FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 november 2022

AI Picture Gallery #43

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #780

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bautista pakt World Superbikes-titel en completeert dubbelslag Ducati

Op het Mandalika Circuit in Indonesië is zondag het World Superbikes-kampioenschap beslist. Het was nog niet het laatste raceweekeinde, dat volgt komende week op het prachtige Phillip Island in Australië.

Race één
Toprak Razgatlioglu mocht van poleposition vertrekken, voor Jonathan Rea, Andrea Locatelli, Alex Lowes, Alvaro Bautista en Axel Bassani - Bautista kon het kampioenschap naar zich toe trekken, maar was dan wel afhankelijk van een sterk resultaat voor zichzelf én een magere score van Razgatlioglu.

Razgatlioglu kende een sterke start en nam de leiding, voor Rea, Locatelli, Bautista en Bassani. Al snel schoof Bautista door naar plek drie, een tijdje later nam hij ook Rea te grazen. Razgatlioglu was echter een maatje te groot en de Turkse Yamaha-coureur hield zijn hoop op de titel in leven met de winst, voor Bautista en Rea. Michael van der Mark reed een sterke race en had tot een fout even plek vijf in handen, maar zakte toch terug en ging uiteindelijk onderuit.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling ging de superpolerace van start, een nieuwe kans voor Bautista om de titel te pakken. Razgatlioglu begon weer lekker, Rea, Locatelli en Lowes volgden en Bautista sloot aan op plek vijf. Rea nam snel de leiding over, maar een paar ronden later ging Razgatlioglu er wederom voorbij.

Razgatlioglu kon niet helemaal loskomen, maar het was genoeg om wederom de overwinning te pakken. Rea werd tweede, Locatelli completeerde het podium, voor Bautista en Bassani, die daarmee de titel bij de onafhankelijke rijders voor zich op wist te eisen. Van der Mark reed een degelijke race en eindigde als tiende.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling begon de laatste race van het weekeinde, wéér een kans voor Bautista om de titel te pakken. Dit keer was de kans groter: een podiumpositie was sowieso genoeg, en als dat niet lukte moest hij naar Razgatlioglu's positie kijken. Rea pakte bij de start de leiding, Razgatlioglu, Locatelli en Bautista volgden.

Al snel begon Locatelli het lastig te krijgen: Bautista ging er voorbij, en kwam zo dus in titelpositie, en ook Bassani schoof een plekje op. Vervolgens was Rea degene die het zwaar kreeg: Razgatlioglu ging erlangs en, belangrijker, Bautista passeerde hem. Ook Bassani nam de Noord-Ier te grazen, maar Rea wist die positie terug te pakken.

Kort na de helft van de race zette Bautista zijn Ducati langs de Yamaha van Razgatlioglu voor de leiding, maar de Turk gaf zeker niet op. Hij pakte de koppositie terug, liep uit en snelde naar de overwinning, maar het gejuich was er vooral bij Ducati: voor het eerst sinds Carlos Checa in 2011 pakte Ducati in de persoon van Bautista de wereldtitel, nadat Francesco Bagnaia vorige week namens het merk al de MotoGP-titel pakte. Rea werd derde, voor Locatelli, terwijl Van der Mark als twaalfde finishte.

Uitslag Go Ahead Eagles - Vitesse

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het laatste duel van 2022. De Go Ahead Eagles namen het daarin op tegen Vitesse en door een doelpunt van de Arnhemmers in de blessuretijd werd het 2-2.

De Eagles begonnen goed aan de wedstrijd en kwamen al snel op voorsprong. Rommens zorgde met een mooie vrije trap voor de 1-0. De Belg zorgde even later ook nog voor de 2-0. Deijl was daarna dicht bij de 3-0 maar hij trof de paal.

Na rust was het Vitesse die de betere was. Bero zorgde al vroeg in de tweede helft voor de aansluitingstreffer waarna de druk steeds verder werd opgevoerd. Go Ahead leek lang stand te houden maar in de extra tijd ging het alsnog mis toen Van Duivenbooden de gelijkmaker binnen schoot.

Go Ahead Eagles

2 - 2

Vitesse

 8' Rommens
 20' Rommens
   49' Bero
 90+3' v.Duivenbooden
 
 Gele kaart: Llansana, (Go Ahead Eagles), Flamingo, Tronstad, Wittek, Kozlowski, Jonathans, Bero, (Vitesse)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: ?
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl
Amofa
Idzes
Kuipers
Adekanye (Stokkers/70)
Rommens
W.Willumsson
Linthorst (Llansana/70)
Edvardsen (Sow/89)
Lidberg (Nauber/81)
  Reiziger
Arcus (Jonathans/86)
Flamingo
Cornelisse
Wittek
Yapi (v.Duivenbooden/67)
Kozlowski
Bero
Tronstad
Manhoef (Frederiksen/67)
Vidovic (Hajek/67)

Nederlandse handbalsters kunnen niet winnen op EK van Spanje

De Nederlandse handbalsters hebben zondag op het EK niet kunnen winnen van Spanje. Oranje moest eigenlijk winnen om nog serieuze kans te houden op de halve finales van het EK, maar kwam niet verder dan een 29-29 gelijkspel.

