Het enige dat ik kan zeggen is dat elke Prigozhin zal worden vervangen door een nieuwe Prigozhin", zei hij. Zijn plaats zou gemakkelijk kunnen worden ingenomen door andere mensen die banden hebben met het Russische ministerie van Defensie. 

Fietser teruggestuurd naar Albanië na negeren rood licht

Een man die vandaag door rood licht fietste, zal veel spijt hebben van zijn keuze. Hij moet Nederland namelijk verlaten.

Een agent schrijft dat hij de fietser na de verkeersovertreding aansprak. De man wilde zijn identiteitsbewijs niet laten zien en moest daarom mee naar het politiebureau. Daar bleek dat hij 'al langdurig ongewenst in Nederland verbleef'.

Het ging om een man die vanuit Albanië naar Nederland was gekomen. Hij is overgebracht naar de Vreemdelingenpolitie, die zal zorgen dat hij naar Albanië wordt gestuurd.

'Paris Hilton van streek na kras op dure Chanel-tas'

Het leven van extreem rijke beroemdheden gaat niet over rozen. Socialite Hilton plaatste een filmpje van haar bekraste Chanel-tas (ca. 10.500 euro). Ze vertelt dat een fan haar een stift gaf om een handtekening te zetten, toen de stift weggleed en een streep op de klep van haar roze tas zette. Hilton, helemaal in het roze gekleed, toont in het filmpje een 'schokkende' close-up van de krabbel in haar exclusieve tas.

Het nutteloze feitje van de dag: bergen als borsten

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Hoe bergen aan hun naam komen is soms nogal opmerkelijk. Wist je dat dat bij het Tetongebergte helemaal het geval is? Het gebergte in de Amerikaanse staat Wyoming met een hoogste punt van bijna 4200 meter heeft, naar verluidt, zijn naam te danken aan een groep Franse bonthandelaren. Die vonden de bergen op borsten lijken en gaven daarom het gebergte zijn naam naar het Franse woord voor tepel: téton.

Tetongebergte (WikiCommons/Jon Sullivan/PD Photo.org)
Tetongebergte (WikiCommons/Jon Sullivan/PD Photo.org)

Bloemencorso Winterswijk

Dagen, weken, maanden zijn de bouwers uit Winterswijk en omstreken bezig. Alles begint in het hoofd met een idee. Dit komt op papier te staan en dan staat de klus te wachten dit in werkelijkheid te maken. De meest mooie creaties en thema's komen voorbij tijdens het jaarlijkse Volksfeest in Winterswijk. Zoals elk jaar sta ik langs de route op dezelfde plek, mooi aan het begin van de route.

Xbox-versie Baldur's Gate 3 komt dit jaar, maar met concessies

Baldur's Gate 3, de beste CRPG sinds lange tijd, verschijnt toch nog voor Xbox Series X|S dit jaar. Microsoft hiervoor wel een belangrijke concessie moeten doen: In de Series S-versie zal local co-op middels splitscreen namelijk niet mogelijk zijn.

De aanleiding van de vertraging voor de Xbox-versie van de game was al langer bekend, maar nu zijn de Belgische ontwikkelaar Larian Studios en Xbox-topman Phil Spencer eruitgekomen en kunnen de game toch dit jaar nog uitbrengen voor Microsofts console. "Enorm blij om te kunnen bevestigen dat na een meeting met Phil Spencer gisteren, we een oplossing hebben gevonden om Baldur's Gate 3 dit jaar toch nog uit te brengen voor Xbox", aldus Larian-oprichter Swen Vincke. "Alle optimalisaties zullen aanwezig zijn, met split-screen co-op voor Series X. Series S zal geen split-screen ondersteunen, maar kan wel gebruikmaken van cross-save progression tussen Steam en Xbox". Een exacte datum nog niet genoemd.

Wapengekletter in S.T.A.L.K.E.R. 2-trailer

In een nieuwe trailer voor S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl die gisteren is uitgebracht, zien we verschillende wapens die gehanteerd kunnen worden enkele gemuteerde schepsels waar je ze op uit kunt proberen. De trailer maakt ook meteen duidelijk dat een release dit jaar er nog niet in zit: de game verschijnt in Q1 van 2024.

De ontwikkelaar, GSC Game World, is gevestigd in Oekraïne. Officieel hadden zij de game al in 2022 willen uitbrengen, maar dat liep even anders in verband met de oorlog die uitbrak. daaropvolgend werd de game meerdere malen uitgesteld, mede doordat de studio zegt te kampen met vele digitale aanvallen van Rusissche hackers.

Alan Wake 2 geteased met live-action trailer

Sam Lake van Remedy Entertainment kwam tijdens Gamescom deze week nog even op de proppen met een nieuwe live-action trailer voor Alan Wake 2. Het is niet voor het eerst dat de Finse ontwikkelaar gebruikmaakt van 'echte' beelden met bekende acteurs om hun games te ondersteunen.

