FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 augustus 2023

Uitslag Heracles - NEC

Heracles Almelo heeft zijn eerste punten van het nieuwe seizoen binnen. De promovendus verloor vorige week van Ajax, maar in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen won het met 2-1 van NEC, die daarmee ook hun tweede competitiewedstrijd verloren.

In Almelo kwam NEC in de eerste helft op voorsprong. De Japanner Koki Ogawa opende de score door met een lage schuiver de 0-1 op het scorebord te zetten. De Nijmeegse ploeg wist hun voorsprong niet vast te houden. Een kwartier in de tweede helft zorgde Emil Hansson voor de gelijkmaker.

Daarna ging de thuisploeg op zoek naar de overwinning. Eerst bracht Jasper Cillessen nog redding op een schot van Anas Ouahim, maar bij een nieuwe poging had de doelman van NEC geen antwoord op een afstandsshot van de nummer tien van Heracles. NEC probeerde het nog wel en werd ook gevaarlijk, maar kwam niet tot scoren, waardoor de eerste overwinning van Heracles een feit is. NEC moet nog wachten op het eerste punt nadat het vorige week ook verloor van Excelsior.

Volleybalsters winnen ook tweede groepswedstrijd op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede groepsduel op het EK gewonnen. In Estland won Oranje met 3-0 (25-20, 25-19 en 25-19) van Slowakije.

Nederland startte goed tegen Slowakije en nam in de openingsset direct een ruime voorsprong. Tegen het einde van de set kwamen de Slowaakse volleybalsters nog wel wat terug in de set, maar Oranje pakte die nog vrij gemakkelijk. Ook in set twee en drie namen de Nederlandse volleybalsters snel afstand van Slowakije en pakten ook in die sets vrij gemakkelijk de winst.

Zaterdag heeft het Nederlands team een rustdag, waarna het op zondag speelt tegen thuisland Estland. Later volgen in de groepsfase ook nog wedstrijden tegen Frankrijk en Finland.

Yesilgöz (VVD) sluit samenwerking met PVV niet uit, Bontenbal (CDA) wel

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz sluit niet bij voorbaat uit om een samenwerking aan te gaan met de PVV. Ze wil eerst afwachten wat de heer Wilders te bieden heeft en verwijst naar zijn recente uitspraak over het overstijgen van ego’s. Sinds de mislukte samenwerking met Wilders als gedoogpartner in het kabinet-Rutte I (2010 - 2012), wilde Rutte geen verdere samenwerking met de PVV. Voor de verkiezingen in 2017 stelde Rutte dat Wilders eerst zijn uitspraak over “minder Marokkanen” moest terugnemen.

De huidige minister van Justitie en Veiligheid, die Rutte opvolgde als lijsttrekker, wil echter niet op voorhand de mogelijkheid tot samenwerking uitsluiten. Ze noemt het uitsluiten van partijen voorafgaand aan onderhandelingen “Haags gedoe”. Haar focus ligt vooral op wie er aan tafel zit en met welke intenties.

Yesilgöz noemt de uitspraak van Wilders in 2014 over “minder Marokkanen” verwerpelijk, maar ze wil nu vooral vooruitkijken. Ze wijst erop dat Wilders zich na de val van het kabinet direct constructief opstelde en bereid was om na de verkiezingen met de VVD samen te werken, ondanks de eerdere problemen in het gedoogkabinet. 

Het CDA, daarentegen, sluit de PVV en Forum voor Democratie wel uit. De aankomende lijsttrekker van het CDA, Henri Bontenbal, verklaarde maandag in Nieuwsuur: “Ik sluit ze uit. Wij zullen niet in een coalitie met PVV en Forum voor Democratie gaan, ook niet in een gedoogconstructie.” 

PVV heeft al aangegeven geen enkele partij te zullen uitsluiten van samenwerking.

Attje Kuiken (PvdA) stapt uit de kamer na de verkiezingen

PvdA-leider Attje Kuiken keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. Kuiken zit bijna zeventien jaar in de Kamer en is sinds april vorig jaar fractievoorzitter van de PvdA. Ze werd voor het eerst gekozen als Kamerlid op 22 november 2006 en op Facebook noemt ze het een mooi symbolisch moment om precies zeventien jaar later een stap terug te doen.

