FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 augustus 2023

Eerste Grand Prix-zege Moto2-coureur Aldeguer, Nederlanders buiten de punten

In de Moto2 is zondag de Grand Prix van Groot-Brittannië verreden. Op het circuit van Silverstone was het zo nu en dan spannend, hoewel dat richting het einde van de race wel een beetje voorbij was.

Polesitter Pedro Acosta, Fermin Aldeguer en de zeer indrukwekkende Zonta van den Goorbergh vertrokken vanaf de eerste rij, gevolgd door Tony Arbolino, Alonso Lopez, Aron Canet, Sergio Garcia, Barry Baltus en Sam Lowes - Bo Bendsneyder moest het doen met de 26e startplek.

Van den Goorbergh leverde in de openingsfase een plek of acht in, Lopez pakte de leiding, voor Acosta, Canet, Aldeguer en Arbolino. Canet werkte zich snel op naar de leiding en sloeg een klein gaatje, terwijl Acosta, Aldeguer en Lopez het tempo aanvoerden in de groep achter hem, met Baltus op een prima vijfde plek.

Dat duurde dan weer niet lang, want Lopez gleed de grindbak in. Ondertussen werd Canet bijgehaald en nam Aldeguer zijn rol als leider over. Canet en Acosta vormden het achtervolgende tweetal, Joe Roberts en Baltus streden daarachter om de vierde plek.

Aldeguer had alles goed getimed en reed naar zijn eerste Grand Prix-zege, Canet en Acosta completeerden het podium. Bendsneyder reed uiteindelijk naar de zeventiende plek, Van den Goorbergh zakte weg naar de twintigste plek aan de finish.

MotoGP-coureur Espargaro pakt prachtige zege op Silverstone, Marquez pakt sprintrace

Op het circuit van Silverstone is dit weekeinde flink gestreden in de MotoGP. Zaterdag werkten de heren de sprintrace af, zondagmiddag stond de Grand Prix van Groot-Brittannië op het programma en vooral die race leverde een prachtige strijd op.

Sprintrace
Marco Bezzecchi veroverde in de drijfnatte kwalificatie de poleposition, Jack Miller en Alex Marquez vergezelden hem op de eerste rij. Francesco Bagnaia, Augusto Fernandez en Luca Marini stonden op rij twee, voor Jorge Martin, Maverick Viñales en Johann Zarco.

Op de nog altijd wat vochtige baan - iedereen reed op regenbanden - pakte Miller bij de start de leiding, voor Bezzecchi, Martin, Fernandez, Marquez en Marini. Marquez werkte zich naar voren en pakte de leiding, van waaruit hij een gaatje kon slaan naar Bezzecchi en Miller.

Viñales kwam op de Aprilia ook lekker naar voren en nam zowaar plek drie over van Miller, die op zijn beurt terug begon te zakken. Voorin hield Marquez met wat moeite stand en sleepte hij de overwinning binnen, voor Bezzecchi en Viñales, met Zarco, Aleix Espargaro en Martin ook in de top-6.

Grand Prix
Met dezelfde startopstelling begon de Grand Prix op een inmiddels zelfs wat zonnig Silverstone, waar het met achttien graden Celsius bijzonder lekker toeven was. In de openingsfase was Bagnaia uiterst sterk, in ronde twee reed de wereldkampioen al naar de leiding, voor Miller, Bezzecchi, Marquez en Viñales.

Miller kwam in een duel bijzonder wijd uit en zakte ver de top-10 uit, Marquez nam de derde plek in beslag, achter Bezzecchi, die op zijn beurt aan bleef haken bij Bagnaia. Na een paar ronden ging dat fout: Bezzecchi drukte iets te hard om erbij te blijven en stuiterde hard, maar gelukkig wel met alleen een gekneusd ego, de grindbak in.

Zo reed Bagnaia aan de leiding en was het de wederom zeer sterk rijdende Espargaro die zowaar de aansluiting begon te vinden, met de ook al erg goed rijdende Brad Binder op de derde plek, voor Viñales en Zarco. Viñales begon alsmaar beter op gang te komen en verschalkte Binder, terwijl Miguel Oliveira voorbij ging aan Zarco, die het steeds zwaarder kreeg.

