FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 augustus 2023

Geen WK-medailles Klaver en Laros op WK atletiek, Hassan soepel naar finale

In het Hongaarse Boedapest is woensdag de vijfde dag van de wereldkampioenschappen atletiek afgewerkt. Het was nog altijd bloedverzengend heet in de hoofdstad, waar weer genoeg Nederlanders in actie kwamen, met ietwat wisselend succes.

1500m mannen, finale
Het pas 18-jarige Nederlandse toptalent Niels Laros stond gelijk in zijn eerste grote finale en liep heerlijk aanvallend, bij het ingaan van de laatste bocht opende hij zelfs de strijd om de medailles. Dat zat er niet in en hij zakte terug, maar met een tiende plek in 3:31,25 minuten liep hij wel wéér een nieuw Nederlands record. Het goud ging verrassend naar de Brit Josh Kerr, die in 3:29,38 minuten de Noorse topfavoriet Jakob Ingebrigtsen (3:29,65) het nakijken gaf. Diens landgenoot Narve Nordås, in tegenstelling tot Ingebrigtsen zelf nota bene gecoacht door Ingebrigtsen senior, pakte op drie honderdsten het brons.

400m vrouwen, finale
Lieke Klaver leek erg voortvarend te starten, maar achteraf bleek dat het wellicht wat té voortvarend was: ze kon het dit keer niet doortrekken in het laatste stuk en werd in 50,33 seconden zesde. Het goud ging met overmacht naar de Dominicaanse Marileidy Paulino in 48,76 seconden, ruim voor de Poolse Natalia Kaczmarek (49,57) en de bronzen Barbadiaanse Sada Williams (49,60), die haar land zo een zeldzame medaille bezorgde.

400m horden mannen, finale
In principe had Karsten Warholm niet in de finale moeten staan, de Noor schoot in de halve finales met een voet langs een horde en had ogenschijnlijk gediskwalificeerd moeten worden, maar dat gebeurde niet. Zo kon hij de finale domineren, zij het iets minder hevig dan normaal: goud in 46,89 seconden, bijna een beetje tegenvallend. Zilver ging zowaar naar de Britse Maagdeneilanden in de persoon van Kyron McMaster (47,34), een uiterst zeldzame internationale sportmedaille voor het Caraïbisch eilandenstaatje. De Amerikaan Rai Benjamin pakte in 47,56 seconden het brons.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Vier vrouwen wisten 4,80 meter te slechten, wat het in de breedte een prima wedstrijd maakte. De Sloveense Tina Sutej en Wilma Murto uit Finland eindigden daar, het brons was op basis van haar lagere aantal foutsprongen voor Murto. Ondertussen streden Nina Kennedy uit Australië en de Amerikaanse Katie Moon om de wereldtitel, beiden sprongen in één keer over 4,85 meter en in drie keer over 4,90 meter. Op 4,95 meter ging het voor beiden drie keer fout, waarna ze besloten geen jump-off te houden en zodoende het goud te delen.

100m horden vrouwen, halve finales
Met een beste seizoenstijd van 12,62 seconden liep Nadine Visser een uitstekende race, maar het was nét niet genoeg: ze werd derde op twee honderdsten van een seconde, de eerste twee plaatsten zich voor de finale - om als een van de twee tijdsnelsten door te mogen had ze 12,50 moeten lopen.

5000m vrouwen, series
Sifan Hassan en concurrente Faith Kipyegon maakten er een behoorlijk pittige strijd van, terwijl een plek bij de eerste acht gewoon voldoende was. Die kwam er ruimschoots en op de finish ging Hassan nog net langs de Keniaanse: winst in 14:32,29 seconden. Maureen Koster had het in haar serie beduidend moeilijker, maar met 15:05,13 minuten plaatste ze zich als achtste en laatste nog net voor de finale.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Menno Vloon was er namens Nederland bij, maar dat werd helaas geen groot succes: hij bleef steken op 5,70 meter en kwam daarmee vijf centimeter tekort voor een plekje in de finale, waar de Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis de topfavoriet zal zijn.

