FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 november 2022

Random Pics van de Dag #778

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duitsland: KFC blundert met Kristallnacht aanbieding

KFC heeft zich verontschuldigd voor het sturen van een pushbericht naar klanten in Duitsland waarin de suggestie werd gedaan om de Kristallnacht - de pogrom van 1938 die voorafging aan de Holocaust - te herdenken door bij  KFC kip te komen eten.

“Kom en trakteer jezelf op gesmolten kaas op je krokante kip. Nu verkrijgbaar bij KFCheese!” dat schreef KFC Duitsland woensdag 9 november met als onderwerp "Memorial day for the Reich pogrom night", volgens de Times.

De Kristallnacht was een door de nazi's georganiseerde actie gericht tegen het Joodse deel van de Duitse bevolking. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Hierbij werden 92 joden gedood. Na deze gebeurtenissen ging het geweld tegen de Joden over in een planmatige vervolging en vernietiging van de Joden in Duitsland. Het was de nazi's tijdens de Kristallnacht immers duidelijk geworden dat de Duitse burgers zich niet of slechts minimaal zouden verzetten bij geweld tegen Joden. In de dagen na de Kristallnacht werden circa 30.000 Joden door de SS opgepakt en in de concentratiekampen Buchenwald, Dachau en Sachsenhausen gevangengezet.

Een uur nadat de bizarre pushmelding op de KFC-app was verschenen, verontschuldigde de fastfoodketen zich en gaf "een fout in ons systeem" de schuld van het "ongepaste bericht".

“Het spijt ons zeer, we gaan onze interne processen direct nakijken zodat dit niet nog een keer gebeurt. Excuses voor deze fout", aldus het bericht van KFC.

"We begrijpen en respecteren de ernst en geschiedenis van deze dag, en blijven ons inzetten voor gelijkheid, inclusie en verbondenheid voor iedereen", zei het bedrijf in een verklaring, volgens CNBC.

KFC verklaarde dat het een bot gebruikt die gekoppeld is aan nationale herdenkingen om meldingen voor zijn app te genereren, eraan toevoegend dat het interne beoordelingsproces dit keer niet goed werd gevolgd.

Daniel Sugarman van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden beschreef het beledigende KFC-bericht als "absoluut afschuwelijk", meldde de BBC .

In een tweet zei Dalia Grinfeld, adjunct-directeur Europese zaken bij de Joodse NGO Anti-Defamation League: “Hoe fout kun je het doen tijdens de herdenking Kristallnacht KFC Duitsland. Je moet je schamen!"

Het tabloid Bild noemde de fout "smakeloos" en zei dat het "fastfoodreclame was ten koste van de herdenking van de slachtoffers van het naziregime".

Het incident deed denken aan andere blunders van fastfoodreclameslogans, zoals toen McDonald's in Portugal de campagneslogan "Sundae Bloody Sundae" gebruikte in een Halloween-campagne voor zijn ijspuddingen. Het trok de campagne na protesten terug en hield vol dat het nooit de bedoeling was geweest om te verwijzen naar Bloody Sunday in 1972, toen Britse parachutisten demonstranten doodschoten tijdens een burgerrechtenmars in Derry, Noord-Ierland.

Uitslag Feyenoord - Cambuur Leeuwarden

Feyenoord heeft het inhaalduel tegen Cambuur Leeuwarden gewonnen. In de Kuip hadden de Rotterdammers aan 1-0 genoeg om de tweede plaats over te nemen van Ajax en heeft nu evenveel punten als koploper PSV.

Linksback Quilindschy Hartman zorgde al na vier minuten voor de 1-0, zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van Feyenoord. De thuisploeg kreeg daarna nog genoeg kansen om de score verder uit te breiden, maar de aanvallers van Feyenoord hadden hun vizier niet op scherp staan, waardoor het lang nog spannend bleef in Rotterdam.

Feyenoord stijgt door de overwinning naar de tweede plek in de Eredivisie. De ploeg van trainer Arne Slot heeft nu evenveel punten als koploper PSV, maar de Eindhovenaren hebben een beter doelsaldo dan Feyenoord.

Fun met Funda #259: Potsierlijk en Poenerig in Eindhoven

The sky is not the limit!! De modediva van Eindhoven Marjan ‘La Strijbosch’ gaat haar penthouse aan de Emmasingel verlaten.

In dit prestigieuze, zeer royale (ca. 300 m2) penthouse van internationale allure waant men zich in Hollywood. Dit prachtige appartement in het hoogste gebouw van Eindhoven met een glamoureus interieurontwerp en opvallende details is gelegen in het centrum van Eindhoven. U geniet hier zowel van binnenuit als vanaf het grote dakterras van een magnifiek uitzicht.