Ze voegt eraan toe dat het werk niet klaar is, maar dat ze ruimte wil maken voor anderen. Bij de verkiezingen in november doen PvdA en GroenLinks voor het eerst mee met een gezamenlijke lijst. Kuiken heeft zich verschillende keren positief uitgesproken over die samenwerking. In haar verklaring van vandaag zegt ze dat ze positief naar de toekomst kijkt. “Omdat het meer dan ooit de tijd is om de koers naar links te verleggen. Om te zorgen voor een socialer, rechtvaardiger en groener beleid.”

Verwarde Nederlandse verdachte (21) van steekpartij opgepakt in Italiaanse kerk

Volgens berichten in de Italiaanse media heeft de Italiaanse politie de 21-jarige Nederlander opgespoord die wordt verdacht van het doden van zijn vader en een familievriend. De verdachte was gedurende enkele dagen voortvluchtig voor de politie.

Hij werd uiteindelijk gevonden in een nabijgelegen bosgebied in het noorden van Italië, nadat er een grote zoekactie met helikopters en militairen was opgezet. Tot verrassing van de autoriteiten bleek hij zich te verbergen in een nabijgelegen kerk. Bij zijn arrestatie verkeerde hij naar verluidt in een verwarde toestand, zo meldt de politie. 

Afgelopen woensdag hebben de verdachte en zijn 65-jarige vader ruzie gehad in het huis van een familievriend in Montaldo di Mondovi, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Turijn. Tijdens de ruzie zou de zoon naar verluidt een mes uit de keuken hebben gepakt en zijn vader hebben neergestoken. Toen de Nederlandse familievriend probeerde in te grijpen, werd ook hij gestoken. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Krokodillen kunnen angst onderscheiden in babygehuil bij mens en aap

Krokodillen kunnen niet alleen het gehuil van babyapen of menselijke baby's horen, ze kunnen ook de mate van angst meten.

In de dierentuin van Agadir in Marokko lieten onderzoekers uit Lyon onder leiding van Nicolas Grimault,huilgeluiden van menselijke baby's, jonge bonobo's en chimpansees  horen aan Nijlkrokodillen en observeerden hun bewegingen en reacties in de krokodillentank, volgens de studie gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Ze ontdekten dat krokodillen perfect angst herkennen in het gehuil van babyapen of mensen. Bovendien, hoe meer angst in het geschreeuw werd waargenomen, hoe meer ze werden aangetrokken. Daarbij oriënteerden ze zich niet op het toonhoogte, zoals mensen, maar op de criteria 'ruwheid' en 'chaos'.

Veel van de krokodillen, mannetjes en vrouwtjes, reageerden op de kreten door de bron van het geluid op te zoeken, snel de luidspreker te naderen en er soms zelfs in te bijten. Maar hun reactie hing af van de kenmerken van de kreten die ze hoorden: de krokodillen reageerden eerder op opnames met akoestische kenmerken waarvan bekend is dat ze correleren met zeer overstuur zijnde baby's, zoals disharmonie, ruisuitbarstingen en ongelijke tonen die doen denken aan radioruis.

De reptielen leken op basis van het geschreeuw de meest noodlijdende prooi te identificeren, zegt Grimault - een slimme strategie voor een dier dat een zeer opportunistische jager is. "Een baby schreeuwt misschien niet uit volle borst als hij bij zijn moeder is," voegt Reber eraan toe, "maar misschien wel als hij in het water valt."

Gemiddeld reageerde ongeveer een op de vijf krokodillen op de opnames van menselijke baby's die weinig angst ervoeren, terwijl ongeveer een derde reageerde op het huilen van zeer angstige mens-baby's. Verrassend genoeg leken de krokodillen nog beter in het detecteren van angst in de kreten dan dat mensen doen. Toen de onderzoekers menselijke vrijwilligers, die allemaal ervaring hadden met menselijke baby's, vroegen om naar dezelfde opgenomen kreten te luisteren en de mate van ongerief te schatten die door de geluiden werd gecommuniceerd, gebruikten de deelnemers andere kenmerken dan de krokodillen om de geluiden te evalueren. Ze baseerden hun beslissingen grotendeels op de toonhoogte van de kreten. 

