FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 augustus 2023

AZ naar play-offs Conference League na simpele overwinning tegen Santa Coloma

AZ heeft zich net zoals FC Twente geplaatst voor de play-offs van de Conference League. AZ had in eerste wedstrijd met 0-1 gewonnen van Santa Coloma uit Andorra en ook in het thuisduel wisten de Alkmaarders te winnen, ditmaal met 2-0.

AZ kwam tegen Santa Coloma geen enkel moment in de problemen. In de veertigste minuut kwamen de Alkmaarders met een fantastisch doelpunt van Ruben van Bommel op voorsprong. De aanvaller zag dat de doelman van de bezoekers ver uit zijn doel stond en plaatste de bal met veel gevoel in het doel. In de tweede helft zorgde Mayckel Lahdo voor de eindstand. De Zweedse aanvaller kon voor een leeg duel binnen tikken na goed voorbereidend werk van Djordje Mihailovic.

Nederlandse volleybalsters beginnen EK met zege tegen Spanje

De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste wedstrijd op het EK tegen Spanje gewonnen. In het Estse Tallinn won Oranje in drie sets (25-23, 25-19, 25-21).

Nederland speelde in hun eerste wedstrijd op het EK niet goed. In de eerste set ging het in het begin nog gelijk op, waarna Nederland wegliep bij Spanje. Tegen het einde van de set kwamen de Spaanse volleybalsters nog wel wat terug, maar Nederland won de set met 25-23.

In set twee ging het gelijk op tussen de beide landen, maar tegen het einde van de set liep Oranje weg en pakte de tweede set. Ook de derde set ging naar de Nederlandse volleybalsters. Nederland stond gedurende de set steeds een aantal punten voor en gaf dit niet meer weg. Vrijdag speelt Nederland tegen Slowakije.

FC Twente wint in Letland en plaatst zich voor play-offs Conference League

FC Twente heeft donderdag zonder problemen de laatste voorronde van de Conference League bereikt. Nadat het de heenwedstrijd vorige week met 2-0 had gewonnen was het in Letland met 0-3 te sterk voor Riga FC.

In de eerste helft had FC Twente het lastig met Riga FC en de thuisploeg kreeg een paar kansen om de score te openen, maar met enkele reddingen van Twente-doelman Lars Unnerstall bleef het 0-0 in de eerste helft. In de tweede helft verging het Twente wat makkelijk nadat Daan Rots met een fraaie treffer op voorsprong zette.

In de absolute slotfase nam FC Twente nog meer afstand van Riga FC. Invallers Gijs Besselink en Naci Ünüvar zette de eindstand op 0-3. In de laatste voorronde van de Conference League speelt het hoogstwaarschijnlijk tegen Fenerbahçe.

Random Pics van de Dag #1012

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Lenovo brengt mogelijk een handheldgamingapparaat uit

Valve's SteamDeck en de Nintendo Switch krijgen mogelijk binnenkort wat meer concurrentie op de handheld gamingmarkt. Naast dat Asus eerder dit jaar al hun eigen handheld heeft gelanceerd met de Asus ROG Ally, als competitie voor Valve's Steam Deck, zijn er nu de eerste plaatjes gelekt van een handhelddevice van Lenovo genaamd de Lenovo Legion Go.

Legion Go

Legion Go
Lenovo Legion Go

Het apparaat lijkt een mix te zijn tussen een Nintendo Switch en een Steam Deck, waarbij de controllers losgekoppeld kunnen worden van een 8 inch beeldscherm. Daarnaast heeft het ook wat gelijkenissen met de Asus ROG Ally waarbij het apparaat gebruik maakt van een Phoenix 7040 series processor van AMD. Volgens Windows Report zal het apparaat draaien onder Windows 11.

Lenovo is al enige tijd bekend als grote fabrikant van computerhardware en electronica. En net zoals Asus richt Lenovo zich met de Legion-hardwareserie al enige tijd op fanatieke gamers. Met het succes van de Nintendo Switch en de Steam Deck van Valve is het daarom niet zo vreemd dat het bedrijf zich wil mengen in de handheld gamingmarkt.

Het is nog niet bekend wat de prijs van de Legion Go is en wanneer het apparaat voor het grote publiek beschikbaar is.

Starfield bereikt Goldstatus

Bethesda Game Studios heeft op hun Twitter-pagina aangekondigd dat Starfield inmiddels "Gold" status bereikt heeft.

Dit geeft aan dat de studio klaar is voor de fysieke productie van disks voor de game.

Starfield-Preload
Starfield-Preload

Vanaf 17 augustus zal de game al digitaal te preloaden zijn op Xbox Series X|S-consoles. En Vanaf 30 augustus is de game voor pc-gebruikers (via Steam) digitaal te preloaden.

Inmiddels is er ook een pagina gelanceerd met wat meer achtergrondinfo over de game.

Na een vertraging van bijna een jaar staat de game gepland om op 6 september officieel voor het grote publiek beschikbaar te zijn om te spelen. Tevens is het een day 1 titel op Xbox Game Pass.

Druk op Meloni neemt toe door groeiende stroom migranten

De Italiaanse premier Giorgia Meloni kwam in oktober vorig jaar aan de macht en beloofde een stevigere aanpak van de immigratie. Maar haar inspanningen hebben tot nu toe nog niet tot minder migranten in Italië geleid.

