FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 augustus 2023

Voetbalsters Engeland en Denemarken naar achtste finales WK

Op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland is dinsdag ook groep D beslist. Nadat Nederland en de Verenigde Staten zich voor de achtste finales plaatsten was het tijd aan de groep van het Engeland van coach Sarina Wiegman.

Het was tot nu toe een gezapige groep, waarin Engeland met twee 1-0 zeges de leiding had. Tegen China werd het klusje eenvoudig geklaard: Alessia Russo tekende al in minuut vier voor de openingstreffer, Lauren Hemp en Lauren James waren ook in de eerste helft al trefzeker.

Na rust deed China in de persoon van Wang Shuang wat terug vanaf elf meter, maar Engeland ging daarna vrolijk door: James volleerde de 4-1 binnen, Chloe Kelly tekende na een blunder van de Chinese keepster voor 5-1 en Rachel Daly, topscorer van de Engelse competitie, zorgde nog voor de 6-1.

Denemarken nam het ondertussen op tegen Haïti, dat na flink gerommel in de verdediging een goal tegen kreeg...alvorens die werd geannuleerd wegens buitenspel. Vanaf elf meter opende Pernille Harder alsnog de score, waarna Denemarken tot twee keer toe nóg een goal afgekeurd zag worden. De 2-0 kwam er alsnog: Sanne Troelsgaard gooide de boel diep in blessuretijd op slot en zo gaat ook Denemarken naar de achtste finales.

Op 7 augustus speelt Denemarken tegen Australië bij de laatste zestien, Engeland neemt het dan op tegen Nigeria.

Vijf nieuwe games binnenkort naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft de volgende toevoegingen voor Xbox Game Pass voor de komende twee weken aangekondigd. Vier games zullen binnenkort niet meer speelbaar zijn via Xbox Game Pass.

Vanaf vandaag is de uitstekende platformer Celeste al voor de console, pc en cloud speelbaar via Xbox Game Pass. Die zat echter al bij de vorige aankondiging, dus tellen we die niet mee. De vijf games die binnenkort speelbaar zijn:

  • (03-08) A Short Hike (Xbox, PC en cloud)
  • (08-08) Broforce Forever (Xbox, PC en cloud)
  • (09-08) Limbo (Xbox, PC en cloud)
  • (10-08) Airborne Kingdom (Xbox, PC en cloud)
  • (15-08) Everspace 2 (Xbox en cloud) - reeds beschikbaar voor pc

De vier games die na 15 augustus niet meer speelbaar zijn met Xbox Game Pass zijn:

  • Death Stranding
  • Edge of Eternity
  • Midnight Fight Express
  • Total War: Warhammer III

Jantje huilt en Jantje lacht voor de Primeurman

Welkom allemaal! 

Uw eigenste Primeurman wordt deze zomer geslingerd tussen teleurstelling op teleurstelling, tot een hoogtepunt, tot nog veel ergere teleurstellingen. De ultieme vernedering was toch wel gisteren. Dan worden de maandcijfers uiteraard bekend van de afgelopen maand.

Echter, gisteren werden niet voor de eerste keer de regenmeters overal goed tot zéér goed gevuld. Tot ruim 70 mm aan toe. Sommige plaatsen is het op de dag gewoon niet eens droog geweest. Dit in tegenstelling tot de stad van de meest fanatieke regenliefhebber ter wereld. Na 09.45 viel er vrijwel niets meer, en met lede ogen zag hij hoe alles wederom zo akelig dichtbij zat, en hijzelf werkelijk helemaal niks kreeg. 

Uiteindelijk is het op delen van Zeeland en oostelijk Brabant en Limburg na een uitermate droge maand geweest. Meer dan 89 mm kon ik niet aftappen afgelopen maand julo. Het overgrote deel van de regio/provincie kwam royaal boven de 100 mm uit, tot zelfs 145 mm aan toe. 

Dat het bloed van de Primusch behoorlijk begon te stomen de afgelopen maand dat mag duidelijk zijn.  

Gelukkig vond de atmosfeer dat het tijd werd om in te grijpen, want al die ellende die ik moest doorstaan, dat ging echt even te ver. 