De architect Cees Dam heeft werkelijk alles uit de kast getrokken om van dit penthouse op 90 meter hoogte een fantastische woonplek te creëren. Zo is het o.a. voorzien van een gigantisch dakterras (ca. 63 m2), hoge plafonds van 9 meter en een prachtige lichtinval. Ook de kunstschilder Cornelis Le Mair heeft een hand gehad in de exclusieve afwerking. Het penthouse is als decor gebruikt voor o.a. studio werkzaamheden, tv opnames en foto shoots.

Dit unieke penthouse wordt u aangeboden inclusief design meubels. 

Vraagprijs € 3.450.000 kosten koper

Kenmerken

-Penthouse
-Bouwjaar 2001
-Wonen 194 m²
-Inhoud 980 m³
-3 kamers (2 slaapkamers)
-1 badkamer en 1 apart toilet
-Gelegen op 28e woonlaag
-Voorlopig energielabel B
-Parkeerkelder

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)
Potsierlijk en Poenerig (Foto:Funda)

Bijna helft Nederlanders vreest zorgpremie niet te kunnen betalen

Maar liefst 43 procent van de Nederlanders vreest de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen, meldt BNR. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer dat uitgevoerd is door Q&A Insight. Komend weekend worden de nieuwe zorgpremies voor 2023 bekendgemaakt. Op 12 november moeten alle verzekeraars hun tarieven voor de basis- en aanvullende zorgverzekering bekend hebben gemaakt.

Niet alleen is bijna de helft van de Nederlands bang de gestegen premies niet meer te kunnen betalen, 40 procent van de Nederlanders zegt zich te zullen oriënteren op een andere zorgverzekering. Meer hierover op Skipr.

Geen meldplicht voor artsen over rijgeschiktheid patiŰnten

Artsen worden niet verplicht om een melding te doen bij het CBR als de medische situatie van een patiënt mogelijk de rijgeschiktheid beïnvloedt. Die verantwoordelijkheid blijft bij de patiënt zelf liggen, meldt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) na overleg van KNMG, FMS, LHV en NHG met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

“De optie voor een meldplicht hing een tijd in de lucht, maar daar zet het ministerie nu niet meer op in. Daar zijn wij tevreden over”, aldus de beroepsvereniging. Artsen behouden een zogeheten informatierol en kan de patiënt bijvoorbeeld informeren over het feit dat er een wettelijke meldplicht is. Meer hierover op Skipr.

NVWA kan zich niet achter Brussel verschuilen bij aanpak sjoemelsigaret

In een eerste reactie op het recente vonnis van de rechtbank Rotterdam in de zaak rond de sjoemelsigaret, stellen het ministerie van VWS en tabaksfabrikanten dat alleen in Brussel tot een andere meetmethode kan worden besloten. “Dat is onjuist”, zegt advocaat Phon van den Biesen. “Het Europees Hof en de rechtbank zijn glashelder: Nederland moet zelf een andere meetmethode kiezen.” Zo meldt TabakNee.

Hoe moet het vonnis over de sjoemelsigaret van de rechtbank Rotterdam worden uitgelegd? Daags na de uitspraak van de rechter zijn daar verschillende visies op gehoord, maar de opdracht aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is glashelder: zij moet optreden tegen filtersigaretten die niet voldoen aan de wettelijke emissienormen. Omdat al eerder door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vastgesteld dat alle in Nederland verkrijgbare sigaretten bij beoogd gebruik 2 tot soms 26 keer zoveel teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO) uitstoten als wettelijk is toegestaan, kan de NVWA feitelijk morgen al beginnen met het uit de schappen halen van die sigaretten.

Die hogere TNCO-uitstoot komt door de gaatjes die in de filters van sigaretten zijn aangebracht. Bij de ISO-meetmethode die tot nu toe wordt gebruikt om die uitstoot te meten, wordt door die gaatjes schone lucht aangezogen die zich vermengt met de rook. De rook wordt zo verdund, waardoor de TNCO-metingen precies binnen de wettelijke normen vallen. De roker drukt de ventilatiegaatjes echter tussen zijn vingers en lippen dicht, waardoor die onverdunde rook binnenkrijgt met hogere TNCO-waarden. Naar analogie van het sjoemeldieselschandaal zijn de filtersigaretten daarom ‘sjoemelsigaretten’ gaan heten. Daar komt nog bij dat de filters, in tegenstelling tot wat de tabaksindustrie ons wil doen geloven, volstrekt nutteloos zijn en geen schadelijke stoffen tegenhouden. Tegen De Telegraaf zei longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, daarom: “Rokers worden al zo lang belazerd, eindelijk wordt dat nu door de rechtbank bevestigd.”