Dit jaar zijn tot nu toe meer dan 100.000 migranten aan de Italiaanse kust aangekomen, volgens officiële gegevens die vandaag zijn bijgewerkt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Uit de gegevens blijkt dat tussen 1 januari 2023 en 16 augustus 101.386 migranten de Italiaanse kust hebben bereikt.

Dat is meer dan het dubbele van het aantal geregistreerde in dezelfde periode in 2022, en bijna het drievoudige van dat van 2021, toen 34.556 landingen werden geregistreerd.

Van degenen die dit jaar vanuit Noord-Afrika in Italië over het water zijn aangekomen, kwam het grootste percentage uit Guinee en Ivoorkust, gevolgd door Egypte en Tunesië.  Hiervan waren 10.286 niet-begeleide minderjarigen, een lager aantal dan de 14.044 vorig jaar.

De regering van de extreemrechtse premier Giorgia Meloni van Italië staat nu onder toenemende interne druk. Ze kwam in oktober 2022 aan de macht en beloofde een stevigere greep op immigratie, maar de omstandigheden op zee deze zomer lijken de oversteek van migranten te hebben versneld en de druk op de premier te hebben vergroot.

Ze heeft de hulp van de Europese Unie ingeroepen om een deal met Tunesië te sluiten in een poging de migrantenboten tegen te houden in ruil voor economische en andere soorten hulp. 

Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar naar schatting 2.175 mensen om het leven gekomen toen ze Europa over zee probeerden te bereiken.

Zo zag Ötzi, de oudste in Europa aangetroffen mummie, er uit

Voor lange tijd werd Ötzi, de beroemde ijsmummie, in reconstructies afgebeeld als een prehistorische jager uit de Alpen, vaak met een wilde haardos en een witte huid. Echter, nieuw onderzoek werpt een ander licht op dit beeld. Uit een DNA-onderzoek blijkt dat de ingevroren persoon, die zo’n 5300 jaar geleden leefde, waarschijnlijk een donkerdere huidskleur had en veel minder haar.

Ötzi werd in 1991 gevonden in de Alpen en heeft archeologen een uniek inzicht gegeven in het leven van iemand uit de bronstijd in Europa. Lange tijd werd aangenomen dat Ötzi lang haar had en een vrij lichte huidskleur. Dit was ook de conclusie van een DNA-onderzoek uit 2012. Met behulp van de nieuwste technologie is het genoom, het geheel van alle genen, van Ötzi opnieuw onderzocht. Het nieuwe onderzoek suggereert dat de man kalend was en kort, zwart haar had. Bovendien had hij vermoedelijk een iets donkerdere huidskleur dan eerder werd gedacht. De studie verscheen van de week in Cell Genomics.

Toen de mummie meer dan dertig jaar geleden werd ontdekt, had hij geen haar en een donkere huidskleur. Volgens de co-auteur van het onderzoek, die sprak met de krant The Guardian, dacht men eerder dat zijn huid bruin was geworden door het ijs. Maar nu blijkt dat waarschijnlijk zijn oorspronkelijke huidskleur te zien is.

Een nieuwe onderzoeksmethode levert naar verluidt veel nauwkeurigere resultaten op. Hieruit blijkt nu dat Ötzi verwant was aan vroege boeren uit Anatolië, in het huidige Turkije, terwijl eerdere onderzoeken suggereerden dat hij genetisch dichter bij de inwoners van Sardinië en steppebewoners stond. Volgens de onderzoekers is er elf jaar geleden een fout gemaakt. Destijds is waarschijnlijk een monster gebruikt dat besmet was met het DNA van iemand anders. De nieuwste methode voor DNA-extractie zou dit soort fouten voorkomen.

Het nutteloze feitje van de dag: Dropjes van Van Voornveld

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie heeft het niet voorbij zien komen in de snoeptrommel, drop van Venco. Maar wist je dat de naam zijn herkomst vindt in de oprichter van het bedrijf? In 1878 startte Gerrit van Voornveld een bedrijf dat pepermunt, drop en hoestbonbons maakte onder de naam: Van Voornveld & Co en dat werd afgekort Venco.

Orgaantransplantatie: varkensnier functioneert al maand in menselijk lichaam

Artsen in de Verenigde Staten hebben opnieuw vooruitgang geboekt bij het transplanteren van dierlijke organen in mensen. Onderzoekers van de New York University melden dat een varkensnier die bij een hersendode patiënt is geplaatst, nu 32 dagen functioneert, langer dan in andere vergelijkbare experimenten. 

Er wordt gemeld dat het menselijk lichaam momenteel in leven wordt gehouden door apparaten. Dit experiment is mogelijk gemaakt door de vooruitgang in genetische manipulatie. Eigenlijk herkent het menselijke immuunsysteem dierlijke organen en stoot ze af. Daarom is de nier afkomstig van een genetisch gemodificeerd varken. De nier lijkt voor het immuunsysteem op die van een mens. Dat hij functioneert is te herkennen aan het feit dat hij urine produceert.

In dieren gekweekte organen zouden voor veel patiënten een hoop kunnen zijn, omdat de wachtlijsten voor donororganen lang zijn.