Ook vanochtend waren de radarbeelden alweer duidelijk. Alle buien, en actieve ook, die bevonden zich ten noorden en niets leek er op te wijzen dat er een geweldige stunt in de maak was.

Ook alle voorspellingen waren duidelijk. In de ochtend buien die daarna weg zouden trekken naar het oosten, alhier wist ik uiteraard al hoe laat het was.

Tijdens mijn dagelijkse ochtendloopje zag ik het al ineens breed opklaren vanuit het westen, dus ik dacht al... dat worden weer een uurtje of 8 a 9 aan zonneschijn vandaag. De tranen begonnen al te stromen.  

Toch begon de bewolking later weer toe te nemen en het was duidelijk de atmosfeer best onstabiel was, maar dat liedje kende ik inmiddels al... activatie ten oosten om daarna uit te groeien tot onweersbuien etc.. 

Een blik op de radar liet toen wel zien dat er op zee wat kleine buitjes waren. Ik vond dat al best opvallend. Veel gebeurde er echter nog niet op wat gespatter na. Zo tegen lunchtijd begonnen er wat kleine actievere puntjes te verschijnen op de radar, en het leek er echt op dat ik misschien wel 1 mm kon krijgen. 

Het was duidelijk dat er wel potentie was dichterbij huis. En rond... snik.. 12.30.. passeerde er toch een leuk buitje die nét 1 mm afleverde, De eer was gered dacht ik bij mijzelf. In ieder geval iets..

Rond een uur of 2 begon zich ook een groepje buien te formeren op zee, en toen dacht ik.. de stabilisatie zet nog niet echt door....

Het werd dreigender... 

Ik dacht met een millimetertje of 2 a 3 zou het toch een eervolle dag worden. 

De eerste pit trok over met zelfs een korte tijd flink wat hagelstenen en echt zware neerslag. Ik was compleet verrast. In een paar miinuten tijd was er ineens al 7 mm gevallen. Ik dacht 8 mm.. dat is een prachtige oogst en de dag is méér dan geslaagd, eindelijk eens neerslag in de vorm van buien en niet het gebruikelijke stratiforme..

Snik.. en toen ontstonden achter die eerste kern direct een groepje buien met heel zware neerslag. Dit onder invloed van de eerste bui. En. snik.. deze kernen trokken precies.. over Haarlem en mijn huis heen. 

Het is alsof je de Champions League aan het winnen bent. Het was het ultieme geluk. Het water stroomde door de straten heen, het zicht liep zelfs even terug tot onder de 50 meter met daarbij ook een aantal zware windstoten... snik...

Binnen een half uur was er ruim 20 mm gevallen.  

Een intens geluk overmeesterde mij. Na zoveel teleurstellingen eindelijk eens een keer raak... en nog totaal onverwacht ook. Dat maakt het nog extra leuk!  

Ik kan er echt weer even tegen. 

Tot ziens!  

Weerman P. 

Kooij sprint naar ritwinst in Ronde van Polen voor Van den Berg

Olav Kooij heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. Het jonge sprinterstalent van Jumbo-Visma won voor een andere Nederlander Marijn van den Berg. In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Matej Mohoric aan de leiding staan.

Na twee lastige ritten in de Ronde van Polen stond vandaag een volledig vlakke rit op het programma. De renners moesten bijna 200 kilometer afleggen. Lange tijd reed er een kopgroep van vier vooruit, maar in het peloton was er volledige controle van de sprintersploegen en gingen er gesprint worden voor de dagoverwinning.

In die sprint was het Bram Welten die de sprint aantrok voor zijn sprinter Paul Penhoët, maar de Fransman was niet mee. Olav Kooij zat wel in het wiel van Welten en maakte het vervolgens makkelijk af en zorgde voor zijn zevende overwinning van het seizoen. Hij won voor Marijn van den Berg.

Results powered by FirstCycling.com

One Lonely Outpost

In One Lonely Outpost speel je als astronaut die door de PGP (Pan-Galactic Parliament) naar de planeet Calypso wordt gestuurd om daar een kolonie te starten. Je landt met je ruimteschip op Calypso om er achter te komen dat er echt nog helemaal niks is, behalve jijzelf en je meegenomen robot kameraadje Qwerty. Aan het begin van het spel is de eenzaamheid redelijk te voelen, maar naarmate je verder vordert in het spel komen er al gauw meerdere kolonisten naar de planeet Calypso en is het aan jouw als Star Steward de taak iedereen het naar zijn zin te maken.

