FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 augustus 2023

Omtzigt doet mee: NSC

Pieter Omtzigt lanceert dan toch zijn eigen nieuwe partij: Nieuw Sociaal Contract (NSC).

De vraag die veel Nederlanders al een tijdje bezig hield is daarmee beantwoord. Een kandidatenlijst is er nog niet, maar het verkiezingsprogramma zou al wel ingevuld zijn.

WK-brons meerkampster Vetter, Lyles is 'snelste man op aarde' met 100m-goud

In het Hongaarse Boedapest is zondag de tweede dag van de wereldkampioenschappen atletiek afgewerkt. Er kwamen volop Nederlanders in actie, wat dit keer een stukje beter ging dan het drama van zaterdagavond, terwijl ook de in theorie 'snelste man op aarde' gekroond werd.

Zevenkamp vrouwen
Na de openingsdag was de leiding in handen van de Amerikaanse favoriete Anna Hall, van wie duidelijk was dat ze om het goud zou strijden met de Britse oud-wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson. Met 6,19 meter bij het verspringen verloor Hall de leiding aan de Britse, die tot 6,54 meter kwam, waarna het speerwerpen de Britse nog wat voorsprong opleverde: 46,14 tegen 44,88 meter.

Op de 800 meter is Hall in principe de betere, Johnson-Thompson moest binnen een seconde of drie blijven. Dat leek aanvankelijk niet te lukken, maar met een geweldig slot liep de Britse naar een dik persoonlijk record van 2:05,63 minuten, ruim voldoende om Hall (2:04,09) voor te blijven. Johnson-Thompson pakte het goud met 6740 punten, Hall eindigde met 6720 punten en zilver.

Anouk Vetter begon als zevende aan de slotdag, maar met vooral het speerwerpen in gedachten was brons bepaald niet onrealistisch. Dat bleek: 5,99 meter bij het verspringen werd gevolgd door een fantastische 59,57 meter bij het speerwerpen. Daarmee legde ze de basis om de achtervolgers voor te blijven en de 2:20,49 op de 800 meter was voldoende: brons met 6501 punten, tegen 6479 voor de Hongaarse Xenia Krizsan.

Emma Oosterwegel stond op de dertiende plek na de eerste dag, maar 6,19 en 54,88 meter en een 2:12,06 op de 800 meter brachten haar nog naar een uitstekende 6464 punten en de vijfde plek. Sofie Dokter stond op plek tien na één dag, met 6,09 en 44,46 meter en 2:17,98 minuten zakte ze naar de elfde plek.

100m mannen, finale
Verdedigend wereldkampioen Fred Kerley verkeek zich op de halve finales: met 10,02 seconden kwam hij één honderdste tekort voor een plek in de eindstrijd. Die finale werd een heerlijk spektakel, waarbij Christian Coleman zoals gebruikelijk de beste start kende. Zijn Amerikaanse landgenoot Noah Lyles vloog er echter overheen en snelde naar het goud in 9,83 seconden, achter hem was het nóg spannender: de Botswanees Letsile Tebogo pakte het zilver in 9,88 seconden, voor de Brit Zharnel Hughes en de Jamaicaan Oblique Seville, die óók 9,88 liepen - de drie werden door enkele duizendsten uit elkaar gehouden.

Verspringen vrouwen, finale
De Amerikaanse Tara Davis-Woodhall opende met een prima 6,91 meter, maar in ronde twee was ze de leiding al kwijt: Ivana Vuleta uit Servië sprong naar 7,05 meter. Die bleef daar lang mee aan de leiding, tot ze de boel in poging vijf met 7,14 meter echt op slot gooide. Davis-Woodhall bleef op zilver staan, het brons ging verrassend naar Alina Rotaru-Kottmann: de Roemeense sprong in haar laatste poging zowaar naar 6,88 meter en dus het brons.