De voorkeur van de menselijke proefpersonen voor toonhoogte maakte ze vatbaar voor fouten, zoals het consequent beoordelen van bonobo-kreten als ernstig van streek zijnde vanwege hun hoge frequentie. Ondertussen, door zich te concentreren op universele tekenen van angst, zoals statische disharmonie, reageerden de krokodillen consequent op verschillen.

Dat is een opmerkelijk resultaat, gezien de grote evolutionaire kloof die krokodillen en hun verwanten scheidt van primaten.

Toch is het mogelijk dat sommige krokodillen handelden uit ouderlijke zorg, in plaats van uit een jagersinstinct, zeggen Grimault en collega's. Nijlkrokodilmoeders reageren op noodoproepen van hun eigen jongen, en hun pogingen om in de luidspreker te bijten zijn misschien niet zo erg als ze eruit zien - het is bekend dat moederkrokodillen hun eigen baby's behoedzaam in hun kaken oppakken.  

Russisch ruimtevaartuig Luna-25 stuurt eerste maanfoto

Het Russische ruimteagentschap heeft een foto vrijgegeven van het oppervlak van de maan na de lancering van zijn eerste maanmissie in bijna 50 jaar. Een camera van de 'Luna-25'-sonde nam de foto vanuit de baan om de maan en stuurde deze naar de aarde, zei Roskosmos in Moskou.

Zo is onder meer de Zeeman-krater nabij de zuidpool op de achterkant van de maan te zien, die vanaf de aarde niet zichtbaar is en van belang is voor onderzoekers. Het zei ook dat de systemen van de sonde normaal functioneerden en dat de verbinding stabiel was. Luna-25 bereikte de baan om de maan woensdag na ruim vijf dagen vliegtijd. Van daaruit zoekt de sonde momenteel naar een geschikte landingsplaats. Een van de taken van de ongeveer 1.800 kilogram wegende raket is het zoeken naar water.

Luna-25 maakt deel uit van een Russisch ruimtevaartprogramma dat tot doel heeft tegen 2040 een ruimtestation op de maan te bouwen.


Het nutteloze feitje van de dag: afval verbranden in een mestkever

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kunnen in Nederland heel saai bouwen maar soms worden er ook hele bijzondere gebouwen gebouwd. Wist je bijvoorbeeld dat de afvalverbrander in Hengelo geïnspireerd is op een mestkever? "Nederland kent een lange traditie van kleinschalig bouwen. Alles wordt steevast teruggebracht tot menselijke proporties. Zelfs grote bouwwerken moeten buigen onder het juk van kleinschaligheid. De grondgedachte van het ontwerp voor de afvalverbrandingsinstallatie in Hengelo uit 1996 was om het gebouw, dat van zichzelf al groot is, juist groots te houden", zo legt BDG Architecten op hun eigen website uit.

"Tegelijkertijd ontstond de gedachte dat de noodzakelijke bouwkundige bescherming van de verbrandingsinstallatie op zijn minst even spectaculair moest zijn als de installatie zelf. De metafoor voor de twee onafhankelijk van elkaar werkende verbrandingslijnen is een verteringsproces dat lijkt op dat van een mens of een dier. Met dit proces in het achterhoofd is het gebouw geïnspireerd op een insect, een metallieke groene mestkever met machinale trekken. Een kever die zich voedt met al het vuilnis en schoon rookgas uitscheidt."

"In 2009 is de uitbreiding Triade, de derde verbrandingslijn, toegevoegd. De Triade is gebaseerd op het concept uit 1996, maar toch net anders ontworpen. De verschillende delen van het gebouw zijn enigszins van elkaar verschoven waardoor de snijvlakken zichtbaar worden."

Vier nieuwe titels voor Xbox Game Pass

Microsoft heeft weer vier nieuwe toevoegingen aangekondigd voor Xbox Game Pass deze maand. Vanaf 31 augustus zullen vijf games het platform verlaten.