200m vrouwen, series
In de vijfde serie stond Tasa Jiya in het oranje en zij zette een prima prestatie neer: met 22,97 seconden werd ze derde in haar serie, voldoende voor een plek in de halve finales. Kersvers wereldkampioene op de 100 meter Sha'Carri Richardson was de snelste en finishte in 22,16 seconden.

200m mannen, series
Ook hier één Nederlandse deelnemers en ook die schopte het tot de halve finales: Taymir Burnet liep een persoonlijk record van 20,31 seconden en mocht na zijn vijfde plek in zijn serie als een van de tijdsnelsten door.

Kogelslingeren vrouwen, kwalificatie
Geen Nederlandse deelname, maar wel het melden waard: Anita Wlodarczyk uit Polen, drievoudig olympisch kampioene en viervoudig wereldkampioene, kwam met 71,17 meter welgeteld acht centimeter tekort om zich voor de finale te plaatsen, de eerste keer sinds het WK van 2011 dat ze een grote titel níet weet te pakken.

'Jevgeni Prigozjin omgekomen in vliegtuigcrash, Dmitry Utkin ook aan boord'

Hij is niet uit een raam gevallen, maar volgens meerdere bronnen wel overleden. Jevgeni Prigozjin zou in het zakenvliegtuig hebben gezeten dat is gecrasht tussen Moskou en Sint Petersburg. Niemand zou de crash overleefd hebben.

Update 22.02 uur: Inmiddels zijn er acht lichamen geborgen uit de neergestorte privéjet, zo hebben Russische instanties gemeld. De huurlingenbaas van Wagner was aan boord van het vliegtuig toen het neerstortte, zeggen de autoriteiten. Het Russische mediakanaal Baza zei dat er ter plaatse acht dode lichamen zijn gevonden, allemaal zo ernstig verbrand dat er een DNA-test nodig is om hun identiteit te bevestigen. Eén van de lichamen heeft een ontbrekend hoofd.

De tweede man bij Wagner van Prigozhin, Utkin zou ook zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash

Het toestel zou uit de lucht zijn geschoten door het Russische leger. 

Eerdere berichtgeving: De Wagner Group-leider Yevgeny Prigozhin stond op de passagierslijst van een vliegtuig dat woensdag neerstortte in de Russische Tver-regio.

Volgens onbevestigde berichten in de media was het vliegtuig eigendom van Prigozhin, oprichter van het particuliere militaire bedrijf Wagner.

De Russische toezichthouder voor de burgerluchtvaart, Rosaviatsia, zei dat Prigozhin op de passagierslijst stond. Het is echter niet meteen duidelijk of hij aan boord van het vliegtuig was gegaan. 

Maandag postte Prigozhin nog een recruteringsvideo voor Wagner, waarschijnlijk was deze opgenomen in Afrika.

Winnaars Natuurlijk Niet!

Tromgeroffel! Het systeem heeft de drie winnaars uitgeloot en het zijn: HSG met de inzending dat George Washington de eerste president was; KouweZakkie met de Perpetuum mobile en tot slot Lunatt met het meest geven antwoord: God!

Er deden in totaal 88 mensen mee aan de prijsvraag. Een (hele) kleine greep uit de vele inzendingen: de mythe dat een mens maar 10% van zijn brein gebruikt, het Monster van Loch Ness en de mythe dat alle mannelijke FOK!kers een paarsgepunte lans van 30 cm hebben kwamen voorbij.

Qltel schreef: “Ik vond de mythe dat iemand die sneller door de regen loopt minder nat wordt dan iemand die dat langzaam doet een hele aardige. Maar helaas weet ik niet meer of dat nu waar is of niet.” Deze vraag heb ik even voorgelegd aan Haushofer en het advies was kort en bondig: je kunt beter  zorgen dat je zo snel mogelijk uit de regen komt als je niet nat wil worden. Zie de uitleg in onderstaande video.

Nostra krijgt een eervolle vermelding met de inzending dat het een mythe is dat FOK! zal ophouden te bestaan. Ook de FOK! klassieker dat Alberto het park gecheckt heeft komt voorbij, ingezonden door Notorious_Roy. Er is volgens hem absoluut geen bewijs voor. En tot slot wil Sunshineboy zich makkelijk van het huishouden afmaken met de inzending dat de grootste mythe is dat mannen geschikt zijn om mee te helpen in het huishouden!