Kogelslingeren mannen, finale
De sfeer in het stadion zat er goed in, want bij het enige onderdeel met serieuze medaillekansen voor Hongarije nam Bence Halasz met 80,82 meter de leiding in ronde één. Die hield hij even vast, tot de Pool Wojciech Nowicki in de vierde poging één centimeter verder kwam. In ronde vijf werd de boel echter op een hoop gegooid: de jonge Canadees Ethan Katzberg stuntte met 81,25 meter, waar niemand meer aan zou komen. Goud was voor Katzberg, Nowicki verbeterde zich nog naar 81,02 meter en Halasz hield het brons vast met zijn 80,82 meter.

10.000m mannen, finale
Lange tijd voerden de Ethiopiërs Berihu Aregawi en Selemon Barega het veld aan, maar tweevoudig verdedigend wereldkampioen Joshua Cheptegei zat te azen op zijn kans. Met anderhalve ronde te gaan was die kans er: Cheptegei ging aan en niemand kon serieus volgen, ook al deed Daniel Ebenyo nog een degelijke poging. De Keniaan kwam echter ook tekort tegen de pure snelheid van Cheptegei, die in 27:51,42 minuten zijn derde opeenvolgende wereldtitel pakte. Zilver was in 27:52,60 voor Ebenyo, met brons in 27:52,72 voor Barega.

1500m vrouwen, halve finales
Na haar domper op de tien kilometer moest Sifan Hassan weer in actie komen en dit keer ging het beter. Een plek bij de top-6 was nodig en met een derde plek lukte dat prima in een zeer sterke heat, waarin wereldrecordhoudster Faith Kipyegon in een geweldige 3:55,14 de winst pakte, voor de Ethiopische Diribe Welteji (3:55,18) en Hassan (3:55,48).

1500m mannen, halve finales
De pas 18-jarige Nederlandse sensatie Niels Laros liep een fantastische halve finale, waarin hij in de slotmeters ogenschijnlijk moeiteloos naar de derde plek liep. Dat deed hij en passant in 3:32,74 minuten, waarmee hij sneller was dan het Nederlands record van Gert-Jan Liefers uit 2001 en Laros zelf in juni dit jaar.

20km snelwandelen vrouwen
In de vroege Hongaarse ochtend bleef lange tijd een groep bijeen, met onder meer de Peruviaanse wereldkampioene Kimberly Garcia Leon. Zij kreeg het in de slotfase echter wat lastig, terwijl Maria Perez het tempo op kon voeren. De Spaanse ging er vandoor, hield stand en pakte in 1:26.51 uur het goud. Zilver was in 1:27.16 uur voor Jemima Montag uit Australië, voor de Italiaanse Antonella Palmisano (1:27.26).

Discuswerpen vrouwen, kwalificatie
Jorinde van Klinken kwam in haar tweede worp tot 63,20 meter, wat niet voldoende was voor automatische kwalificatie voor de finale - daar was 64 meter voor nodig. Het was echter wel goed voor een finaleplek, als nummer acht voegde ze zich keurig bij de beste twaalf.

400m vrouwen, series
Lieke Klaver kwam een dag na het drama van de gemengde estafette in actie en deed het uitstekend: ogenschijnlijk redelijk ontspannen liep ze naar de winst in haar serie in een meer dan uitstekende 50,52 seconden. De snelste van iedereen was Marileidy Paulino: de Dominicaanse liep al naar 49,90 seconden.

400m mannen, series
Liemarvin Bonevacia zat in dezelfde situatie als Klaver en ook hij leek het prima aan de kant te kunnen zetten: met 44,78 seconden liep hij met afstand zijn beste race van het seizoen, wat hem plek drie in zijn sterkbezette serie opleverde en daarmee een plekje in de halve finales.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Douwe Amels had serieuze hoop op een finaleplaats, maar dat kwam er niet van: 2,18 en 2,22 meter gingen in één keer goud, maar op 2,25 meter lukte het drie keer niet. Uiteindelijk was 2,28 meter nodig om de finale te bereiken en dus is Amels daar niet van de partij.