Met een ronde of zes te gaan begonnen er toch weer druppels te vallen, terwijl Bagnaia met Espargaro, Binder en Viñales een hevig strijdend drietal vlak achter zich had rijden. In het achterveld kwamen meerdere coureurs binnen voor regenbanden, gokkend op een eventueel nog veel grotere bak water.

Bagnaia kwam maar niet los van zijn achtervolgers, die er met een ruime ronde te gaan bovenop zaten. Een paar bochten voor het einde deed Espargaro éindelijk een poging en die maakte hij perfect af: Espargaro pakte zijn tweede overwinning ooit, voor Bagnaia en Binder, die Oliveira van het podium hield.

Boa krijgt ontslag na drinken van bier tijdens horecacontrole

Een boa uit Heerlen verloor zijn baan omdat hij ‘s nachts tijdens een controle in cafés verschillende biertjes dronk en daarna nog in de dienstauto reed. Hij had al twee waarschuwingen ontvangen voor ander ongepast gedrag.

Op 4 april werd hem verteld dat zijn ontslag zou worden aangevraagd, vanwege persoonlijke omstandigheden werd hij niet op staande voet ontslagen. Hij had al een behoorlijk dossier opgebouwd, met twee officiële waarschuwingen in korte tijd. De eerste was vanwege het kleineren van collega’s en het onprofessioneel te woord staan van burgers aan de telefoon. De tweede waarschuwing ontving hij omdat hij de dienstauto bij een supermarkt op de gehandicaptenparkeerplaats had geparkeerd. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Veel wateroverlast in het land, parkeergarage ondergelopen

Vandaag heeft een groot deel van het land last van wateroverlast door regenbuien. Op sommige plekken gaat de regen gepaard met harde windstoten en onweersbuien. In Purmerend zijn zo'n 40 auto’s verloren gegaan door een overstroming in een parkeergarage.

Code geel gold eerder vandaag voor meerdere provincies, nu alleen nog voor Noord-Holland en de Wadden. Vanavond is er kans op zware windstoten langs de noordwestkust. Het KNMI waarschuwt ook voor waterhozen op de Waddeneilanden, vooral rond Ameland.

De brandweer in Amsterdam meldde vanochtend op X (Twitter) dat er in de regio overtollig water is door aanhoudende regen en verzocht mensen alleen 112 te bellen bij acuut gevaar.

Op de A27 moest water worden weggepompt tussen Geertruidenberg en Nieuwendijk. Verkeer werd omgeleid via af- en oprit.

Vanwege een verhoogde waterstand is er voorlopig geen scheepvaart mogelijk op de Overijsselse Vecht tussen Ommen en de Duitse grens. Dit deel wordt alleen gebruikt door pleziervaarders die zelf sluisjes moeten bedienen. 

Strijd voor gelijke behandeling: van doodstraf tot Pride

Zaterdag was weer het grote feest op de grachten inclusief Canal Pride en dan is het weer voorbij; de Queer & Pride Amsterdam. De stad die ooit de bijnaam 'gay capital of the world' kreeg. Maar Nederland is inmiddels flink gezakt tot de 14e plaats op de lijst van tolerante landen als het gaat om LHBTIQ+-rechten. Het houdt de gemoederen flink bezig. Niks nieuws, die strijd om gelijkheid is al eeuwen aan de gang. Een verhaal met alle kleuren van de regenboog, maar ook donkere dagen. In deze video: die bewogen geschiedenis uitgelegd door NOSop3. Van doodstraf tot Pride.

Zakkenrollers sloegen 'veelvuldig' toe tijdens Pride, groot aantal Iphones gestolen

De politie heeft tijdens de laatste dagen van de Pride, onder meer tijdens de Canal Parade, achttien zakkenrollers aangehouden. Agenten troffen ook tientallen gestolen Iphones aan.

Volgens de politie sloegen zakkenrollers 'veelvuldig' toe. De achttien aangehouden verdachten zijn op heterdaad betrapt, maar andere zakkenrollers konden wel wegkomen met hun buit.

Hotelkamer
De tientallen Iphones werden onder meer in een hotelkamer gevonden. "Deze mobiele telefoons zijn in beslag genomen en de politie hoopt hen snel te kunnen verenigen met hun daadwerkelijke eigenaar", laat de politie weten. Gedupeerden wordt gevraagd aangifte te doen. "Deze aangifte dient namelijk als bewijsmiddel dat u de rechtmatige eigenaar bent van het goed. Op deze manier kan de politie de telefoon weer aan u teruggeven."