Oranje begon absoluut niet goed aan de wedstrijd tegen Spanje en keek tegen een grote achterstand aan (7-13), maar bij rust was het verschil nog maar twee doelpunten, nog wel altijd in het voordeel van de Spaanse handbalsters. Na rust zette de Nederlandse handbalsters de stijgende lijn en nam zelf de leiding tegen Spanje.

Daarna kwam Spanje weer terug en was het tot aan het einde spannend, waarin het gelijk op ging tussen de beide landen. Toch leek Nederland op het einde de winst te pakken door een doelpunt van Estavana Polman, alleen werd dat doelpunt afgekeurd vanwege een aanvallende fout, waardoor het 29-29 werd.

Uitslag FC Groningen - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard gaat met een zege de winterstop in. De Limburgers wisten de uitwedstrijd tegen FC Groningen met 2-3 te winnen. In het laatste kwartier van de wedstrijd vielen maar liefst vier goals.

FC Groningen was vlak voor rust nog op voorsprong gekomen via Ricardo Pepi. De Amerikaanse spits wist een lage voorzet binnen te werken. Verder viel er weinig te beleven in de eerste helft. Ook in de tweede helft was het eerste deel nog matig, maar dat veranderde in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Fortuna Sittard kwam op gelijke hoogte uit een kopbal van invaller Paul Gladon en even later wist hij nog eens te scoren. De Limburgers leken op weg naar de zege in het verre noorden, maar in de blessuretijd kwam Groningen langszij via Florian Krüger. Toch ging de zege alsnog naar Fortuna Sittard in de vijfde minuut van de extra tijd de 2-3 maakte dankzij Tijjani Noslin.

Uitslag Feyenoord - Excelsior

Feyenoord mag zich voor het eerst sinds het seizoen 2016/2017 winterkampioen noemen in de Eredivisie. De Rotterdammers waren zondag in De Kuip met 5-1 te sterk voor stadgenoot Excelsior.

Excelsior opende nog goed en kwam na vier minuten al op voorsprong via Kenzo Goudmijn, maar al snel draaide Feyenoord het om. Sebastian Szymanski zorgde snel voor de gelijkmaker en niet veel later zette aanvoerder Orkun Kökçü de thuisploeg op voorsprong. Na rust liep de ploeg van Arne Slot nog uit naar een ruime overwinning via goals van Szymanski, Kökçü en Patrik Walemark.

Feyenoord gaat de winterstop in met drie punten voorsprong op Ajax en PSV, die zaterdag allebei punten verspeelde.

F1: Uitslag Grand Prix van Brazilië

George Russell heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Brit profiteerde optimaal van een aanrijding tussen Lewis Hamilton die nog wel tweede werd en Max Verstappen. Carlos Sainz werd derde, terwijl Verstappen na een lastig weekend als zesde afgevlagd werd.

Russell startte op Interlagos vanaf poleposition met naast zich Hamilton. De Britten waren goed weg, met daarachter de Red Bulls van Verstappen en Sergio Perez. De zieke Lando Norris volgde op plek vijf, met Charles Leclerc direct achter zich. Kevin Magnussen werd door Daniel Ricciardo in de rondte getikt, waarna beide coureurs elkaar raakten en uitvaller werden. Vanwege alle rotzooi op de baan volgde er een safety car.

Na zes ronden kwam de safety car weer binnen en bracht Russell het veld weer op gang. De Brit wachtte lang om op het gas te gaan en dit zorgde voor veel actie op de baan. Eerst waagde Verstappen een poging bij Hamilton waarbij de Brit de deur voor de Nederlander dichtsmeet. Beiden liepen veel schade op en Verstappen moest naar de pits, terwijl Hamilton op plek acht belandde. Verderop raakte Norris Leclerc die de banden in vloog, maar ook verder kon. Dit zorgde ervoor dat Russell leidde voor Perez, Norris en Carlos Sainz.

Hamilton schoof al snel door naar plek zes en voerde de druk bij Sebastian Vettel op. Daarvoor wist Sainz Norris te passeren voor plek drie. Norris viel langzaam terug, want hij zag eerst Hamilton passeren en daarna Vettel. Verstappen kreeg opmerkelijk genoeg vijf seconden straf voor de aanrijding met Hamilton die de Nederlander geen ruimte leek te geven.

