FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 augustus 2023

Kunstmatige intelligentie ontdekt borstkanker vaker dan artsen

Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan radiologen, blijkt volgens de Volkskrant uit een grootschalig Zweeds onderzoek. De technologie kan bovendien de hoge werkdruk van radiologen omlaag brengen.

De studie vormt het nieuwste bewijs dat kunstmatige intelligentie, AI, het werk van radiologen kan aanvullen of zelfs gedeeltelijk vervangen. Ruim 80.000 vrouwen deden mee. De software, gemaakt door het Nederlandse bedrijf ScreenPoint en getraind op honderdduizenden borstscans, signaleerde vaker borstkanker dan radiologen, zonder daarbij meer vals alarm te slaan. Hoe eerder artsen een tumor vinden, hoe beter de prognose. Meer hierover bij Skipr.

Alsemambrosia is nachtmerrie van menig hooikoortspatiënt, haal hem uit je tuin!

Tuinbezitters zouden de plant alsemambrosia uit hun tuin moeten verwijderen, aldus vijf organisaties. Deze exotische plant, die vaak als onkruid verschijnt, veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten en breidt zich al jaren uit in Nederland.

De zaden van de plant komen meestal in tuinen terecht via vogelvoer, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA, kennisorganisatie Floron, het Leids Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en Pollennieuws/Flora van Nederland.

Alsemambrosia komt tot bloei in augustus en verspreidt dan grote hoeveelheden pollen die sterk allergeen (sterk allergie veroorzakend) zijn. Omdat de plant doorbloeit tot in oktober, wordt het hooikoortsseizoen met zo'n twee maanden verlengd.

Griekse premier belooft gedupeerde toeristen gratis week vakantie Rhodos

Griekenland gaat toeristen die gedwongen hun vakantie op Rhodos moesten afbreken vanwege de bosbranden een gratis week vakantie op het eiland aanbieden. Dit is aangekondigd door de Griekse premier Mitsotakis tijdens een interview met de Britse omroep ITV.

De Griekse regering zal, in samenwerking met lokale autoriteiten, een week gratis vakantie aanbieden in het komende voorjaar of najaar aan iedereen wiens vakantie ingekort is vanwege de bosbranden. Mitsotakis benadrukt dat dit gedaan wordt om ervoor te zorgen dat mensen terugkeren naar het eiland om te genieten van de natuurlijke schoonheid. De details over wat er precies betaald zal worden, zoals een hotelverblijf of vliegreis, zijn nog niet bekend.

Van den Berg zorgt voor nieuwe Nederlandse zege in Ronde van Polen

Marijn van den Berg heeft voor een nieuwe Nederlandse zege gezorgd in de Ronde van Polen. Nadat de 24-jarige Nederlander dinsdag zijn meerdere moest erkennen in zijn landgenoot Olav Kooij pakte hij vandaag overtuigend de zege in de vijfde etappe. Matej Mohoric kwam op gepaste afstand als tweede over de streep en blijft leider.

De vijfde etappe in de Ronde van Polen ging over heuvelachtig terrein, waarbij in het midden van de etappe geklommen moest worden, met onder meer twee beklimmingen van de eerste categorie. Mick van Dijke, die geselecteerd is voor het WK van aankomende zondag, zat mee in de kopgroep samen met vier andere medevluchters. De kopgroep nam zes minuten voorsprong, maar gedurende de rit zakte de voorsprong gestaag door het werk van INEOS Grenadiers.

De Britse ploeg hadden hun zinnen gezet op de ritzege voor hun Poolse kopman Michal Kwiatkowski en op iets meer dan tien kilometer van de finish werd met Thomas De Gendt de laatste vluchter binnengehaald, waarna gesprint kon worden voor de dagzege. Op een oplopende finishstrook trok INEOS de sprint aan voor Kwiatkowski, maar het was Marijn van den Berg die het met sprekend gemak haalde. De 24-jarige Nederlander won met meerdere fietslengtes verschil voor klassementsleider Matej Mohoric, die daarmee zijn leiderstrui verstevigde.