Saoudie-Arabië opnieuw beschuldigd van 'sportswashing' na aankoop Neymar

De overstap van de Braziliaanse voetbalspits Neymar Santos Jr. naar de Saoedische Pro League voedt de aantijgingen tegen het Arabische koninkrijk van 'sportswashing'.

De Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo noemde Neymar "slechts weer een voorbeeld van Saudi-Arabië's sportswashing-project". Zijn vader en adviseur Neymar Santos Sr., die de voetballer "meer als een merk dan als een 'zoon' ziet", zal "gelukkiger zijn dan bedoeïen bij de waterval" met de deal. Globoesporte merkte op dat het toetreden tot Al-Hilal een "eeuwige smet" zal zijn op de carrière van de 31-jarige.

"Sportswashing" is een politieke en economische investeringsstrategie die tot doel heeft het imago van een land of een bedrijf te verbeteren door middel van glamoureuze sportevenementen; de term is afgeleid van "greenwashing", dat projecten voor milieubescherming voor dergelijke doeleinden exploiteert. Saudi-Arabië, dat nog steeds autoritair wordt bestuurd, gevormd door islamitisch-fundamentalistische geloofsovertuigingen en massaal bekritiseerd is door mensenrechtenorganisaties, wordt daar al geruime tijd van beschuldigd. Naast Neymar stapten wereldsterren als Karim Benzema, Sadio Mané, N'Golo Kanté en Roberto Firmino onlangs over naar de Saudi Professional League. Hun carrières zijn echter waarschijnlijk over hun hoogtepunt heen.

Het begon allemaal met de Portugees Cristiano Ronaldo, die zichzelf een "sportswashingmachine" en een reclameambassadeur verkocht voor een "groteske 250 miljoen euro" per jaar. Ronaldo, die sinds het begin van het jaar voor Al Nassr speelt, sprak zinnen uit als "De Saoedische competitie is beter dan de Amerikaanse Major League Soccer" en "Het Europese voetbal heeft veel aan kwaliteit ingeboet. Alleen de Premier League doet het nog goed.”

De algemeen directeur van Bundesliga-club Bayer 04 Leverkusen, Fernando Carro, zei eind juli dat het doel van de Saoedi's was om hun imago op te poetsen door middel van voetbal met een aantrekkelijke competitie, maar ook door middel van andere sporten met grote evenementen. Het is deels krankzinnig en niet rationeel te begrijpen. Carro gelooft echter niet in het succes van de strategie in het voetbal. Het maakt niet uit hoeveel spelers worden weggekocht, de Europese competities hebben op veel gebieden een enorme voorsprong, legde hij uit. Het zal nooit vergelijkbaar zijn. In China, dat al een tijdje een vergelijkbare strategie voert, heeft het plan niet gewerkt, althans niet in het voetbal - vermoedelijk vanwege onvoldoende investeringen.

Zo heeft een Duitse tv-aanbieder "Magenta Sport" zijn voetbalaanbod inmiddels uitgebreid en omvat vanaf vandaag, 17 augustus, ook de Saoedische eerste divisie. Volgens schattingen is er in Saoedi-Arabië de afgelopen twee jaar maar liefst zes miljard dollar geïnvesteerd in voetbal, golf, boksen, tennis en de Formule 1. Volgens berichten in de media is het land ook van plan om samen met Griekenland en Egypte een bod uit te brengen om het WK 2030 te organiseren.

De regering in Riyad probeert al een tijdje de strenge wetten te versoepelen en het land internationaal open te stellen. Volgens de SRF zei de Midden-Oostenexpert van de denktank Council on Foreign Relations in Washington, Steven Cook, dat de belangrijkste drijfveer achter de investeringen de radicale herstructurering van de economie en de samenleving in Saoedi-Arabië is, waar kroonprins Mohammed Bin Salman in zijn Vision 2030 hebben gespecificeerd . Het gaat erom het land in een moderne samenleving te veranderen, maar zonder de absoluut heersende koninklijke familie omver te werpen.

"Sportswashing" is niet nieuw: de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn
Cook benadrukte dat "sportwashing" niet nieuw is. Al in 1936 werden de Olympische Spelen in Berlijn gebruikt om een 'positief' beeld van het Derde Rijk naar de buitenwereld te brengen. En de Verenigde Staten zouden zeker niet willen dat de aandacht van de wereld op Guantánamo wordt gericht wanneer de Olympische Zomerspelen van 2028 in Los Angeles worden gehouden.

De bedoeling achter het ondertekenen van wereldsterren is niet altijd noodzakelijkerwijs "sportswashing". Veel landen proberen hun competities aantrekkelijker te maken door sterspelers aan te trekken. Major League Soccer in de VS doet dit bijvoorbeeld al tientallen jaren. Onder andere de voetballegendes Pele, Franz Beckenbauer en recentelijk Messi gingen aan het einde van hun carrière in de MLS.

Neymar zal in twee jaar tijd 320 miljoen euro verdienen bij club Al-Hilal. Hij werd ooit gewisseld voor het recordbedrag van 222 miljoen euro dat Paris St. Germain in 2017 betaalde aan FC Barcelona. De topscorer had de laatste tijd minder aandacht getrokken met sportieve records. Hij had geen aanbiedingen voor een verandering uit Europa ontvangen. In Parijs was hem onlangs geen toekomst geprofeteerd.