Xbox GamePass Aug 2023

De volgende games zijn al beschikbaar:

  • Everspace 2 (cloud en Xbox Series X|S)
  • Firewatch (cloud, console en pc)

Vanaf vandaag:

  • The Texas Chain Saw Massacre (cloud, console en pc)

En vanaf:

  • (29-08) Sea of Stars (cloud, console en pc)
  • (05-09) Gris (cloud, console en pc)

De vijf games die per 31 augustus het platform zullen verlaten zijn:

  • Black Desert (cloud en console)
  • Commandos 3 – HD Remaster (cloud, console en pc)
  • Immortality (cloud, console en pc)
  • Nuclear Throne (cloud, console en pc)
  • Surgeon Simulator 2 (cloud, console en pc)
  • Tinykin (cloud, console en pc)

Vrouwen hebben evenveel zin in seks als mannen, maar...

Dat vrouwen minder zin hebben in seks is een misverstand. Als we anders zouden kijken naar heteroseks, waardoor we andere verwachtingen hebben van een stomende vrijpartij én seksuele prikkels in onze omgeving zich meer richten op vrouwen, kunnen we 'de orgasmekloof' misschien wel dichten.

Seksuoloog Marieke Dewitte van de Universiteit Maastricht vertelt in de Werkplaats voor Universiteit van Nederland hoe dit misverstand is ontstaan. Want met de juiste stimulatie, communicatie en omstandigheden kan iedereen leuke seks hebben! 

0:00 - 1:30: De verschillen tussen mannen en vrouwen bij seks
1:30 - 2:46: Waardoor krijg je zin in seks?
2:46 - 3:11: Waarom heb je meer zin in seks als je verliefd bent?
3:11 - 4:07: Hoe komt het dat vrouwen minder zin hebben in seks?
4:07 - 5:37: De orgasmekloof en ons beeld van seks tussen hetero's
5:37 - 6:24: Sekstips van een seksuoloog

Bosbranden Tenerife breiden zich verder uit

Op het Spaanse eiland Tenerife blijft de natuurbrand zich uitbreiden ondanks de inzet van blusvliegtuigen en helikopters. De autoriteiten zijn er nog niet in geslaagd om de brand onder controle te krijgen.

De brand heeft inmiddels bijna 3300 hectare natuur vernietigd, terwijl het dinsdagavond nog ging om ongeveer 1800 hectare. Het vuur verspreidt zich over een gebied van zo’n 40 kilometer en heeft acht gemeentes getroffen. Ongeveer 4000 mensen zijn geëvacueerd en het Rode Kruis heeft noodopvang geregeld in sporthallen.

 "De brand is uit de hand gelopen... de vooruitzichten zijn niet positief", zei de leider van de regio, Fernando Clavijo, op een persconferentie in de hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz. 

Het noordelijke deel van Tenerife, nabij de vulkaan Teide, is moeilijk toegankelijk vanwege de vele heuvels en diepe ravijnen. Bovendien ontbreken er wegen, waardoor de brandweer de brandhaarden niet kan bereiken. De droogte en wind bemoeilijken ook het werk. Hoewel Tenerife vaker te maken heeft met natuurbranden, stelt regiopresident Fernando Clavijo dat het eiland in tientallen jaren niet zo’n hevige brand heeft meegemaakt.

From Software presenteert Armored Core VI - Fires of Rubicon showcase

Voor de gamers onders ons die uitkijken naar de mech-game Armored Core VI - Fires of Rubicon zal er vannacht op 18 augustus om 01:00 lokale tijd (CEST) een showcase gehouden worden door From Software.
Armored Core Fires of Rubicon VI
Armored Core Fires of Rubicon VI

Volgens de publisher Bandai Namco zal de presentatie wat meer vertellen over de achtergrond lore, gameplay van missies en PVP-modus.

De showcase is Live te volgen via Youtube en Twitch

Afgelopen december, op The Game Awards, was de eerste aankondiging van deze zesde game uit de serie van From Software, na een afwezigheid van meer dan 11 jaar sinds Armored Core deel V in 2012 is verschenen. Een eerdere storytrailer en gameplaytrailer is afgelopen maand al uitgebracht.

Het introductie-verhaal vertelt het volgende:

"A mysterious new substance was discovered on the remote planet, Rubicon 3. As an energy source, this substance was expected to dramatically advance humanity’s technological and communication capabilities. Instead, it caused a catastrophe that submerged the planet and surrounding stars in flames and storms, forming a Burning Star System.

Almost half a century later, the same substance has resurfaced on Rubicon 3, a planet now contaminated and sealed-off as a result of the catastrophe. 