Ook mensen die van andere spullen zijn bestolen wordt gevraagd aangifte te doen. "Aangiften zijn namelijk van groot van belang voor het onderzoek tegen verdachten", stelt de politie.

Senegal
In een bericht op Facebook schrijft de politie dat de telefoons in de hotelkamer van vier verdachten uit Senegal gevonden werden. Zij waren in de nacht van 5 op 6 augustus opgepakt. Een nacht eerder werden er al vijf andere verdachten die ook uit Senegal kwamen opgepakt. Ook in hun hotelkamer lagen gestolen telefoons.

De Pride verliep verder zonder grote incidenten. Wel moest de Reguliersdwarsstraat gisteravond vanwege grote drukte afgezet worden.

Moto3-coureur Veijer ondanks fout 9e op Silverstone, eerste Colombiaanse zege ooit

Op het circuit van Silverstone is zondag de Grand Prix van Groot-Brittannië in de Moto3 verreden. Het werd weer een klassieke Moto3-race, met strijd om de winst tot in de allerlaatste bocht én een goede Nederlandse deelname.

Jaume Masia had de poleposition te pakken, voor Scott Ogden en kampioenschapsleider Daniel Holgado - de thuishoop was echter heel snel zo goed als klaar: Ogden kwam niet weg voor de opwarmronde en moest uitgerekend zijn thuisrace vanuit de pitstraat starten. Riccardo Rossi, Joel Kelso en Xavi Artigas vormden rij twee, voor Ayumu Sasaki, Ivan Ortola en Deniz Öncü - Collin Veijer vertrok vanaf de 23e plek.

De openingsfase was weer klassiek chaotisch, maar ging fout voor Masia: in de derde ronde schoof hij vanaf de leiding onderuit. In de ronden daarna bleven de duels in volle hevigheid uitgevochten worden en met drie ronden te rijden was het Sasaki die voorop reed, met Öncü, David Alonso, Diogo Moreira, Holgado en de van plek 27 komende David Muñoz in zijn kielzog en Veijer op een fraaie zevende plek.

Veijer had het tempo bijzonder goed te pakken, maar in de voorlaatste ronde ging hij in de fout: een paar tellen nadat hij plek twee in handen had, werd hij bijna van zijn motor gegooid. De jonge Nederlander redde het nog wel, maar zakte een plek of vijftien terug. Holgado, Alonso en Öncü gingen voorop de slotronde in en het was Alonso die er met de overwinning vandoor ging, officieel de eerste Colombiaanse GP-zege ooit - Alonso is verder wel zo goed als Spaans. Sasaki en Holgado completeerden het podium, Veijer herstelde zich knap en werd alsnog keurig negende.

Van der Poel ondanks val wereldkampioen op de weg

Mathieu van der Poel is op fenomenale wijze wereldkampioen op de weg geworden. De 28-jarige Nederlander reed in de voorlaatste ronde weg met nog ruim twintig kilometer te gaan. Van der Poel kwam vlak voor het ingaan van de slotronde nog wel ten val, maar kon gelukkig verder en zou uiteindelijk met 1.37 winnen voor Wout van Aert. Joop Zoetemelk heeft na 38 jaar eindelijk een opvolger.

Al vrij snel in de wedstrijd reed er ruime kopgroep van negen renners en namen acht minuten voorsprong op het peloton, waarna de wedstrijd opeens stil werd gelegd doordat vier klimaatactivisten zich aan de weg hadden vastgelijmd. Na een onderbreking van een klein uur werd de wedstrijd weer hervat en bij het opdraaien van de plaatselijke rondes zou het nooit meer stilvallen.

Denemarken trok hard door op de eerste plaatselijke ronde en kregen we een afvalkoers. Steeds meer renners haakte af en op 75 kilometer leek de koers in een plooi te vallen. Na een aanval van Van der Poel kreeg hij Van Aert, Pogacar, Pedersen en Bettiol met zich mee. De kopgroep haalde de laatste vluchters van de dag bij, maar vooruit zouden ze niet doordat er geen optimale samenwerking was in de kopgroep.

Twintig kilometer later probeerde Bettiol het alleen. De Italiaan nam snel een halve minuut voorsprong en hield die lange tijd vast. Met nog drie rondes te gaan in de achtervolgingsgroep kwam Narváez ten val en zorgde voor een breukje in de groep. Van der Poel zat samen met Pedersen, Van Aert en Pogacar daarvoor en reden weg.