Aan de winnaars: Gefeliciteerd en het boek komt zo snel mogelijk jullie kant op!

 Natuurlijk niet!

Philipsen sprint naar zege in openingsrit Renewi Tour

Jasper Philipsen heeft de openingsrit in de Renewi Tour gewonnen. De Belgische sprinter van Alpecin-Deceuninck was in de Belgisch-Nederlandse wielerronde de snelste voor Tim Merlier en Olav Kooij. Philipsen is door de zege ook de eerste leider.

De eerste etappe in de Renewi Tour was er een vlakke rit van ruim 180 kilometer met aankomst in het Belgische Ardooie. Met topsprinters aan de start als Jasper Philipsen, Tim Merlier, Olav Kooij en Dylan Groenewegen werd dan ook in de openingsetappe een sprint verwacht.

In het begin van de rit reden vijf renners weg uit het peloton en kregen een mooie voorsprong, maar het peloton had de kopgroep altijd onder controle. Na de groene kilometer waar Alessandro Covi de meeste bonificatieseconden wist te pakken, werd de kopgroep ingerekend en kon er in Ardooie gesprint worden voor de overwinning. Daarin was Philipsen duidelijk de sterkste. De winnaar van de groene trui in de Tour de France won voor Merlier en Kooij. De Belgische topsprinter is ook de eerste leider in Renewi Tour.

Results powered by FirstCycling.com

Miljoenen illegale erectiepillen aangetroffen

Via een handeltje in Delft kwam de politie in mei op het spoor van een illegale groothandel in erectiepillen. "Al wil je een miljoen pillen hebben," pochte de verkoper in Delft nog tegen de agent die zogenaamd kwam kopen. Dat bleek geen bluf, want in de loods in Assendelft lagen er nog eens ruim 2,2 miljoen klaar.

Toen agenten op 10 mei van dit jaar de flat in Delft binnen gingen troffen ze daar meerdere dozen met verschillende pillen aan. De verkoper was er, en ook iemand die zei dat hij alleen maar de bezorger was. Hij vertelde over een loods in Assendelft en in zijn busje lag een telefoon met de navigatie nog aan, zo kwam de politie op het spoor van de leverancier van de pillen.

Deze 32-jarige leverancier uit Wormerveer stond dinsdag in Den Haag voor de rechter. Handeltjes in legale goederen had hij al langer, sinds kort deed hij ook de pillen. "Ik was naïef, te makkelijk", vertelde hij in de rechtbank. "Ik dacht: gewoon een handeltje erbij."

"Niet voor niets gereguleerd"
De man vertelde dat hij onder druk was gezet door degene die hem de pillen leverde, dat er plots een vrachtwagen vol voor zijn loods stond terwijl hij eerder alleen een paar dozen had afgenomen. Maar de officier van justitie kon dat verhaal niet volgen. "Het klinkt niet logisch dat iemand dat zomaar bij u aflevert, het vertegenwoordigt een behoorlijke waarde. Daarbij is er geen enkele aanwijzing dat dit een aannemelijk scenario is."

De officier wees op de gezondheidsrisico's bij illegale handel in medicijnen. "Het is niet voor niets gereguleerd." Hij eiste een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Wraking
Afgelopen vrijdag stond de verkoper uit Delft al voor de rechter. Die wraakte de rechtbank. Wanneer zijn zaak verder zal worden behandeld en door wie, is nog onduidelijk.

PlayStation Q heet officieel PlayStation Portal en komt eind dit jaar uit

PlayStation Portal, zo gaat de nieuwe handheld van Sony heten waarmee je PlayStation 5-games op kunt streamen. Het apparaat krijgt een adviesprijs van 220 euro en moet dit najaar uitkomen.