De NVWA hield vol hier niet tegen te kunnen optreden, omdat de ISO-meetmethode is voorgeschreven in de wet. In de rechtszaak die door Rookpreventie Jeugd, ondersteund door de gemeente Amsterdam en 13 gezondheidsorganisaties is aangespannen, bepaalde het Europees Hof van Justitie in februari echter al dat deze ISO-methode niet tegen burgers mag worden gebruikt. De ISO-methode is namelijk niet openbaar. Anders gezegd: de overheid kan in antwoord op burgers die vragen om handhaving van de maximumemissies van sigaretten niet verwijzen naar de ISO-methode. Zij moet daarvoor een methode gebruiken die beter het werkelijke rookgedrag van de roker benadert.

Korte overgangsperiode
Toch zullen de filtersigaretten niet morgen al uit de winkels worden gehaald, om te beginnen omdat de NVWA zes weken de tijd heeft gekregen om te bedenken hoe zij in actie gaat komen. Maar de NVWA zal op de kortst mogelijke termijn duidelijk moeten maken met welke meetmethode in het vervolg zal worden gewerkt, stelt Phon van den Biesen, de advocaat die RPJ in deze zaak bijstaat. “Misschien moet de tabaksindustrie dan een niet te lange termijn krijgen om sigaretten te produceren die – na meting met de nieuwe methode – volledig aan de wettelijke eisen voldoen”, zegt hij. “Een korte termijn is voldoende, want de tabaksindustrie is al tientallen jaren volledig op de hoogte van het – nota bene door henzelf ontworpen – sjoemelsysteem. Bovendien heeft de hoogste Europese rechter, het EU Hof in Luxemburg – al op 22 februari laten weten dat deze sjoemelmeetmethode verder buiten beschouwing moet blijven.”

Extra waarschuwingen
Als alternatieve meetmethode zou de TobLabNet SOP1-methode van de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen worden toegepast. Die methode benadert het eigenlijke rookgedrag beter dan de ISO-methode, die nu wordt gehanteerd.

De Kanter: “Uit die metingen zal blijken dat sigaretten die nu worden verkocht niet aan de wet voldoen, zoals het RIVM al aantoonde. Tabaksfabrikanten moeten hun sigaretten dus gaan aanpassen, zodat ze binnen de wettelijke grens van 10 mg teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide blijven. In de tussentijd zal het publiek extra moeten worden gewaarschuwd voor de hogere uitstoot van de bestaande sigaretten. Dat moet dan op de pakjes komen te staan en bij de verkooppunten.”

‘Het gaat hier om Europese regels’
Bij het ministerie van VWS en bij de tabaksindustrie heerst evenwel de – gelet op de uitspraken van het EU Hof én de rechtbank Rotterdam – onjuiste gedachte dat een wijziging van de te gebruiken meetmethode van TNCO-emissies alleen door de Europese Unie kan worden voorgeschreven. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) reageerde via Twitter op het vonnis: “Stichting Rookpreventie Jeugd en VWS hebben hetzelfde doel: minder mensen die roken. We zien ons bevestigd in de kritiek op de meetmethode. En het gaat hier om Europese regels die we in Brussel moeten veranderen. We gaan de uitspraak bestuderen.”

Tegen De Ondernemer zei Jan Hein Sträter, voorman van de Nederlandse Vereniging van Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK), niet te geloven dat de NVWA opeens alle sigaretten uit de schappen zou kunnen halen. “Dat zou wel bijzonder zijn, want dan zou het in de hele Europese Unie zijn toegestaan behalve in Nederland. De rechtbank zegt dat de huidige meetmethode die in de wet staat voorgeschreven niet voldoet. Maar de rechtbank zegt ook: wij zijn niet bevoegd om te zeggen welke meetmethode dan beter is. En de NVWA is dat ook niet, ze kunnen niet op eigen houtje een meetmethode van de plank trekken.”

De Europese rechter heeft al gesproken
Maar zelf een meetmethode kiezen is nu precies wat Nederland met het vonnis van de rechtbank in de hand wel moet doen, betoogt advocaat Van den Biesen. “Brussel hoeft hier niet meer aan te pas te komen, want de hoogste Europese rechter heeft hierover al een uitspraak gedaan. In het arrest van het Europees Hof van Justitie van 22 februari jl. is al vastgesteld dat de ISO-methode weliswaar door de tabaksindustrie gebruikt mag worden, maar dat voor burgers die vragen om handhaving van de maximumuitstoot van TNCO een andere methode moet worden gebruikt, die het gedrag van de roker beter benadert. Al sinds 22 februari moeten alle lidstaten dus een andere meetmethode gaan gebruiken. De Nederlandse rechter heeft dit nu bevestigd, waardoor de Nederlandse overheid nu verplicht is op eigen gezag voor een alternatieve meetmethode te kiezen.”