Canal Parade vaart voor 26e keer door grachten Amsterdam

De wereldberoemde botenparade die op zaterdag 5 augustus met 80 deelnemers door de Amsterdamse grachten vaart, start met twee statements. Voorop vaart de Transboot die aandacht vraagt voor de nieuwe transgenderwet waardoor gelijke behandeling een feit kan worden. Daar achteraan vaart de boot van stichting Love Planet met Afrikaanse LHBTIQ+-vluchtelingen die hier in veiligheid zichzelf kunnen zijn. Daarmee is de start van de botenparade ook een oproep voor verdraagzaamheid en tegen onwetendheid. De eerste deelnemer vertrekt om klokslag 12.00 uur vanaf het Oosterdok en de laatste boot zal rond 17.00 uur in het Westerdok aankomen. De jury onder leiding van Cornald Maas beoordeelt de deelnemende boten en de hele tocht wordt live uitgezonden door de AVROTROS op NPO1 en diverse andere kanalen.

“Ook dit jaar zijn er weer bijzondere boten en deelnemers. Onder meer ARTIS, twee boten in het kader van 150 jaar afschaffing slavernij, Sober is Sexy, Youth Pride, drie vrouwenboten waaronder Pink Melanin en een campagne voor veiliger uitgaan. We zijn trots te kunnen melden dat we dit jaar €85.000 ter beschikking hebben kunnen stellen voor ons zichtbaarheidsfonds van waaruit 20 deelnemers een extra bijdrage hebben ontvangen voor de realisering en aankleding van hun boot,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz (hij/hem), directeur van Stichting Pride Amsterdam.

Juryprijs en publieksprijs
De 80 deelnemende boten dragen ieder een eigen boodschap uit geïnspireerd op het thema ‘YouAreIncluded’. Onder leiding van voorzitter Cornald Maas beoordelen Solange Dekker, Touria Meliani, Diego González-Clark en Emre Hoogduijn de boten. AVROTROS zendt de Canal Parade live uit op NPO1 vanaf 12.00 uur. Via de socials van Pride Amsterdam is de tocht te volgen en ook via PrideTV te zien via AT5, Salto en OUTtv. Dit jaar is er ook een publieksprijs hiervoor stemmen de boten die met een vignet langs de route liggen.

Route en informatie
Dit jaar zal KPN alle boten voorzien van een tracker die de locatie en afstand tot de boten gaat meten. Door de techniek van Pride’s technology partner is het mogelijk om veilig en gecontroleerd de vaart erin te houden. De tocht start om 11.40 uur met de Flyboarders bij het Oosterdok/Scheepvaartmuseum en voert via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar het Westerdok. Om alles in goede banen te leiden is op amsterdam.nl/pride een interactieve kaart te vinden met bezoekersinformatie zoals de gehandicaptentoiletten langs de route. Via de site pride.amsterdam/boats en de Woov-app is informatie over de deelnemers te vinden. 

Queer & Pride Amsterdam
Pride Amsterdam vindt plaats van 1 tot en met 6 augustus 2023 en is onderdeel van Queer & Pride Amsterdam dat plaatsvindt van 22 juli t/m 6 augustus. Van 22 t/m 28 juli is de organisatie in handen van Stichting Queer Amsterdam.

Zonnebeer of iemand in een berenpak?

Hangzhou Zoo, een dierentuin in China, ontkent dat hun Maleisische zonnebeer, die regelmatig op zijn achterpoten staat, een mens in een berenpak is.

Een video van de beer trok de aandacht en het slanke lijf en plooien van de vacht deden vermoeden dat er een persoon in een berenkostuum stond. Medewerkers van de Zoo verklaarden dat de zonneberen uit Maleisië kleiner van postuur zijn dan andere beren en er anders uitzien, maar net zo echt zijn. Ambtenaren gaven ook aan dat een mens nooit kan overleven in een warm pluizig berenpak bij buitentemperaturen die oplopen tot meer dan 38 C.

