FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 april 2014

Geen problemen bij huldigingen Tilburg en Zwolle

Bij de voetbalfeesten in Tilburg en Zwolle hebben zich maandag geen ongeregeldheden voorgedaan. De huldigingen van Willem II en PEC Zwolle verliepen ordelijk en feestelijk, aldus de politie.

In Tilburg werd een aanhouding verricht voor het verstoren van de openbare orde. Een woordvoerder spreekt van een 'goede sfeer'. In Zwolle zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht.

Willem II werd maandagavond gehuldigd op De Heuvel in Tilburg nadat het 's middags de titel in de Jupiler League had veroverd. PEC vierde de bekerwinst op Ajax van zondag met onder meer een rondvaart over de Zwolse grachten.

McLaren-coureur Magnussen afgeleid door vader Jan

McLaren-coureur Kevin Magnussen is niet onverdeeld positief over het door zijn vader Jan bezoeken van Formule 1-races. De jonge Deen debuteert dit seizoen voor hetzelfde team als waar zijn vader zijn debuut beleefde. Tijdens het racen familie om zich heen vindt Kevin maar niks.

De jonge Magnussen debuteerde in Australië met een knappe tweede plaats. Vader Jan kon er niet bij zijn, maar twee weken later in Maleisië was hij er wel. "Om 9.500 kilometer verderop te zitten en kijken naar de televisie was niet leuk tijdens zijn debuut. Ik wil dat niet te vaak meemaken op die manier. Nu Kevin in de Formule 1 racet heb ik veel nagedacht over mijn eigen carrière. Ik heb geen idee hoe lang ik zelf nog zal racen. Ik zal moeten beslissen of ik mijzelf wil focussen op mijn eigen racen of Kevin wil bijstaan in de Formule 1."

Als het aan Kevin ligt reist hij het liefst alleen naar races en hoeft zijn vader Jan niet te stoppen met racen om hem bij te kunnen staan. "Nee, niet echt om eerlijk te zijn. Ik ben blij en tevreden als ik alleen ben. Als er familie mee is of rondom mij heen hangt voelt dat als een afleidende factor. Ik haal plezier uit het praten over het racen met mijn vader en ervaringen te delen, maar het helpt niet tijdens de raceweekenden."

Saudische minister ontslagen na virusuitbraak

De Saudische koning Abdullah heeft zijn minister voor volksgezondheid ontslagen nadat meer mensen waren overleden aan en besmet met het MERS-virus, een variant van SARS. Sinds 2012 zijn al 79 mensen aan de ziekte overleden.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. In Saudi-Arabië zijn al meer dan 240 mensen met de ziekte besmet. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.

In een koninklijk bevel stond dat minister Abdullah al-Rabiah van zijn taken ontheven werd en dat minister van arbeid Adel Faqih zijn post zal waarnemen tot een vervanger is gevonden. Al-Rabiah wordt nu adviseur van het Koninklijk Hof.

Zondag werden drie nieuwe overlijdensgevallen gemeld. De spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis in Jiddah moest eerder deze maand 48 uur zijn deuren sluiten nadat gezondheidsmedewerkers met het virus waren besmet. Komend weekend bezoeken meer dan twintig internationale experts die ervaring hebben met het bestrijden van epidemieën Saudi-Arabië om de regering te adviseren.

Vijf gewonden bij brand in flatwoning Den Haag

Bij een brand in een portiekflat in Den Haag zijn maandagavond vijf gewonden gevallen. Vier van hen zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak in het huis aan de Schipborgstraat. De woning is volledig uitgebrand. De brandweer onderzoekt nog of ook de naastgelegen huizen schade hebben opgelopen.

De gewonden zijn twee volwassenen en drie kinderen. Een brandweerman liep ook lichte verwondingen op aan zijn knie. Omwonenden zijn opgevangen in een stadsbus.

FOK!nu: grootste telescoop ooit

Vandaag in FOK!nu: het verhaal achter de grootste telescoop ooit, de E-ELT, die vijftien keer beter zal zijn dan de Hubble en in 2022 in werking gesteld zal worden.

Uitzicht van de E-ELTWat de E-ELT zal gaan zien. Alle foto's in dit artikel komen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht.  

De European Extremely Large Telescope wordt net als enkele andere grote telescopen neergezet door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, een organisatie die in 1962 werd opgericht dankzij inspanningen van de legendarische Nederlandse astronoom Jan Oort.