Met zijn vieren reden ze naar Bettiol toe en net toen ze de aansluiting gingen maken bij de Italiaan versnelde Van der Poel op een van de hellingen. Niemand had een antwoord klaar op de aanval van de Nederlander en nam snel een handvol seconden. Van der Poel zou alleen maar verder uitlopen, maar vlak voor het ingaan van de slotronde kwam hij ten val.

Gelukkig viel de schade mee voor Van der Poel. Zijn fiets was nog heel, en alleen zijn schoen was kapot. Hij kon zijn weg vervolgen en zou in de slotronde alleen maar verder uitlopen en won met meer dan anderhalve minuut voorsprong op Van Aert, die op het laatst wegreed van Pogacar en Pedersen. In een sprintje om de derde plaats was Pogacar net wat sneller dan de Deen.

Results powered by FirstCycling.com

Zweden klopt titelverdediger VS op WK na strafschoppen

De Verenigde Staten zijn uitgeschakeld op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. De winnaar van de laatste twee edities verloor na strafschoppen van Zweden.

Gedurende de eerste helft waren de beste kansen voor de Amerikanen, maar zij troffen een uitblinkende doelvrouw Zecira Musovic. Ze keerde o.a tot twee keer toe een hard schot van Trinity Rodman. Ook Lindsey Horan was dicht bij een doelpunt maar haar kopbal raakte de lat.

Ook in de tweede was de VS de bovenliggende partij. Horan kreeg een goede kans maar wederom stond Musovic in de weg. In de slotfase was er toch nog een kans voor Zweden Jakobsson schoot in de armen van Naeher. Vlak voor tijd kreeg Alex Morgan nog een goede mogelijkheid maar Mosovic redde weer.

Nadat ook in de verlenging niet werd gescoord moesten strafschoppen de beslissing brengen. De eerste vijf gingen raak en daarna was Nathalie Bjorn de eerste die miste. Vervolgens gingen ook de penalties van Megan Rapinoe, Rebecka Blomqvist en Sophia Smith mis waardoor het nog steeds gelijk op ging. Toen Kelley O'Hara miste kon Lina Hurtig haar land naar de volgende ronde schieten. Naeher leek de bal uit de goal te tikken, maar na het bekijken van de VAR-beelden bleek de bal toch net over de doellijn te zijn gestuiterd.

Wethouder ergert zich aan troep op straat

Opengebroken vuilnisbakken, zwerfafval op straat en bomvolle containers: het is weer ouderwets vies in Amsterdam. Amsterdammers zelf ergeren zich enorm aan het vele afval op straat, idem de wethouder. Maar wat gaat er dan aan gedaan worden?

"Als we willen dat de stad schoner wordt dan moeten we hem niet gebruiken als een openbare stortplaats", zegt wethouder Zita Pels (Afval) stellig. Het is een reactie op een opiniepeiling onder ruim 1800 Amsterdammers die AT5 heeft uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de panelleden de stad gemiddeld een 4,6 geven als het om afval gaat.

"Ik erger me zelf ook enorm hieraan. Voor mijn gevoel krijgen we met z'n allen een onvoldoende. De gemeente kan het beter doen, maar uiteindelijk zijn het de mensen die het op straat gooien. Dus we hebben hier echt een gedeelde verantwoordelijkheid in."

Verslechtering
Het lijkt alsof er weinig veranderd is in twee jaar. In de coronaperiode lag er veel afval op straat en waren containers bomvol. De gemeente erkende het probleem en startte een 'afvaloffensief': hogere boetes, meer toezichthouders en een bewustwordingscampagne.

Een meerderheid van de panelleden vindt dat het afvalprobleem juist is verslechterd de afgelopen twee jaar, ondanks de genomen maatregelen. Op papier klopt dat niet, stelt Pels: "We zien een afname in het aangeboden afval en ook in het aantal meldingen en klachten. Het zou dus beter moeten gaan. Maar zodra je iets op straat ziet liggen, er hoeft maar één iemand iets weg te gooien, dan irriteer je je natuurlijk."

Er zijn extra maatregelen aangekondigd. Zo worden kapotte afvalbakken vervangen, komen er vanaf half augustus twee extra reinigers per stadsdeel en wordt de proef met doneerringen in het Centrum uitgebreid naar andere stadsdelen.

