FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 augustus 2023

Evenepoel deelt eerste tik uit in Vuelta

Remco Evenepoel heeft in de Vuelta a España in de eerste bergrit direct zijn eerste slag geslagen, na de finish kwam hij wel ten val. In Andorra was de Belg van Soudal-Quickstep de snelste voor Jonas Vingegaard en Juan Aysuo. Evenepoel is ook de nieuwe leider in de Vuelta.

Na de twee verregende eerste etappes stond vandaag de eerste bergrit in de Vuelta op het programma met in de laatste veertig kilometer twee beklimmingen van de eerste categorie. In de beginfase van de etappe ontstond er een kopgroep van elf met daarbij Damiano Caruso en Lennard Kamnä. De twee bleven op de laatste klim als laatste over van de kopgroep, maar door een versnelling op vier kilometer werd het tweetal alsnog gepakt.

Sepp Kuss liet zich even zien met een aanval, maar werd al snel werd bijgehaald, waarna we met een vijftiental renners de laatste 500 meter ingingen en daar toonde Evenepoel zich de sterkste. De Belgisch kampioen ging al vroeg aan en alleen Jonas Vingegaard had een antwoord op de versnelling, maar uiteindelijk won de Belg gemakkelijk. Door de zege is hij ook de nieuwe leider in de Vuelta.

Na de finish kwam Evenepoel nog ten val. Hij kon de verzorgers niet meer ontwijken en had vooral een bebloed gezicht, maar verder lijkt de schade mee te vallen.

Results powered by FirstCycling.com

Piloten in Europa zijn vaak oververmoeid in cockpit aan het werk

De European Pilots' Association ECA waarschuwt voor veiligheidsrisico's veroorzaakt door vermoeidheid bij cockpitbemanningen in vliegtuigen.

In een ECA-enquête onder bijna 7.000 piloten uit 31 landen verklaarden drie van de vier respondenten dat ze tijdens hun vluchten in de afgelopen vier weken minstens één keer in een microslaap waren gevallen. Een kwart meldde zelfs vijf of meer microslaapsituaties.

Ook werd gezegd dat 73 procent van de piloten aangaf tussen hun vliegtaken door niet voldoende te kunnen herstellen van vermoeidheid. 

Politie kiest voor Ford Kuga als nieuw basispolitievoertuig

Na anderhalf jaar van voorbereiding en intensief testwerk heeft de politie besloten om de Ford Kuga in te gaan zetten als een van de nieuwe basispolitievoertuigen (BPV). De Kuga kwam als een van de winnaars uit de aanbesteding met een overtuigend resultaat op gebied van de gebruikservaring, ergonomie, wegligging én de aandrijflijn.

Om tot de keuze van de beste basis voor een nieuwe generatie BPV’s te komen is een speciale stuurgroep opgericht. Aan de uitgebreide testprocedures en uitvoerige feedbackrondes hebben in totaal drie merken met vier modellen deelgenomen. Daaruit zijn zowel de Ford Kuga Hybrid als de BMW X1 als beste naar voren gekomen. “De aanbesteding voor nieuwe basispolitievoertuigen is een intensief proces,” vertelt Michel de Roos, Hoofd Operatiën Midden Nederland en voorzitter van de stuurgroep. “We moeten met veel onderdelen rekening houden, want aan een politievoertuig worden andere eisen gesteld dan aan een normale auto. Het allerbelangrijkste is dat onze collega’s hun werk goed en veilig kunnen doen.”

Gebruikerstesten zwaarwegend
Om tot een eindoordeel voor de gunning te komen zijn alle voertuigen tot in detail onderzocht en getest door tientallen politiemedewerkers uit verschillende eenheden, de politieacademie en operationele begeleiding en training. Dit gebeurde zowel op het circuit in Lelystad als op de openbare weg. Daarbij werden niet alleen de technische specificaties beoordeeld, zoals het uitbreken in bochten, het remgedrag, rijden over drempels en acceleratie, maar ook het algemene rijcomfort. Belangrijke testcriteria waren daarbij het gemak voor agenten om in- en uit te stappen en de hoeveelheid interieurruimte. De Ford Kuga is ook doorgemeten door het team dat zich richt op veilig en gezond werken (VGW).

