FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 augustus 2023

Historische wereldtitel baanrenners Van Schip en Havik, Hoogland weer wereldkampioen

In Glasgow zijn dinsdagavond weer de nodige wereldtitels verdeeld tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Het werd een uitstekend avondje voor Nederland, dat niet één, maar zelfs twee keer het Wilhelmus hoorde.

Kilometer tijdrit mannen
Jeffrey Hoogland was wederom de torenhoge favoriet op 'zijn' onderdeel, hoewel het in de finale zowaar nog best spannend werd: de Australiër Matthew Glaetzer had de kilometer afgeraffeld in 58,526 seconden en Hoogland moest nog stevig aan de bak. Dat lukte uiteraard wel: goud in 58,222 seconden en zijn vierde wereldtitel op de kilometer was een feit. Brons ging in 58,822 seconden naar de Australiër Thomas Cornish, Roy van den Berg bleef steken op plek dertien in de kwalificatie.

Puntenkoers vrouwen
Marit Raaijmakers reed een attente koers, maar het was nooit écht genoeg voor de strijd om de medailles: zesde. De Belgische Lotte Kopecky was een klasse apart, zat constant voorin en reed bijna iedereen ook nog eens op een rondje achterstand. Kopecky pakte overtuigend het goud, alleen de Australische Georgia Baker bleef een beetje in de buurt, terwijl brons naar de Japanse Tsuyaka Uchino ging.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik reden vanaf het begin al een prima koers, waarbij ze nooit ver van de actie waren, maar met vijftig van de tweehonderd ronden op de teller opende het duo écht de aanval. Een verschroeiende tempoversnelling leverde een flinke bak extra punten op en in de zinderende eindsprint hield Nederland het nét vol tegen de Britten Oliver Wood en Mark Stewart, waardoor de eerste Nederlandse wereldtitel ooit op de koppelkoers een feit was. Brons was voor de Nieuw-Zeelanders Aaron Gate en Campbell Stewart, voor Lindsay de Vylder en Robbe Ghys uit België.

Keirin mannen
In de eerste ronde plaatste Jeffrey Hoogland zich, kort na zijn kilometerzege, juist als enige Nederlander direct voor de kwartfinales. Tijmen van Loon en Harrie Lavreysen kwamen daar ook nog bij, zij kregen het via de herkansingen alsnog voor elkaar om woensdag ook in de kwartfinales te mogen rijden.

Individuele sprint vrouwen
Steffie van der Peet ging er maandag al uit in de eerste knockoutronde, voor Hetty van der Wouw viel het doek dinsdag in de achtste finales: de Duitse kanshebster Emma Hinze was simpelweg een maat te groot.

PSV bijna zeker van play-offs CL na ruime overwinning tegen Sturm Graz

PSV heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting de play-offs om een ticket in het hoofdtoernooi van de Champions League. De ploeg van trainer Peter Bosz won in de heenwedstrijd tegen Sturm Graz eenvoudig met 4-1.

PSV kende thuis een droomstart tegen Sturm Graz. Na vier minuten opende de 18-jarige middenvelder Isaac Babadi al de score in Eindhoven. Halverwege de eerste helft verdubbelde aanvoerder Luuk de Jong de score na een goede aanval. Tien minuten na zijn eerste doelpunt maakte de spits van PSV ook nog de 3-0.

Vlak voor rust deed Sturm Graz iets terug door uit een corner te scoren. Jon Gorenc-Stankovic kopte raak, maar echt spannend werd het nooit tussen beide ploegen. PSV was veel sterker dan de Oostenrijkse ploeg, maar de ploeg van Bosz miste een aantal grote kansen, waardoor het geen monsterscore werd in Eindhoven. Alleen Ibrahim Sangaré wist in de tweede helft nog te scoren en zo won PSV met 4-1.

Volgende week is de return, maar PSV lijkt wel zeker van de volgende ronde. Daarin wacht een tweeluik met Rangers FC of Servette.

Bod Amerikaans bedrijf op VanMoof afgewezen

Het Italiaans-Amerikaanse micromobility.com wordt niet de nieuwe eigenaar van VanMoof. De CEO van het bedrijf schrijft op Twitter dat de curatoren het bod op het failliete Amsterdamse fietsenmerk hebben afgewezen.

CEO Salvatore Palella is teleurgesteld. "Ze hebben ervoor gekozen om met een andere partij te onderhandelen. Mijn gevoel zegt me dat financiële cijfers voorrang hebben op consumentenbescherming." Hij wenst de fietsers met een VanMoof succes. "Ze verdienen respect en snelle antwoorden."

Dat er inderdaad meerdere geïnteresseerden zijn bleek vorige week. De curator zei tegen RTL Nieuws dat de biedingen met elkaar worden vergeleken en dat er waarschijnlijk deze week een partij gekozen wordt waarmee verder onderhandeld wordt. Dat onderhandelen zou een paar dagen duren.

De Amsterdamse fietsfabrikant werd op 18 juli failliet verklaard. Een week eerder werd al duidelijk dat de maker van elektrische fietsen al jaren geen winst maakte. De verkoop van nieuwe fietsen was al stilletjes stilgelegd

'Steven Bergwijn nieuwe aanvoerder van Ajax'

Steven Bergwijn is door trainer Maurice Steijn aangewezen als nieuwe aanvoerder van Ajax. Dat nieuws wordt vandaag door verschillende media gemeld. Bergwijn neemt de band over van Dusan Tadic, die deze zomer naar het Turkse Fenerbahce vertrok, zo lezen we op de site van AT5.

Bergwijn is bezig aan zijn tweede seizoen bij Ajax. De aanvaller werd vorig jaar voor meer dan 30 miljoen overgenomen van het Engelse Tottenham Hotspur. Daarmee is Bergwijn de duurste speler in de geschiedenis van de club.