Moeten er niet gewoon meer containers geplaatst worden? Volgens de wethouder lost dat het probleem niet op. "We hebben fantastische medewerkers die elke dag met veel trots de stad schoonmaken. Soms als ze met de vrachtwagen voorbijrijden kijken ze in de achteruitrijspiegel en zien ze dat iemand alweer iets naast de container legt."

Meer handhaving
Er komen dus ook meer bewustwordingscampagnes. Maar gedrag is lastig te veranderen, en dus vragen panelleden zich af of er niet meer handhaving kan komen. Er komt al een verhoging van de boetes, zoals is afgesproken in het coalitieakkoord, maar ook de handhaving wordt uitgebreid, aldus de wethouder.

"Niet alleen richting onze bewoners, maar ook richting ondernemers. Die hebben ook een verantwoordelijkheid. We hebben namelijk afgesproken dat ondernemers verantwoordelijk zijn voor de 25 meter om hun eigen zaak heen en we zien dat dat niet gebeurt."

Zelf geeft wethouder Pels de stad tussen de 5,5 en een 6, als ze een cijfer moet geven. Hoopvol is ze wel: "Het hoeft niet verder uit de hand te lopen. We zien dit probleem en daar gaan we ook op inzetten."

Het nutteloze feitje van de dag: een vette groothandel

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen kennen de horeca groothandel Sligro wel, maar wist je dat de naam verwijst naar de oprichter? In 1935 begin Abel Slippens een handel in vet, olie en margarine: Slippens Groothandel. In 1961 werd dat afgekort tot Sligro.

Het nutteloze feitje van de dag: Margarine bij de groothandel (WikiCommons/Dave Vissers)
Het nutteloze feitje van de dag: Margarine bij de groothandel (WikiCommons/Dave Vissers)

Uitbraak dengue (knokkelkoorts) in Bangladesh, minstens 283 doden

Tot nu toe zijn er in 2023 in Bangladesh minstens 283 mensen overleden door knokkelkoorts, waarmee een recordaantal doden is bereikt voor de door muggen overgedragen ziekte, die over heel 2022 281 doden ten gevolg had.

Een massale uitbraak overspoelde het dichtbevolkte Zuid-Aziatische land begin deze zomer, midden in het moessonseizoen, en het aantal blijft stijgen. Tot donderdag 3 augustus zijn 37.000 mensen besmet geraakt met het virus – waarvan meer dan de helft uit de hoofdstad Dhaka – waardoor ziekenhuizen in het hele land een beddentekort hebben. "De artsen en verpleegsters vertelden ons dat ze ons geen fatsoenlijk bed vrij hebben, maar ze zullen ze ons toch behandelen als we blijven", zei Shariful Islam, een familielid van een knokkelkoortspatiënt, vrijdag. "We hadden geen andere keus", voegde ze eraan toe.

Momenteel zijn er geen vaccins of medicijnen die knokkelkoorts specifiek behandelen, maar de ziekte verspreidt zich elk jaar tussen juni en september, aangezien Bangladesh gedurende die maanden een piek in regenval kent en de Aedes aegypti-mug (ook bekend als de gele koorts mug), die de ziekte verspreidt, gedijt in stilstaand water.


'Wat First Lady Olena Zelenska de wereld wil laten weten'

In een zeldzaam interview heeft de First Lady van Oekraïne, Olena Zelenska, met Independent TV gesproken over haar werk bij de wederopbouw van Oekraïne midden in de oorlog, de druk op haar familie en zorgen over de toekomst van haar land.

Vanuit het presidentieel paleis vertelde ze over de noodzaak om steden te herbouwen ondanks de aanhoudende gevechten, over het bouwen van geavanceerde faciliteiten om de oorlogsgewonden van het land te behandelen en het stigma op trauma's in het hele land te bestrijden. Ze vertelde verder over hoe belangrijk een actieve rol van First Ladies en Gentlemen over de hele wereld is, en de offers van haar familie.

Dam doorgebroken in Slovenië, aardverschuivingen dreigen in Oostenrijk

In de door ernstige overstromingen getroffen landen Slovenië en Oostenrijk blijft de situatie gespannen. Het is opgehouden met regenen en volgens de autoriteiten zijn ook de waterstanden op sommige rivieren gedaald. De grond is echter helemaal zacht en daardoor is er een risico op aardverschuivingen. In Slovenië brak een dam door; een dorp moest worden ontruimd. 