Van al deze onderdelen werd de score van de auto én de ervaringen van de testers nauwkeurig bijgehouden. Het testteam bestond dan ook vooral uit agenten die dagelijks in de auto’s gaan rijden. Met een aandeel van vijftig procent in de totaalscore, zijn deze gebruikerstesten een zwaarwegende factor in de besluitvorming. Daarnaast speelden prijs (dertig procent) en kwalitatieve criteria (twintig procent) een rol. Onder aan de streep behaalde de Ford Kuga de hoogste totaalscore, gevolgd door de BMW X1.

Praktijktesten in 2024 en inzet vanaf 2025
Nu de gunning door de politie bekend is gemaakt, bouwt Ford Nederland samen met twee ombouwpartners een aantal proefmodellen die vanaf 2024 worden ingezet in verschillende basisteams. Zodra deze volgende testfase met succes is afgerond, wordt de overeenkomst definitief gemaakt voor de grootschalige levering van de basispolitievoertuigen vanaf 2025. Partners Abiom en Veth Automotive verzorgen de op- en inbouw van de communicatiemiddelen bepantsering, signalisatie en zwaailampen.

Foto: Eigen impressie van Ford van hoe het politievoertuig eruit kan komen te zien
Foto: Eigen impressie van Ford van hoe het politievoertuig eruit kan komen te zien

Het nutteloze feitje van de dag: alleen maar dromen van zee

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Geografie biedt talloze leuke feitjes en deze keer storten we ons op binnenstaten. "Een binnenstaat of kustloos land is een geheel door land omgeven onafhankelijk land dat volledig door het vasteland van andere landen wordt omgeven. Het heeft daardoor geen directe toegang tot de open zee maar is daarvoor afhankelijk van andere landen", om Wikipedia te citeren. Er zijn 44 binnenstaten op de wereld, maar wist je dat er zelfs twee dubbel binnenstaten zijn? Dat zijn binnenstaten die alleen buurlanden hebben die ook binnenstaten zijn. De twee landen zijn Oezbekistan en Liechtenstein.

Zelenskyy wil corruptie in oorlogstijd bestraffen als hoogverraad

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil dat corruptie tijdens de oorlog gelijkgesteld wordt met hoogverraad. In een interview zei Zelenskyy dat hij een dergelijk wetsvoorstel aan het parlement wilde voorleggen.

“Ik weet niet of de wetgevende macht dit voorstel zal steunen, maar ik zal het zeker voorstellen”, zei hij. Zelenskyy was ervan overtuigd dat een dergelijke juridische gelijkstelling nuttig zou kunnen zijn voor de duur van de Russische agressieoorlog tegen zijn land. Een succesvolle strijd tegen corruptie en de informele economie is ook afhankelijk van burgers en bedrijven, waarschuwde hij. "We moeten eerlijk zijn, we moeten belasting betalen", zei hij in een interview met journaliste Nataliya Mossejchuk.

Tot nu toe voorziet de Oekraïense wetgeving in verschillende straffen voor corruptie, variërend van een boete tot vier jaar gevangenisstraf. In bijzonder ernstige gevallen kan dit oplopen tot twaalf jaar. Hoogverraad daarentegen wordt bestraft met vijftien jaar tot levenslange gevangenisstraf. Het verbeteren van de strijd tegen corruptie is een belangrijk onderdeel van de eisen van de Europese Commissie voor de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU. De EU eist ook dat de normen in de strijd tegen het witwassen van geld worden nageleefd en dat er een wet wordt ingevoerd tegen de buitensporige invloed van oligarchen.