De leiders kwamen na 25 ronden binnen, waardoor Hamilton leidde, voor Russell, Perez en Sainz. Hamilton stopte pas na 29 ronden, waardoor Russell leidde en zijn Mercedes-teamgenoot terugkwam op plek vier. Verstappen bleef ondertussen met zijn beschadigde auto in het achterveld hangen, maar sloop na ruim veertig punten in, net als Leclerc.

Vooraan had Russell niets te duchten van Perez die langzaam maar zeker terugviel. De Mexicaan zag Hamilton naderen, terwijl daarachter Sainz al een tweede stop had gemaakt. De Spanjaard schoof twintig ronden voor het einde door naar plek drie vanwege de tweede stop van Perez. De Mexicaan moest een gat van elf seconden dichtrijden op de Ferrari. Mercedes haalde direct Hamilton binnen die voor de deur van Perez weer naar buiten kwam.

Norris moest zijn McLaren na 52 ronden stil zetten door motorische problemen, maar deed dit op een ongelukkige plek, wat een virtuele safety car veroorzaakte. Ferrari haalde Sainz snel naar binnen voor zijn derde stop, waardoor Russell leidde voor Hamilton, Perez en Sainz. Valtteri Bottas lag op plek vijf, voor Leclerc, Sebastian Vettel, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Verstappen.

Met nog elf ronden te gaan bracht Russell het veld weer op gang met een hongerige Hamilton direct achter zich. Verder naar achteren pakte Leclerc direct Bottas, waarna ook Alonso de Fin passeerde. Vettel viel terug naar plek tien. Sainz haalte Perez snel in, terwijl Verstappen via een fraaie inhaalactie zowel Bottas als Ocon pakte voor plek zeven.

Na 71 ronden werd Russell voor de eerste maal in zijn Formule 1-loopbaan als eerste afgevlagd voor Mercedes-teamgenoot Hamilton en Sainz. Leclerc eindigde na een inhaalrace op plek vier, voor Alonso, Verstappen, Perez, Ocon, Bottas en Lance Stroll.

'Hoe Nederlanders de dodo lieten uitsterven'

Dappere dodo, domme dodo. Iedereen kent de uitgestorven dodo, maar wat voor vogel was het nou eigenlijk? Als er iemand is die dat weet, dan is het Leon Claessens van Maastricht University. Hij heeft een compleet skelet herontdekt, ingescand en een 3D-print gemaakt die hij in zijn werkkamer bestudeert. Hij vindt de dodo helemaal niet dom. Nee, de dodo stierf uit door dikke pech. De pech dat Nederlanders 'zijn' eiland, Mauritius, ontdekten.

Grote explosie in drukke winkelstraat Istanboel, 6 doden en 53 gewonden

De Turkse metropool Istanbul is opgeschrikt door een flinke explosie. Minstens zes mensen werden hierdoor gedood en meer dan 50 raakten gewond.  President Erdogan sprak van een "verraderlijke aanslag".

Het zou te vroeg zijn om over terrorisme te spreken, gaf de president toe. Maar de grootstedelijke gouverneur, Ali Yerlikaya, vertelde dat er een "geur van terreur" in de lucht hing.

De explosie vond plaats om 16.20 uur lokale tijd in de drukke winkelstraat Istiklal. Reddingswerkers en politie zijn in groten getale ter plaatse, meldt de staatsomroep TRT.

Helikopters vlogen over Beyoglu en aangrenzende districten. De Turkse minister van Communicatie, Fahrettin Altun, zei dat het onderzoek naar de achtergronden van de aanslag aan de gang is. Beelden die op sociale media werden gedeeld, toonden verbrijzelde ramen en mensen die onder het bloed op de grond lagen.

De Turkse omroepautoriteit Rtük heeft de media een tijdelijk nieuwsverbod opgelegd. Meldingen over de explosie moeten worden vermeden "om geen angst en paniek onder de bevolking te veroorzaken", zei het. Zo onderbraken de omroepen CNN Türk en TRT hun berichtgeving over de explosie in de populaire winkelstraat. De straat is een toeristische trekpleister in het centrum van het Europese deel van de Turkse metropool, waar het zelfs op zondag vaak druk is.

Tussen 2015 en 2017 werd in Turkije een reeks dodelijke bomaanslagen gepleegd door Islamitische Staat en militante Koerdische groeperingen. Ook Istanbul was toen diverse malen doelwit van aanslagen.

In 2016 blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in de winkelstraat Istiklal, waarbij vier mensen omkwamen en 39 anderen gewond raakten. Volgens de Turkse regering had de moordenaar destijds banden met de terroristische militie IS. De groep zelf heeft de verantwoordelijkheid voor de misdaad niet opgeëist.

Goud voor Leerdam op 1.000 meter, Stolz wint bij de mannen

Jutta Leerdam heeft voor de tweede keer in haar carrière wereldbekergoud gepakt op de 1.000 meter. In Stavanger versloeg ze in een rechtstreeks gevecht Miho Takagi, de olympisch kampioene. Op de 1.000 meter bij wist de jonge Amerikaan Jordan Stolz te winnen.

