Grote explosie in drukke winkelstraat Istanboel, 6 doden en 53 gewonden

De Turkse metropool Istanbul is opgeschrikt door een flinke explosie. Minstens zes mensen werden hierdoor gedood en meer dan 50 raakten gewond.  President Erdogan sprak van een "verraderlijke aanslag".

Het zou te vroeg zijn om over terrorisme te spreken, gaf de president toe. Maar de grootstedelijke gouverneur, Ali Yerlikaya, vertelde dat er een "geur van terreur" in de lucht hing.

De explosie vond plaats om 16.20 uur lokale tijd in de drukke winkelstraat Istiklal. Reddingswerkers en politie zijn in groten getale ter plaatse, meldt de staatsomroep TRT.

Helikopters vlogen over Beyoglu en aangrenzende districten. De Turkse minister van Communicatie, Fahrettin Altun, zei dat het onderzoek naar de achtergronden van de aanslag aan de gang is. Beelden die op sociale media werden gedeeld, toonden verbrijzelde ramen en mensen die onder het bloed op de grond lagen.

De Turkse omroepautoriteit Rtük heeft de media een tijdelijk nieuwsverbod opgelegd. Meldingen over de explosie moeten worden vermeden "om geen angst en paniek onder de bevolking te veroorzaken", zei het. Zo onderbraken de omroepen CNN Türk en TRT hun berichtgeving over de explosie in de populaire winkelstraat. De straat is een toeristische trekpleister in het centrum van het Europese deel van de Turkse metropool, waar het zelfs op zondag vaak druk is.

Tussen 2015 en 2017 werd in Turkije een reeks dodelijke bomaanslagen gepleegd door Islamitische Staat en militante Koerdische groeperingen. Ook Istanbul was toen diverse malen doelwit van aanslagen.

In 2016 blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in de winkelstraat Istiklal, waarbij vier mensen omkwamen en 39 anderen gewond raakten. Volgens de Turkse regering had de moordenaar destijds banden met de terroristische militie IS. De groep zelf heeft de verantwoordelijkheid voor de misdaad niet opgeëist.