Midterms 2022: democraten behouden meerderheid in Senaat

Bij de Amerikaanse congresverkiezingen hebben de Democraten hun meerderheid in de Senaat behouden. In Nevada werd de democratische senator Cortez Masto gekozen, op basis van het aantal stemmen. De Democraten van president Biden hebben hiermee 50 van de 100 zetels in de Senaat.

In impassesituaties gebruikt vicepresident Harris haar stem als doorslaggevend. Nevada heeft meer tijd nodig om te tellen dan andere staten, omdat het ook stembiljetten bevat die tot vier dagen na de verkiezingsdag zijn binnengekomen per post. De verkiezingsuitslag in de staat Georgia laat nog op zich wachten. Op 6 december zijn daar herverkiezingen.

Biden feliciteerde senator Cortez Masto en zei opgelucht te zijn dat zijn Democratische Partij goed had gepresteerd bij de tussentijdse verkiezingen. Hij kijkt uit naar de komende twee jaar, zei Biden aan de zijlijn van de Asean-top in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Meerderheidsleider van de senaat, Schumer, zei dat de overwinning van de Democraten in de Senaat een 'firewall' was om bescherming te bieden tegen verdere pogingen van de Republikeinen van het Congres om abortusrechten verder in te perken. Tegelijkertijd riep hij beide partijen op om samen te werken.

Het is nog onduidelijk wie in de toekomst de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zal hebben. Voor de Republikeinen wordt een krappe meerderheid verwacht. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat waren afgelopen dinsdag verkiesbaar. Daarnaast moest er gekozen worden voor het invullen van de gouverneurschappen in een aantal staten.