Chinese CATL zegt accu e-car in 10 min op te laden voor 400 km

Een Chinees bedrijf heeft naar eigen zeggen een nieuwe batterij ontwikkeld die elektrische auto's in slechts tien minuten naar een actieradius van 400 kilometer moet brengen. 

De grootste batterijfabrikant van China, CATL, meldt dat zijn 'Shenxing'-cel een tijdperk van supersnel opladen van elektrische voertuigen zal inluiden. De massaproductie van de lithium-ijzerfosfaatcel start naar verwachting dit jaar en zal in het eerste kwartaal van 2024 beschikbaar zijn. Al met al zou de accu van CATL een actieradius van 700 kilometer per lading mogelijk moeten maken. Ter vergelijking: Tesla stelt dat zijn Supercharger zijn Model 3 binnen 15 minuten tot 275 km kan opladen.

China is marktleider op het gebied van accu's voor elektrische auto's. In december vorig jaar startte CATL zijn eerste productie buiten China in Thüringen.

Werkloosheid in juli toegenomen

In juli 2023 waren 362 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen toe met gemiddeld 6 duizend per maand. Het aantal werkenden steeg in dezelfde periode met gemiddeld 1 duizend per maand. UWV registreerde eind juli 152 duizend lopende WW-uitkeringen.

In juli hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de maanden mei tot en met juli is het aantal mensen buiten de beroepsbevolking gedaald met gemiddeld 4 duizend per maand.

UWV: aantal WW-uitkeringen stabiel
UWV verstrekte eind juli 2023 152 duizend WW-uitkeringen. Dat zijn er 600 minder dan in de maand ervoor (-0,4 procent). Het aantal lopende WW-uitkeringen schommelt sinds mei 2023 tussen de 151 duizend en 153 duizend. Vergeleken met juli vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 4,7 duizend (-3,0 procent). In juli 2023 werden er 20,2 duizend uitkeringen beëindigd en kwamen er 19,5 duizend nieuwe uitkeringen bij.

Het aantal WW-uitkeringen vanuit het onderwijs nam tussen juni en juli 2023 met 10,5 procent toe. Dat is een gebruikelijk patroon in de zomer, door het aflopen van tijdelijke arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar. Het gaat echter absoluut gezien om kleine aantallen (een toename van ruim 500).

Werkloosheid vooral bij jongeren gestegen
De werkloosheid is de afgelopen drie maanden vooral toegenomen onder jongeren van 15 tot 25 jaar, van 7,9 procent in april tot 8,6 procent in juli. Bij 25- tot 45-jarigen en 45-plussers liggen de percentages aanzienlijk lager. Bovendien laten deze nauwelijks een verschuiving zien in de laatste drie maanden. Bij de 25- tot 45-jarigen nam het percentage iets toe van 2,8 naar 2,9; bij de 45-plussers bleef dit gelijk op 2,1.

De werkloosheid is in de eerste helft van dit jaar vrij stabiel geweest. Vanaf januari bewoog het aantal werklozen zich tussen de 353 duizend en de 362 duizend. Alleen in april 2023 daalde het aantal tot 343 duizend. Ook het aantal WW-uitkeringen vertoonde de laatste maanden geen grote wijzigingen.

Minder baanvinders, meer baanverlies
In juli waren er 19 duizend werklozen meer dan drie maanden eerder (een toename van gemiddeld 6 duizend per maand). Deze stijging is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien. De figuur daaronder geeft weer hoe die verschillende stromen zich in de afgelopen maanden hebben ontwikkeld.

Nederlandse man (21) steekt zijn vader en andere man dood in gehucht Italië

Een 65-jarige man is woensdag in Italië om het leven gekomen bij een steekpartij. Volgens verschillende media zou de zoon van de man de vermoedelijke dader zijn. Bij de steekpartij kwam ook een andere Nederlander, een 60-jarige man, om het leven. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan AT5. Op de zoon, die geestelijke problemen zou hebben, houdt de Italiaanse carabinieri een klopjacht. Zo meldt AT5.

De Italiaanse politie is naar hem op zoek in de bossen rond het dorp Montaldo di Mondovi, in de noordwestelijke regio Piamont, waar het incident is gebeurd. De politie beschouwt de verdachte als zeer gevaarlijk en heeft de bevolking in Montaldo Mondovi en de omliggende dorpen verzocht om op hun hoede te zijn.

De verdachte was met zijn vader op bezoek bij een familievriend. Volgens de politie zou hij na een ruzie een mes uit de keuken hebben gepakt en zijn vader dood hebben gestoken, de huiseigenaar wilde tussenbeide komen waarbij ook op hem werd ingestoken. De huiseigenaar werd zwaargewond met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed later.

Volgens verschillende media is de omgekomen vader de 65-jarige Chain Fa Chang, een docent op basisschool Elout in Amsterdam-Zuid. De huisvriend zou afkomstig zijn uit Harderwijk. 