500 mensen in de stad Dolnja Bistrica in het oosten van het land moesten met spoed in veiligheid worden gebracht, meldt het Duitse persbureau. Volgens de civiele bescherming lopen negen andere steden gevaar. Er wordt nu geprobeerd om het gat in de dam in de rivier de Mur met betonblokken per helikopter af te dichten.

Sloveense premier: "Grootste schade door extreem weer in decennia"
Ook in andere delen van Slovenië werden de reddings- en opruimwerkzaamheden voortgezet. Verschillende dorpen zijn sinds vrijdag afgesloten van de buitenwereld. Een deel van de inwoners wordt per helikopter voorzien van drinkwater en voedsel, sommige soldaten proberen te voet naar de dorpen te komen. De Sloveense premier Golob spreekt over de grootste schade die een natuurramp in het EU-land heeft aangericht in meer dan drie decennia.

Verweekte bodems in Oostenrijk dreigen uit te glijden
In Karinthië, Oostenrijk, dreigen verschillende volledig doorweekte hellingen naar beneden te glijden vanwege de verweekte grond. Uit voorzorg werden zeker 40 appartementen ontruimd. Ook de buurstaat Stiermarken werd de afgelopen dagen getroffen door extreme regenval. Het peil van de meeste rivieren en stromen is daar gedaald, met uitzondering van de Mur, die door Graz richting Slovenië stroomt.

Ook in Kroatië wordt gevreesd voor verdere overstromingen. Veel rivieren werden beveiligd met dijken van zandzakken vanwege de verwachte vloedgolf uit Slovenië.

Toerisme
Het toerisme is door de overstromingen zwaar getroffen, er zijn meerdere campings verwoest. Ongeveer 850 Nederlanders hebben hulp ontvangen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Met enkele landgenoten in het overstroomde gebied is nog geen contact geweest, mogelijk door een lege telefoon of doordat er geen dekking was. Het exacte aantal Nederlandse vakantiegangers in het gebied is onbekend.

Alarmcentrale SOS International meldt dat 85 Nederlanders in het getroffen gebied vandaag worden opgehaald met bussen.

Het noodweer heeft aan zeker vier mensen het leven gekost, onder wie twee Nederlanders. Het gaat om een vader (52) en zoon (20) uit Gouda.


Voetbalsters naar kwartfinales WK na winst op Zuid-Afrika

Op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland heeft Nederland zich geplaatst voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Andries Jonker rekende in de achtste finales in Sydney af met Zuid-Afrika (2-0), waardoor vrijdagochtend om 03.00 uur Nederlandse tijd Spanje wacht.

Zuid-Afrika begon gevaarlijk met een schot van Karabo Dhlamini, waarna Esmee Brugts een bal over het Zuid-Afrikaanse doel getikt zag worden. Gelijk daarna was het uit de corner echter al raak: de kopbal van Lieke Martens werd van de lijn gehaald, maar Jill Roord kopte de rebound binnen. De gevaarlijkste Zuid-Afrikaanse speelster, Thembi Kgatlana, reageerde gelijk al met een gevaarlijk schot, maar die ging voorlangs.

Nederland controleerde vervolgens, hoewel met name Kgatlana voor gevaar bleef zorgen - keepster Daphne van Domselaar hield Nederland aan de leiding. Kort na de rust gaf Victoria Pelova voor aan Martens, die de bal het doel in tikte, maar Pelova had buitenspel gestaan. Het duurde niet heel lang tot het alsnog 2-0 stond: Martens stuurde Lineth Beerensteyn weg, keepster Kaylin Swart blunderde en Nederland kwam op 2-0.

Een tweede goal van Beerensteyn werd even later afgekeurd wegens buitenspel, terwijl Van Domselaar richting de slotfase nog erg scherp was op een gevaarlijke poging van Kgatlana. Nederland hield stand en won met 2-0, met één flinke smet op de wedstrijd: Daniëlle van de Donk kreeg een volstrekt onnodige gele kaart en mist zo de wedstrijd tegen Spanje.

FOK! Wat een weer: code geel in het westen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vrijwel de hele dag Code geel. 
In het westen (provincie Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland) valt tot en met zondagmiddag plaatselijk veel regen, meer dan 50 mm in 24 uur. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen daar hinder van ondervinden.

