FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 augustus 2023

Random Pics van de Dag #1000

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Deens en Brits achtervolgingsgoud op WK baanwielrennen, Lavreysen ontsnapt

In het Schotse Glasgow zijn tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen zaterdagavond de wereldtitels uitgedeeld op de ploegenachtervolging, wat voor mooie strijd om het goud zorgde. De vrouwelijke sprinters openden hun keirintoernooi, de mannen begonnen aan het sprinttoernooi.

Ploegenachtervolging mannen
Niklas Larsen, Carl-Frederik Bevort, Lasse Leth en Rasmus Pedersen waren namens Denemarken favoriet voor het goud en in de finale tegen uittredend wereldkampioen Italië, dat in de kwalificaties met de hakken over de sloot door ging, maakte het kwartet dat waar: met een ijzersterk slotstuk reden ze naar het goud in 3:45,161 minuten, terwijl Filippo Ganna, Francesco Lamon, Jonathan Milan en Manlio Moro een tijd van 3:47,396 noteerden.

De Nieuw-Zeelanders Aaron Gate, Campbell Stewart, Thomas Sexton en Nicholas Kergozou de la Boessiere reden in een Oceanisch onderonsje om het brons tegen Oliver Bleddyn, Kelland O'Brien, Joshua Duffy en Samuel Welsford uit Australië, die bij de start al in de fout gingen. Nieuw-Zeeland liet die kans niet liggen en haalde de Australiërs in en daarmee het brons binnen.

Ploegenachtervolging vrouwen
Voor eigen publiek waren de Britse dames favoriet en Katie Archibald, Elinor Barker, Josie Knight en Anna Morris maakten dat tegen Nieuw-Zeeland waar. Michaela Drummond, Ally Wollaston, Emily Shearman en Bryony Botha werden op de pijnbank gelegd en braken in de tweede helft: 4:08,771 minuten voor de gouden Britse ploeg tegen 4:13,313 voor Nieuw-Zeeland.

Het brons ging naar Marion Borras, Valentine Fortin, Clara Copponi en Marie le Net uit Frankrijk, die in een schitterende finale en dankzij een sterke laatste kilometer in 4:13,059 minuten wonnen van Letizia Paternoster, Martina Fidanza, Chiara Consonni en Vittoria Guazzini uit Italië (4:13,334).

Keirin vrouwen
In de eerste ronde plaatste Hetty van der Wouw zich keurig voor de achtste finales, Steffie van der Peet moest de herkansingen in. Daarin kwam ze dan weer niet echt in de problemen en dus staan beide Nederlandse dames zondag in de kwartfinales.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen was in de kwalificatie weer eens met afstand de snelste en dus kon hij gelijk door naar de achtste finales, waarin hij met wat moeite afrekende met de Australische klasbak Matthew Glaetzer. Jeffrey Hoogland moest met een negentiende plek de eerste ronde in, won daar van de Canadees Ryan Dodyk, maar sneuvelde in de achtste finales tegen de Trinbagoniaan Nicholas Paul. Tijmen van Loon bleef steken op plek 31 in de kwalificaties.

Pand Russische handelsfederatie door ME omsingeld na tweede kraakactie

De Mobiele Eenheid is op dit moment opnieuw bezig met de ontruiming van het pand van de Russische handelsfederatie aan de Veluwelaan in Amsterdam Zuid. Agenten hebben het pand omsingeld.

De ME is rond 19.30 uur met de ontruiming begonnen. Het lijkt erop dat de agenten niet speciaal voor deze klus van huis zijn geroepen, maar dat het om agenten ging die eerder vandaag tijdens de Canal Parade werkten. Het gebeurt vaker dat de Mobiele Eenheid na evenementen dit soort klussen doet.

Succes
Een kraker vertelde eerder vandaag tegen Het Parool dat het pand al twee weken geleden gekraakt is. "Als er een uitzettingsbevel komt, gaan we dat negeren. Dan moeten ze maar met de Mobiele Eenheid komen en wensen we ze succes", zei hij tegen de krant.

Op 15 juli werd het pand ook al ontruimd door de Mobiele Eenheid. Dezelfde krakers zaten er toen naar eigen zeggen al een maand. Ze lieten een fotograaf van Het Parool binnen en zeiden dat de deur gewoon open was en ze alle sleutels van de deuren konden vinden.

Zwaar beveiligd
Het Russische handelskantoor is al sinds de jaren 70 eigendom van Rusland en is zwaar beveiligd met tralies, camera's en voorzien van kogelwerend glas. Het pand werd in februari dit jaar door minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gesloten.