Results powered by FirstCycling.com

Taakstraffen voor leden Extinction Rebellion na oproepen blokkade A12

De rechtbank Den Haag heeft zeven verdachten die zich hebben aangesloten bij Extinction Rebellion veroordeeld voor opruiing. Zij hebben anderen via sociale media aangespoord om op 26 november 2022 en 28 januari 2023 de A12 in Den Haag te blokkeren. Twee van hen zijn daarnaast schuldig bevonden aan vernieling. De taakstraffen variëren van 30 uur tot 60 uur. Een achtste verdachte is vrijgesproken.

Blokkade
De zeven verdachten hebben op social media mensen opgeroepen om op 26 november 2022 en 28 januari 2023 de Utrechtsebaan (A12) te blokkeren. Dit is één van de belangrijkste toegangswegen van en naar het centrum van Den Haag. Zo wilden de verdachten aandacht vragen voor verandering van het klimaat en het verlies aan biodiversiteit. De blokkades hebben ook daadwerkelijk plaatsgevonden. Twee verdachten die terechtstaan voor opruiing, worden ook vervolgd voor vernieling. Zij hebben zich als voetganger op de A12 begeven om teksten op de wand van de tunnelbak te spuiten.

De verdachten zijn op een later moment door de politie thuis aangehouden, in een aantal gevallen in aanwezigheid van partners en kinderen. Eén verdachte is in de directe omgeving bij de school van zijn kinderen aangehouden.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing. Ze hebben welbewust berichten op sociale media geplaatst om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren voor de acties. Daarmee hebben ze anderen aangespoord om een strafbaar feit te plegen. Een blokkade kan leiden tot verkeersonveilige situaties, omdat de verkeersdeelnemers op deze 70 kilometerweg plotseling moeten remmen voor demonstranten om een aanrijding te voorkomen en daarbij onveilige manoeuvres kunnen maken.

De rechtbank constateert dat de verdachten de strafbare feiten hebben gepleegd omdat zij bezorgd zijn over het klimaat. Maar door op deze manier te handelen hebben zij welbewust de keuze gemaakt om de doelen die zij nastreven zwaarder te laten wegen dan de rechten en belangen van anderen, waaronder de verkeersveiligheid. Dit vindt de rechtbank kwalijk.

Strafmaat
De rechtbank heeft ernstige twijfels over de noodzaak en proportionaliteit van de manier waarop de verdachten zijn aangehouden. Dit weegt de rechtbank mee in de bepaling van de straf. Vijf verdachten worden voor opruiing veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur.

Voor de twee verdachten die daarnaast worden veroordeeld voor vernieling, vindt de rechtbank een taakstraf van 60 uur passend. Zij hebben risico's genomen voor zichzelf en andere weggebruikers door zich als voetganger op de A12 te begeven en zich niet te bekommeren om de aanzienlijke kosten die het verwijderen van de teksten met zich brengt. Ze moeten ook een schadevergoeding van ongeveer 9.000 euro betalen aan de gemeente Den Haag voor de kosten van het verwijderen van de teksten.

Alles over de release van Baldur's Gate III

Morgen is het zover: de release van het voor velen langverwachte Baldur's Gate III. De release stond aanvankelijk op begin september, maar onze Belgische vrienden van Larian Studios vonden het verantwoord om de launch een maand te vervroegen. Hieronder lees je wanneer, waarop en hoe je zo snel mogelijk aan deze GOTY-in-spe kunt beginnen.

Baldur's Gate III kun je aanschaffen via Steam of GOG. Preloaden is helaas niet mogelijk, je zal dus pas op de daadwerkelijke release de download aan kunnen zetten. Larian gaf in een verklaring aan dat dit te maken heeft met het feit dat de game al in Early Access beschikbaar is en preloaden dan niet mogelijk is omdat dit de game zou 'slopen' voor mensen die nog in de Early Access zitten.