Leerdam moest op de 1.000 meter voor de vrouwen het in een rechtsreeks duel opnemen tegen olympisch kampioene Takagi. De 23-jarige Nederlandse opende sneller dan Takagi en ook haar eerste volle ronde was sneller, waardoor ze over de Japanse bij de kruising moest inhouden om de snellere Leerdam te ontwijken. Leerdam snelde naar een tijd van 1.15,60 en was daarmee 0,21 sneller dan Min-Sun Kim, die tot dan de snelste tijd had neergezet. Takagi werd met 1.16,41 derde.

Bij de mannen op de 1.000 was het Amerikaanse supertalent Stolz de snelste. De pas 18-jarige Amerikaan had vrijdag al de 1.500 meter gewonnen en ook vandaag pakte hij de winst. In een rechtstreeks tegen olympisch kampioen Thomas Krol snelde Stolz naar een eindtijd van 1.08,73. Krol was bijna een seconde langzamer dan de winnaar en zou ook niet op het podium komen in Noorwegen, al was hij wel de beste Nederlander.

In de massasprint voor vrouwen leek het lang goed te gaan voor Nederland. Irene Schouten trok de sprint aan voor Marijke Groenewoud, maar de Nederlandse was niet opgewassen tegen de Canadese Ivanie Blondin. Groenewoud werd nog wel tweede en het brons was voor Schouten. Op het laatste onderdeel in Stavanger werd door Bart Hoolwerf nog een medaille veroverd op de massastart voor de mannen. Hoolwerf won de sprint van het peloton en werd derde achter de Duitser Felix Rhijnen en Oostenrijker Gabriel Odor.

Uitslag sc Heerenveen - Cambuur Leeuwarden

sc Heerenveen heeft zondag de Friese derby tegen SC Cambuur gewonnen. In de slotfase van de wedstrijd maakte Anas Tahiri de winnende en blijft de thuisploeg goed meedoen in de subtop van de eredivisie.

Heerenveen keek al vroeg tegen een achterstand aan. In het Abe Lenstra station zorgde Jamie Jacobs voor de 0-1. De middenvelder passeerde WK-ganger Andries Noppert op aangeven van Alex Bangura. Bij rust was de stand weer in evenwicht via de Zweed Amir Sarr. De aanvaller kopte via de onderkant van de lat binnen.

Na rust had Heerenveen het overwicht, maar tot grote kansen kwam dat niet. Tien minuten voor tijd kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong dankzij een afstandsschot van Anas Tahiri. Cambuur kwam daarna beter voor de dag en waren in de extra tijd dicht bij de gelijkmaker, maar dankzij een uitstekende redding van WK-ganger Andries Noppert bleven de drie punten in Heerenveen en blijft daarmee goed meedraaien in de subtop van de eredivisie. Cambuur staat op een zorgwekkende zeventiende plaats.

Sweeck klopt Van der Haar bij wereldbekerwedstrijd Beekse Bergen

Laurens Sweeck heeft de wereldbekercross in de Beekse Bergen op zijn naam geschreven. In een lange sprint won de Belg met duidelijk verschil van Nederlands kampioen Lars van der Haar. Europees kampioen Michael Vanthourenhout legde beslag op de derde plaats.

In het wereldbekercircuit werd dit jaar voor het eerst de Beekse Bergen opgenomen. Vanuit de start had nam Zwitsers kampioen Kevin Kuhn de kop, maar daarna bleef het lang gesloten tot Kuhn in de fout ging. Lars van der Haar en Laurens Sweeck wisten daardoor een gat te slaan met de rest en in eerste instantie kon alleen Europees kampioen Michael Vanthourenhout het gat direct dichten.

Het drietal nam tien seconden voorsprong en halverwege de koers wist Joris Nieuwenhuis het gat naar het drietal te dichten en de Nederlander nam direct de kop. De voormalig wegwielrenner probeerde vooral het asfalt het verschil te maken, maar hij de rest niet lossen. In de slotronde wist ook wereldbekerleider Eli Iserbyt vooraan de aansluiting te vinden, maar hij zou nooit meedoen voor de winst in de Beekse Bergen, ook Nieuwenhuis had zijn beste krachten al verspeelt.

Niemand wist in de slotronde weg te geraken ondanks meerdere poginen, waarna de sprint de beslissing moest brengen en daarin waas Sweeck duidelijk de sterkste. Hij won voor Van der Haar en Vanthourenhout en door de zege komt hij nu op vier punten van klassementsleider Iserbyt.