Baldur's Gate III krijgt fysieke release in Japan

Baldur's Gate III is alweer even uit voor pc en komt 6 september ook naar PlayStation 5. In het Westen moeten we het vooralsnog doen met enkel een digitale versie, maar in Japan komt er ook een fysieke versie van de game uit.

Spike Chunsoft neemt het publiceren van de game in het land op zich en komt dus ook met een fysieke versie. Een fysieke release in het Westen is vooralsnog onwaarschijnlijk, dus voor verzamelaars is dit wellicht een interessante optie om te overwegen. De game komt later dit jaar nog uit in Japan.

Ontwikkelingen rondom digitale valuta

Het is ons natuurlijk allemaal niet ontgaan dat de digitale valuta, waaronder dus de bitcoin, in de afgelopen jaren enorm in populariteit en ook waarde is gestegen. Waar de Bitcoin koers tot enkele jaren geleden nog onder de duizend euro stond, zien we dat dit inmiddels een veelvoud is geworden. Uiteraard hebben we ook de nodige dieptepunten gekend en zijn we medio 2023 nog niet eens op de helft van de piek van 60.000 dollar die we in 2021/2022 hebben gezien. Maar hoe zit het eigenlijk precies met de ontwikkeling van deze digitale valuta en is er een kans dat we ooit afscheid zullen gaan nemen van het geld zoals we dit nu kennen? Dat we met z’n allen allemaal al een stuk meer pinnen, is natuurlijk geen verrassing, maar volledig afscheid nemen via contant geld en de manier waarop het huidige monetaire systeem is gebouwd?

De opkomst van blockchain technologie

Wanneer we het hebben over digitaal geld, dan hebben we het over de blockchain technologie die hierachter zit. Blockchain technologie vormt namelijk de basis voor veel digitale valuta's. Het is een gedecentraliseerd grootboeksysteem dat transparantie, veiligheid en efficiëntie bevordert. Met behulp van blockchain kunnen financiële transacties sneller en goedkoper worden uitgevoerd, zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen, zoals een bank. Deze technologie heeft de potentie om de manier waarop we waarde uitwisselen volledig te veranderen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het vastleggen van bepaalde zaken bij een notaris. Ook dit zal in theorie via deze technologie kunnen.

Ook een veelgekozen investering

Investeren in aandelen, vastgoed en ook obligaties is iets wat we al tientallen jaren doen. Waar dit tot jaren geleden vaak alleen was weggelegd voor oudere mannen in saaie grijze pakken, is dit in de huidige tijd absoluut niet meer het geval. Zo kun je namelijk met een eenvoudige app op je telefoon investeren in vrijwel alle grote bedrijven ter wereld en dus ook in crypto zoals we dit noemen. Veel mensen zijn namelijk getriggerd door het enorme rendement dat sommige cryptocurrencies hebben laten zien. Hoewel deze markt volatiel en risicovol kan zijn, biedt het investeren in cryptocurrencies de mogelijkheid tot aanzienlijke winsten. Steeds meer beleggers wenden zich dan ook tot digitale valuta als onderdeel van hun investeringsportefeuille. Wel is het goed te weten dat een cryptocurrency geen onderliggende waarde heeft en een aandeel zoals dit bij Apple of vele andere aandelen wel kan, niet op waarde kan worden geschat. In deze markt is het dus enkel en alleen het bekende ‘vraag en aanbod’.

Vooruitzichten en uitdagingen voor digitale valuta

De toekomst van digitale valuta ziet er veelbelovend uit, maar er zijn ook nog steeds uitdagingen te overwinnen. Regulering blijft een belangrijk vraagstuk, aangezien wetgevers proberen om een evenwicht te vinden tussen innovatie en bescherming van consumenten. Daarnaast is er ook behoefte aan verdere verbeteringen in schaalbaarheid, interoperabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van digitale valuta's. Dat het iets is wat blijft dat is een ding dat zeker is, maar of het ook het huidige systeem zal overnemen, dat is iets wat alleen de toekomst zal kunnen uitwijzen.


Zoek en vindt de perfecte sport bh

Op zoek naar de perfecte sport bh? Het vinden van de juiste sport bh is van essentieel belang voor een comfortabele en zorgeloze work-out. Een goede pasvorm en de juiste ondersteuning zijn cruciaal om ongemak, wrijving en pijnlijke bewegingen te voorkomen. Bij het kiezen van een sport bh push up is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende aspecten, zoals de pasvorm, het materiaal en eventuele speciale behoeften. Lees er hier meer over!

De pasvorm

Allereerst is de pasvorm cruciaal. Een sport bh mag niet te strak zitten, maar moet wel zodanig strak om je borsten zitten dat ze niet teveel bewegen tijdens het sporten (gênant en pijnlijk) Tegelijkertijd moet het niet te los zitten, anders verliest het zijn doel. Probeer altijd verschillende maten en modellen uit om te zien welke het beste bij jou past. Als je dit doet in een fysieke winkel staat het personeel vaak klaar om je te helpen. En niet te vergeten, de ondersteuning. De mate van ondersteuning die je nodig hebt, hangt af van je borstomvang en de intensiteit van je workouts. Hoge impact activiteiten zoals hardlopen vereisen meer ondersteuning dan bijvoorbeeld yoga. Kijk eens naar de anita sport bh sale en kies een sport bh met de juiste mate van ondersteuning die past bij jouw activiteiten.