Geen preload-optie is vooral jammer voor de mensen met een niet al te snelle internetverbinding, want Baldur's Gate III is met 122GB een behoorlijk forse titel. Dat is ook niet zo vreemd als je ziet hoe groots het spel is en hoe grandioos het eruitziet. In de afbeelding hieronder zie je een overzichtje van de releasetijden in alle werelddelen. Bij ons zal de game dus officieel uitkomen op donderdag 3 augustus om 17:00 uur.

De release voor PlayStation 5 is een dikke maand later, namelijk op 6 september. Over de versie voor Xbox Series X|S, die nog altijd in ontwikkeling is, is helaas nog geen releasedatum gegeven. De laatste berichten daaromtrent spraken over problematiek om de splt-screen co-op op die console goed te krijgen. De kans is groot dat dat dit jaar niet meer wordt, maar opgeschoven wordt naar 2024. 

Nederland tegen Zuid-Afrika op WK, Jamaica schakelt Brazilië uit

Op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland zijn woensdag weer twee groepen beslist. Daar kwam ook de tegenstander voor Nederland uit in de achtste finales, zondagochtend om 04.00 uur Nederlandse tijd in Sydney.

Groep G
Met twee overwinningen was Zweden al zeker van een plekje in de volgende ronde én zo goed als zeker van groepswinst, tegen Argentinië werden dan ook wat wisselspeelsters ingezet. Uiteindelijk was het Rebecka Blomqvist die na een ruim uur een perfecte pass het doel in kopte, waarna Elin Rubensson in blessuretijd vanaf elf meter voor de 2-0 eindstand zorgde.

Interessanter was het duel tussen Italië en Zuid-Afrika, met als inzet een plek in de volgende ronde. Met een niet-winnend Argentinië had Italië genoeg aan een gelijkspel en via een penalty tekende Arianna Caruso al snel voor de 1-0. Benedetta Orsi schoot twintig minuten later een prachtige goal binnen, helaas voor haar wel in eigen doel: ze liet haar keepster verbijsterd achter.

Een mooie Zuid-Afrikaanse aanval werd na ruim een uur beloond met de 2-1 van Hildah Magaia, maar nog geen tien minuten later stond het dankzij Caruso vanuit een corner weer gelijk: 2-2. Kort voor tijd kon aanvoerster Cristiana Girelli Italië voor bijna open doel de achtste finales in schieten, maar die enorme kans ging mis, waarna het helemaal fout ging voor Italië: in blessuretijd kon Thembi Kgatlana een extreem knullig verdedigde aanval afmaken door Zuid-Afrika met 3-2 naar de winst én de achtste finale tegen Nederland te schieten.

Groep F
Frankrijk en Jamaica begonnen met vier punten tegen respectievelijk Panama en Brazilië, die op nul en drie punten stonden. Panama was dus al uitgeschakeld, Brazilië móest winnen van Jamaica - er voor het gemak van uit gaande dat Frankrijk wel van Panama zou winnen.

Marta Cox zette Panama zowaar al na anderhalve minuut op voorsprong, maar Maëlle Lakrar trok de stand twintig minuten later gelijk en nog voor rust waren Kadidiatou Diani - twee keer zelfs - en Léa Le Garrec ook trefzeker: 4-1. Diani maakte er met een tweede penalty 5-1 van, Yomira Pinzon deed vanaf elf meter wat terug en dankzij Lineth Cedeño werd het bijna nog even spannend, maar Vicki Béchi tekende voor de 6-3 eindstand, diep in blessuretijd.