PlayStation Portal draait dus niet zelf de games, je kunt de handheld enkel gebruiken om je PS5-games er naartoe te streamen met behulp van Remote Play. PlayStation Portal is via wifi aan je PS5 verbonden en daardoor kun je ook alleen thuis met de handheld spelen. Deze handheld is daarom bijvoorbeeld handig voor mensen die vaak hun tv moeten delen met iemand anders. PlayStation Portal heeft verder een lcd-scherm van 8 inch en het kan games maximaal in 1080p en 60fps weergeven.

Sony brengt dit najaar nog meer nieuwe hardware uit. De draadloze Pulse Elite-headset belooft geluid waarmee een audiofiel tevreden mee zou zijn en krijgt een vraagprijs van 150 euro. Tenslotte zijn er ook nog de draadloze Pulse Explore-oordopjes. Deze gaan 220 euro kosten. Zowel de headset als de oordopjes kunnen uiteraard met PlayStation Portal gebruikt worden.

De Atari 2600 is terug van weggeweest

Atari/Plaion heeft gisteren de nieuwe Atari 2600 Plus console aangekondigd. Het is een kleinere versie (op 80% schaal) van de populaire originele console uit de jaren 80, die backwards compatible is met de originele cartridges van de 2600 en 7800 serie en met dezelfde look & feel van de klassieke console.

Uiteraard zijn de I/O poorten wel vervangen voor modernere aansluitingen zoals USB-C en HDMI output voor de moderne tv's en monitoren van tegenwoordig. Naast de console wordt er een CX40 joystick meegeleverd en een 10 games in 1-cartridge, met tien van de meest bekende videogames uit de geschiedenis van Atari, waaronder Adventure®, Combat®, Dodge 'Em™, Haunted House®, Maze Craze™, Missile Command®, RealSports® Volleyball, Surround™, Video Pinball™, Yars' Revenge®.

De Atari 2600 Plus wordt aangestuurd door een moderne Rockchip 3128 SoC, een energiezuinige quadcore chip die al een aantal jaren op de markt is, maar ruim voldoende capaciteit heeft om oude klasssiekers te doen herleven in de huidige tijd.

Atari 2600 Plus
Atari 2600 Plus

Dit is niet de eerste console die zich focust op de nostalgische herinneringen van de kids die opgegroeid zijn in de jaren '80. Nintendo en Sega gingen Atari al voor met de NES Classic Mini, SNES Mini en Sega's Megadrive Mini. In 2020 heeft Atari nog een andere console proberen uit te brengen met de Atari VCS, combinatie van een console en TV Streaming box, alleen was deze wat minder succesvol gebleken gezien de hoge prijs (van een Xbox Series S) en het qua featureset maar beperkt was.

De nieuwe console is wereldwijd beschikbaar vanaf 17 november 2023 en gaat in Europa €119,99 kosten. Hij is vanaf vandaag ook al te pre-orderen via de Atari-Website. Naast de console kun je ook nog apart een CX40 Plus joystick of CX30 Plus paddle controller kopen.

India landt succesvol op de maan

India is op de maan geland. De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO maakte bekend dat de ruimtesonde Chandrayaan-3 veilig is aangekomen.

De draagraket werd half juli gelanceerd. De Indiase voorganger crashte in 2019 bij het naderen.

India is na de VS, Rusland en China het vierde land dat op de maan landt.

Afgelopen zondag mislukte de eerste Russische maanmissie na ongeveer 50 jaar. De Luna-25-sonde stortte neer nabij de zuidpool van de maan.

Nieuwe trailer Black Myth: Wukong onthuld

De Chinese developer GameScience heeft op de gamescom een nieuwe trailer onthuld van de Action Adventure RPG Black Myth: Wukong. Het verhaal is gebaseerd op een 16e eeuwse Chinese folklore Journey to the West, die in de loop van decennia al vele verfilmingen en als roman in literatuurvorm is verschenen. 

Het spel is inmiddels al een aantal jaren in ontwikkeling, maar er is dit jaar voor het eerst een hands-on speelbaar voor deze game. De gameplay wordt omschreven als een souls-like game en wordt gemaakt in de moderne Unreal Engine 5. In de trailer hieronder zie je een impressie van de magische open wereld uit de oude Chinese mythology, waarin je speelt als de mythische aap met bovennatuurlijke krachten genaamd "The Destined One" (gebaseerd op de zonnekoning Sun Wukong) die in zijn avonturen een aantal mythologische dierlijke bazen moet verslaan met zijn staf of magische spells.