Hackers kunnen de controle over satellieten overnemen

Veel satellieten zijn potentieel kwetsbaar voor hacking. Onderzoekers van het Helmholtz Center for Information Security (CISPA) controleerden drie geselecteerde satellieten op dit gevaar. 

Alle drie de satellieten vertoonden daarbij softwarekwetsbaarheden die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld meetgegevens uit te lezen, te verwijderen of te wijzigen. Volgens het onderzoek zouden hackers zelfs de controle over twee van de drie satellieten kunnen overnemen – en basisfuncties of zelfs vliegmanoeuvres kunnen aansturen.

De onderzoekers waarschuwen dat de software van veel satellieten twintig jaar achterloopt op het gebied van veiligheid. Wetenschap, ontwikkelaars en exploitanten zouden het probleem samen moeten aanpakken.

Spanje: losgeraakt cruiseschip botst op tanker

Bij Palma is een cruiseschip nadat het losraakte door een storm tegen een olietanker gebotst. Op sociale media zijn beelden te zien waarop te zien is hoe de dikke kabels waarmee het 330 meter lange schip vastzit, plotseling knappen en het schip wegdrijft. Volgens een persverklaring van P&O Cruises, het bedrijf achter de cruise, hebben enkele passagiers aan boord van de Britannia lichte verwondingen opgelopen.

Duizenden Britse toeristen bevonden zich aan boord. Een van hen, Ricky Stubbs, vertelde aan The Guardian dat hij eerst een harde klap hoorde, waarna mensen in paniek over het dek renden. Vervolgens vroeg de kapitein via de intercom de passagiers om terug te keren naar hun hutten. Een andere passagier beschreef tegenover de BBC hoe het cruiseschip als een “papieren bootje” door de haven dreef nadat het losraakte. Het schip zal nog minstens één nacht aangemeerd blijven in de stad Palma te Mallorca om de exacte schade te onderzoeken.

Frankrijk wil islamitische abaya's op scholen verbieden

De Franse minister van Onderwijs Attal wil het dragen van een abaya, een moslimgewaad, op de scholen in Frankrijk verbieden.

Attal zei in een televisie-interview dat hij de schooldirecteuren op nationaal niveau duidelijke regels zou geven. Na zijn aantreden eind juli verklaarde de minister dat naar school gaan in een abaya een religieus gebaar was en dat hij daartegen actie zou ondernemen. Er is de laatste tijd veel discussie geweest over de vraag of de gewaden echt als religieus moeten worden beschouwd of niet.

Frankrijk beschouwt zichzelf als een seculier land waar een strikte scheiding bestaat tussen staat en religie. Sinds 2004 zijn opvallende religieuze symbolen verboden op scholen. Dit geldt voor hoofddoeken, keppeltjes en kruisen.

FOK! Wat een weer: zon maar ook buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er af en toe zon. Vooral in het noordelijk kustgebied en in het zuid(west)en komen enkele buien voor. In de kustgebieden staat een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest. In het binnenland staat er weinig wind.

Vanmiddag is er af en toe zon, maar verspreid over het land komen enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind uit het noordwesten is zwak tot matig.

Vanavond klaart het op en wordt het droog. De wind is zwak tot matig uit een richting tussen noord en west.

Komende nacht is het droog en kan er op meerdere plaatsen mist ontstaan. Aan zee is er nog kans op een bui, landinwaarts blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C, aan zee enkele graden hoger. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Dein regenboogkleuren gehulde Erasmusbrug in Rotterdam (Foto: Charged)
De in regenboogkleuren gehulde Erasmusbrug in Rotterdam (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Enorme crash NASCAR-coureur Preece, Buescher wint op Daytona

Op de Daytona International Speedway is zaterdagavond de laatste race verreden van het reguliere seizoen in de NASCAR Cup Series. De laatste plekjes in de playoffs moesten nog ingevuld worden op de bloedsnelle superspeedway, vanaf de volgende race gaat er dan om de titel gestreden worden.