Britse wijk woedend op vuilnismannen die gescheiden afval bij elkaar gooien

Inwoners van Canterbury zijn woedend nadat ze zagen dat vuilnismannen al hun keurig gescheiden afval in één kliko verzamelden. De vuilnismannen werden betrapt terwijl ze alles bij elkaar gooiden alvorens het in de vuilniswagen te laten storeten. De lokale overheid begon vorig jaar met een strenge controle op het gescheiden inzamelen van de diverse afvalstromen na uitgebreide voorlichting wat in welke stroom afval mag. Woordvoerder van de gemeenteraad, Rob Davies, maakte excuus en zei de kwestie te onderzoeken.

Tetanusvaccin op, moet nu uit het buitenland komen

Het gewone tetanusvaccin is tot eind september niet beschikbaar. Dit blijkt uit een brief die huisartsen en microbiologen vorige week hebben gekregen van het RIVM, meldt NRC.

Om te voorkomen dat mensen na een dierenbeet of wond alsnog ziek worden van de bacterie die tetanus veroorzaakt, mogen apotheken tijdelijk een ander tetanusvaccin bestellen uit Groot-Brittannië of een aantal andere landen. Meer hierover bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: Jongleren met Rubik's cubes

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Al eerder kwam een Rubik's Cube-record voorbij op FOK! maar waarom zou je het maar bij één kubus tegelijk houden en waarom zou je het 'simpel' willen houden? Want wist je dat er een record is voor het al jonglerend oplossen van drie Rubik's kubussen? Op 28 februari van dit jaar verbeterde Li Zhihao zijn eigen record met 13 seconden. De nieuwbakken recordhouder had er 3 minuten en 16,02 seconde voor nodig.

Voetbalsters als groepswinnaar naar achtste finales WK na monsterzege op Vietnam

Op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland heeft Nederland zich dinsdag met overtuiging als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales. In het Nieuw-Zeelandse Dunedin werd gehakt gemaakt van Vietnam: 7-0.

Vietnam had twee keer verloren, Nederland stond op vier punten en kon de groepswinst veilig gaan stellen als er met genoeg goals verschil gewonnen werd. Niemand minder dan Nguyen Thi Bich Thuy kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar dat was zo'n beetje de volledige Vietnamese kansenproductie in de wedstrijd.

Al na een paar minuten opende Lieke Martens de score en een paar minuten later stond het dankzij Katja Snoeijs ook al 2-0. Jill Roord en Martens lieten vervolgens wat kansen liggen, maar na ruim een kwartier was de derde ook al raak: Esmée Brugts schoot van afstand fantastisch raak, kort daarop was het Roord die voor de 4-0 tekende.

Met de rust nog niet eens in zicht besloot de Vietnamese bondscoach al te gaan wisselen, zonder daverend succes: Roord, Stefanie van der Gragt en Brugts lieten wat kansen liggen, keepster Kim Thanh noteerde zowaar een paar prima acties, maar kort voor rust tekende Daniëlle van de Donk uit een rebound toch nog voor de 5-0.

Bondscoach Andries Jonker kon in de rust wisselen, de groepswinst was getuige de 0-0 stand bij VS - Portugal al vrijwel binnen. Wieke Kaptein werd met haar 17 jaar de jongste Nederlandse debutante ooit op een WK en zag hoe Brugts even later op bijna exact dezelfde wijze als in de eerste helft scoorde: 6-0.

Van der Gragt gaf tot slot nog een assist aan Roord, die voor de 7-0 eindstand zorgde - de grootste winst ooit voor Nederland op een WK. Woensdagochtend wordt groep G beslist en weet Nederland tegen wie het zondagochtend om 04.00 uur Nederlandse tijd in de achtste finales speelt, de VS is na een 0-0 gelijkspel als tweede uit de groep door.

Vuurwerkbom tegen woning in Breda

Afgelopen nacht is een vuurwerkbom ontploft bij de voordeur van een woning aan de Giraffestraat in Breda. Door de explosie zijn de ruiten van twee voordeuren vernield. De politie stelt een buurtonderzoek in en bekijkt relevante camerabeelden.