Results powered by FirstCycling.com

Baanrenners Lavreysen, Braspennincx en Van de Wouw beginnen sterk in Champions League

Op de wielerbaan van Mallorca is het nieuwe seizoen in de Track Champions League in het baanwielrennen begonnen. De eerste avond zorgde gelijk voor mooie wedstrijden en het nodige Nederlandse succes, de volgende wedstrijd is op 19 november in Berlijn.

Scratch mannen
In de korte race ontstond een klein kopgroepje, en daarin was er één duidelijk beter dan de rest: er stond geen maat op de Brit Mark Stewart, terwijl Gustav Johansson uit Zweden en de Spanjaard Erik Haga het podium completeerden. Roy Eefting en Mathijs Büchli grepen naast een topklassering.

Keirin mannen
Wereldkampioen Harrie Lavreysen deed het dit keer op een wat andere manier, maar met hetzelfde succes: in de laatste meters knalde de Nederlander naar de zege, voor de Australiër Matthew Richardson en de Duitser Stefan Bötticher. Jeffrey Hoogland ging er in de eerste ronde uit.

Scratch vrouwen
Hier ontstond juist geen groep, en dus werd er gesprint om de winst. Daarbij was de Britse Katie Archibald afgetekend de snelste, voor Tania Barbero uit Spanje en de Amerikaanse Jennifer Valente. Nederlandse deelname was er dit keer niet.

Sprint vrouwen
Hetty van der Wouw reed een indrukwekkend avondje en schopte het tot de finale, waarin Mathilde Gros uit Frankrijk wel net even te sterk was. Shanne Braspennincx sneuvelde eerder in de halve finales, Steffie van der Peet en Laurine van Riessen kwamen niet door de eerste ronde heen.

Afvalkoers mannen
Stewart zat er ook hier goed bij, samen met de Canadees Mathias Guillemette en de Amerikaan Gavin Hoover bleef hij over. Stewart was wel degene die daar af moest haken, dus hij werd derde, terwijl Hoover geen puf meer had om Guillemette van de winst te houden. Büchli werd keurig zesde, Eefting lag er al vroeg uit.

Afvalkoers vrouwen
Anita Stenberg was zoals altijd sterk, maar dit keer was de Noorse sterker dan wie dan ook: ze sprintte Valente eruit voor de winst, terwijl met Lily Williams een tweede Amerikaanse het podium completeerde. Nederlandse deelname was er hier ook niet.

Keirin vrouwen
Martha Bayona was namens Colombia de sterkste van iedereen, alleen de Canadese Kelsey Mitchell kwam er nog dicht bij in de buurt. Lea Friedrich uit Duitsland pakte de derde plek, Shanne Braspennincx werd vierde. Steffie van der Peet, Laurine van Riessen en Hetty van de Wouw haalden de finale niet.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen schopte het uiteraard tot de finale, maar de wereldkampioen werd daarin zowaar geklopt: de Australiër Matthew Richardson was hem te snel af. Jeffrey Hoogland ging er eerder in de eerste ronde al uit.

Klassementen
Lavreysen en Braspennincx sluiten de eerste wedstrijd af als leiders in het sprintklassement, terwijl de klassementen op de lange onderdelen aangevoerd worden door Stewart (mannen) en Valente (vrouwen).

Uitslag NEC - RKC

NEC heeft zondagmiddag voor eigen publiek RKC Waalwijk met duidelijke cijfers verslagen. In Nijmegen werd het maar liefst 6-1 voor de thuisploeg.

Na vier minuten kwam RKC al op voorsprong. Na een overtreding op Julian Lelieveld legde de scheidsrechter de bal op de penaltystip die werd benut door Dario Van den Buijs. Vlak na de 0-1 kwam RKC wel met tien man te staan nadat Iliass Bel Hassani met rood van het veld werd gestuurd na een kopstoot.

RKC moest met tien man en kwam vrij lang niet in de problemen, maar in de 38ste minuut kwam NEC toch op gelijke hoogte. Daarvoor had de thuisploeg wel een strafschop voor nodig na een handsbal van Vurnon Anita. Landry Dimata wist dat buitenkansje te benutten. Vlak na rust kwam NEC op voorsprong dankzij Souffian El Karouani en dankzij een prima reflex van Jasper Cillessen bleef het 2-1 in Nijmegen. Daarna zou NEC nog uitlopen naar een ruime overwinning dankzij doelpunten van Magnus Mattsson, Pedro Marques (2) en Elayis Tavsan.

Van Anrooij verrast Van Empel en Pieterse in spannende wereldbeker veldrijden

Shirin van Anrooij heeft de wereldbeker in de Beekse Bergen op haar naam geschreven. In een spannend duel tussen topfavoriete Fem van Empel en Puck Pieterse was Van Anrooij net de sterkste.