In de loop van de middag en in de avond worden langs de kust van Zeeland en Zuid-Holland zware windstoten rond 80 km/uur verwacht. In de avond gaat het langs de kust van Noord-Holland hard waaien met windstoten rond 80 km/uur, mogelijk nog meer, maar dit is onzeker. De zware windstoten komen uit het noordwesten. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Aan het einde van zondagavond nemen de windstoten weer af.

Vanochtend schijnt in het noordoosten af en toe de zon en is het droog, elders overheerst de bewolking met vooral in het westen regen. Daar valt plaatselijk meer dan 50 mm in 24 uur. Er staat eerst amper wind. Aan de Zeeuwse en later ook Hollandse kust staat een (vrij) krachtige noordwestenwind, windkracht 5-6. In het zuiden en westen wordt de noordwestenwind geleidelijk matig.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met buien die in het oosten samen kunnen gaan met onweer en veel regen in korte tijd. In het westen valt in 24 uur plaatselijk meer dan 50 mm. Het wordt ongeveer 19°C. De noordwestelijke wind is landinwaarts matig en langs de zuidwest- en westkust krachtig tot hard, windkracht 6-7, met aan zee zware windstoten rond 75 km/u.

Vanavond zijn er vooral in het westen en zuiden buien, in het noordoosten klaart het plaatselijk op. De noordwestenwind is langs de westkust krachtig tot hard, windkracht 6-7, met kans op zware windstoten rond 80 km/u. Misschien gaat het langs de noordwestkust nog harder waaien met windstoten van 90-100 km/uur, maar dit is nog onzeker. Boven land is de wind overwegend matig.

Komende nacht trekt een gebied met buien zuidoostwaarts. In de tweede helft van de nacht wordt het in het westen droog. De minimumtemperatuur wordt 13°C. Langs de kust en boven het IJsselmeer komt de wind uit het noordwesten en is krachtig, eerst mogelijk nog hard, windkracht 7. Boven land is de wind westelijk en matig.

 (Bron: KNMI)

Tot morgen!

De Waddenzee werd gister nog geblazen door de wind (Foto: aloa)
De Waddenzee werd geblazen door de wind, vandaag de Noordzee (Achieffoto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Griekspoor naar finale Washington na knappe winst op Fritz

Tallon Griekspoor heeft de finale bereikt van het ATP-toernooi van Washington. In de halve finale tegen Taylor Fritz begon de Nederlander niet goed en verloor ook de eerste set, maar herstelde zich daarna knap en won vervolgens set twee en set drie: 3-6, 6-3, 6-2.

Griekspoor begon niet goed aan het duel tegen Fritz. De Nederlander leverde direct zijn eerste servicebeurt in. In de zevende game van de openingsset kreeg Griekspoor meerdere kansen om terug te breaken, maar telkens wist de nummer negen van de wereld die weg te werken, waarna Fritz de eerste set pakte met 6-3

In set twee ging het lange tijd gelijk op. Griekspoor en Fritz wonnen steeds makkelijk hun game, waarna Amerikaan in de achtste game van de set in de problemen kwam op eigen service. Griekspoor kwam in die game op 0-40 waarna zijn tweede breakpunt voor de break zorgde. Vervolgens serveerde hij de set uit en moest de derde set de beslissing brengen.

In de vijfde game van de derde set wist Griekspoor de service van Fritz te breken, maar dat had de Amerikaan vooral aan zichzelf te danken door veel slordige fouten. Daarna was het verzet van Fritz gebroken en won de Nederlander de beslissende set met 6-2 en staat daarmee in de finale van het AT-toernooi van Washington.

Ready to restore

Nu het vakantie is en we tijd hebben om tot rust te komen is er voldoende ruimte om in mijn hoekje van positiviteit aanstalte te maken naar het schrijven van een mooi stukje en we laten de rateltjes hun gang gaan. Gedachten gaan hak op de tak, raken soms kant noch wal en sporen niet naar de realiteit. Het gepolariseer, de hogere sfeer, de biodiversiteit, het weer, het verkeer, persoonlijke drama’s, trauma’s, de dood, oude teksten en strofen, gewoon iets, het minste. Maar alles verdwaast en levert me niet de normaal geworden associaties, die sterven na een paar stappen uit en er groeit niets, er komt geen oplossing want er is geen probleem. Dus ik ga maar door met wat er in de fysieke wereld gedaan moet worden. Een hele hoop gedoe én twee motors restaureren, totaalrestauraties. En van totaalrestauraties ken ik wat van, ik ben er hoogstklaarblijklijk zelf één.  