De geboren Amsterdammer belandde op zijn zevende bij de jeugdopleiding van Ajax, maar stapte in 2011 over naar die van PSV. Van een debuut in Ajax 1 kwam het dus pas vorig seizoen.

Bergwijns eerste jaar bij Ajax draaide uit op een teleurstelling. Ajax eindigde als derde in de competitie: de laagste eindklassering sinds 2009. Bergwijn scoorde in 32 competitiewedstrijden 12 keer.

Het nutteloze feitje van de dag: Het plan voor een bijzondere snelweg

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuw stukje A16 dat van het Terbregseplein naar de A13 zal lopen, maar wist je dat de A16 zich oorspronkelijk tot en met Haarlem zou uitstrekken. In de vorige eeuw werden er Rijkswegenplannen gemaakt, dat waren overzichten van de geplande aanpassingen en uitbreidingen aan het snelwegennet in ons land. In het plan van 1968 bevond zich een bijzondere geplande weg.

De A16, zo was het idee, zou vanaf Rotterdam helemaal doorlopen naar Haarlem als 'Stamweg'. Dat hield in dat snelweg geen afslagen zou krijgen naar het onderliggend wegennet. Alleen op knooppunten met andere snelwegen zou je expressnelweg kunnen verlaten. Uiteindelijk ging dit plan, zoals zoveel onderdelen van het rijkswegen plan van 1968, niet door. Het enige onderdeel van de Stam weg A16 wat daadwerkelijke gebouwd is, is de Wijkertunnel die opgenomen is in A9.

Rijkswegenplan 1968 (WegenWiki)
Rijkswegenplan 1968 (WegenWiki)

VR-modder Luke Ross brengt Uncharted naar VR

Luke Ross is iemand die zijn geld verdient met het maken van VR-mods voor "platte" games. Zo heeft deze kanjer al VR-support weten te implementeren in games als Hogwarts Legacy, Cyberpunk 2077, GTA V en Elden Ring.

De meest recente toevoeging aan zijn lijst van VR-conversies is Uncharted, specifiek Lost Legacy. Om zelf de VR-ports te kunnen spelen moet je wel lid worden van zijn Patreon, voor niets gaat immers de zon op. Bekijk de beelden van Uncharted: Lost Legacy in VR hieronder. 

FOK! Wat een weer: regen en een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er vooral in het noorden kans op een bui. In de rest van het land blijft het overwegend droog en zijn er perioden met zon. De wind gaat uit het westen waaien en neemt toe naar matig boven land en vrij krachtig langs de kust. Aan de noordkust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is er een afwisseling van zon en bewolking en plaatselijk komt een bui voor. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind waait uit het westen, is matig boven land en langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond raakt het in het midden en zuiden bewolkt en gaat het regenen. In het noorden zijn er opklaringen maar daar kan nog wel een bui voorkomen. De wind komt uit een westelijke richting en neemt in de loop van de avond af naar zwak tot matig. Aan de noordkust blijft de wind (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Komende nacht valt er in de zuidelijke helft regen. De regen trekt naar het zuidoosten. In het midden en oosten ontstaat er in de loop van de nacht mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 9°C in het noorden en 14°C in het zuiden. Boven land staat er weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige tot vrij krachtige wind uit het westen. In het oostelijke Waddengebied is de westelijke wind krachtig, windkracht 6.  (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking boven de Zaanbocht (Foto: DJMO)
Bewolking boven de Zaanbocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Baanrenner Lavreysen sprint naar vijfde wereldtitel op rij

In het Schotse Glasgow is maandagavond weer gestreden om diverse wereldtitels in het baanwielrennen. Het Wilhelmus kon weer afgespeeld worden, niet geheel verrassend was dat het resultaat van het individuele sprinttoernooi bij de mannen.

Individuele sprint mannen
In de halve finales rekende Harrie Lavreysen in twee heats overtuigend af met thuisheld Jack Carlin, waarna hij in de finale tegenover de Trinbagoniaan Nicholas Paul stond. Die probeerde het dapper in de eerste heat en deed in heat twee ook nog een uiterste poging, maar Lavreysen was twee keer simpelweg te snel en pakte zijn vijfde opeenvolgende wereldtitel. Carlin ging wel met het brons naar huis na twee spannende duels met de Pool Mateusz Rudyk.

Afvalkoers mannen
Tot twee keer toe was Matthijs Büchli betrokken bij een valpartij, maar toch hield hij zich daarna knap staande in de groep. Een medaille zat er nét niet in: hij was de laatste afvaller voor de medailles verdeeld werden en eindigde dus als vierde. Daarna ging de Italiaan Elia Viviani er af, brons dus, waarna de Brit Ethan Vernon - zelf ook hard gevallen - op prachtige wijze de Canadees Dylan Bibic van zich af hield voor de wereldtitel.

Koppelkoers vrouwen
Marit Raaijmakers en Maike van der Duin zaten geen moment echt lekker in de wedstrijd, een late valpartij maakte helemaal een einde aan de kansen. Na wat oponthoud wegens een valpartij met een handvol ronden te gaan kon het Britse publiek juichen: Neah Evans en Elinor Barker pakten de wereldtitel door in bijna elke sprint punten te scoren. Zilver was voor Georgia Baker en Alexandra Manley uit Australië, voor Victoire Berteau en Clara Copponi namens Frankrijk.

Individuele sprint vrouwen
Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet plaatsten zich als twaalfde en negentiende voor de eerste ronde, waar het voor Van der Peet eindigde: Martha Bayona uit Colombia was te sterk. Van der Wouw rekende af met de Japanse Fuko Umekawa en mag dinsdag aantreden in de achtste finales.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.