Oort: grootse Nederlandse astronoom
Jan Oort (1900-1992) is een permanente ster aan het firmament van Nederlandse grootheden. Hij ontdekte de Galactische halo in 1924, berekende de afstand tot het centrum van de Melkweg (19.200 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter) in 1927, vond als eerste bewijzen voor het bestaan van donkere materie in 1932, berekende de totale massa van ons sterrenstelsel (100 miljard keer de zon) én suggereerde in 1950 dat kometen allemaal uit dezelfde regio van ons eigen zonnestelsel komen.

Dat bleek later te kloppen: een enorme wolk aan kometen ligt als een schil om het zonnestelsel heen en werd door zijn voorspelling van het bestaan ervan de Oortwolk genoemd.

Na Oorts overlijden in 1992 stelde de Nobelprijswinnaar Subrahmanyan Chandrasekhar: “De grote eik van de astronomie is geveld, en we zijn nergens zonder haar schaduw.” Dat veel mensen één van de grootste wetenschappers van de 20e Eeuw niet eens kennen en Oort nooit in Top 10-lijstjes van Grootste Nederlanders Ooit staat, is betreurenswaardig. Mensen als hij verdienen méér dan generaals, vorsten en politici, op elk stadsplein een standbeeld.


Openen van de koepel van de Very Large Telescope, 20 km verwijderd van de plek waar de E-ELT zal verrijzen. 

1962: de EZS
In 1962 stond Oort aan de wieg van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. De vijf landen die vanaf het begin meedoen zijn Nederland, België, (West-)Duitsland, Frankrijk en Zweden. In chronologische volgorde volgden daarna Denemarken, Zwitserland, Italië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Spanje, Tsjechië, Oostenrijk en als laatste in 2010 Brazilië.

Dat land betaalde in één klap 250 miljoen euro, waarmee het bedrag dat de E-ELT zal gaan kosten – 1,055 miljard euro – eindelijk bij elkaar geschraapt is. Omdat het telescopenpark van de EZS voornamelijk op bergen in de Zuid-Amerikaanse Andes gebouwd is en wordt, is de toetreding van Brazilië zeer nuttig voor de astronomen.


Bezoek aan de berg waarop de E-ELT gebouwd gaat worden.
 

OWL/E-ELT: 'Originally Was Larger' 
De E-ELT is een dubbele compromis. Het project begon in de jaren '90 onder de naam OWL, ofwel Overwhelmingly Large Telescope. Die zou 100 meter in doorsnee zijn, tot 8000 vierkante meter licht verzamelen en in één klap niet vijftien keer beter dan de Hubble zijn, maar 1500 (!) keer. Vanzelfsprekend was de afkorting OWL expres gekozen als verwijzing naar de vogel met fantastische ogen.

OWL-telescoopOorspronkelijk ontwerp van de OWL-telescoop

Al snel bleek echter dat behalve technische moeilijkheden, de kosten voor zo'n ding nooit opgehoest zouden kunnen worden door de EZS, dat een jaarlijks budget heeft van ongeveer 120 miljoen euro. Het OWL-design werd verkleind tot 42 meter doorsnee – dit als knipoog naar de Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams.

Ook dat zou helaas te duur worden, dus werd de buitenste schil spiegels van 1,4 meter elk van het project afgeschaafd, hetgeen enorm in de kosten bleek te schelen. De overgebleven diameter, 39,3 meter, is alsnog vijftien keer beter dan de beste telescoop die nu bestaat. De afkorting OWL blijft naast E-ELT gebruikt worden, maar staat nu voor 'Originally Was Larger'.

FOK.nl beschreef gisteren al de specificaties van de E-ELT in dit artikel, maar je vindt ze hieronder nog even op een rijtje:

 • Kosten: 1,055 miljard euro
 • Locatie: bovenop de berg Cerro Armazones in Noord-Chili, 20 kilometer van de (EWS-)Very Large Telescope 
 • Begin bouw: april 2014
 • Oplevering/eerste beelden: naar planning in 2022
 • Diameter: 39,3 meter
 • Oppervlak: 978 vierkante meter 
 • Aantal segmenten: 800 delen van 1,4 meter in doorsnee, 50 mm dik, in honingraatstructuur aangebracht
 • Aantal spiegels: vijf in plaats van drie, dankzij zeer geavanceerde technologie
 • Gewicht telescoop + koepel: 2700 ton
 • Grootte: 86 meter breed, ofwel een half voetbalstadion
 • Scherpstellen: elk van de vijf spiegels kan 1000 keer per seconde van vorm veranderen voor optimale scherpte

De berg waarop de E-ELT gebouwd gaat worden

De berg waarop de E-ELT gebouwd gaat worden

De E-ELT...