100m vrouwen, series
N'Ketia Seedo moest bij de eerste drie eindigen voor een plek in de halve finales en dat lukte: met een nieuw persoonlijk record van 11,11 seconden pakte ze de derde plek. De snelste tijd was voor de Amerikaanse Sha'Carri Richardson met 10,92 seconden, ook de Poolse Ewa Swoboda (10,98) en de Saint Luciaanse Julien Afred (10,99) doken onder de elf seconden.

Uitslag RKC - AZ

AZ is ook nog foutloos in de eredivisie. Nadat het vorige week ruim won van Go Ahead Eagles werd vandaag RKC verslagen. Nadat de ploeg van Pascal Jansen op achterstand kwam, won deze uiteindelijk nog vrij gemakkelijk met 1-3 van de Waalwijkers.

AZ was de eerste de betere ploeg en kreeg ook kansen, maar bij rust keken de Alkmaarders tegen een achterstand aan. Nadat de bal tegen de hand van Dani de Wit kwam, legde de scheidsrechter de bal op de strafschopstip, waarna die werd benut door Michiel Kramer.

Tien minuten na rust stond het alweer gelijk na een doelpunt van de Griekse spits Vangelis Pavlidis. Snel na de gelijkmaker maakte De Wit van dichtbij 1-2 na een assist van Pavilidis. Tien minuten voor tijd maakte de Griekse aanvalsleider zijn tweede van de middag en zorgde daarmee voor de zege van AZ.

Pedersen met geweldige slotkilometer naar winst in Bemer Cyclassics, Van Poppel

Mads Pedersen heeft de Bemer Cyclassics in Hamburg gewonnen. Lang leek het erop dat een kopgroep van drie het zouden gaan uitmaken voor de winst, maar in de slotkilometer reed de sterke Deen ernaartoe en hield net voldoende voorsprong op de sprintende Danny van Poppel, die tweede werd. Zaterdag wist Pedersen nog de Ronde van Denemarken te winnen.

Lang gebeurde er weinig in de Bemer Cyclassics, maar op de laatste keer Wasenberg, een steile helling op zestien kilometer van de streep, trok UAE Emirates hard door. Een kleine groep onderscheidde zich van het peloton, waaruit Brandon McNulty, Nils Pollit en Yves Lampaert wegreden.

De kopgroep nam vijftien seconden voorsprong op het peloton en lang leek het drietal het vol te houden. In de voorlaatste kilometer werd er even getwijfeld in de kopgroep, waarna Mads Pedersen met een geweldige versnelling vanuit het peloton naar de kopgroep reed. In de laatste honderd meter haalde hij de kopgroep bij en won. Danny van Poppel kwam vanuit de achtergrond net te kort voor de winst en strandde op de tweede plaats. Oud-winnaar Elia Viviani sprintte naar een derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente heeft ook zijn tweede eredivisiewedstrijd gewonnen. Thuis tegen PEC Zwolle won het met 3-1 en is daarmee voorlopig de koploper in de eredivisie op doelsaldo.

FC Twente kwam na achttien minuten op voorsprong. Een afstandsshot van van Michal Sadílek werd na achttien minuten van richting veranderd en belandde in het doel. Een kwartier na de openingsgoal stond het toch weer gelijk, Lars Unnerstall maakte een overtreding op Younes Namli, waarna Fredy Druijf vanaf elf meter de gelijkmaker scoorde.

In de tweede helft ging de thuisploeg meer op zoek naar de overwinning en kreeg daar ook kansen voor. Ondanks de kansen leek PEC Zwolle stand te houden, maar een kwartier voor tijd maakte Sem Steijn alsnog de 2-1. Zwolle leek vlak voor tijd een nieuwe strafschop te krijgen, maar na een lange VAR-check werd er besloten dat er geen penalty kwam en in de resterende tijd maakte Michel Vlap nog de 3-1.

Door de winst gaat FC Twente voorlopig aan de leiding in de eredivisie.

Uitslag Sparta - Feyenoord

Landskampioen Feyenoord heeft ook in de tweede speelronde van de Eredivisie puntverlies geleden. Tegen Sparta kon maar op het nippertje een nederlaag worden voorkomen, door een doelpunt in de blessuretijd werd het uiteindelijk 2-2.

