Goud voor Leerdam op 1.000 meter, Stolz wint bij de mannen

Jutta Leerdam heeft voor de tweede keer in haar carrière wereldbekergoud gepakt op de 1.000 meter. In Stavanger versloeg ze in een rechtstreeks gevecht Miho Takagi, de olympisch kampioene. Op de 1.000 meter bij wist de jonge Amerikaan Jordan Stolz te winnen.

Leerdam moest op de 1.000 meter voor de vrouwen het in een rechtsreeks duel opnemen tegen olympisch kampioene Takagi. De 23-jarige Nederlandse opende sneller dan Takagi en ook haar eerste volle ronde was sneller, waardoor ze over de Japanse bij de kruising moest inhouden om de snellere Leerdam te ontwijken. Leerdam snelde naar een tijd van 1.15,60 en was daarmee 0,21 sneller dan Min-Sun Kim, die tot dan de snelste tijd had neergezet. Takagi werd met 1.16,41 derde.

Bij de mannen op de 1.000 was het Amerikaanse supertalent Stolz de snelste. De pas 18-jarige Amerikaan had vrijdag al de 1.500 meter gewonnen en ook vandaag pakte hij de winst. In een rechtstreeks tegen olympisch kampioen Thomas Krol snelde Stolz naar een eindtijd van 1.08,73. Krol was bijna een seconde langzamer dan de winnaar en zou ook niet op het podium komen in Noorwegen, al was hij wel de beste Nederlander.

In de massasprint voor vrouwen leek het lang goed te gaan voor Nederland. Irene Schouten trok de sprint aan voor Marijke Groenewoud, maar de Nederlandse was niet opgewassen tegen de Canadese Ivanie Blondin. Groenewoud werd nog wel tweede en het brons was voor Schouten. Op het laatste onderdeel in Stavanger werd door Bart Hoolwerf nog een medaille veroverd op de massastart voor de mannen. Hoolwerf won de sprint van het peloton en werd derde achter de Duitser Felix Rhijnen en Oostenrijker Gabriel Odor.