De politie kreeg dinsdag 1 augustus 2023 omstreeks 04.00 uur een melding dat een vuurwerkbom was afgegaan bij de voordeur van een woning aan de Giraffestraat. Ter plaatse bleek dat de ruiten van die voordeur en die van de buren vernield waren. Veel bewoners stonden buiten. In de straat hing een sterke kruitdamp. Agenten hebben in de omgeving nog met een diensthond tevergeefs gezocht naar de dader(s). De 40-jarige bewoner heeft aangifte gedaan. Hij vertelde dat hij met zijn vrouw en vier kinderen in de woning lagen te slapen. Rond 04.00 uur werd hij wakker van een harde knal en glasgerinkel. Hij liep naar beneden en ontdekte dat de ruiten van zijn voordeur en die van de buren vernield waren.

Oproep
De politie roept getuigen op die afgelopen nacht iets verdachts gezien hebben in de Giraffestraat of omgeving om contact op te nemen met de politie van het team Markdal via 0900-8844, vermeld het dossiernummer 2023194831

FOK! Wat een weer: later op de dag droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend komen er in het hele land buien voor, maar de meeste en zwaarste buien worden in het noorden verwacht. Daar is kans op onweer en kleine hagel. De westenwind is landinwaarts matig, aan zee krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er eerst veel buien, in het noordoosten en oosten misschien nog met onweer en kleine hagel. In de tweede helft van de middag wordt het op de meeste plaatsen droog, al blijft een plaatselijke bui nog steeds mogelijk. Het wordt in de middag rond 19°C. De westenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het in het noorden bewolkt, elders schijnt de zon af en toe. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De westenwind draait geleidelijk naar zuidwest en is langs de kust nog af en toe vrij krachtig, elders matig.

Komende nacht is er in het noorden kans op een bui, in de rest van het land is het tijdelijk droog. Tegen de ochtend gaat het in het zuidwesten regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking boven het spoor richting Lichtenvoorde (Foto: Anouk)
Bewolking boven het spoor richting Lichtenvoorde (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #995

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Ecuador is verworden tot cocaïne-doorvoerplek tot Europa'

Ecuador is het nieuwe knooppunt geworden voor cocaïnetransport naar Europa. Het land komt al langer voor in de top 3 van Latijns-Amerikaanse landen waarvandaan de douane de meeste drugszendingen naar Nederland onderschept. Echter, het lijkt erop dat steeds meer internationale kartels Ecuador als uitvalsbasis hebben gekozen. Volgens de douane is er alleen al dit jaar meer cocaïne uit Ecuador onderschept in Nederland dan in heel 2022. Nieuwsuur maakte de volgende reaportage over het Zuid-Amerikaanse land:

 

Hoe kijken de inwoners van Hiroshima naar de film Oppenheimer?

Oppenheimer is een biopic van Christopher Nolan over het leven van J. Robert Oppenheimer, de 'vader van de atoombom'. De film toont de rol van Oppenheimer in het Manhattan Project en het morele dilemma waarmee hij wordt geconfronteerd wanneer hij zich uitspreekt tegen zijn eigen uitvinding. De film laat veel zien zoals de eerste test, een soort visioen over de gruwelijke gevolgen van de atoombom, behalve het droppen van de bom door Enola Gay en de veroorzaakte schade. Hoe kijken de inwoners van Hiroshima naar deze film?

Israelisch schip negeert Russische dreiging Zwarte Zee, en vaart naar Odessa

Enkele dagen terug stak een Israelisch vrachtschip de vinger op richting Rusland en gaf aan in rechte lijn over de Zwarte Zee naar Odesa te varen. Vandaag is het schip de Donau opgevaren. Rusland deed zoals verwacht helemaal niets. Er zijn andere schepen onderweg, vanuit de lucht geschaduwd door een P8 Poseidon maritiem patrouillevliegtuig.

Jeugddetentie, werkstraf en therapie voor jongen(14) na aanslag met vuurwerkbom

Een 14-jarige jongen uit Oss is veroordeeld voor het gooien van een vuurwerkbom in een winkel waar diverse personen aanwezig waren. Hij krijgt een grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie, een werkstraf en moet zich verplicht ambulant laten behandelen.