Niet wachten op herziening Tabaksproductenrichtlijn
Overigens ligt het voor de hand dat nu ook in Brussel voor een andere meetmethode zal worden gekozen. De Tabaksproductenrichtlijn die voor het laatst in 2014 is gewijzigd, is aan herziening toe. Het arrest van het Europees Hof van Justitie dwingt feitelijk de Europese Commissie om in de nieuwe richtlijn een alternatieve meetmethode voor te schrijven. Eerder pleitte het Europees Parlement daar ook al voor. Een voorstel voor de herziening van de richtlijn kan echter nog geruime tijd op zich laten wachten.

“De NVWA kan zich niet verschuilen achter een mogelijke herziening van de richtlijn”, zegt Van den Biesen, “want de rechter heeft bepaald dat de NVWA nu meteen moet beginnen met handhaven.” En ook De Kanter zegt: “Verwijzen naar Brussel is de taal van de tabaksindustrie. Die is al veel te lang weggekomen met de sjoemelpraktijken waardoor sigaretten niet alleen giftiger, maar ook verslavender zijn dan is toegestaan. Als de NVWA nu niet begint met handhaven, dan zullen we dat met de uitspraak van de rechtbank in de hand met een stevige dwangsom afdwingen.”

De NVWA kan nog in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank. “Dat zou ons zeer verbazen”, zegt Van den Biesen, “want de rechter heeft nu precies beslist wat VWS al sinds 2018 nastreeft: het vervangen van de sjoemelmethode door een integere meting. Bovendien heeft beroep op zichzelf nog geen opschortende werking. Ook als het proces een vervolg krijgt, zal de NVWA in de tussentijd moeten gaan handhaven, met behulp van een adequate meetmethode.”

Rijksrecherche onderzoekt lek in zaak-Arib

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar het lekken van vertrouwelijke informatie in de zaak rond oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten aan De Telegraaf .

Ondertussen worstelt het bestuur van de Kamer nog altijd met de vraag of een extern onderzoek naar Arib wel of niet moet worden doorgezet. Meer hierover bij DvhN.

Directeur WHO Europa verwacht na de winter duidelijkheid endemie COVID19

De Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, Kluge, verwacht pas in het voorjaar duidelijkheid over de mate waarin de coronapandemie kan worden gedegradeerd tot endemisch. Als we de winter doorkomen zonder dat de gezondheidssystemen worden verstoord, dan heb je stabilisatie bereikt, zei Kluge op Deutschlandfunk. Operaties, kankeronderzoeken en routinematige vaccinaties moeten gewoon doorgang kunnen blijven vinden.

Als dit het geval is, kan met voldoende zekerheid worden aangenomen dat we uit de acute fase zijn. Kluge benadrukte dat we op de goede weg zijn. "We zien meer infecties, maar niet persé een hogere bezetting van de intensive care. Maar we moeten ook in gedachten houden dat we de afgelopen twee jaar maar heel weinig griepgevallen hebben gehad", zei hij.

Volgens het Duitse Robert Koch Institute is een endemie een ziekte in een specifiek gebied die regelmatig een groot deel van de bevolking ziek maakt. In het geval van Corona betekent dit dat ondanks vaccinaties en beschermende maatregelen het virus niet weggaat, maar steeds weer opduikt, maar met vermoedelijk mildere symptomen.

AI Picture Gallery #41

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oekra´ne rukt op in Cherson, NAVO heeft bedenkingen over terugtrekken Rusland

Na het aangekondigde terugtrekken van Russische troepen uit Cherson (Kherson) in het zuiden van Oekraïne, rukt Oekraïne verder op. Twaalf dorpen zijn heroverd in de geëvacueerde gebieden, zo maakte de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valeriy Zalushnyi, bekend via in Telegram.

Volgens de Britse geheime diensten maakt Moskou het Oekraïne lastiger om voortgang te boeken in Cherson. Russische troepen hebben diverse bruggen vernietigd en naar verluidt mijnen gelegd.