Het materiaal

Het materiaal van jouw sport bh is ontzettend belangrijk. Zoek naar ademende en vochtafvoerende stoffen. Anders hoopt het zweet zich op in je bh en dat is niet heel fris. Schuurplekken zijn het laatste waar je op zit te wachten! Als je weet dat je daar veel last van hebt, kies dan voor een naadloze sport bh. Bedenk even welke sport je wilt gaan doen om de beste keuze te maken.

Speciale sport bh’s

Als je je zelfverzekerder wilt voelen over je borsten of gewoon een echte 'vamp' in de sportschool wilt zijn, dan is de push-up sport bh de perfecte keuze voor jou. Deze bh geeft je borsten een mooie vorm en voorkomt dat ze te veel bewegen tijdens het sporten. Zorg ervoor dat je er een kiest met verstelbare bandjes, zodat je de pasvorm kan aanpassen aan de hoogte van je schouders. Voor vrouwen die een borstoperatie hebben gehad, zijn er gelukkig ook speciale sport bh's beschikbaar. Het is erg belangrijk om een bh te vinden die speciaal is ontworpen voor gebruik na een operatie. Deze bh's bieden extra ondersteuning en compressie, wat essentieel is tijdens het genezingsproces. Ze verminderen ook wrijving en irritatie, zodat je geen pijn hoeft te ervaren tijdens het bewegen. Deze bh's kunnen echt helpen om je comfortabel te laten voelen terwijl je actief bent. Vergeet niet om altijd te overleggen met je arts voordat je begint met sporten na een borstoperatie, en volg hun aanbevelingen voor het juiste type ondersteuning.

Sport bh voor de zwangerschap

Voor de zwangere dames daarbuiten, zijn er speciale sport bh's beschikbaar. Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap, en je borsten groeien en kunnen gevoeliger worden. Een goede sport bh voor zwangere vrouwen biedt voldoende ondersteuning en past zich aan je groeiende buste aan. Zoek naar modellen met verstelbare bandjes en een flexibele pasvorm, zodat je ze kunt aanpassen naarmate je zwangerschap vordert. Een brede, elastische onderband is ook geweldig om extra ondersteuning te bieden zonder ongemak.


4 Praktische tips bij het uitzoeken van een rugzak

Ben je op zoek naar een rugzak voor bijvoorbeeld school? Dan snappen we heel goed dat het soms best een uitdaging kan zijn om er een te vinden. Vooral wanneer je je zoektocht online begint, zal je worden overspoeld door allerlei verschillende soorten, maten en kleuren rugzakken. Toch zijn er juist online een aantal handige tips, waarmee het vinden van de juiste rugzak een stuk eenvoudiger wordt. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat je door middel van de verschillende filters al redelijk snel een selectie kunt maken van tassen die aan jouw wensen en eventuele eisen voldoen. Let hierbij wel op dat je niet te streng bent voor jezelf, maar daarover later meer.

Waar heb je de rugzak voor nodig?

Een belangrijke eerste stap in het zoeken naar een geschikt rugzak, is het bepalen van je behoefte. Zo zal iemand die zijn rugzak nodig heeft voor school en daar ook een laptop mee moeten kunnen nemen, naar ander type rugzakken kijken, dan iemand die er een nodig heeft om mee door te bossen te kunnen wandelen en ook volledig waterdicht is. Bepaal dus voor jezelf wat je zoekt, zodat je op basis daarvan een selectie kunt maken en online overzichtelijk alle rugzakken kunt zien die voldoen aan deze eerste criteria.

Kies het juiste formaat

Nu je weet waar je de tas voor nodig hebt, is het formaat ineens een stuk eenvoudiger. Stel dat je iedere dag een flinke stapel boeken mee naar school moet nemen en ook een 17 inch laptop, dan weet je aan welke minimaal formaat eisen je nieuwe tas moet voldoen. Wel is het verstandig om de maten iets ruimer aan te houden, zodat je eventueel ook wat extra mee kunt nemen, zoals een broodtrommel of een extra boek omdat je tijdens een les die uitvalt voornemens bent te gaan leren voor een toets voor een ander vak. Je zult namelijk zien dat je tas niet alleen voor school zal worden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor vakantie of andere uitstapjes.

Kijk naar de indeling

Een mooie tas is leuk, maar de juiste indeling is natuurlijk wel zo handig. Vooral wanneer je niet alleen boeken, maar ook een laptop meeneemt naar school. Zorg er dus voor dat je tas beschikt over verschillende vakken en ook over wat kleinere vakjes, zodat je de sleutel en ook pasjeshouder gemakkelijk kunt opbergen en nog makkelijker weer terug kunt vinden. Zo hoef je namelijk niet je hele tas op de kop te houden en kun je meteen hetgeen pakken wat je nodig hebt. Kijk daarom dus goed naar de binnenkant van de tas, wat dit is uiteindelijk waar het allemaal om gaat. Het zou zonde zijn dat je straks een dure tas haalt, maar deze alles behalve praktisch is.