Officieel stond het spel gepland om uit te komen in 2023, maar deze is uitgesteld tot ergens in de zomer van 2024. Het spel komt uit op Playstation 5, Xbox Series X|S en pc.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel strips

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Veel mensen hebben wel wat stripboeken in huis maar wist je dat Bob Bretall er wel heel veel heeft? Bretall brak in 2013 het wereldrecord met 89.613 stripboeken. Op dit moment heeft de 61-jarige Amerikaan 138.000 strips en de verzameling groeit elke week.

Drie verdachten aangehouden in onderzoek beleggingsfraude

Op 22 augustus heeft de FIOD een vrouw (37) en twee mannen (31 en 39) uit de gemeente Tiel en Oosterhout aangehouden en hun woningen doorzocht. Allen worden verdacht van verduistering en witwassen. Daarnaast wordt de vrouw ook verdacht van het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten, oplichting en valsheid in geschrift.
Er is beslag gelegd op woningen, bankrekeningen, paarden, auto's, luxe goederen, contant geld, goud en sieraden.

De AFM heeft, na verschillende meldingen van consumenten, vooronderzoek en aangifte gedaan van deze omvangrijke beleggingsfraude. De verdachte vrouw biedt via Best Choice, Airfeet BV en Xerof BV beleggingen aan die een rendement van 10% tot 12% per maand zouden opleveren. Zij houdt geïnteresseerden voor dat zij dit rendement kan behalen met de handel in koersverschillen tussen de dollar en goud. Op jaarbasis betekent dit dat de inleg van beleggers met 200% zou kunnen renderen.

Uit het register van de AFM blijkt niet dat de vrouw beschikt over een vergunning voor het verlenen van beleggingsdiensten. In nog geen twee jaar tijd haalde zij hoogstwaarschijnlijk ruim 56 miljoen euro op bij beleggers. Het onderzoeksteam ziet dat een aanzienlijk deel van de beleggingsgelden vermoedelijk niet is besteed aan de beloofde investeringen, maar is gebruikt voor privébestedingen, zoals woningen, luxe auto’s, dure (sport)paarden en cryptovaluta. Bij deze fraude zijn hoogstwaarschijnlijk valse facturen gebruikt en hebben de verdachten een netwerk van vennootschappen gebruikt.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Little Nightmares III in ontwikkeling bij Supermassive

Dark Pictures Anthology-ontwikkelaar Supermassive Games heeft tijdens Gamescom aangekondigd dat zij werken aan een derde deel van de Little Nightmares-franchise.  De nieuwe game moet ergens in 2024 uitkomen voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. 

Little Nightmares III kan alleen gespeeld worden met een A.I.-bestuurd personage, of met zijn tweeën in co-op. Tijdens de presentatie werden de twee hoofdpersonen Low en Alone onthuld, twee wezentjes die zijn opgesloten in "The Spiral", een "cluster van bizarre, angstaanjagende locaties". De game zal wederom de nodige puzzelelementen bevatten waarbij samenwerking vaak de sleutel is, terwijl de hoofdpersonen achterna worden gezeten door een kolossale vijand genaamd Monster Baby. Afijn, voor meer details zullen we nog even moeten wachten. Bekijk ondertussen de aankondiging met wat gameplay hieronder.

FOK! Wat een weer: flinke perioden met zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend lost de plaatselijke mist op en zijn er vooral in het midden en zuiden zonnige perioden. Het blijft droog en er is weinig wind.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon, in het noorden komt meer bewolking voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22°C aan zee tot 28°C plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige wind uit west tot zuidwest.

Vanavond is de zon eerst geregeld te zien. Het blijft droog. Er is weinig wind.

Komende nacht is het droog, op mogelijk wat lichte regen in het uiterste zuiden na. In het noorden kan lokaal mist voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noorden tot 17°C in het zuiden. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Schapenwolkjes in de vroege ochtend (Foto: DJMO)
Schapenwolkjes in de vroege ochtend (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.