Ook wordt verwacht dat de terugtrekking nog enkele dagen zal duren, blijkt uit het dagelijkse rapport van het Britse Ministerie van Defensie. Dit zal waarschijnlijk gepaard gaan met artillerievuur om de zich terugtrekkende eenheden te beschermen tegen Oekraïne. 

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft zijn bedenkingen geuit over de aangekondigde terugtrekking van Rusland uit de Zuid-Oekraïense stad Cherson. "We moeten nu afwachten hoe de situatie ter plaatse zich de komende dagen ontwikkelt", aldus de Noor. Maar het is duidelijk dat Rusland zwaar onder druk staat. "Als ze Cherson verlaten, zou het weer een grote overwinning zijn voor Oekraïne", voegde Stoltenberg eraan toe.

Onder druk van constante Oekraïense aanvallen gaf de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu woensdag de opdracht om het Russische leger terug te trekken uit Cherson en de hele regio rond de stad. Na het mislukken van de opmars naar Kiev en de terugtocht bij Charkov, wordt dit beschouwd als een nieuwe militaire nederlaag voor Rusland. Moskou noemde de terugtrekking een "militaire noodzaak" en een , Na


11 jaar cel in hoger beroep voor aanslag op Telegraafgebouw

Een 29-jarige man heeft van het gerechtshof een celstraf van 11 jaar opgelegd gekregen voor het medeplegen van brandstichting in het Telegraafgebouw. De rechtbank had de man eerder een celstraf van 10 jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in hoger beroep en eiste 12 jaar cel. Zo meldt AT5.

De aanslag op het gebouw van De Telegraaf gebeurde in 2018. Een Volkswagen Caddy met jerrycans vol benzine reed toen in op het hoofdkantoor van Telegraaf Media Groep in Sloterdijk. De brandbare stoffen werden aangestoken en zorgden voor een grote explosie en veel schade aan de voorgevel van het gebouw.

Het gerechtshof veroordeelt de man ook voor het stelen van de Caddy en het in brand steken van de vluchtauto. Daarnaast wordt meegewogen dat de man leiding gaf aan een criminele organisatie die zich bezig hield met het helen en stelen van auto's.

Omdat het hof, in tegenstelling tot de rechtbank, voldoende bewijs ziet voor het feit dat die organisatie het gebouw in brand wilde steken, valt de celstraf nu hoger uit. De celstraf is lager dan wat het OM had geëist. Dat komt omdat de zogenoemde 'redelijke termijn' waarbinnen een einduitspraak moet volgen is overschreden.

Castricumse kerkklokken houden inwoners wakker

Behalve dan uw redacteur van dienst. Afgelopen nacht zijn om 23:45 uur de kerkklokken van de Protestantse kerk in Castricum op hol geslagen. Pas na zo'n 3,5 uur werden de zekeringen van de kerkklok er door een medewerker van de gemeente uitgehaald, waarna het onophoudelijke gebeier stopte zo meldt NH Nieuws. 

De klokken waren vandaag om 12:00 uur muisstil. Ze blijven uitgeschakeld tot is onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daartoe komt er morgen een monteur langs. Volgens NH Nieuws is de politie nog niet op de hoogte van het gebeuren, ondanks dat ze door verschillende inwoners gebeld zijn over het gejengel. Volgens een woordvoerder moet de gemeente eerst een melding doorgeven aan de politie, zodat ze de zaak in onderzoek kunnen nemen. 

Geen straf jongen (16) na billentikkerij bij twee vrouwen in Heiloo en Alkmaar

De rechtbank Noord-Holland heeft een destijds 16-jarige jongen schuldig verklaard aan aanranding van twee vrouwen op 5 januari 2021 in Heiloo en Alkmaar, maar legt geen straf op.

De jongen heeft in de aanloop naar de zitting met succes aan zichzelf gewerkt en aangetoond inmiddels de verwijtbaarheid en de impact van zijn handelen in te zien. De rechtbank oordeelt dat daarom een (leer)straf geen doel meer dient.

Incident
Op de bewuste dag liepen beide vrouwen in het donker aan het begin van de avond in het donker alleen over straat. De jongen kende de vrouwen niet en benaderde ze van achteren op zijn fiets. Bij het passeren gaf hij de vrouwen een tik op de billen en fietste snel door.

De jongen heeft de feiten direct bekend. Tijdens de zitting heeft hij meerdere keren aangegeven dat hij spijt heeft van wat er is gebeurd. Hij betreurt het dat de vrouwen zich door zijn gedrag onveilig hebben gevoeld. De jongen heeft in een excuusbrief aan alle slachtoffers uitgelegd dat zijn acties zijn voortgekomen uit verveling en kattenkwaad. Het is nooit zijn bedoeling geweest om de slachtoffers een onveilig of angstig gevoel te geven. Met twee slachtoffers van soortgelijke feiten is hij een mediationtraject aangegaan. Dat is succesvol afgerond en voor alle partijen heel waardevol geweest.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 8 uur en een leerstraf. De advocaat verzocht de rechtbank de jongen vrij te spreken.