Vergelijk prijzen en lees beoordelingen

Voordat je overgaat tot het doen van een aankoop, is het verstandig om prijzen en beoordelingen van verschillende rugzakken te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Online kun je gemakkelijk prijzen vergelijken en reviews lezen van andere gebruikers. Dit geeft je een beter beeld van de kwaliteit en functionaliteit van de rugzak. Wel is het belangrijk te weten dat niet alle reviews helemaal passend zijn, aangezien het kan zijn dat bijvoorbeeld iemand een nieuwe rugzak heeft gehaald, maar deze niet waterdicht of waterafstotend is en de klacht gaat om een natte inhoud. Zorg er dus voor dat je ze wel leest, maar ze wel je eigen interpretatie geeft. Zo voorkom je dat je straks op basis van een verkeerd beeld een tas koopt, die je eigenlijk niet had willen hebben.


Zo kan een overzicht van laadpalen in Nederland jou helpen

Elektrisch rijden brengt veel gemakken met zich mee. Overal waar je bent, kan je namelijk oplaadpunten vinden. Op openbare plekken, in woonwijken en op bedrijventerreinen zijn de oplaadpunten beschikbaar. Alleen moet je dan wel weten waar je deze allemaal kan vinden. Hier kan een overzicht laadpalen Nederland jou bij helpen. In een handig overzicht weet je precies waar je jouw volgende laad moment in kan plannen en hoeveel kilometer je hiervoor moet rijden. Maar hoe kan dit overzicht jou nog meer helpen? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij.

Een routeplanning voor iedere rit

Een overzicht van laadpalen stelt je in staat om je reizen efficiënt te plannen. Je kunt gemakkelijk de beschikbare laadpunten langs je route vinden, zodat je nooit onverwacht met een lege batterij komt te staan. Dit geeft je gemoedsrust en vertrouwen om langere afstanden af te leggen. Bang zijn voor een lege accu hoeft namelijk niet meer. Daarnaast zijn er veel verschillende laadmogelijkheden. Nederland biedt verschillende soorten laadpalen, waaronder snelladers, normale laadpalen en semi-snelladers. Met een overzicht van laadpalen kun je het type laadstation vinden dat het beste bij jouw behoeften past. Snelladers zijn handig als je snel moet bijladen, terwijl normale laadpalen ideaal zijn voor langere stops, bijvoorbeeld bij winkels of restaurants.

De beschikbaarheid real-time bekijken

Sommige overzichten van laadpalen bevatten real-time informatie over de beschikbaarheid van de laadstations. Hierdoor kun je zien welke laadpalen op dat moment in gebruik zijn en welke beschikbaar zijn voor jouw voertuig. Dit voorkomt onnodige omwegen naar bezette laadpunten en minimaliseert wachttijden. Het kan dus ook zorgen dat je geen onnodige kilometers maakt en jouw accu nog verder leeg raakt. Ook kan je recensies en beoordelingen bekijken. De feedback kan jou helpen om een laadstation te vinden die overal bij past. De betrouwbaarheid van de laadpalen is hiermee een stuk duidelijker dan wanneer je de recensies niet beschikbaar hebt.

Filteren op laadsnelheid en laadpas aanbieders

Met een overzicht van laadpalen kun je vaak filteren op laadsnelheid en de bijbehorende laadpas aanbieders. Als je bijvoorbeeld een specifieke laadpas aanbieder hebt, kun je eenvoudig zoeken naar laadstations die deze accepteren. Bovendien kun je laadpunten selecteren op basis van hun laadsnelheid, afhankelijk van hoe snel je jouw batterij wilt opladen. En je kan hier gewoon naartoe navigeren. Je klikt op de laadpunten naar jouw keuze en kan deze direct in jouw favoriete navigatie-app zien. Dit bespaart je tijd en moeite bij het zoeken naar het juiste adres, vooral als je niet bekend bent in een bepaald gebied.

Bijdrage aan duurzaamheid

Door gebruik te maken van een overzicht van laadpalen en elektrisch rijden in het algemeen, draag je bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland. Elektrische voertuigen stoten minder CO2 uit en verminderen de luchtvervuiling, wat essentieel is voor het behoud van het milieu voor toekomstige generaties. Doordat er steeds meer laadpalen bij komen in de omgeving is het ook heel aantrekkelijk geworden om elektrisch te rijden. Na verloop van tijd zijn er steeds meer elektrische rijders. 



FOK! Wat een weer: iets zon in het westen, bewolking in het oosten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er vooral in het westen en noordwesten af en toe zon. Elders is er meer bewolking en plaatselijk kan daar wat lichte regen uit vallen. De wind is zwak tot matig, aan de kust soms vrij krachtig en komt uit het noordoosten.

Vanmiddag is er af en toe zon, vooral in het westen en noordwesten. Met name in het oosten is er veel bewolking. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 20°C in het oosten en 23°C in het zuidwesten. De wind is matig, aan de kust soms vrij krachtig en komt uit het noordoosten.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. De wind is zwak tot matig, aan de kust soms vrij krachtig en komt uit het noordoosten.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 15°C. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)
Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied ((Archief)foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Duitsland: legalisering van recreatief cannabisgebruik in 2024

Het Duitse kabinet keurde vandaag het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Lauterbach goed. Daarin staat onder meer dat het bezit van meer dan 25 gram cannabis strafbaar moet zijn voor volwassenen (18 jr). Daarnaast kunnen particulieren tot drie planten zelf kweken. Daarnaast zouden op te richten clubs tot 500 personen cannabis mogen telen voor privégebruik. 

