Zwart scherm voor anti-Zwarte Piet protest bij Sinterklaasintocht Westzaan

Zo'n  dertig mensen hebben geprotesteerd tegen zwarte piet bij de sinterklaasintocht in Westzaan. Op enig moment werd er met eieren naar ze gegooid, hierbij werd één van de demonstranten op het voorhoofd geraakt door een ei. Ook werd het demonstratievak dat hun was toegewezen met mest besmeurd en werd tijdens de intocht het zicht op de sinterklaasboot ontnomen doordat een tweede boot waarop een groot hek met landbouwplastic voor hun neus afmeerde.

De organisatie van de demonstratie, Zaankanters tegen Racisme, zei teleurgesteld te zijn dat de politie niet heeft ingegrepen omdat er een plek in het zicht van het podium was beloofd. De demonstranten stonden met borden met teksten als 'Zwarte Piet is racisme' en 'black children matter', tevens scandeerden ze het bekende 'kick out zwarte piet'.

De anti-zwarte piet demonstranten verplaatsten zich later naar 't Reght Huys in Westzaan-Noord. De intocht ging daar als vanouds verder met feestelijkheden op een podium. Bij vertrek vanaf deze locatie werd opnieuw een ei gegooid, ditmaal tegen de bus waarin de groep vertrok, en er werd ook gescholden.

In Westzaan werd Sinterklaas behalve door roetveegpieten ook door zwarte pieten begeleid. Een woordvoerder van Zaankanters Tegen Racisme zei tegen de regionale zender NH Nieuws dat ze liever niet demonstreren. Maar het zou nodig zijn omdat het intochtcomité er veel te lang over doet om af te stappen van zwarte piet. "Als het om racisme gaat, moet je gelijk de knoop doorhakken."

Joke Smit van het Sinterklaas Comité Westzaan zei tegen NH Nieuws dat in het dorp een groot draagvlak was voor begeleiding door zowel roetveegpieten als zwarte pieten. "Wij vinden dat het uit de gemeenschap moet komen. Wij zijn een commissie die daar geen politiek standpunt over inneemt. Wij luisteren naar de mensen van het dorp, want wij doen het voor het dorp."

In Zaanstad, waar Westzaan toe behoort, zijn meerdere gesubsidieerde intochten, hierbij zijn deels roetveegpieten en deels zwarte pieten. "Dit gaat langzaamaan over naar roetveeg", zo liet een woordvoerder van Zaanstad eerder weten, maar dit moet in goed overleg gebeuren. Afgelopen week is in Zaanstad een motie aangenomen waarin is afgesproken dat vanaf 2023 geen subsidie meer wordt verstrekt aan sinterklaasintochten waar zwarte pieten aan meedoen.

Sinterklaas pakt altijd groots uit in het lintdorp Westzaan, met een aankomst in de Zuid
met daarna een optocht naar de Noord kan het hele dorp sint en piet begroeten.