Oekraïense post brengt zegel uit waarop 'het Kremlin wordt geraspt'

De Oekraïense Post heeft weer een opmerkelijke zegel uitgebracht. Ditmaal staat afgebeeld hoe het Kremlin wordt 'geraspt' door een kaasschaaf met de contouren van F16-straaljagers als raspgaatjes.

Honderden mensen stonden in de rij bij het hoofdpostkantoor van Kiev om de nieuwe postzegels te kopen. Deze worden samen met enveloppen van een soortgelijk ontwerp verkocht. Volgens de Oekraïense postdienst Ukrposhta is de serie postzegels met de titel "Annihilator of Evil" bedoeld om duidelijk te maken dat Oekraïne "dringend" de F-16 straaljagers nodig heeft om de strijd tegen Rusland te beslechten. Het Kremlin is voor Oekraïne het "symbool van het kwade rijk". 

De postzegels, ontworpen door de Oekraïense illustrator Maksym Palenko, werden aanvankelijk uitgegeven in een oplage van 600.000 Een velletje van vier postzegels kost 156 hryvnia (omgerekend 3,83 euro). Ze zijn in de eerste plaats gericht op verzamelaars en de opbrengst moet worden gebruikt om gevechtsdrones voor het Oekraïense leger te kopen.

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog in februari 2022 heeft de Oekraïense Post al meerdere oorlogszegels uitgegeven met zeer populaire motieven. Onder hen is een afbeelding van de Britse straatartiest Banksy en een afbeelding van een Oekraïense soldaat die de middelvinger opsteekt naar een Russisch oorlogsschip . 


Activisten houden bankfiliaal in Amsterdam bezet: 'ING moet stoppen met fossiel!'

Een groep van ongeveer vijftien activisten heeft vanmiddag korte tijd een filiaal van de ING aan de Middenweg in Amsterdam-Oost bezet. Ze vertrokken na ongeveer drie kwartier. Zo meldt AT5.

Hun boodschap: 'Stop met fossiel!'. "ING is niet de groene bank die ze zeggen te zijn. Het is een systeembank die miljarden heeft geïnvesteerd in de fossiele industrie, waarvan een groot deel heel recent", viel in het statement van de actievoerders te lezen.

Volgens een politiewoordvoerder gingen de activisten het bankfiliaal rond 14.00 uur binnen. Er gingen wel wat agenten naar de demonstratie toe, maar volgens haar was er geen bemoeienis vanuit de politie nodig. "De bank heeft twee keer gevorderd dat ze zouden vertrekken en daar hebben ze naar geluisterd."

Op het pand van ING waren posters geplakt, met daarop de tekst 'ING Fossiel Vrij!'. Ook hing er een doek en was het raam beklad; samen stelde dit een zee voor. Op een video die AT5 binnenkreeg, is te zien dat de activisten zogenaamd verdronken in de zee.

In het statement van de groep valt verder te lezen: "Wist u dat ING meer dan driekwart van al zijn energie-investeringen in fossiele energie steekt? In de afgelopen jaren gingen miljarden euro's naar kolen, olie en gas. Ook draagt ING bij aan ontbossing."

De bank laat aan AT5 weten dat de activisten de graffiti zelf hebben verwijderd en dat er daarom geen aangifte wordt gedaan. Een woordvoerder zegt dat ING respect heeft voor het democratische recht om te demonstreren, maar dat de bank ook contact opneemt met de politie als er door acties van demonstranten 'een oncomfortabele situatie ontstaat'.

Nederland op WK mogelijk tegen Spanje, Japan maakt indruk

Op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland is de knockoutfase zaterdagochtend begonnen. De eerste twee achtste finales stonden op het programma, met daarbij ook de wedstrijd waarvan de winnaars spelen tegen de winnaars van het duel tussen Nederland en Zuid-Afrika, zondag om 04.00 uur Nederlandse tijd.

Die ploeg kwam uit het duel tussen Spanje en Zwitserland, waar Aitana Bonmati al na een paar minuten voor 1-0 voor Spanje zorgde. Laia Codina tekende niet veel later met een fraai rollertje van afstand voor de tweede Spaanse goal, helaas voor haar was dat wel daadwerkelijk ín het Spaanse doel: een eigen goal dus, 1-1. Het duurde niet lang, want via een kopgoal van Alba Redondo kwam Spanje weer op voorsprong en nog een kwartier later tekende Bonmati voor 3-1.

Codina's blunder werd ook weer recht getrokken: kort voor rust verschalkte ze keepster Gaëlle Thalmann vanuit een corner. Geblunder in de Zwitserse verdediging zorgde in de tweede helft vervolgens voor de definitieve beslissing: Jennifer Hermoso bracht de 5-1 eindstand op de borden.

