Baanrenner Ganna wereldkampioen na zinderende achtervolgingsfinale

In het Schotse Glasgow zijn zondagavond weer de nodige wereldtitels verdeeld in het baanwielrennen. Er stonden meerdere mooie onderdelen op het programma, inclusief - volgens velen - het koningsnummer van de baansport: de individuele achtervolging bij de mannen.

Individuele achtervolging mannen
In de kwalificaties reden wereldrecordhouder Filippo Ganna uit Italië en de Brit Dan Bigham tegen elkaar in een heerlijke race, waar de twee snelste tijden uit kwamen. De twee, op de weg bij INEOS respectievelijk renner en coach, streden daardoor in de finale opnieuw tegen elkaar en dat werd een zinderende strijd om goud.

Zoals te verwachten viel begon Bigham beduidend sneller dan Ganna, maar dit keer kon de Brit het ook een stuk beter doortrekken dan in de kwalificaties. Na ruim twee van de vier kilometer had hij twee seconden voorsprong en even leek Ganna te laat te komen, hoewel de Italiaan de turbo stevig aanslingerde. Met een halve ronde te gaan reed hij er nog een halve seconde achter, maar in de laatste meters knalde Ganna er alsnog voorbij: goud in 4:01,976 minuten, nét voor de 4:02,030 van Bigham. Het brons ging in de kleine finale naar Ganna's landgenoot Jonathan Milan, die in 4:05,868 minuten afrekende met de Portugees Ivo Oliveira (4:08,469).

Keirin vrouwen
Hetty van der Wouw schopte het keurig tot de finale, waarin ze even mee leek te strijden om de medailles. Ze kwam echter net een beetje klem te zitten en kon nét niet meer langs de Duitse Lea Friedrich: vierde. Het goud ging overtuigend naar de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, voor Martha Bayona uit Colombia en Friedrich. Steffie van der Peet ging er in de halve finales uit en moest het doen met een tweede plek in de kleine finale en dus een achtste plaats in het eindresultaat.

Afvalkoers vrouwen
Marit Raaijmakers vertegenwoordigde Nederland, maar dat ging niet al te soepel en min of meer in de openingsfase werd ze al uitgeschakeld: zestiende. Het was uiteindelijk België dat er met het goud vandoor ging, dankzij een indrukwekkende Lotte Kopecky, nog maar net terug van een zeer sterke Tour de France. Ze klopte de Française Valentine Fortin, terwijl de Amerikaanse Jennifer Valente genoegen moest nemen met het brons.

Omnium mannen
Vincent Hoppezak opende met een prima vierde plek op de scratch, gevolgd door plek acht op de tempokoers en een vijfde plaats in de afvalkoers - hij begon zo als derde aan de afsluitende puntenkoers. Hoppezak reed wel scherp mee als er aangevallen werd, maar pakte in de tussensprints simpelweg niet genoeg punten om echt zicht te houden op het podium, waardoor hij er met plek vijf net buiten viel. Het goud was voor Iuri Leitão uit Portugal, die de scratch en tempokoers won en tweede werd op de afvalkoers. Hij consolideerde vervolgens in de finale, hoewel Benjamin Thomas uit Frankrijk nog flink in de buurt kwam - Leitão redde zijn wereldtitel in de slotsprint. Het brons was voor Shunsuke Imamura uit Japan, voor de Deen Niklas Larsen en Hoppezak.

Individuele sprint mannen
Het toernooi was toe aan de kwartfinales, waarin veelvoudig regerend wereldkampioen Harrie Lavreysen een herhaling van de WK-finale van vorig jaar voor de kiezen kreeg. Ook nu rondde hij dat goed af: 2-0 tegen de Australiër Matthew Richardson. Ook Mateusz Rudyk uit Polen, de Trinbagoniaan Nicholas Paul en de Brit Jack Carlin schopten het tot de halve finales.