In de eerste helft van de Rotterdamse derby lag het tempo laag vooral bij de bezoekers verliep het moeizaam. het had moeite om tot kansen te komen en als er al eens op doel geschoten werd stond daar keeper Olij. De thuisploeg loerde vooral op de counter en dat leverde vlak voor rust de voorsprong op, Brym scoorde met een schot uit de draai.

Na rust verdubbelde diezelfde Brym de voorsprong toen hij met een prachtig schot keeper Wellenreuther, die de voorlopig weer geblesseerde Bijlow verving, kansloos liet. Na een paar wissels ging het beter lopen bij Feyenoord en Gimenez bracht de spanning terug. Uiteindelijk was het de 17-jarige debutant Sauer die vlak voor tijd zijn ploeg nog een punt bezorgde.

Sparta Rotterdam

2 - 2

Feyenoord

 
 40' Brym
 54' Brym
  77' Gimenez 
 90+1' Sauer 
 Gele kaart: V.v. Crooij, v. Mullem (Sparta Rotterdam)
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Bakari
Vriends
Velthuis
Warmerdam
V.v.Crooij (Lauritsen/83)
De Guzman (v.Mullem/65)
Verschueren
Kitolano (Clement/83)
Saito (Anello/65)
Brym (Meissen/75)
  Wellenreuther
Geertruida
Beelen (Trauner/46)
Hancko
Hartman (Ueda/65)
Wieffer
Stengs (Minteh/65)
Q.Timber (Dilrosun/89)
Jahanbakhsh (Sauer/46)
Gimenez
Paixão

Grand Prix van Oostenrijk in MotoGP levert dubbele winnaar op

Op de Red Bull Ring is dit weekeinde de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP verreden. Op zaterdag stond de sprintrace op het programma, zondag was het dan tijd voor de daadwerkelijke Grand Prix.

Sprintrace
Francesco Bagnaia vertrok van poleposition, met Maverick Viñales en Brad Binder naast hem op de eerste rij. Jack Miller, Alex Marquez en Luca Marini vormden de tweede rij, voor Marco Bezzecchi, Miguel Oliveira en Fabio Quartararo.

In bocht één ging het achter de voorste gelederen al fout: Johann Zarco, Bezzecchi en Oliveira lagen allemaal op het asfalt en ook Quartararo liep flinke vertraging op. Bagnaia behield de leiding, de KTM's van Binder en Miller sloten aan.

Bagnaia en Binder reden zich in de openingsfase wat los van de rest, waar Miller, Marini, Martin en Marquez het achtervolgende groepje vormden. Richting de helft van de race ging het daar fout: Martin, de voornaamste schuldige van de val in bocht één, streed te fel om plek drie en beukte Marini onderuit.

De strijd om de winst was vrij rap gestreden: Binder haakte af bij Bagnaia, die zijn vierde sprintzege van het jaar boekte. Binder werd tweede, Martin hield stand en finishte als derde.

Grand Prix
Met dezelfde startopstelling werd de Grand Prix afgetrapt, met als kanttekening dat Martin een long-lap-penalty aan de broek had wegens zijn rijgedrag van de sprintrace. Bagnaia had weer een prima start en kreeg Binder achter zich aan, terwijl Miller op plek drie al moeite had om er echt bij te blijven.

Miller begon het al snel lastig te krijgen en zakte terug, terwijl Bagnaia en Binder een gat sloegen naar Marquez, Bezzecchi en Marini. Met zeven ronden te gaan was dat nog altijd de situatie, hoewel Binder inmiddels in zijn eentje reed - hij kon Bagnaia niet bijhouden, maar reed nog wel ruim voor de achtervolgers.

Bagnaia werd geen moment meer bedreigd en pakte een zeer dominante zege, Binder completeerde een meer dan uitstekende race als tweede. Bezzecchi en Marini namen Marquez in de laatste paar ronden te grazen en het was Bezzecchi die het podium completeerde, voor Marini, Marquez, Viñales en Martin.