 • Verzamelt 15 keer meer licht dan grootste telescoop nu
 • Schiet 15 keer scherpere beelden dan de Hubble-ruimtetelescoop
 • Zal aarde-achtige exoplaneten analyseren en fotograferen
 • Zal Jupiter-achtige exoplaneten in zeer groot detail analyseren 
 • Zal middels spectrale analyse van licht tekens van leven op exoplaneten kunnen detecteren
 • Zal verder kijken dan ooit, dus ook dichterbij geboorte heelal dan ooit
 • Zal de acceleratie van het universum uiterst nauwkeurig gaan meten


Promotiefilmpje over de E-ELT uit 2009. 

FOK!toen: I Put a Spell On You

Zo nu en dan heb je van die liedjes waarvan een coverversie bekender is dan het origineel. Iedereen kent het liedje maar slechts weinigen weten te vertellen wie het nummer als allereerste opnam. Een goed voorbeeld daarvan is het liedje 'I Put A Spell On You'.

Bij het horen van de titel zullen velen aan Creedence Clearwater Revival denken, maar toen deze band in 1968 het nummer op single uitbracht was het liedje al 12 jaar oud. In FOK!toen vandaag een overzicht van een aantal van de allermooiste coverversies van dit mooie liedje, maar we beginnen uiteraard bij...

Het Origineel

Screamin' Jay Hawkins (1957)
Screamin' Jay Hawkins (1957)

Screamin' Jay Hawkins

Voor het ontstaan van het liedje 'I Put a Spell on You' moeten we terug naar 1955. Het was namelijk in dat jaar dat Screamin' Jay Hawkins zijn compositie voor de eerste keer opnam. Hawkins had in die tijd een platencontract bij Grand Records, maar besloot om deze vroege versie van het nummer niet uit te brengen. Een jaar later neemt Screamin' Jay Hawkins het liedje opnieuw op, ditmaal voor het label Okeh Records.

'I Put a Spell on You' was van oorsprong een liefdesliedje, maar na een wilde nacht met een lading spareribs en nog meer sterke drank ontstond er een totaal ander liedje. Al schreeuwend en grommend zong de muzikant een liedje in zoals nog niet eerder vertoond was. Op veel Amerikaanse radiostations werd 'I Put a Spell on You' verbannen en men omschreef het liedje als de lokroep van een op hol geslagen kannibaal.

Ondanks het feit dat de plaat niet in de hitlijsten te vinden was verkocht de single goed. Hawkins kwam in contact met de bekende Amerikaanse deejay Alan Freed, die Hawkins aan een nieuw imago hielp. De bluesmuzikant trad vanaf moment op met een voor die tijd ongekend shockerende show, waarbij de artiest vanuit een grafkist het podium opkwam. In de show met wurgslangen en veel vuurwerk mochten we ook kennismaken met Henry, de rokende schedel. De shows van Screamin' Jay Hawkins waren een grote inspiratiebron voor latere artiesten zoals Alice Cooper, Arthur Brown, Screaming Lord Sutch, Black Sabbath en The Butthole Surfers.

Screamin' Jay Hawkins zou met zijn uitvoering van 'I Put a Spell on You' geen hit scoren. In 1958 zou het liedje verschijnen op de elpee At Home with Screamin' Jay Hawkins.

Paas Ei 01

Nina Simone

Nina Simone (1965)
Nina Simone (1965)

In 1965 verschijnt de elpee I Put a Spell on You van Nina Simone. Naast covers van onder meer Jacques Brel en Charles Aznavour treffen we op dit album ook het liedje van Screamin' Jay Hawkins aan.

De elpee I Put a Spell on You van Nina Simone
De elpee I Put a Spell on You van Nina Simone

Op 4 oktober 1965 wordt het nummer in Nederland op single uitgebracht. Het liedje blijft echter steken in de tipparade. In Amerika bereikt de single de 23e plaats in de Billboard top 200, in de Britse top 100 haalt de plaat de 49e plaats. Als de plaat in 1969 opnieuw wordt uitgebracht haalt de single de 28e plaats in de Britse hitlijsten.