Fem van Empel had de eerste vier wereldbekerwedstrijden gewonnen en pakte vorige week ook de Europese titel en begon als topfavoriet aan de vijfde wereldbekercross. Samen met Puck Pieterse had ze de beste start. Ook Ceylin del Carmen Alvarado zat goed mee vooraan, maar de Nederlandse moest halverwege de wedstrijd afhaken bij het kopduo na een valpartij.

Shirin van Anrooij kende geen beste start en reed lange tijd op een kleine afstand van de kop, maar gedurende de wedstrijd kwam ze steeds meer naar voren en in de voorlaatste ronde kwam ze aansluiten bij Van Empel en Pieterse.

Vlak voor het ingaan van de laatste ronde sprong Van Anrooij weg bij haar concurrenten. Van Empel en Pieterse reageerde niet direct op de aanval van Van Anrooij en keken even naar elkaar, waardoor het verschil snel opliep richting de vijf seconden. Van Empel probeerde daarna wel richting Van Anrooij te rijden, maar kon het niet helemaal dichten en zo pakte Van Anrooij de zege, vlak voor Van Empel die de sprint won voor de tweede plaats, voor Pieterse.

Results powered by FirstCycling.com

Minister EZ: 'We kunnen niet blijven pamperen, wen maar aan hoge prijzen'

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens denkt dat de huidige hoge prijzen voor producten en goederen niet meer zullen dalen naar het oude niveau. “Dit gaat niet over, het is niet een tijdelijke situatie. We moeten ermee leren omgaan. Het heeft daarom ook niet zoveel zin om iedereen te blijven pamperen, want uiteindelijk gaat dat niet helpen”, aldus de Minister bij WNL vanmorgen. Lees meer bij bij WNL Op Zondag.

Zwart scherm voor anti-Zwarte Piet protest bij Sinterklaasintocht Westzaan

Zo'n  dertig mensen hebben geprotesteerd tegen zwarte piet bij de sinterklaasintocht in Westzaan. Op enig moment werd er met eieren naar ze gegooid, hierbij werd één van de demonstranten op het voorhoofd geraakt door een ei. Ook werd het demonstratievak dat hun was toegewezen met mest besmeurd en werd tijdens de intocht het zicht op de sinterklaasboot ontnomen doordat een tweede boot waarop een groot hek met landbouwplastic voor hun neus afmeerde.

De organisatie van de demonstratie, Zaankanters tegen Racisme, zei teleurgesteld te zijn dat de politie niet heeft ingegrepen omdat er een plek in het zicht van het podium was beloofd. De demonstranten stonden met borden met teksten als 'Zwarte Piet is racisme' en 'black children matter', tevens scandeerden ze het bekende 'kick out zwarte piet'.

De anti-zwarte piet demonstranten verplaatsten zich later naar 't Reght Huys in Westzaan-Noord. De intocht ging daar als vanouds verder met feestelijkheden op een podium. Bij vertrek vanaf deze locatie werd opnieuw een ei gegooid, ditmaal tegen de bus waarin de groep vertrok, en er werd ook gescholden.

In Westzaan werd Sinterklaas behalve door roetveegpieten ook door zwarte pieten begeleid. Een woordvoerder van Zaankanters Tegen Racisme zei tegen de regionale zender NH Nieuws dat ze liever niet demonstreren. Maar het zou nodig zijn omdat het intochtcomité er veel te lang over doet om af te stappen van zwarte piet. "Als het om racisme gaat, moet je gelijk de knoop doorhakken."

Joke Smit van het Sinterklaas Comité Westzaan zei tegen NH Nieuws dat in het dorp een groot draagvlak was voor begeleiding door zowel roetveegpieten als zwarte pieten. "Wij vinden dat het uit de gemeenschap moet komen. Wij zijn een commissie die daar geen politiek standpunt over inneemt. Wij luisteren naar de mensen van het dorp, want wij doen het voor het dorp."

In Zaanstad, waar Westzaan toe behoort, zijn meerdere gesubsidieerde intochten, hierbij zijn deels roetveegpieten en deels zwarte pieten. "Dit gaat langzaamaan over naar roetveeg", zo liet een woordvoerder van Zaanstad eerder weten, maar dit moet in goed overleg gebeuren. Afgelopen week is in Zaanstad een motie aangenomen waarin is afgesproken dat vanaf 2023 geen subsidie meer wordt verstrekt aan sinterklaasintochten waar zwarte pieten aan meedoen.

Sinterklaas pakt altijd groots uit in het lintdorp Westzaan, met een aankomst in de Zuid
met daarna een optocht naar de Noord kan het hele dorp sint en piet begroeten.

TK peiling zetelverdeling: PVV aan top, gevolgd door VVD, JA21 en BBB

De Tweede Kamer peiling van vandaag laat zien dat de VVD gezakt is naar 20 zetels en de PVV gestegen is naar 21. Het CDA staat met 5 zetels op de laagste score ooit.