Vietti klopt Acosta in Moto2-race Red Bull Ring, Bendsneyder pakt punt

De jongelingen in de Moto2 hebben zondag de Grand Prix van Oostenrijk afgewerkt. Op de Red Bull Ring werd weer een prima strijd uitgevochten, waar het voor de Nederlandse fans een wat minder groot feest was dan eerder in de Moto3.

Poleposition was in handen van Pedro Acosta, met ook Ai Ogura en Celestino Vietti op de eerste rij. Op rij twee stonden Jake Dixon, Somkiat Chantra en Fermin Aldeguer, gevolgd door Tony Arbolino, Albert Arenas en Manuel Gonzalez. Zonta van den Goorbergh vertrok vanaf de dertiende plek, Bo Bendsneyder nam plaats op de twintigste startplek.

Acosta kende een prima start en pakte de leiding, Dixon en Ogura sloten aan, voor Vietti en Arbolino. Het duurde niet lang voor Acosta een gaatje wist te slaan, terwijl Ogura, Dixon en Vietti de achtervolgende groep vormden - Chantra bleef nog wel in de buurt en probeerde de aansluiting te vinden.

Met de slotfase langzaam in zicht begon Vietti weer in de buurt te komen bij Acosta - Ogura en Dixon waren inmiddels afgehaakt bij Vietti. Die reed in no-time het resterende gat naar Acosta dicht en ging er voorbij, terwijl het leek alsof de banden van Acosta hun beste tijd gehad hadden.

Acosta probeerde nog even aan te blijven haken, maar dat lukte niet en met het oog op het kampioenschap - waar Acosta volle bak om de titel strijd en Vietti niet echt - leek hij het ook wel voor gezien te houden. Vietti pakte zo de zege, voor Acosta en met Ogura die het podium completeerde. Van den Goorbergh viel al vroeg en werd uiteindelijk 22e, Bendsneyder pakte op de vijftiende plek een punt.

Spanje wereldkampioen voetbal, Wiegman verliest met Engeland

In Sydney is het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zondagmiddag afgesloten. In het olympisch stadion van 2000 nam Sarina Wiegman het met haar Engelse ploeg op tegen het Spanje van de controversiële Jorge Vilda, twee ploegen die hun eerste WK-finale speelden.

Spanje begon uitstekend aan de wedstrijd, maar het was Engeland dat de eerste grote kans kreeg: Georgia Stanway's afstandsschot spatte op de lat uiteen. Het duurde niet lang voor Spanje de touwtjes in handen nam: Salma Paralluelo ging langs de bal heen, Alba Redondo slaagde er in van een paar meter afstand te missen.

Een schot van Lauren Hemp stuitte op keepster Cata Coll en na iets minder dan een half uur was het dan raak voor Spanje: aanvoerder Olga Carmona schoof de bal keurig de verre hoek in. Kort voor rust trof Paralluelo de paal nog, waarna Engeland het in de tweede helft mocht doen met de sterke aanvalster Lauren James.

Dat ging niet gelijk goed, al na vijf minuten werd een heerlijke poging van Mariona Caldentey nét uit het doel getikt door keepster Mary Earps. Een goed kwartier later veroorzaakte Keira Walsh met hands een penalty, maar weer bood Earps redding: Jennifer Hermoso schoot matig in, Earps pakte de bal klemvast.

Het bezorgde Engeland wat hoop en de ploeg begon zelfs een beetje aan een tegenoffensief, met als hoogtepunt een knal van James, die door Cata Coll over het doel getikt werd. Spanje begon sneller dan normaal met uitgebreid tijdrekken, maar daar kwamen ze mee weg: de scheidsrechter hield het bij veertien extra minuten, ook al lag Spanje in de blessuretijd grotendeels op de grond, maar dat nam niet weg dat Spanje dikverdiend de wereldtitel pakte.

Uitslag FC Utrecht - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft zondag ook de tweede competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. In Utrecht wonnen de Friezen met 0-2 van FC Utrecht.