Het in de groepsfase indrukwekkende Japan speelde tegen Noorwegen, dat in de groep bepaald níet indrukwekkend was. Een verre pass van Hinata Miyazawa werd na een kwartier door Ingrid Engen in eigen doel gewerkt, maar vijf minuten later trok Guro Reiten de stand gelijk met een prima kopbal - de eerste keer dat Japan een tegengoal te verwerken kreeg op dit WK.

In de tweede helft leek de koek op bij de Noren en al na vijf minuten werd een uitstekende aanval van Japan afgemaakt door Risa Shimizu: 2-1. Tien minuten voor tijd gooide Miyazawa de boel op slot met haar vijfde goal van het WK, na een prima pass van Aoba Fujino. Japan speelt in de kwartfinales tegen Zweden of de Verenigde Staten.

Het nutteloze feitje van de dag: rijden langs de regenboogsnelweg

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kon je hier lezen over de trekvogelroute, de A2 die in thema van trekvogels is aangekleed. Maar wist je dat er nog een bijzondere snelweg route is ons land? De A12 wordt namelijk ook wel de regenboogroute genoemd! De naam komt voort uit de verschillende soorten landschapstypen die de snelweg doorkruist. Misschien dat je met dit weetje toch anders om je heen kijkt op de A12.

Russische tanker 'Sig' in Zwarte Zee aangevallen door drone

In de Zwarte Zee is vannacht een Russische tanker beschadigd geraakt bij de Krim-brug. Volgens Russische autoriteiten is de tanker aangevallen door een Oekraïense drone.

Een video toont hoe de zeedrone het schip raakt. Eerder deze week werd ook een Russisch oorlogsschip op dezelfde manier geraakt. De tanker is licht beschadigd en voor anker gegaan, met ongedeerde bemanning.

Op sociale media circuleert een audio-opname van radioverkeer waarin wordt gemeld dat er water in de machinekamer staat en dat er hulp van een sleepboot nodig is. De tanker had geen lading aan boord en was onderweg naar de Straat van Kertsj, waar de Krim-brug de verbinding vormt tussen Rusland en de door Rusland bezette Krim. Inwoners van Kertsj hoorden explosies, waardoor in eerste instantie gedacht werd aan een aanval op de brug. Het verkeer werd tijdelijk stilgelegd, maar later hervat.


ECOWAS heeft plan voor militair ingrijpen bij staatsgreep Niger

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, bekend als ECOWAS, kwam vrijdag bijeen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De West-Afrikaanse legerleiders zijn het eens geworden over een plan voor een mogelijke interventie in Niger nu de deadline van zondag nadert voor het leger van het land om het burgerbestuur te herstellen.

"We zijn vastbesloten om de staatsgreep te stoppen, maar ECOWAS gaat de coupplegers niet vertellen wanneer en waar we gaan toeslaan", verklaarde Abdel-Fatau Musah, de commissaris voor Politieke Zaken, Vrede en Veiligheid van ECOWAS. "Dat is een operationele beslissing die door de staatshoofden zal worden genomen."

Afgelopen zondag gaf ECOWAS de militaire junta die een staatsgreep pleegde in Niger en de gekozen president Mohamed Bazoum ten val bracht op 26 juli, een week om de orde in het land te herstellen.

De junta van Niger heeft gezworen "onmiddellijk" te reageren op elke buitenlandse interventie en houdt Bazoum en zijn gezin al negen dagen vast in zijn ambtswoning in de hoofdstad Niamey.

De door het leger geleide regeringen in buurlanden Mali en Burkina Faso hebben gezegd dat een interventie in Niger neerkomt op een oorlogsverklaring aan hen.

Nigeria, dat momenteel voorzitter is van ECOWAS, neemt een harde lijn in tegen de coupplegers na de staatsgreep in Niger.

Griekspoor wint twee keer op één dag en staat in halve finale Washington

Tallon Griekspoor heeft in Washington de halve finale bereikt van het ATP-toernooi. De 27-jarige tennisser won eerst op de dag van Gaël Monfils en later op de dag versloeg hij ook JJ Wolf.

Het duel met Monfils was donderdag aan het begin van de derde set afgebroken wegens regen. Griekspoor had net de tweede set met 6-1 verloren, waarbij hij in die set ook nog behandeld moest worden aan een buikblessure, maar daar was een dag later weinig van te merken. Griekspoor brak vrij snel de service van Monfils en kwam vervolgens niet meer in de problemen tegen de Fransman en won de derde set met 6-3.