Gehandicapt model op Playboy-cover

Playboy brengt sinds het begin van de oorlog zijn eerste gedrukte editie in Oekraïne uit. De omslagfoto toont Iryna Bilotserkovets, een chirurge, model en tv-presentatrice, die ernstig gewond raakte bij een aanslag in de regio Kyiv. "Dit nummer is ongetwijfeld historisch", schrijft 'Playboy', die de tijdschriften niet bij kiosken verkoopt, maar bezorgt waar ze "veel dringender nodig zijn", bijvoorbeeld in ziekenhuizen of bij de achterste commandoposten.

Het lot van Iryna Bilotserkovets is een van de vele gewonde Oekraïners. Kort na de Russische inval afgelopen winter reed ze met haar drie kinderen door Kiev toen er geweerschoten en explosies losbarsten. Terwijl haar kinderen ongedeerd bleven, verloor ze een oog en raakte ze ernstig gewond. 

"De artsen in Oekraïne zeiden dat ik waarschijnlijk dood zou gaan. Maar daar was ik het niet mee eens", zegt ze. Bilotserkovets, wiens man werkte voor de burgemeester van Kyiv, Vitali Klitschko, werd naar Berlijn gebracht en meerdere keren geopereerd. "Het ging niet om het behoud van mijn uiterlijk. De vraag was of ik in leven zou blijven of niet", aldus de Oekraïnse. In die tijd in de spiegel kijken was zwaar: "Er miste één oog, overal staken buisjes uit en mijn haar was afgeschoren vanwege de operatie. Hechtingen, littekens, overal wonden: ik was net het monster van Frankenstein."

"De oorlog heeft ons allemaal voor altijd veranderd"
Iryna Bilotserkovets, staat afgebeeld op de cover in een bikini en een ooglapje, is een van de vele heldinnen van het 'Playboy' -project 'Women Stay Strong'. Dit is gewijd aan de veerkracht van Oekraïense vrouwen die gewond raakten tijdens de oorlog, maar - zoals het tijdschrift verder zegt - "hun levensvreugde niet hebben verloren en een voorbeeld zijn van kracht en motivatie". De Playboy vertelt ook de verhalen van andere Oekraïense vrouwen die gewond zijn geraakt in de oorlog.

hh

Rusland valt bloedtransfusiecentrum Oekraïne aan; meerdere doden en gewonden

Russische troepen hebben zaterdagavond een bloedtransfusiecentrum aangevallen in de Kharkiv-regio in het noordoosten van Oekraïne, aldus president Zelenskyy. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen.

Een bom trof het centrum in Kupiansk, een stad op enkele tientallen kilometers van de Russische grens, zei Zelenskyy op sociale media, eraan toevoegend dat "redders bezig waren het vuur te blussen". Ook zei de Oekraïense president dat er ook een aanval door de Russen werd uitgevoerd op Motor Sich in Zaporizhia. Dit bedrijf wordt beschouwd als de belangrijkste fabrikant van vliegtuig- en helikoptermotoren en gasturbines in Oekraïne.

De stad Kupiansk en nabijgelegen nederzettingen werden ingenomen door Russische troepen in de eerste paar dagen van Moskou's grootschalige invasie van Oekraïne in februari 2022. Het gebied werd afgelopen september bevrijd tijdens een razendsnel Oekraïens tegenoffensief.

Oekraïne benoemt zes Russische havens als oorlogsrisicogebied

Oekraïne heeft na het aanvallen van twee Russische schepen bekend gemaakt dat elk schip richting een aantal Russische havens gezien zal worden als een schip dat wapens vervoert voor dat land en aangevallen kan worden. Dit maakt de schepen onverzekerbaar, of dwingt de Russen de Zwarte Zeevloot in te zetten, maar die schepen zijn ook kwetsbaar zo is gebleken. 

Oekraïne heeft zes havens langs de Russische Zwarte Zeekust aangewezen als oorlogsrisicogebied. Dit zijn de havens van Taman, Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse en Sotsji, aldus de Oekraïense scheepvaartautoriteit. 


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.