FC Utrecht was tegen sc Heerenveen de betere en de thuisploeg kreeg ook voldoende kansen om de score te openen tegen de Friezen. Hidde ter Avest raakte twee keer de lat en Heerenveen-doelman Andries Noppert blonk uit met meerdere reddingen.

Halverwege de tweede helft zorgde Osame Sahraoui voor het openingsdoelpunt. De Noorse aanvaller zette Nick Viergever op het verkeerde been, waarna hij vervolgens via de binnenkant van de paal raak schoot. Diep in de blessuretijd bepaalde Daniel Karlsbakk de eindstand door vanuit een corner te scoren.

Het nutteloze feitje van de dag: oude brug

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland ligt vol met oude bruggen in alle soorten en maten maar wist je dat de oudste houten brug van ons land in Noord-Holland ligt? De brug stamt uit de tijd dat het Noordhollandsch Kanaal werd geopend in 1824. Om de brug te zien moet je naar Koedijk want daar ligt de Koedijkervlotbrug, een prachtig staaltje van oud-hollandsch vernuft.

De Koedijkervlotbrug (WikiCommons/Gmhogervorst)
De Koedijkervlotbrug (WikiCommons/Gmhogervorst)

Moto3-coureur Veijer nét naast eerste Grand Prix-podium in Oostenrijk

Op de Red Bull Ring is zondagochtend de Grand Prix van Oostenrijk in de Moto3 verreden. De Nederlandse fans hadden daar genoeg te zien in de race die tot in de allerlaatste meters spannend bleef.

Niemand minder dan Collin Veijer vertrok vanaf poleposition, de eerste Nederlandse Grand Prix-pole sinds Jurgen van den Goorbergh in de 500cc in Tsjechië in 1999. Daniel Holgado en Deniz Öncü stonden naast Veijer op rij één, voor Jaume Masia, José Antonio Rueda, Riccardo Rossi, David Alonso, Ayumu Sasaki en Joel Kelso.

Veijer kende een prima begin en nestelde zich tussen Holgado en Öncü op plek twee, terwijl de machine van Masia achter hen de geest gaf. Richting de helft van de race pakte Veijer brutaal de leiding over van Holgado, terwijl Alonso en Sasaki aan kwamen sluiten bij het leidende trio.

Alonso nam de leiding al snel over, maar dat was nog sneller voorbij: hij gleed het grind in en zo waren er met Holgado, Öncü, Sasaki en Veijer nog vier over in de kopgroep. Bij het ingaan van de laatste ronde zaten die vier nog altijd bij elkaar en dus werd het een spannende strijd om de winst, inclusief Veijer.

Sasaki pakte gelijk de eerste plek, maar werd in de laatste paar bochten wat weggedrukt door Holgado en Öncü. Het was uiteindelijk de Turk die de snelste was: hij pakte de winst, vlak voor Holgado en met Sasaki welgeteld 0,017 seconden voor teamgenoot Veijer nog op het podium - de Nederlander pakte met plek vier wel zijn beste GP-resultaat ooit.

Zetelpeiling laat stoelendans zien: VVD 28, PvdA/GL 26, BBB 21, PVV 19

Uit de recentste peiling van Peil.nl blijkt dat de VVD en de PvdA/GroenLinks op de eerste en tweede plaats staan, met een aanzienlijke voorsprong op de BBB en de PVV. Sinds de val van het kabinet zijn de VVD en de PVV het sterkst gestegen, terwijl de BBB duidelijk is gedaald. Dit komt vooral doordat het onderwerp asiel/immigratie hoog op de agenda staat (het kabinet is hierop gevallen), terwijl het onderwerp natuur/stikstof/landbouw wat minder prominent is geworden. De overige partijen halen nu minder dan 10 zetels.

Als Pieter Omtzigt besluit om met een eigen lijst deel te nemen aan de verkiezingen, zal dit aanzienlijke gevolgen hebben. De 27 zetels die deze partij momenteel zou behalen, zijn namelijk niet in gelijke mate afkomstig van alle andere partijen. Meer hierover op Maurice.nl.