De regeringspartijen hebben nu samen 43 zetels (-35). Dat zijn er minder dan PVV, JA21 en BBB nu samen hebben (49). 

Eind maart 2019 was de laatste keer dat de VVD niet de grootste partij was, maar toen stond de FVD – even – aan de top. De daling van de VVD en het CDA lijken ten goede te komen aan JA21.

Midterms 2022: democraten behouden meerderheid in Senaat

Bij de Amerikaanse congresverkiezingen hebben de Democraten hun meerderheid in de Senaat behouden. In Nevada werd de democratische senator Cortez Masto gekozen, op basis van het aantal stemmen. De Democraten van president Biden hebben hiermee 50 van de 100 zetels in de Senaat.

In impassesituaties gebruikt vicepresident Harris haar stem als doorslaggevend. Nevada heeft meer tijd nodig om te tellen dan andere staten, omdat het ook stembiljetten bevat die tot vier dagen na de verkiezingsdag zijn binnengekomen per post. De verkiezingsuitslag in de staat Georgia laat nog op zich wachten. Op 6 december zijn daar herverkiezingen.

Biden feliciteerde senator Cortez Masto en zei opgelucht te zijn dat zijn Democratische Partij goed had gepresteerd bij de tussentijdse verkiezingen. Hij kijkt uit naar de komende twee jaar, zei Biden aan de zijlijn van de Asean-top in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Meerderheidsleider van de senaat, Schumer, zei dat de overwinning van de Democraten in de Senaat een 'firewall' was om bescherming te bieden tegen verdere pogingen van de Republikeinen van het Congres om abortusrechten verder in te perken. Tegelijkertijd riep hij beide partijen op om samen te werken.

Het is nog onduidelijk wie in de toekomst de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zal hebben. Voor de Republikeinen wordt een krappe meerderheid verwacht. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat waren afgelopen dinsdag verkiesbaar. Daarnaast moest er gekozen worden voor het invullen van de gouverneurschappen in een aantal staten.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 45

Het langverwachte vervolg op Black Panther is vanaf deze week te zien, dus veel andere releases kent deze week niet echt. We nemen ze toch even met je door.

Black Panther: Wakanda Forever

In dit vervolg op Black Panther strijden koningin Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M'Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) en de Dora Milaje (waaronder Florence Kasumba) na de dood van Koning T’Challa om hun koninkrijk te beschermen tegen bemoeizuchtige wereldmachten. Terwijl de Wakandans proberen hun nieuwe hoofdstuk te omarmen, zijn de strijders genoodzaakt zich te herenigen met War Dog Nakia (Lupita Nyong'o) en Everett Ross (Martin Freeman) en samen een nieuwe koers voor het koninkrijk Wakanda te bepalen. In de film wordt Namor geïntroduceerd, Koning van een onderzeese natie. Hij wordt gespeeld door Tenoch Huerta.

Casa Coco

De Rotterdamse Pleun runt al jaren Casa Coco, een pension voor bezinning en rust op Bonaire. De Rotterdammers uit haar eigen kennissenkring komen graag langs voor een heerlijke vakantie met elkaar. Dit najaar ook Pleun’s jeugdliefde Toon die, nadat zijn vrouw heeft aangekondigd van hem te willen scheiden, met een bevriend echtpaar mee komt om zijn problemen onder de Antilliaanse zon te doen vergeten. De twee ex-geliefden hebben elkaar jaren niet gezien. Doordat Pleun uit het niets 50 jaar geleden Toon verliet en naar Bonaire vertrok, valt Toon van het ene probleem weer terug in het andere. Vinden de twee jeugdliefdes elkaar weer terug onder de Caribische zon?

Girls, Girls, Girls (Tytöt tytöt tytöt)

Het is vrijdagavond en net als iedere andere vrijdagavond proberen beste vriendinnen Rönkkö en Mimmi de duisternis van de Finse winter te bedwingen met een onstuitbare lust voor leven en liefde. Met haar eigenzinnige humor valt Rönkkö op ieder feestje op en heeft ze geen moeite om de aandacht van de jongens te trekken. Maar hoe zet je verlangen om in vervulling? Als Mimmi haar geduld verliest, kun je wel eens aan de verkeerde kant van haar hockeystick terechtkomen, maar als ze verliefd wordt op de elegante kunstschaatsster Emma lijkt het leven opeens helder en makkelijk.

Holy Spider

Holy Spider is een onconventionele thriller gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Iraanse seriemoordenaar 'de spider killer'. Prijswinnend regisseur Ali Abbasi (Gräns) weet op overtuigende wijze een spannend drama te combineren met inzicht in de Iraanse samenleving en de positie van vrouwen. Journalist Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) arriveert in Mashhad, de heiligste stad van Iran. Hier gaat ze onderzoek doen naar een reeks moorden op prostituees, die als zondig worden gezien. Ze ontdekt al snel dat ze als vrouw haar plaats dient te kennen. Terwijl de moordenaar nieuwe slachtoffers maakt, neemt Rahimi steeds grotere risico's om toch achter de identiteit van de 'spider killer' te komen. Religieuze overtuiging, gebrek aan emancipatie en een gewelddadig verleden kunnen een monster creëren. Rahimi ziet als enige de waarheid.