Extra-terrestrial corporations and resistance groups fight for control of the substance. The player infiltrates Rubicon as an independent mercenary and finds themself in a struggle over the substance with the corporations and other factions."

De game belooft "snelle gevechten, diepgaande aanpassingen en spannende gevechten met eindbazen" en verschijnt op 25 augustus voor PS4/PS5, Xbox Series X|S, Xbox One en pc (via Steam).

Nederlandse kopschopper (26) gearresteerd na bewusteloos schoppen Duitser (52)

Op het Spaanse eiland Mallorca is een 26-jarige Nederlandse man gearresteerd nadat hij een 52-jarige Duitser bewusteloos schopte. Spaanse media melden dat de man dinsdagochtend meerdere malen tegen het hoofd van de Duitser schopte.

Het incident vond plaats in de badplaats El Arenal. De Nederlander benaderde de Duitser uit het niets, duwde hem omver en begon vervolgens op zijn hoofd te trappen. Politieagenten in de buurt grepen in en arresteerden de Nederlander.

Xbox 360 Store sluit de deuren in 2024

Voor de gebruikers die nog een (werkende) Xbox 360 console bezitten opgelet. Microsoft heeft aangekondigd via hun officiele Xbox blog, dat de Xbox 360 store gaat sluiten per 29 juli 2024.

Xbox 360 Store
Xbox 360 Store

Dat betekent volgende:

  • Vanaf 29 juli 2024 is het niet meer mogelijk om nieuwe games, DLC of andere vormen van entertainment content aan te schaffen via de Xbox 360 Store en de Xbox 360 Marketplace
  • Gerelateerd aan de aanpassing zal de applicatie "Microsoft Movies & TV" niet langer meer functioneren op de Xbox 360, wat ook betekent dat tv en film content niet meer te bekijken is op je Xbox 360 na 29 juli 2024.
  • Deze aanpassing is niet van toepassing op de aanschaf voor de backwards compatible Xbox 360 games & DLC in de Xbox Series X|S store, deze zullen gewoon beschikbaar blijven.

Tussen nu en juli 2024 is het nog wel mogelijk om games en DLC aan te schaffen via de Xbox 360 Store en Marketplace. Deze aanpassing zal géén invloed hebben op eerder aangeschafte games of DLC in de store, deze zullen dan gewoon speelbaar zijn. Ook games die eerder aangeschaft zijn in de store, maar lokaal op de console zijn verwijderd, zullen gewoon nog beschikbaar zijn voor download.

Het is bijna 18 jaar geleden dat Microsoft de Xbox 360 console voor het eerst gepresenteerd heeft. Met games debuten van Gears of War, Fable 2, Perfect Dark Zero, Project Gotham Racing 3 en andere klassieke Xbox 360 titels hebben deze games veel invloed gehad op de groei van het Xbox games platform. Vele van deze titels zijn gelukkig nog wel te spelen via de backwards compatibility modus, maar het onzeker of Xbox 360 titels die online zijn aangeschaft zonder deze backwards compatibility modus zullen verdwijnen in de toekomst.

Afgelopen juli verscheen er nog een artikel van de Video Game History Foundation dat er 87% van de klassieke games die voor 2010 gereleased zijn in de Verenigde Staten  met "uitsterven worden bedreigd" en dat behoud hiervan nog een moeilijke kwestie is vanwege verschillende commerciële belangen en uitdagingen.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er eerst veel bewolking met in de Limburgse heuvels plaatselijk ook mist. Later in de ochtend klaart het hier en daar op. Het blijft droog. De wind komt uit een oostelijke richting en is zwak tot matig.

Vanmiddag breekt de zon steeds vaker door. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 24°C in het noorden tot plaatselijk 30°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt uit het oosten.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Het blijft lang warm met rond middernacht nog 20 in het noorden tot 24°C in het zuiden. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Komende nacht is er in het noordwesten en (uiterste) westen een enkele onweersbui mogelijk. Met minima van ongeveer 22°C is het een zeer warme nacht. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige oost- tot zuidoostenwind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Breskens, waar de zon het water raakt. (Foto: MizzezAmy)
Breskens, waar de zon het water raakt. ((Archief)foto: MizzezAmy)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.