Wetende dat een Franse zege wel zo goed als zeker was, moest Brazilië dus inderdaad winnen, maar de ploeg van bondscoach Pia Sundhage liep er laveloos bij. De kansjes die hier en daar ontstonden gingen faliekant mis, voormalig superster Marta koos alleen voor zichzelf en Jamaica hield stug stand en creeërde zelfs prima kansen. Die gingen allemaal ook mis, maar dat mocht de pret voor de Reggae Girlz niet drukken: het bleef bij 0-0 en dus is Jamaica voor het eerst in de historie door naar de tweede ronde van het WK, terwijl Brazilië juist voor het eerst sinds 1995 niet door de groepsfase heen komt.

Het nutteloze feitje van de dag: Koop een brug

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Heb je een beetje ruimte in je tuin en heb je altijd al een brug willen hebben? Wist je dat je dan gewoon bestaande bruggen kan kopen? Via Bruggenbank.nl worden gebruikte bruggen aangeboden en kunnen geïntresseerden een bod doen.

"De Bruggenbank draagt bij aan een duurzame GWW-sector en de circulaire economie door het hergebruik van bruggen te stimuleren. In de jaren ‘80 is vanuit Royal HaskoningDHV het idee ontstaan om een marktplaats voor bruggen op te richten", zo valt te lezen op de site. "Een voorbeeld van een geslaagd project destijds is de draaibrug bij Kiesterzijl – een brug die haar oorsprong vond in Zuid-Holland. Nadat de vraag verminderde in de loop der jaren, is de Bruggenbank in oktober 2019 nieuw leven ingeblazen. Na een vraag vanuit de gemeente Noardeast-Fryslan om een bestaande brug her te gebruiken, bleek het aanbod van gebruikte bruggen dusdanig groot dat besloten werd hiermee verder te gaan. De Bruggenbank is een samenwerkingsverband tussen Machinefabriek Rusthoven, de Koninklijke Oosterhof Holman en Royal HaskoningDHV."

Via de Bruggenbank hebben inmiddels 15 bruggen een nieuwe eigenaar gevonden.

Bruggenbank
Bruggenbank

Beledigingen vrouwen tijdens diner Amsterdamse Studenten Corps niet strafbaar

De aangifte tegen vier leden van het Amsterdams Studenten Corps (ASC) en het ASC zelf is geseponeerd. Tegen hen werd op 13 december 2022 aangifte gedaan wegens aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen vrouwen vanwege hun geslacht. Het OM concludeert dat er geen sprake is van strafbare feiten en heeft daarom de aangifte geseponeerd. Het OM begrijpt dat een aantal mensen zich door de opmerkingen gekwetst hebben gevoeld. Er zijn weliswaar fatsoensnormen overschreden, maar dat maakt het nog niet strafbaar.

Op 24 juli 2022 werden vanaf een podium tijdens een ‘herendiner’ verschillende toespraken gehouden waarbij mannelijke corpsleden zich vrouwonvriendelijk zouden hebben uitgelaten. Beelden van de toespraken zijn in de media verschenen en zorgden voor commotie.

Het OM heeft de vier uitingen waartegen aangifte is gedaan getoetst op strafbaarheid wegens ‘groepsbelediging’ en ‘aanzetten tot haat, discriminatie en geweld’. In twee van deze uitingen werden vrouwen ‘hoeren’ en ‘sperma-emmers’ genoemd. In de andere uitingen werd gesteld dat ‘mannen de nekken van vrouwen moeten breken, om hun lul in te steken’  en ‘(..) vrouwen niks en niks meer zijn dan een hoer’.

Groepsbelediging wegens geslacht levert geen strafbaar feit op omdat dit geen grond is die wordt genoemd in het wetsartikel (artikel 137c Sr) dat betrekking heeft op groepsbelediging. Tevens wordt naar het oordeel van het OM met de uitingen juridisch gezien niet aangezet tot haat, discriminatie of geweld (artikel 137d Sr). Het OM heeft de aangifte daarom geseponeerd.

Het OM begrijpt dat een aantal mensen zich door de betreffende opmerkingen van de corpsleden gekwetst hebben gevoeld en dat deze uitingen kunnen worden beschouwd als onwenselijk en onacceptabel. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de mate waarin uitingen onwenselijk of onacceptabel zijn, niet beslissend is voor de vraag of er ook sprake is van een strafbare uiting. In deze zaak is daarvan geen sprake.

