Bautista pakt World Superbikes-titel en completeert dubbelslag Ducati

Op het Mandalika Circuit in Indonesië is zondag het World Superbikes-kampioenschap beslist. Het was nog niet het laatste raceweekeinde, dat volgt komende week op het prachtige Phillip Island in Australië.

Race één
Toprak Razgatlioglu mocht van poleposition vertrekken, voor Jonathan Rea, Andrea Locatelli, Alex Lowes, Alvaro Bautista en Axel Bassani - Bautista kon het kampioenschap naar zich toe trekken, maar was dan wel afhankelijk van een sterk resultaat voor zichzelf én een magere score van Razgatlioglu.

Razgatlioglu kende een sterke start en nam de leiding, voor Rea, Locatelli, Bautista en Bassani. Al snel schoof Bautista door naar plek drie, een tijdje later nam hij ook Rea te grazen. Razgatlioglu was echter een maatje te groot en de Turkse Yamaha-coureur hield zijn hoop op de titel in leven met de winst, voor Bautista en Rea. Michael van der Mark reed een sterke race en had tot een fout even plek vijf in handen, maar zakte toch terug en ging uiteindelijk onderuit.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling ging de superpolerace van start, een nieuwe kans voor Bautista om de titel te pakken. Razgatlioglu begon weer lekker, Rea, Locatelli en Lowes volgden en Bautista sloot aan op plek vijf. Rea nam snel de leiding over, maar een paar ronden later ging Razgatlioglu er wederom voorbij.

Razgatlioglu kon niet helemaal loskomen, maar het was genoeg om wederom de overwinning te pakken. Rea werd tweede, Locatelli completeerde het podium, voor Bautista en Bassani, die daarmee de titel bij de onafhankelijke rijders voor zich op wist te eisen. Van der Mark reed een degelijke race en eindigde als tiende.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling begon de laatste race van het weekeinde, wéér een kans voor Bautista om de titel te pakken. Dit keer was de kans groter: een podiumpositie was sowieso genoeg, en als dat niet lukte moest hij naar Razgatlioglu's positie kijken. Rea pakte bij de start de leiding, Razgatlioglu, Locatelli en Bautista volgden.

Al snel begon Locatelli het lastig te krijgen: Bautista ging er voorbij, en kwam zo dus in titelpositie, en ook Bassani schoof een plekje op. Vervolgens was Rea degene die het zwaar kreeg: Razgatlioglu ging erlangs en, belangrijker, Bautista passeerde hem. Ook Bassani nam de Noord-Ier te grazen, maar Rea wist die positie terug te pakken.

Kort na de helft van de race zette Bautista zijn Ducati langs de Yamaha van Razgatlioglu voor de leiding, maar de Turk gaf zeker niet op. Hij pakte de koppositie terug, liep uit en snelde naar de overwinning, maar het gejuich was er vooral bij Ducati: voor het eerst sinds Carlos Checa in 2011 pakte Ducati in de persoon van Bautista de wereldtitel, nadat Francesco Bagnaia vorige week namens het merk al de MotoGP-titel pakte. Rea werd derde, voor Locatelli, terwijl Van der Mark als twaalfde finishte.