Paas Ei 02

Manfred Mann

Manfred Mann (1965)
Manfred Mann (1965)

Manfred Mann is een Brits bandje dat we vooral kennen van hits zoals 'Do Wah Diddy Diddy', 'Pretty Flamingo' en 'Ha! Ha! Said the Clown'. In 1965 verschijnt er van de band in zowel Groot Brittannië als India de EP No Living Without Loving.

De elpee Pretty Flamingo van Manfred Mann
De elpee Pretty Flamingo van Manfred Mann

In 1966 verschijnt het liedje op de elpee Pretty Flamingo.

Paas Ei 03

The Animals

De elpee Animalisms van The Animals
De elpee Animalisms van The Animals

In 1966 brengen The Animals de single 'Don't Bring Me Down' uit. Van de single verschijnt in Frankrijk een EP met een tweetal extra nummers. Als tweede track op kant B treffen we het liedje 'I Put a Spell on You' aan.

De Don't Bring Me Down-EP van The Animals
De Don't Bring Me Down-EP van The Animals

In de rest van de wereld krijgen we het liedje te horen via de elpee Animalisms, die in juni 1966 wordt uitgebracht.

Een Taiwanese bootleg van The Animals
Een Taiwanese bootleg van The Animals

In Taiwan wordt het liedje in 1967 op de bootleg Animalization uitgebracht.

Paas Ei 04

Alan Price Set

Alan Price begon zijn muzikale loopbaan als toetsenist van de Alan Price Rhythm and Blues Combo, een band die later veel bekender zou worden als The Animals. Vanaf 1965 heeft hij zijn eigen band Alan Price Set waarmee hij met zijn tweede single 'I Put a Spell On You' zijn eerste hit scoort.

Alan Price Set (1966)
Alan Price Set (1966)

In Groot Brittannië haalt Alan Price Set de 9e plaats in de top 100 met zijn soulvolle bewerking van het liedje van Hawkins. In Nederland wordt de single op 14 mei 1966 uitgebracht, staat 6 weken in de top 40 en haalt de 10e plaats.

Paas Ei 05

Karin Kent

In de jaren zestig was het nogal in om bekende liedjes van buitenlandse artiesten na te zingen, vaak voorzien van een Nederlandstalige tekst. Zo scoorden artiesten zoals Rob de Nijs, The Blue Diamonds en Willeke Alberti vele hits. Ook zangeres Janneke Kanteman oftewel Karin Kent, bekend van liedjes zoals 'Dans Je de Hele Nacht Met Mij' en 'Jelle Zal Wel Sien' schroomde niet om in 1966 op haar album Dans Je De Hele Nacht Met Mij de nodige covers te doen.

Karin Kent (1967)
Karin Kent (1967)

Naast fraaie bewerkingen van liedjes van Burt Bacharach, Chris Andrews en Cole Porter, horen we ook een verrassende bewerking van 'I Put a Spell On You'.

Paas Ei 04

Them feat. Van Morrison

Them was de legendarische band van zanger Van Morrison. De band was vooral bekend door hits zoals 'Gloria', 'Hey Girl' en 'Richard Cory'.

Them (1966)
Them (1966)

In 1966 verscheen hun vierde album Again, waarop we naast erg fijne covers van Bob Dylan's 'It's All Over Now, Baby Blue' en Ray Charles' 'I Got a Woman' ook het nummer van Screamin' Jay Hawkins tegenkomen.

Paas Ei 03

Creedence Clearwater Revival

De meest bekende uitvoering van 'I Put a Spell On You' verscheen in 1968. De bezwerende versie van het nummer zou in Amerika niet verder komen dan de 58e plaats in de Billboard top 100.

Creedence Clearwater Revival (1968/1972)
Creedence Clearwater Revival (1968/1972)

De single 'I Put a Spell On You' van Creedence Clearwater Revival zou pas in september 1972 in Nederland worden uitgebracht. De single stond 13 weken in de top 40 en haalde daarbij de 3e plaats.

Paas Ei 02

The Crazy World of Arthur Brown

The Crazy World of Arthur Brown
The Crazy World of Arthur Brown (1968)

The Crazy World of Arthur Brown was een band die vooral bekend werd door hun hit 'Fire'. In 1968 verschijnt het titelloze debuutalbum van de muzikant, die op meerdere manieren door Screamin' Jay Hawkins werd geïnspireerd. Zo had ook The Crazy World of Arthur Brown het imago van een band die graag shockeerde.