Bekijk hier de sepotbrief aangifte tegen Amsterdams Studentencorps.

In tweede kwartaal 19 miljoen luchtvaartpassagiers

In het tweede kwartaal van 2023 reisden bijna 19 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar een van de vijf Nederlandse luchthavens van nationaal belang. Dat is 9,3 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Ook waren er 3,8 procent meer vluchten in het handelsverkeer. De hoeveelheid vervoerde vracht was met 347 duizend ton in het tweede kwartaal 8,7 procent lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Op Amsterdam Airport Schiphol vonden 115 duizend vluchten plaats in het tweede kwartaal van 2023, een toename van 5,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022. Er waren bijna 16,4 miljoen passagiers in deze periode, 10,1 procent meer dan een jaar eerder. Op Eindhoven Airport, Nederlands tweede luchthaven als het gaat om passagiersvervoer, reisden 1,9 miljoen passagiers, 6,0 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2022. Op Maastricht Aachen Airport was het aantal vluchten en het aantal vervoerde passagiers lager, respectievelijk 76,7 en 67,0 procent. Dit kwam door de renovatie van de landingsbaan, waardoor er van 8 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 geen luchtvaartverkeer mogelijk was.  

Vrijwel alle luchtvracht in het tweede kwartaal via Schiphol
Het vrachtvervoer door de lucht van en naar Nederland gaat normaal voor ongeveer 90 procent via Amsterdam Airport Schiphol. De overige 10 procent wordt op Maastricht Aachen Airport afgehandeld. Door de tijdelijke sluiting van Maastricht Aachen werd in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 99 procent van de 347 duizend ton luchtvracht op Schiphol afgehandeld.

Meer vliegtuigstoelen bezet
Met het herstel van de luchtvaart neemt ook de bezettingsgraad op passagiersvluchten toe. In het tweede kwartaal van dit jaar waren gemiddeld 81 van elke 100 vliegtuigstoelen bezet. Dit is bijna gelijk aan het niveau van het tweede kwartaal van 2019, voor de coronapandemie, toen 82 op de 100 vliegtuigstoelen op passagiersvluchten bezet waren. Waar de bezettingsgraad in het tweede kwartaal van 2020 en 2021 respectievelijk 39 en 44 procent bedroeg, was dit in het tweede kwartaal van 2022 79 procent.

Schiphol ook in Europa belangrijke luchthaven
Niet alleen in Nederland is Amsterdam Airport Schiphol de belangrijkste luchthaven, ook binnen de Europese Unie is deze luchthaven belangrijk. In 2022 was Schiphol met 52,5 miljoen passagiers de tweede luchthaven binnen de EU. Alleen via Parijs Charles de Gaulle vlogen in 2022 meer passagiers: 57,5 miljoen.

Oekraïne verwijdert 'Hamer en Sikkel' van Moederland-monument in Kyiv

In de Oekraïense hoofdstad Kiev verwijderden arbeiders een hamer en sikkel van een gigantisch standbeeld ter herdenking van de overwinning van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Men is wekenlang bezig geweest om de krans- en lintelementen van het Sovjet-embleem te verwijderen. Nu moet de rest van het schild volgen en vervangen worden door een nieuw exemplaar met het wapen van Oekraïne, een drietand (tryzub).

Bovendien zal het beeld worden hernoemd van 'Mother Homeland' naar 'Mother Ukraine'. De stalen constructie, die met de basis meer dan 100 meter hoog is, toont een vrouw die een zwaard en een schild omhoog houdt. Het werd ingehuldigd in 1981 en kijkt uit over de hoofdstad van Oekraïne vanuit een park aan de rivier de Dnipro.