Oordeel rechtbank
De rechtbank hecht wel geloof aan de verklaring van de jongen dat zijn intentie niet seksueel van aard was en hij zich niet bewust was van het seksuele karakter van zijn handelen. Maar gelet op de omstandigheden waaronder de jongen de handelingen verrichtte, moeten deze toch als ontuchtige handelingen worden gezien. De intentie van de jongen is daarin niet doorslaggevend. De rechtbank vindt het bepalend dat in de maatschappij in het algemeen wordt gevoeld dat het onverhoeds slaan op de billen van een vrouw als zij alleen in het donker over straat loopt, als een handeling van seksuele aard die in strijd is met de sociaal-ethische norm.

Bij de door de jongen gepleegde strafbare feiten lijken de destijds geldende coronamaatregelen een belangrijke rol gespeeld te hebben. Hij kwam hierdoor in een isolement. Dat werd verstrekt door problemen binnen zijn vriendengroep. Hij had moeite om met deze veranderingen in zijn leven om te gaan. Als uitlaatklap en vanuit verveling ging hij fietsen, op zoek naar spanning en vertier. Tijdens deze fietstochten pleegde hij de strafbare feiten.

De rechtbank heeft de adviezen van de hulpverlening overgenomen en de jongen strafbaar verklaard voor wat hij heeft gedaan maar hem geen straf opgelegd omdat dit geen doel meer dient. De rechtbank heeft bij de beslissing betrokken dat de jongen volledige verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat hij heeft gedaan en al een intensief hulptraject heeft doorlopen. Verder heeft de rechtbank meegewogen dat de kans op herhaling laag wordt ingeschat en dat de jongen zich het afgelopen anderhalf jaar positief heeft ontwikkeld. Vanuit de jeugdreclassering is voor hem een traject bij de Hoofdtrainer ingezet, waar hij zich enthousiast en gemotiveerd voor heeft ingezet. Hij heeft er veel aan gehad. Deze hulpverlening, wordt mede vanuit de wens van de jongen en zijn ouders zelf, vanuit het vrijwillig kader voortgezet.

Gestoord wijf sleept haar hond over de weg achter scootmobiel

De Britse dierenbescherming (RSPCA) heeft een hond in beslag genomen nadat die over een weg werd gesleept door zijn bazin op een scootmobiel. Op een schokkend filmpje is te zien dat het arme hondje niet in staat was om te staan, laat staan te lopen terwijl het door een straat werd gesleurd achter een scootmobiel door zijn baasje in Erding.

Een getuige die het pijnlijke tafereel vanuit een auto filmde, riep meerdere malen naar de vrouw: "Je doet je hond pijn. De hond gaat dood, stop!"

Men kan de dierenbeul op leeftijd zien als ze de camera inkijkt na het geschreeuw van de getuige. De videobeelden veroorzaakten wijdverbreide verontwaardiging na door de Birmz Is Grime-blog op Twitter te zijn geplaatst. De politie en de RSPCA zijn hierop een onderzoek gestart.

Frankrijk: noodplan actief vanwege bronchiolitis-epidemie bij baby's en peuters

De regering in Frankrijk heeft noodplannen voor ziekenhuizen geactiveerd vanwege een golf van luchtwegaandoeningen bij baby's en jonge kinderen.

Minister van Volksgezondheid Braun legde uit dat er in tien jaar niet zo'n hoog aantal ziekenhuisopnames was geweest als gevolg van een bronchiolitis-epidemie. Daarom hebben alle regio's nu meer hulp gekregen om het verplegend personeel te ondersteunen en de zorg voor de kinderen en gezinnen te garanderen.

Vooral de noordelijke helft van Frankrijk wordt getroffen. Alleen al in de afgelopen week kwamen bijna 6.900 kleine kinderen met bronchiolitis naar de eerste hulp in Franse ziekenhuizen. Net als bronchitis is het een ziekte van de luchtwegen die vaak voorkomt bij baby's en kleine kinderen onder de twee jaar. 

Midterms 2022: nog geen definitieve uitslagen, 'too close to call'

De belangrijkste informatie in een notendop: Georgia, Arizona en Nevada: de uitslag van de senaatsverkiezingen in deze drie Amerikaanse staten is nog open. De Republikeinen hebben nu een kleine voorsprong in het Huis van Afgevaardigden. 