De verdachte verklaarde dat hij ruzie had met een aantal personen en dacht in november 2022 één van hen een winkel in Oss binnen te zien gaan. Hij pakte daarop een zelfgemaakte vuurwerkbom (3 aan elkaar geplakte Cobra 6'en) uit zijn zak, stak die aan en gooide het vuurwerk de winkel binnen. Er waren op dat moment 3 personen aanwezig. Eén van de slachtoffers zou permanente gehoorschade en een pijnlijke kaak aan de aanslag hebben overgehouden. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat dit letsel door het ontplofte vuurwerk is veroorzaakt. Wel is zeker dat de winkel flink beschadigd raakte: onder meer een ruit, schap, vitrine, tegels en een vriezer waren vernield.

De aanleiding voor het incident was volgens de verdachte een ruzie. Hij wil echter niet zeggen waar de ruzie over ging. Wel verklaarde de verdachte dat zijn actie volgens hem de enige reactie was die op die ruzie kon en moest volgen. De rechtbank heeft grote zorgen bij deze gedachtegang en de gekozen uitvoering. De verdachte gooide de vuurwerkbom namelijk zonder te kijken de winkel binnen. Nadat hij dit had gedaan, moet hij hebben gezien dat het vuurwerk in de richting viel van iemand die niks met zijn ruzie te maken had. In plaats van te waarschuwen, pakte de verdachte zijn mobiele telefoon en begon hij te filmen. Na de ontploffing rende hij weg.

Vergissing?
Ook baart het de rechtbank zorgen dat de verdachte tijdens de behandeling van zijn strafzaak en bij de politie niet het achterste van zijn tong liet zien. Zo is niet duidelijk geworden wat precies de aard van het conflict, als daar überhaupt sprake van was, is geweest. Ook blijft onduidelijk of de eigenaar van de winkel of één van de aanwezigen het doelwit was of dat er sprake was van een vergissing.

Bij het bepalen van de straf weegt verder onder meer mee dat de verdachte na het incident 3 maanden huisarrest heeft gehad en dat hij 3 dagen in voorlopige hechtenis zat. Al met al vindt de rechtbank het niet nodig dat de jongen terug naar de jeugdgevangenis gaat. Hij krijgt daarom 120 dagen jeugddetentie, waarvan 117 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zich verplicht ambulant laten behandelen. Ook krijgt hij een werkstraf van 80 uur. Tot slot moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 8.000 euro.

Inflatie in juli 4,6 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in juli 4,6 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In juni waren consumentengoederen en -diensten 5,7 procent duurder dan een jaar eerder. Op 8 augustus worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 4,6 procent in juli 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,6 procent hoger zijn dan in juli 2022. De inflatie van 4,6 procent in juli komt dus niet bovenop de inflatie van 5,7 procent in juni.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 8 augustus wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Nieuwe methode energieprijzen
Het CBS gebruikt vanaf juni 2023 een nieuwe methode om energieprijzen te meten en verwerken in de CPI. Voor de nieuwe methode worden contractgegevens van huishoudens bij energieleveranciers verzameld. Op basis van deze data wordt nauwkeuriger berekend welke tarieven huishoudens werkelijk voor gas en elektriciteit betalen. Bij de oude methode werden alleen prijzen van nieuwe contracten die huishoudens bij energieleveranciers kunnen afsluiten gebruikt.

De methodeverandering heeft gevolgen voor het inflatiecijfer. De inflatie in juli 2023 is het verschil tussen de CPI van juli 2023 en de CPI van juli 2022. De huidige CPI gebruikt de nieuwe methode voor energieprijzen, maar de CPI van juli 2022 gebruikte nog de oude methode. Dat betekent dat er in het inflatiecijfer van juli 2023 een zogeheten ‘methodebreuk’ zit. Op 30 juni publiceerde het CBS een achtergrondartikel waarin het in meer detail uitlegt wat de overstap betekent voor de CPI, de inflatie en het gebruik van de CPI voor indexeringsdoeleinden.

Snelle raming HICP
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in juli 5,3 procent. In juni was de inflatie 6,4 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.