Het verwijderen van de hamer en sikkel van het schild van het personage maakt deel uit van een plan om Sovjetsymbolen en de Russische cultuur uit openbare ruimtes in Oekraïne te verbannen. De aanvalsoorlog van Moskou versnelde dit proces.

Het oorspronkelijke monument, gemaakt door de Sovjet-beeldhouwer Yevgeny Vuchetich in 1981, moet zijn aangepast voor de Onafhankelijkheidsdag van het land op 24 augustus. Yuriy Savchuk, directeur van het Museum van de Geschiedenis van Oekraïne in de Tweede Wereldoorlog, zei: "Dit is het moment waar miljoenen Oekraïners, generaties Oekraïners van hebben gedroomd." 

Polen: extra troepen naar grens Wit-Rusland (Belarus) na schending luchtruim

Polen gaat extra troepen sturen naar de grens met Belarus. Dinsdag werden twee Belarussische helikopters boven het Poolse grensdorp Bialowieza gesignaleerd.

Inwoners van Bialowieza maakten melding van Belarussische helikopters die boven hun dorp vlogen. De helikopters vlogen volgens hen ongeveer 3 kilometer landinwaarts en keerden daarna terug naar Belarus.

Belarus had Polen geïnformeerd over trainingsoefeningen, zei het Poolse Ministerie van Defensie in een verklaring. De schending van het luchtruim vond naar verluidt plaats op zeer lage hoogte, waardoor het moeilijk te detecteren was door radarsystemen.

Het Poolse Ministerie van Defensie merkte op: "Daarom informeerde het Operationeel Commando van de Strijdkrachtenafdelingen in de ochtendaankondiging dat de Poolse radarsystemen geen enkele schending van het Poolse luchtruim registreerden. De NAVO is op de hoogte gebracht van het incident."

'Vermiste Amsterdammer bruut vermoord in klooster Heiloo'

De Amsterdammer Elias Assaf (38), die al sinds april vermist wordt, is volgens Het Parool bruut om het leven gebracht in een klooster in Heiloo. Dat meldt de krant op basis van de uitkomst van de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen Emad A., de verdachte van de moord. Zo meldt AT5.

De twee zouden volgens Het Parool allebei werkzaam zijn geweest in een restaurant in Amsterdam. De verdachte komt volgens de krant van oorsprong uit Egypte, en zou tijdens zijn arrestatie op 18 april 2023 in het Onze Lieve Vrouw ter Nood-klooster in Heiloo hebben verbleven.

De moord zou daar ook plaats hebben gevonden. Volgens de krant is Assaf vermoord en is zijn lichaam daarna in stukken gesneden. Delen van dat lichaam zouden in de auto van A. in Duitsland zijn aangetroffen. Op camerabeelden zou te zien zijn dat de verdachte met zware koffers sleept. Ook heeft hij bekend iets te maken te hebben gehad met de dood van Assaf.

Vermissing
Assaf verdween op 11 april 2023 spoorloos uit Amsterdam-Oost. Verdachte Emad A. werd een week later aangehouden. De verdachte blijft vooralsnog vastzitten, de rechtbank spreekt van een 'heel ernstige verdenking' en A. wordt daarnaast nog psychologisch onderzocht.

Trump aangeklaagd vanwege pogingen verkiezingsuitslag 2020 te ondermijnen

De recentste federale aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt hem van samenzwering met zes bondgenoten. Trump zou getracht hebben zijn nederlaag bij de verkiezingen van 2020 tegen president Joe Biden ongedaan te maken en de machtsoverdracht onrechtmatig te blokkeren. Dit leidde tot de gewelddadige bestorming van Trumps aanhangers op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Trump wordt beschuldigd van vier aanklachten:

  • De eerste is een samenzwering om de VS te ondermijnen door fraude en misleiding en met als doel het tellen van de stemmen en het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag te belemmeren.
  • De tweede is een samenzwering om een officiële procedure tegen te gaan. Het gaat daarbij om de bijeenkomst in het Capitool waar de uitslag van de verkiezing werd bekrachtigd.
  • De derde aanklacht is dat hij de bekrachtiging van de verkiezingswinst van Joe Biden heeft tegengewerkt. Dit verwijst waarschijnlijk naar de Capitoolbestorming waar de overwinning van Biden die dag bekrachtigd zou worden door vice-president Mike Pence.
  • Als laatste wordt hij aangeklaagd voor het ondermijnen van het recht van burgers om hun stem te laten tellen, in een poging de verkiezingsuitslag ongedaan te maken. Dit maakt onderdeel uit van de Civil Rights Act.

De speciale raadsman van het Amerikaanse Ministerie van Justitie, Jack Smith, gaf dinsdag een verklaring met details over de laatste aanklacht tegen Trump voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.

"De aanval op het Capitool van onze natie op 6 januari 2021 was een ongekende aanval op de Amerikaanse democratie," zei Smith.

Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers, opgehitst door Trump, het Capitool en probeerden de officiële bevestiging van de verkiezingsoverwinning van de huidige president Biden in de Senaat te voorkomen. Er vielen toen vijf doden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft afgelopen november speciaal aanklager Smith benoemd; de grand jury in Washington heeft nu de aanklachten goedgekeurd.

Trump ontkent alle aantijgingen. Zijn campagneteam beschuldigde president Biden ervan achter de rechtszaak te zitten om te voorkomen dat Trump volgend jaar weer meedoet aan de presidentsverkiezingen. Trumps team sprak opnieuw van een heksenjacht, en gaf aan dat "de wetteloosheid van deze vervolgingen van president Trump en zijn aanhangers doet denken aan nazi-Duitsland".

Het is de tweede federale aanklacht tegen Trump: hij wordt ook beschuldigd van het illegaal opslaan van topgeheime overheidsdocumenten in zijn eigendom in Florida en het niet teruggeven ervan. In het voorjaar was Trump al aangeklaagd in verband met zwijggeldbetalingen aan een pornoactrice in New York - het was destijds de eerste aanklacht tegen een voormalige Amerikaanse president. In de staat Georgia wordt hij ook onderzocht op mogelijke electorale inmenging. 

Rayman maakt opwachting in nieuwste DLC Mario + Rabbids Sparks of Hope

Ubisoft heeft de nieuwste DLC aangekondigd voor Mario + Rabbids Sparks of Hope. In de DLC maakt Rayman zijn opwachting als nieuw speelbare personage, waarin we de opnamestudio van het Space Opera Network.

Dat betekent veel studio's met een diversiteit aan settings, waaronder een western, fantasy en piraten. Ook keert de fantoom terug, die we nog kennen van deel één. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Rayman in the Phantom Show is vanaf 30 augustus beschikbaar om te spelen.

FOK! Wat een weer: eerst regen, later iets droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er veel bewolking en regent het op de meeste plaatsen. De wind waait uit zuidelijke richtingen en neemt langs de westkust toe naar krachtig tot hard, windkracht 6-7. Elders is de wind matig.

Vanmiddag regent het eerst in het noorden nog. Verder zijn er perioden met zon en blijft het op veel plaatsen tijdelijk droog. In het oosten en zuidoosten ontstaan in de loop van de middag enkele stevige onweersbuien, mogelijk met hagel en windstoten. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. De zuidwestenwind is matig, langs de westkust krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanavond neemt de bewolking toe en gaat het weer regenen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust eerst nog krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Komende nacht zijn er buien en komt er veel wind. Aan de kust en bij het IJsselmeer is er kans op onweer. Plaatselijk kan veel regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind met in het zuiden windstoten rond 60 km/uur. Aan de zuidwestkust is de wind krachtig, mogelijk hard, windkracht 6 of 7.  (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking boven het spoor richting Lichtenvoorde (Foto: Anouk)
Bewolking boven het spoor richting Lichtenvoorde (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.