Na het einde van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen is het nog niet duidelijk hoe de meerderheid in het Congres eruit zal zien. In verschillende staten is het nog steeds 'too close to call' - te weinig verschil om een winnaar aan te kondigen.

Het wordt echter duidelijk dat de Democraten beter standhouden dan voor de verkiezingen werd voorspeld. Ze hadden bijvoorbeeld een belangrijk succes in Pennsylvania.

De Democraten kunnen mogelijk hun kleine meerderheid in de Senaat behouden. De Republikeinen hebben een kleine voorsprong in het Huis van Afgevaardigden.

De tellingen voor de Senaatsverkiezingen in Arizona en Nevada kunnen dagen duren. Vrachtwagens blijven stembiljetten naar het stembureau brengen, meldt The Mirror of Maricopa County, Arizona. Na beschuldigingen van verkiezingsfraude in 2020 zijn er verdergaande controlemechanismen ingevoerd, bij wat een van de grootste stemdistricten is. Nevada stond deze verkiezing alleen stemmen per post toe, wat het duidelijk ingewikkelder heeft gemaakt om stemmen te tellen. Ook hier is er geen resultaat.

In Georgia, Arizona en Nevada was het donderdagavond nog onduidelijk of Democraten of Republikeinen de senatorposten daar zouden krijgen. In de bijzonder spannende race in Georgië tussen de zittende Raphael Warnock en de Republikeinse uitdager Herschel Walker, vindt de tweede ronde plaats op 6 december - omdat beide niet de benodigde 50 procent van de stemmen kregen. Als de tellingen in Arizona en Nevada geen duidelijkheid brengen, zal dit duel beslissend zijn.

Taliban verbiedt vrouwen toegang tot openbare parken

In Afghanistan heeft de regerende Taliban vrouwen de toegang ontzegd tot openbare parken en tuinen in de hoofdstad Kabul.

Hetzelfde geldt voor pretparken. Tot nu toe mochten mannen en vrouwen om de beurt de parken bezoeken, bijvoorbeeld op verschillende dagen of op verschillende tijdstippen.

Een woordvoerder van het ministerie vertelde het persbureau AFP dat er herhaaldelijk inbreuk wordt gemaakt op deze regelgeving. Ook voldoen vrouwen niet altijd aan de verplichting om een volledige sluier te dragen.

Sinds de machtsovername in augustus 2021 heeft de Taliban de rechten van vrouwen en meisjes drastisch ingeperkt.

Ziggo Sport slaat slag met exclusieve rechten op alle Europese clubvoetbaltoernooien

Het Europees voetbal is vanaf de zomer van 2024 exclusief te zien bij Ziggo. De zender maakte donderdag bekend alle uitzendrechten van de Champions League, Europa League en Conference League te hebben gekocht. 

De Europese toernooien krijgen vanaf dat seizoen een nieuw format. Meer duels voor Sierd de Vos om te verslaan. De Champions League is momenteel naast Ziggo ook bij RTL 7 te zien. De Europa League en Conference League worden dit seizoen uitgezonden door Veronica en betaalzender ESPN. Daaraan verandert de komende anderhalf jaar nog niets. Daarna is het de beurt aan Ziggo Sport. 

De aankoop van de rechten van het populaire Europees voetbal kan als een vlucht naar voren van Ziggo worden beschouwd. De zender zond tot een jaar geleden Formule 1 uit, maar deze populaire sport is naar Viaplay verhuisd. Sindsdien trok Ziggo veel minder kijkers. Het is vooral een dreun voor ESPN. Die hebben in 2024/2025 nog één seizoen de Eredivisie en de Amerikaanse Sporten. Na de zomer van 2025 kan het wel eens gedaan zijn met ESPN als ook de rechten voor de Eredivisie onder de hamer gaan. 

De komende maanden werkt Ziggo Sport de programmering verder uit. Alle voetbalwedstrijden van de deelnemende Nederlandse clubs zijn voor iedereen in Nederland in ieder geval gratis te streamen via de Ziggo GO-app. Ziggo-klanten kunnen de belangrijkste wedstrijden bovendien ook zien op kanaal 14. Hoeveel Ziggo Sport betaalt voor de rechten is niet bekend gemaakt. Chris Woerts schatte het bij Veronica Inside op zo'n 25 miljoen euro per seizoen. 