Het originele plan is afgezwakt, in het regeerakkoord tussen de SPD, FDP en Groenen werd het doel als volgt geformuleerd: De gecontroleerde verkoop van cannabis aan volwassenen voor recreatieve doeleinden in vergunde winkels. In plaats van legale verkoop en handel worden er telersverenigingen opgericht om maximaal 50 gram cannabis per maand aan hun leden te verkopen. 

Cannabis wordt geschrapt van de lijst met verboden middelen in de Duitse Narcoticawet. Het staat daar momenteel vermeld naast heroïne, LSD en cocaïne. Hiermee wil het kabinet de handel op de zwarte markt en de georganiseerde misdaad aan banden leggen en tevens de gezondheidsrisico's door mogelijke toxische bijmengingen verkleinen. 


'Furries op de vuist'

Nadat een man in Californië een aantal furries tijdens een 'furmeet' zonder toestemming filmde ontstond er een handgemeen. Met een megafoon zegt een furrie in het zwart tegen de man "weggaan of we zullen je laten vertrekken", maar de man bleef doorgaan met filmen. Hierop begon de furrie de man te slaan met de megafoon, waarop een vechtpartij ontstond met meerdere omstanders en furries, terwijl verbaasde strandgangers toekeken.


Tbs met voorwaarden voor bedreigen minister Yeşilgöz

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft tbs met voorwaarden opgelegd aan een 66-jarige man. De man schreef in 2022 een brief waarin hij minister Yeşilgöz bedreigde.

Omdat hij tijdens de bedreiging een ernstige psychische stoornis had, wordt aan hem geen straf opgelegd maar een tbs-maatregel.

Bedreiging
In de bewuste brief aan de minister schreef de verdachte dat hij binnenkort op haar werk of bij haar thuis langs zou komen en op welke verschrikkelijke manieren hij haar dan zou doden. De minister voelde zich hierdoor ernstig bedreigd en vreesde dat de verdachte haar van het leven wilde beroven.

De rechtbank vindt dit een ernstig strafbaar feit. De minister vervult een wezenlijke functie in onze democratische rechtsstaat en zij moet haar werk kunnen doen zonder beperkingen en zonder angst voor haar persoonlijke veiligheid.

Psychische stoornis
Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de verdachte lijdt aan schizofrenie en dat er sprake was van een acute psychose. Hij had onder andere last van wanen en hallucinaties die van ernstige invloed waren op zijn gedrag. In deze toestand heeft hij de brief geschreven en gepost.

Op basis van de onderzoeken en adviezen van de deskundigen stelt de rechtbank vast dat de man ontoerekeningsvatbaar is. Dat betekent dat de strafbare feiten niet aan de man kunnen worden toegerekend. De rechtbank ontslaat de verdachte daarom van alle rechtsvervolging.

Tbs met voorwaarden
Omdat de man is ontslagen van alle rechtsvervolging kan hij geen straf krijgen, maar kan de rechtbank hem wel een maatregel opleggen. De rechtbank houdt er daarbij rekening mee dat hij eerder personen met een publieke taak heeft bedreigd en belaagd. Vanwege het herhalingsgevaar vindt de rechtbank een tbs-maatregel met voorwaarden noodzakelijk om de maatschappij tegen de verdachte te beschermen. Die voorwaarden houden onder andere in dat de verdachte mee moet werken aan reclasseringstoezicht en dat hij zich moet laten opnemen in een kliniek.

Nederland in milde recessie, maar volgens economen is dit 'niet zo erg'

Volgens de eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is het tweede opeenvolgende kwartaal waarin de economie krimpt, waardoor we officieel in een recessie zitten.

Het is geen typische recessie met massale faillissementen en een groot banenverlies, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Het aantal faillissementen blijft laag en er is nog steeds een krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures blijft groter dan het aantal werklozen.

Van Mulligen benadrukt dat de huidige situatie eerder een periode van stagnatie is dan een economische afgrond. Hij ziet zelfs voordelen in een milde recessie, zoals het verminderen van de druk op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven gemakkelijker geschikte werknemers kunnen vinden.

Een beetje krimp in een oververhitte economie is eigenlijk niet erg, stellen de economen. "Het patroon is vergelijkbaar met vorige recessies. Maar het uitzonderlijk lage niveau van de werkloosheid en de arbeidsmarktkrapte zorgt nu voor een ander uitgangspunt", zegt ABN-econoom Van Huisseling. Zij noemt het afremmen van de groei "wel welkom" om de inflatie tegen te gaan. “Er is geen directe reden tot bezorgdheid”, legt ze uit. “Nederland heeft een sterk herstel doorgemaakt na de coronacrisis, zelfs sneller dan veel andere landen in onze omgeving. We nemen nu even een adempauze, maar dat betekent niet dat de economie er slecht voor staat.” Ze benadrukt dat consumenten nog nog altijd flink geld uitgeven. "Een festival, een dagje weg of naar een vakantiepark. Dat stimuleert de binnenlandse besteding"

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.