We gingen van start met Chase Briscoe, Aric Almirola, Harrison Burton, Bubba Wallace, Ty Gibbs, Riley Herbst, Kyle Larson, Ryan Blaney, Chris Buescher en Kevin Harvick in de top-10. In de eerste stage werd natuurlijk dicht bij elkaar gereden, maar verder was het relatief rustig en Martin Truex pakte de stagewinst, voor Christopher Bell en Harvick.

Stage twee verliep ook redelijk gemoedelijk, tot een paar honderd meter voor het einde: Blaney reed voorop, maar werd in de rondte getikt door Gibbs, die op zijn beurt een tikje kreeg van Bell, wat een enorme kettingreactie ontketende en daarmee voor een rode vlag zorgde.

Na de nodige opruimingswerkzaamheden konden we door, met 56 ronden te gaan en Briscoe, Kyle Busch, Alex Bowman, Almirola en Eric Jones voorop. Met een kleine vijftien ronden te gaan werden de in principe laatste pitstops afgewerkt, waarna men in één lang lint richting de absolute slotfase van de race snelde.

Een paar ronden voor het einde ging het fout voor Ryan Preece: hij kreeg een klein tikje in het middenveld, schoof naar links en raakte Briscoe, waarna hij gigantisch over de kop sloeg - wonder boven wonder werd Preece zelf redelijk in orde uit de auto geholpen.

De race ging even later door met overtime, twee ronden voor de winst. Harvick, Buescher en Chase Elliott reden voorop, waarbij Elliott móest winnen om de playoffs te halen. Buescher was echter ongenaakbaar en boekte zijn derde zege in vijf races, voor Keselowski en Almirola.

De zestien playoffplekken zijn door de race ook bekend: William Byron, Martin Truex, Denny Hamlin, Chris Buescher, Kyle Busch, Kyle Larson, Christopher Bell, Ross Chastain, Bred Keselowski, Tyler Reddick, Joey Logano, Ryan Blaney, Michael McDowell, Ricky Stenhouse, Kevin Harvick en als laatste Bubba Wallace strijden om de titel, Alex Bowman en Chase Elliott zijn de twee grote namen die het niet halen.

Vuelta: Etappe 3 - Loodzware bergrit naar Andorra

De tweede etappe van de Vuelta a España werd weer niet echt een succes, gedoe met regen en het niet opnemen van de tijden bij de finish en dat soort zaken. Vandaag lijkt het eindelijk écht los te kunnen gaan, we kregen op dag drie al een heuse en serieuze bergetappe voorgeschoteld.

De renners stappen op de fiets in Suria en zetten koers voor een 158,5 kilometer lange rit naar Arinsal in Andorra. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien is het devies daarbij simpel: klimmen. In het begin wat kleine heuvels, maar daarna loopt het gestaag omhoog tot de grens.

Eenmaal in Andorra begint men aan de Coll d'Ordino, ruim zeventien kilometer aan gemiddeld zi'n vijf procent, maar met flink wat lastiger kilometers erbij. Na de afdaling volgt de klim naar de finish in Arinsal, nog eens acht kilometer aan zo'n acht procent, de klassementsrenners moeten eigenlijk wel met de billen bloot.

De heren beginnen er iets voor half twee aan, na een neutralisatie van een dikke tien minuten. Er zijn uiteraard niet gelijk beelden, het blijft Spanje, zodra die er zijn is Eurosport van de partij - vanaf half drie ongeveer, een dik uur later gevolgd door de Belgische TV. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1430
review
Mario & Luigi: Brothership
special
Random Pics van de Dag #1429
review
Call of Duty: Black Ops 6
special
Random Pics van de Dag #1428
special
Random Pics van de Dag #1427
©FOK.nl e.a.