Zelenskyy op bezoek in Nederland

De Oekraïense president Zelenskyy zal zondag opnieuw Nederland bezoeken. Net als bij zijn vorige bezoek, is ook deze ontmoeting in het geheim voorbereid. Tijdens zijn bezoek zal de president onder andere een ontmoeting hebben met demissionair premier Rutte op de vliegbasis van Eindhoven.

Een belangrijk onderwerp op de agenda is de levering van Nederlandse F-16’s aan Oekraïne. Vorige week heeft de Amerikaanse regering toestemming gegeven om deze gevechtsvliegtuigen te leveren aan Kyiv.

Zelenskyy was eerder vandaag in Zweden en sprak met premier Ulf Kristersson over mogelijke leveringen van straaljagers. 

Dit is de tweede keer in enkele maanden dat Zelenskyy ons land bezoekt. Zijn eerste bezoek vond plaats op 4 mei.

Russische Luna-25 crasht op maanoppervlak

Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is de maanlander Luna-25 neergestort op het maanoppervlak nadat hij de communicatie had verloren in een ongecontroleerde baan rond de maan. De lander werd afgelopen donderdag gelanceerd, kwam woensdag in een baan om de maan en zou morgen bij de zuidpool van de maan landen.

Verschillende landen hebben interesse in dit deel van de maan, omdat men denkt dat er water en zeldzame grondstoffen te vinden zijn. Roskosmos meldde gisteren een technische storing en is een intern onderzoek gestart naar de oorzaak van de crash. Dit was de eerste maanmissie van Rusland in 47 jaar.

FOK! Wat een weer: droog, zonnig en warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon en blijft het droog. Langs de westkust zou er wat bewolking kunnen voorkomen. De zuidwestelijke wind is aan de kust af en toe matig, verder landinwaarts is er weinig wind.

Vanmiddag is het zonnig en droog. Langs de westkust kan er wat bewolking voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23°C op de Wadden tot plaatselijk 28°C in het zuidoosten. In het zuiden staat er weinig wind, in het midden en noorden staat er een matige wind uit een westelijke richting.

Vanavond zijn er enkele wolkenvelden en het blijft droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit een noordwestelijke richting. In de loop van de avond valt de wind nagenoeg weg.

Komende nacht 
Kan er vooral in het noorden mist ontstaan, deze kan mogelijk verkeersbelemmerend zijn. De minimumtemperatuur varieert van rond 10°C in het noorden tot 18°C plaatselijk in het zuiden. Er staat nagenoeg geen wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

De familie Zwaan komt er aan (Foto: DJMO)
De familie Zwaan komt er aan (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Overleden man (60) aangevreten door eigen honden

in Terborg heeft de politie een overleden man aangetroffen in een woning. Volgens een correspondent ter plaatse gaat het om de 60-jarige bewoner, hij zou zijn overleden door bloedvergiftiging en al enkele dagen dood in een stoel hebben gezeten. De man had meerdere bijtwonden over zijn lichaam, waarschijnlijk veroorzaakt door zijn eigen hond. Aangezien een aantal bijtwonden gehecht waren, is de man ook voor zijn dood gebeten. Het lijkt erop dat de man zijn bijtwonden zelf heeft gehecht.

Hulpdiensten hebben met veel moeite meerdere dieren bij de woning weggehaald, waaronder drie honden, een varken, een kat, twee ganzen, meerdere duiven en een schaap. Een van de honden, een Rottweiler, bleek zeer gevaarlijk te zijn en is afgemaakt. De rest van de dieren zijn ondergebracht in een opvang. Rond het huis lag er veel puin en rotzooi, er zijn drie containers vol geruimd.

7 doden en 144 gewonden bij Russische raketaanval op Tsjernihiv

Volgens bronnen in Kyiv zijn bij een Russische raketaanval op het stadscentrum van Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne minstens zeven mensen om het leven gekomen en meer dan 100 gewond geraakt. Een kruisraket raakte een centraal plein.