In Quantum Break bijvoobeeld zagen we Shawn Ashmore en Lance Reddick al verschijnen, nu zien we Ikka Villi (Bordertown) en David Harewood (Homeland) langskomen in de mysterieuze thriller-fragmenten van de op handen zijnde third-person shooter. Als je goed kijkt zie je ook heel af en toe wat gameplay. Alan Wake 2 verschijnt op 27 oktober voor pc, Xbox Series X|S en PlayStation 5.

Trump biedt mugshot als merchandise aan

Afgelopen nacht heeft Trump zich in de gevangenis in Fulton County gemeld waar er een mugshot werd genomen: een historische gebeurtenis. Hij is de allereerste (oud)president van wie er een mugshot is gemaakt.

Na 20 minuten en het betalen van een borgsom van twee ton mocht hij de gevangenis weer verlaten. Hij wordt verdacht van 'verkiezingsinmenging' aldus RTL Nieuws. Om de borgsom terug te verdienen heeft hij de mugshot op onder meer t-shirts laten drukken die je hier kunt bestellen.  

Warhammer Age of Sigmar: Realms Of Ruin

Warhammer. Iedereen die wel eens langs een hobbywinkel gelopen is kent het wel. In de loop der jaren heeft Games Workshop hun miniatuur tabletop game aan verschillende studio's gelicentieerd, vaak met wisselende resultaten. Deze keer heeft Frontier Developments (bekend van onder andere: Planet Coaster, Elite Dangerous en Jurrasic Park Evolution 2) een RTS game gemaakt van het relatief nieuwe Age of Sigmar. Ik kreeg op de Gamescom de mogelijkheid een missie te spelen.

FOK! Wat een weer: iets koeler met een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er veel bewolking. Hier en daar komt nog een bui voor. De wind wordt matig en draait naar het noordwesten.

Vanmiddag is er slechts af en toe zon. Er komen vooral in het oosten nog enkele buien voor, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot rond 24°C in het zuidoosten. De wind uit het noordwesten is matig.

Vanavond kan er in het oosten nog een bui voorkomen, in het westen wordt het droog. De westenwind is meest matig.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur komt uit rond 13°C. De wind is matig en draait naar het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Zonsopgang aan het IJ (Foto: DJMO)
Zonsopgang aan het IJ (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Politie vindt wietplantage na melding MMA

De politie heeft donderdagmiddag aan het Santandererf in Rotterdam een wietplantage aangetroffen, nadat er via Meld Misdaad Anoniem een melding was gemaakt.

Agenten zijn de woning binnengetreden. Daar troffen zij ongeveer 150 wietplanten aan. Er was niemand aanwezig in de woning. Nadat Stedin de elektriciteitstoevoer had hersteld is er begonnen met het ontmantelen van de plantage. Toen de 37-jarige bewoner kort na de komst van de politie bij de woning kwam, is hij aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de vondst.


Sterke afname aantal langdurig werklozen

In het tweede kwartaal van 2023 was 1 op de 7 werklozen langdurig werkloos, dat wil zeggen twaalf maanden of langer. In hetzelfde kwartaal van 2013 waren dat er een stuk meer: 1 op de 3. In 2023 zaten werklozen relatief vaak nog maar kort zonder werk. Dat meldt het CBS.

In totaal waren er 348 duizend werklozen in het tweede kwartaal van 2023. Hiermee is het aantal werklozen in de afgelopen tien jaar ruim gehalveerd. Het aantal langdurig werklozen is relatief sterk afgenomen: van 240 duizend in het tweede kwartaal van 2013 naar 47 duizend in 2023. Het aantal werklozen dat nog maar kort (minder dan 12 maanden) werkloos is, nam in dezelfde periode af van 484 duizend naar 288 duizend.

werklozen (Foto: CSB)

Kortdurend werklozen gemiddeld jonger dan tien jaar geleden
De totale groep werklozen is gemiddeld genomen jonger dan tien jaar geleden. Deze verjonging is alleen zichtbaar bij werklozen die nog maar kort (minder dan 12 maanden) zonder werk zitten. In het tweede kwartaal van 2023 was 48 procent van hen jonger dan 25 jaar, terwijl dit in 2013 nog 38 procent was.

Langdurig werklozen zijn gemiddeld ouder dan mensen die kort werkloos zijn. Bovendien is het aandeel 45-plussers onder de langdurig werklozen iets toegenomen in de afgelopen tien jaar. De leeftijdsverdeling van de totale bevolking van 15 tot 75 jaar is in deze periode niet veel veranderd.

werklozen (Foto: CBS)

Relatief sterke toename onderwijsniveau werklozen
Werklozen waren in het tweede kwartaal van 2023 gemiddeld hoger opgeleid dan tien jaar geleden. Zo had 31 procent een hoog onderwijsniveau (hbo, wo); in 2013 was dat 20 procent. Ook onder de totale bevolking nam het aandeel hoogopgeleiden toe, maar minder sterk dan onder werklozen: van 28 procent in het tweede kwartaal van 2013, naar 36 procent in hetzelfde kwartaal van 2023.