Een paar uur later wist Griekspoor ook Wolf te verslaan. Op zijn eigen service kreeg de 27-jarige Nederlander geen breakkans tegen en had in beide sets genoeg aan één break. Hij won de wedstrijd met 7-5, 6-4. In de halve finale speelt Griekspoor tegen de als eerste geplaatste Taylor Fritz. Mocht hij die halve finale winnen dan haalt hij zijn hoogste notering ooit op de wereldranglijst.

FOK! Wat een weer: eerst droog, later buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend lost eventuele mist op. Vooral in het noordoosten laat de zon zich regelmatig zien. In de loop van de ochtend neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en later maakt het zuidwesten kans op een enkele bui. De zuidelijke wind is landinwaarts zwak tot matig en wordt langs de westkust af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag raakt het van het zuidwesten uit overal bewolkt en vooral in het noorden en oosten ontstaan buien. Het wordt maximaal 18°C in het zuidwesten en 22°C in het noordoosten. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de zuidwestkust vrij krachtig.

Vanavond zijn er in het noordoosten eerst buien, later in de avond krijgt vooral het zuidwesten met buien te maken. De wind draait naar zuidoost en is matig.

Komende nacht valt plaatselijk nog regen, maar op veel plaatsen blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De zuidoostelijke wind is eerst matig en neemt in de loop van de nacht af. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking nabij Duiven (Foto: _UserName_)
Bewolking nabij Duiven (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Levenslang en 29,5 jaar cel voor 'koelbloedige' vergismoord op Mohamed (17)

De rechtbank heeft Emylio G. (30) veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op Mohamed Bouchikhi (17). Randell D. heeft 29,5 jaar cel gekregen. Volgens de rechter waren ze betrokken bij de 'koelbloedig uitgevoerde' moord op de 17-jarige Mohamed Bouchikhi. Beiden zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij twee andere moorden. Het gaat om de liquidaties van Lucas Boom in Zaandam en Siegmar Flaneur in Zuidoost. Zo meldt AT5

De 17-jarige Mohamed Bouchikhi werd begin 2018 het slachtoffer van een vergismoord. Ruim vijf jaar geleden zouden Emylio G. en Randell D. een buurthuis op Wittenburg binnen zijn gestormd, op zoek naar een 19-jarige jongen. Er ontstond grote paniek, twee mensen raakten gewond door de rondvliegende kogels en Mohamed Bouchikhi werd koelbloedig vermoord.

De dood van de 17-jarige Bouchikhi bracht een schokgolf teweeg: vrienden, familie en buurtbewoners liepen in februari 2018 gezamenlijk een stille tocht en ook burgemeester Femke Halsema sprak zich uit: "Deze onschuldige en hoopvolle jongen is van ons weggerukt. Amsterdam mist Mohamed".

Levenslange strafeis
Het Openbaar Ministerie eiste half mei levenslang tegen de twee mannen. Ze zouden naast de moord in het buurthuis, ook betrokken zijn geweest bij twee andere liquidaties. Zo zou Randell D. mogelijk betrokken zijn geweest bij de moord op Siegmar Flaneur begin 2015 in Zuidoost en de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom in Zaandam, later dat jaar. Emylio G. (30) wordt door het OM verdacht van in ieder geval één andere moord, die op Siegmar Flaneur.

De raadsmannen van de verdachten reageerden fel op de strafeis: "Het Openbaar Ministerie baseert de stelling op nietszeggende zendmastgegevens, anonieme verklaringen en op haar eigen wilde interpretaties van OVC-gesprekken. Mocht u denken dat het Openbaar Ministerie objectief en concreet bewijs heeft tegen cliënt in een van de drie onderzoeken, dan komt u van een koude kermis thuis", stelde advocaat Alexander Admiraal.

'Nietszeggend bewijs'
Op hun beurt noemden de advocaten van Emylio G. de levenslange strafeis 'puur voor de 'publieke opinie'. "Hoe graag het OM onze cliënt ook als schutter in het buurthuis wil plaatsen: een gedegen bewijsconstructie met wettig bewijs ontbreekt. Dat zou een integrale vrijspraak moeten betekenen", aldus advocaat Kerem Canatan in de rechtbank.

De advocaten van Randell D. hebben al aangegeven in hoger beroep te gaan.

Russische officieren in Oekraïne vergiftigd door partizanen

Bij een feestje ter ere van de Dag van de Marine in bezet Mariupol zijn Oekraiense partizanen Russische officieren komen helpen met de catering. Naast de gebruikelijke hapjes en drankjes serveerden ze ook versnaperingen met landbouwgif en cyanide. Twee officieren zijn dood, vijftien liggen met ernstige klachten in het ziekenhuis.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.