The Son

Een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders voelt de sombere 17-jarige Nicholas zich niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe partner Beth (Vanessa Kirby) besluiten om Nicholas in huis te nemen in een poging zijn leven weer op de rit te krijgen. Peter doet er alles aan om een betere vader te zijn voor zijn zoon dan zijn eigen vader (Anthony Hopkins) voor hem was. Maar zijn alle goedbedoelde zorgen genoeg om Nicholas te helpen?

Lees ook: Houterigheid is het echte drama van The Son

FOK! Wat een weer: eentonig

herfstbanner

Goede morgen!

Ik kan veel vertellen maar weinig over het weer: dat is ongeveer hetzelfde als gister, maar dan een paar graden minder warm. Mist is in het uiterste zuidwesten te vinden, daar geldt dan ook code geel. Het gaat om de provincies Zeeland en Noord-Brabant. De minimumtemperaturen liggen momenteel rond het vriespunt landinwaarts, Gilze-Rijen en Eindhoven melden vorst met -0.4 graden. Aan de kust is het een paar graden warmer.

Ook vandaag weer is de zon flink te zien, net als gister. De temperatuur ligt tussen de 11 en de 15 graden bij een matige wind uit het oosten. Het blijft wederom droog. Tegen het eind van de dag morgen lijkt het te gaan regenen, maar daarover lees je morgen meer.

Tot dan!


De afgelopen dagen kende een gekleurde lucht (Foto: MizzezAmy)
De afgelopen dagen kende een gekleurde lucht (Foto: MizzezAmy)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Het tegoed van de schrijver

Schrijven heeft zijn beperkingen. Een schrijver kan niet op een brug boven de autostrade zijn tekst scanderen of zijn gedicht voordragen, daarvoor moet hij naar de grote markt als predikant. Hij kan letters en woorden aan elkaar knopen als geen ander, maar daar stopt het veelal. Hij is geen predikant, hij is de schrijver die schrijft waarover de predikant predikt. Dat maakt het sommige schrijvers bijzonder lastig, want in bijna elke schrijver schuilt een activist, die meer wil kunnen zijn dan datgene waar hij in uitblinkt. De schrijver wil buiten zijn tekortkomingen en een schouderklopje zien en voelen dat zijn woorden niet buiten beschouwing gelaten worden.

OR Tweede Kamer: 'Geen vertrouwen meer in Bergkamp, schade te groot'

De Ondernemingsraad (OR) van de Tweede Kamer zegt geen vertrouwen meer te hebben in de politieke top, het dagelijks bestuur van de Kamer onder leiding van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. OR-voorzitter Michel Meerts vertelde dat zaterdagavond bij Nieuwsuur.

"Ik denk niet dat Bergkamp de scherven nog zou kunnen lijmen. De schade is te groot. Er is geen vertrouwen meer bij de ambtenaren in de hele politieke top van de Tweede Kamer", zegt Meerts.

Afgelopen vrijdag maakte de ambtelijke top van de Kamer bekend op te stappen, onder wie de griffier Simone Roos, de hoogste ambtenaar. De politiek bemoeit zich volgens het management te veel met het onderzoek naar oud-voorzitter Khadija Arib.

"Het onderzoek is politiek gemaakt, ambtenaren zijn beschadigd, er bleek nauwelijks aandacht voor de melders en de integriteit van het MT is geschaad", zo lieten de topambtenaren weten.

Bergkamp zei vrijdag na het opstappen van het management dat het onderzoek naar Arib gewoon doorgaat en dat ze zelf niet van plan is om op te stappen.

Twee historische vliegtuigen botsen tijdens luchtshow in Dallas

Tijdens een vliegshow in de Amerikaanse stad Dallas zijn twee historische en zeldzame militaire vliegtuigen tegen elkaar aangevlogen en verongelukt. Het incident gebeurde tijdens een herdenkingsevenement op Veteranendag.  

Er is nog niets bekend over het lot van de bemanningsleden of mogelijke passagiers aan boord van de toestellen, een Boeing B-17 Flying Fortress en een Bell P-63 Kingcobra.

Er ontstond een enorme rookwolk. Om het vuur te bestrijden werden meer dan 40 brandweervoertuigen ingezet. De vliegshow is verder afgelast.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten gaan een onderzoek starten naar de botsing. Het onderzoek zal worden geleid door de National Transportation Safety Board. Ook de FAA wordt bij het onderzoek betrokken.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.