Marcel Beerthuizen, directeur van Ziggo Sport, weet als geen ander hoe hij sport in alle huiskamers moet brengen, of het nu autoracen, Nederlandse topsport of internationaal topvoetbal is. Hij is blij dat het is gelukt om de rechten van de UEFA te verwerven: “Voor Ziggo Sport is dit een belangrijke stap. De beste sportcontent hoort op de grootste sportzender van Nederland, vinden we. Ons trackrecord, jarenlange partnership met de UEFA en liefde voor voetbal zorgen ervoor dat je voor UEFA clubvoetbal voortaan bij Ziggo Sport terecht kunt.”

Politie zet steeds vaker drones in: 'Sneller zicht op verdachten en plaats delict'

Bij demonstraties gebeurde het al, maar sinds ongeveer een jaar zet de politie ook actief drones in als er sprake is van forensische opsporingen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld dodelijke verkeersongelukken of onderzoek naar plaatsen delict. Een ontwikkeling die volgens de landelijke en Amsterdamse eenheid nog lang niet klaar is. Zo meldt AT5

"Propellers gecheckt?", "ja". De hele standaard checklist wordt afgegaan door forensisch vlieger Niels van den Broek en zijn collega's Giovanni Sinteur en Hans Schenk. "Door de coronademonstraties hebben we het meer en meer op de kaart gezet", vertelt Schenk. "Inmiddels hebben we voor de openbare orde zes mensen in ons team en voor opsporing vier. Momenteel worden wij onder andere ingezet bij het Marengo-proces om de rechtbank in de gaten te houden."

"We proberen een vluchtroute bijvoorbeeld zo visueel mogelijk te maken", begint Van den Broek zijn verhaal. Als Forensische Opsporing gebruiken ze de drones onder andere om na een vluchtactie van een verdachte bij bijvoorbeeld de moord op Peter R. de Vries. "Bij het onderzoek vliegen we over de vluchtroute heen, zodat je later met een lijntje kunt uittekenen hoe de verdachte is gereden. Op die manier kun je door 3D-animaties rechters en het Openbaar Ministerie echt door de straten laten lopen."

De drones hebben een warmtecamera en een camera die goed kan inzoomen. "Als iemand vermist is in de duinen gebruik je een warmtecamera, in bijvoorbeeld het verkeer wil je goed kunnen inzoomen." Het direct volgen van verdachten bij een inbraak is iets waarop wordt getraind. "Dat is de volgende stap, het handhaven. Nu is het nog vooral voor onderzoek en observatie bij evenementen."

Schiphol bepaalt
Ook flightmanager Adeline van den Berg houdt zich bezig met de drones. Ze werkt onder andere aan wetgeving. "We werken nauw samen met Schiphol en hebben altijd toestemming nodig om de lucht in te gaan als we in het vlieggebied van Schiphol zitten. Als zij zeggen dat het niet mag, doen we het niet."

Het is volgens Van den Broek een toevoeging op het gebruiken van helikopters: "Drones zijn sneller en goedkoper, daarbij mag een helikopter niet onder een bepaalde hoogte en dat is precies de hoogte waar wij wel vliegen." Maar een vervanging is het zeker niet, zegt hij. "Het is een mooie toevoeging, maar een drone gaat 70 kilometer per uur. Voor een achtervolging op de snelweg heb je bijvoorbeeld echt een helikopter nodig."

Zowel hij als Van den Berg hopen op hele snelle ontwikkeling: "De techniek verandert zo snel, dat ik heel benieuwd ben waar we heen gaan", vertelt de flightmanager. "Als je kijkt naar wat we nu kunnen en wat we vijf jaar geleden konden..."

FOK! Wat een weer: overwegend droog en zonnig

herfstbanner

Goede morgen!

Dat was even schrikken, geen weerbericht gisteravond. Voolopig zal het weerbericht in de ochtend verschijnen. 

Afgelopen nacht was het vrij zacht met 8 tot 10 graden en vrijwel overal droog. Vanochtend is er bewolking maar ook is de zon te zien, in de middag raakt het in het noordoosten bewolkt, op een spatje na blijft het we droog bij ongeveer 14 graden. Later wordt het overal droog en helder, de wind blijft wel sterk aanwezig met een windkracht van 6 bft.

Aankomende nacht zal het met 6 graden wat frisser zijn, de minimumtemperatuur blijft zakken tot 4 graden in het weekend. Wel blijft het droog en zakt de wind iets. Na het weekend stijgt de minimumtemperatuur maar zakt de maximumtemperatuur. Voorlopig nog aangenaam herfstweer dus.


DJMO zette afgelopen week een regenboog op de gevoelige chip.  (Foto: DJMO)
Wie de regenboog wil zien, zal de regen voor lief moeten nemen. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.