Zowel onder langdurig werklozen als onder diegenen die korter dan een jaar op zoek naar werk zijn, nam het aandeel hoogopgeleiden toe, maar de toename was het sterkst onder langdurig werklozen. In het tweede kwartaal van 2023 was 29 procent van de mensen die kortdurend werkloos waren hoogopgeleid. Onder langdurig werklozen was dit 40 procent.

cbs3 (Foto: CBS)

Poetin verbreekt stilte over de dood van Wagner-leider Prigozhin

De Russische president Vladimir Poetin verbrak donderdagavond zijn stilzwijgen over de vermoedelijke dood van Yevgeny Prigozhin, de leider van de militie van de Wagner-groep die naar verluidt aan boord was van een privéjet die neerstortte en waarvan alle inzittenden om waren gekomen bij de crash.

Poetin betuigde zijn medeleven aan de mensen aan boord van het privétoestel dat woensdag neerstortte en prees Prigozhin als een getalenteerde zakenman. Hij maakte deze opmerkingen in een televisie-interview terwijl hij sprak met Denis Pushilin, de door Rusland geïnstalleerde leider van de gedeeltelijk bezette Donetsk-regio in Oekraïne.

Tien mensen waren aan boord van het neergestorte vliegtuig, dat onderweg was van Moskou naar Sint-Petersburg toen het neerstortte in het kleine stadje Kuzhenkino, ongeveer 300 kilometer ten noordwesten van Moskou.

Onder de passagiers bevonden zich volgens de Associated Press zes Wagner-luitenants van Prigozhin. Onder hen bevonden zich Dmitry Utkin, de rechterhand van Prigozhin, van wie werd gezegd dat hij het brein van de Wagner-groep was. Utkin had eerder gevochten in Russische speciale troepen, in zowel Tsjetsjeense oorlogen als Syrië. De Europese Unie noemde hem in eerdere sancties de leider van Wagner, terwijl Prigozhin werd omschreven als een financier.

Er waren verder drie bemanningsleden aan boord, waaronder een piloot, een co-piloot en een stewardess. Tot nu toe zeggen anonieme bronnen bij Wagner dat Prigozhin dood is, aldus de Associated Press, maar is er geen officiële bevestiging.

De vliegtuigcrash vond plaats precies twee maanden nadat Prigozjin een muiterij tegen Poetin leidde, waarbij hij met een bende huurlingen richting Moskou marcheerde met de eis dat de Russische minister van Defensie zou aftreden.

Poetin en Prigozhin delen een vergelijkbare ruige achtergrond en komen beiden uit Sint-Petersburg. Prigozhin groeide uit tot een oligarch in Rusland en verdiende een fortuin met het vervullen van cateringcontracten met de Russische regering. Hij werd bekend als ‘de chef-kok van Poetin’. Hij bouwde echter ook een schimmige reputatie op, vertelde geschiedenisprofessor Aurel Braun van de Universiteit van Toronto eerder aan Global News. “Hij werd een oligarch dankzij zijn nauwe relatie met Poetin”, zei Braun. “Je kijkt naar een zeer smerige, gewetenloze, extreem vervelende, corrupte, kwaadaardige persoon.”

Prigozhin was de afgelopen maanden een steeds luidruchtiger criticus van Poetin geworden, waarbij hij het Russische leger en zijn generaals bestrafte vanwege de strategie die werd gevolgd in de oorlog in Oekraïne. Poetin leek de kritiek te tolereren, die volgens Braun in overeenstemming was met zijn leiderschapsstijl waarbij hij de ene groep tegen de andere opzette.

Poetin beloofde tijdens zijn speech vergelding jegens Prigozhin, die ooit een nauwe bondgenoot van hem was geweest.

Uit een voorlopig onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst bleek dat de vliegtuigcrash opzettelijk werd veroorzaakt door een explosie, aldus functionarissen die met de Associated Press spraken op voorwaarde van anonimiteit. Een van de functionarissen zei dat uit de eerste beoordeling bleek dat het “zeer waarschijnlijk” was dat Prigozhin het doelwit was en dat de explosie in lijn ligt met Poetins “lange geschiedenis van pogingen om zijn critici het zwijgen op te leggen.”

DSA: nieuwe EU-regels van toepassing op grote onlinebedrijven.

De ‘Digital Services Act’ verplicht platforms als Facebook, Google en TikTok om aan strengere regels te voldoen dan voorheen. Dit houdt onder meer in dat haatzaaiende uitlatingen en valse informatie indien mogelijk binnen 24 uur moeten worden verwijderd. Er is ook een verplichting om publiekelijk uit te leggen hoe de algoritmen die gepersonaliseerde advertenties aan gebruikers tonen, werken.

Overtredingen van de nieuwe regels kunnen resulteren in boetes die in de miljarden kunnen lopen. Bedrijven kunnen verplicht worden maximaal zes procent van hun wereldwijde omzet te betalen. De Europese Commissie kan als laatste redmiddel de online dienst ook blokkeren.

De bedrijven Amazon en Zalando hebben bezwaar aangetekend tegen de nieuwe wet voor digitale diensten. Zij stellen dat hun internetplatforms niet onder de jurisdictie van de Digital Services Act vallen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.