Het Russische leger heeft het centrum van de stad Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne gebombardeerd. Volgens officiële informatie kwamen zeker zeven mensen om het leven, onder wie een kind. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak in zijn nachtelijke videotoespraak van 144 gewonden. Onder de gewonden waren ook 15 kinderen. 

Een kruisraket landde op een centraal plein terwijl mensen op weg waren naar de kerk voor een religieuze feestdag.

Zelenskyy heeft een video vrijgegeven waarop puin te zien is rond een groot gebouw uit het Sovjettijdperk. Overal waren geparkeerde auto's te zien, hun daken en ramen waren gedeeltelijk vernield. De gouverneur van de regio Tsjernihiv, Vyacheslav Chaus, zei eerder dat de stad waarschijnlijk is geraakt door een ballistische raket. Hij riep de bevolking op Telegram op om voorlopig in opvangcentra te blijven.

Tsjernihiv ligt ongeveer 150 kilometer ten noorden van Kyiv in de richting van de grens met Wit-Rusland, dat verbonden is met Rusland. Russische troepen zijn door Tsjernihiv heen gemarcheerd toen ze in februari 2022 aan hun invasie van Oekraïne begonnen.

Sinds de Russische troepen uit het gebied zijn verdreven, is Noord-Oekraïne grotendeels gespaard gebleven van hevige gevechten zoals die in het oosten en zuiden van het land. 


Moederbedrijf Douwe Egberts/Pickwick blijft in Rusland actief, 73% meer winst

JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick, heeft geen plannen om zich terug te trekken uit Rusland. Dit verklaarde topman Fabien Simon in een interview met The Wall Street Journal. Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn veel bedrijven vertrokken uit Rusland.

Volgens Simon zijn thee en koffie essentiële producten die de Russen moeten kunnen blijven kopen. Hij benadrukte dat het een langdurige oorlog wordt en dat er dus een langdurige oplossing gevonden moet worden. Dit meldde hij aan een Amerikaanse krant.

Simon gaf aan dat JDE Peet’s, gevestigd in Amsterdam, zich aan alle internationale sancties tegen Rusland houdt. Hij is bang dat de negenhonderd werknemers van JDE Peet’s in Rusland gestraft zullen worden als het bedrijf het land verlaat. Naast deze reden is het bedrijf bang dat bij een vertrek uit Rusland bedrijfsonderdelen mogelijk in beslag worden genomen door een Russisch bedrijf, wat zou resulteren in goedkope overname.

Het standpunt van JDE Peet’s heeft het bedrijf internationaal veel kritiek opgeleverd, inclusief kritiek van hun eigen werknemers in Oekraïne. Ook de Tweede Kamer heeft vragen gesteld. Eerder dit jaar werd Simon ondervraagd door een commissie over de redenen om in Rusland te blijven.

Volgens gegevens van de Russische Belastingdienst die The Wall Street Journal heeft ingezien is de omzet in Rusland vorig jaar met 22 procent is gestegen tot 417 miljoen euro. De winst zou met zo'n 73 procent zijn toegenomen.

SpaceX verkoopt zijn bitcoins: waarde bitcoin 12% gedaald in week

In slechts één week tijd is de prijs van bitcoin met 12% gedaald. Vrijdag bereikte de belangrijkste cryptocurrency het laagste niveau in bijna twee maanden. De prijsdaling van de meest bekende digitale valuta ter wereld begon een dag eerder, nadat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, had aangekondigd dat het zijn bitcoins had verkocht.

Het vooruitzicht van verdere renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve heeft ook invloed gehad op de waarde van de cryptomunt, waardoor deze is gedaald. De hogere rentetarieven maken beleggingen die meer risico met zich meebrengen, zoals aandelen en cryptomunten, minder aantrekkelijk.

Op dit moment staat de waarde van de bitcoin op meer dan 26.500 dollar. Aan het begin van deze week was de cryptomunt nog bijna 29.000 dollar waard.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
special
VrijMiBabes #239 (not very sfw!)
review
Indiana Jones and the Great Circle
special
Random Pics van de Dag #1467
special
Random Pics van de Dag #1466
©FOK.nl e.a.