Paas Ei 01

Fever Tree

Heerlijke undergroundband uit Houston, Texas, die eveneens een geweldige versie van 'Hey You' opnam. In 1970 verscheen For Sale, het vierde album van de band, dat opende met een stomende uitvoering van de klassieke knaller van Screamin' Jay Hawkins.

Fever Tree (1970)
Fever Tree (1970)

'I Put a Spell On You' was de laatste single van de groep, die in 1970 uiteen zou gaan.

Paas Ei 03

Dee Dee

In de tweede helft van de zeventiger jaren was Nederland in de ban van de disco. In 1978 verscheen er van de Nederlandse eendagsvlieg Dee Dee de discoversie van 'I Put a Spell On You'.

Dee Dee (1978)
Dee Dee (1978)

Dee Dee oftewel Anna Dekkers begon haar muzikale loopbaan als achtergrondzangeres in de band van Herman Brood. De single zou 7 weken in de top 40 staan en haalde de 16e plaats. Ook in Belgie was de single een hitje.

Paas Ei 05

Bryan Ferry

Bryan Ferry (1993)
Bryan Ferry (1993)

De laatste keer dat 'I Put a Spell On You' in de Nederlandse top 40 te vinden was, was in maart 1993. Bryan Ferry, de voormalige zanger van de band Roxy Music, zou 3 weken in de hitlijst vertoeven, maar kwam niet verder dan de 39e plaats.

[PL] Manchester City heeft geen problemen met West Brom

Manchester City blijft in de race voor de titel in de Premier League. De Citizens wonnen thuis met 3-1 van West Bromwich Albion. Met 74 punten uit 34 duels staat de ploeg nu derde. City speelde nog wel een wedstrijd minder dan de clubs die hoger staan. Koploper Liverpool heeft tachtig punten uit 35 wedstrijden, Chelsea staat op 75 uit 35.

Al na drie minuten stond City voor door een doelpunt van Pablo Zabaleta. Sergio Agüero maakte er in de tiende minuut 2-0 van, maar na een snelle counter was het Graham Dorrans die West Brom in de wedstrijd hield. Negen minuten voor rust tekende Martin Demichelis voor de 3-1. Nooit eerder scoorden drie Argentijnen in één wedstrijd in de Premier League.

Slecht nieuws was er ook voor City. David Silva raakte twintig minuten voor tijd geblesseerd. De Spaanse middenvelder leek zijn knie te verdraaien en moest op een brancard van het veld.

FC K÷ln keert als kampioen terug in Bundesliga

FC Köln speelt volgend seizoen weer in de Bundesliga. De ploeg werd dankzij een 3-1 zege op VfL Bochum maandag kampioen in de Tweede Bundesliga. Achtervolger SpVgg Greuther Fürth staat met nog drie wedstrijden te spelen tien punten achter. Köln degradeerde in 2012 na een verblijf van vier seizoenen uit de Bundesliga.

Greuther Fürth is nog in een felle strijd verwikkeld om de tweede plaats, die ook directe promotie oplevert. Nummer drie SC Paderborn staat slechts een punt achter. Ook FC Kaiserslautern (vierde op vier punten van Greuther Fürth) maakt nog een goede kans. Karlsruhe en Sankt Pauli strijden ook nog mee om plaats twee. SV Sandhausen, de nummer zeven, heeft nog een klein kansje om derde te worden. Die plaats geeft recht op een play-off tegen de nummer zestien uit de Bundesliga.

De leukste sporttweets van week 16

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

Raemon Sluiter schaamt zich nergens voor op zijn Twitter:

Vlak voor de Brabantse Pijl was er een mooi voorbeeldje van ploegwerk:

Niet iedereen is even blij met de comeback van Michael Phelps:

Kogelslingeraarster Sarah Holt is aan het herstellen van een blessure, om haar te helpen hebben haar vrienden haar een vervoersmiddel bezorgd zodat ze zelf op pad kan:

Tom Coronel maakte een flinke crash mee:

Ook Tom Boonen was niet zo fortuinlijk op het circuit:

Voetbalhumor op zijn best bij FC Groningen:

Discuswerper Ben Harradine is absolute en sportheld! Hier heb je 29 redenen waarom, hij demonstreert onder andere of je ook met een avocado kan discuswerpen:

Andries Knevel komt zelfs in Pakistan Feyenoord-fans tegen:

Michael Boogerd en Thomas Dekker hadden een opmerkelijk gesprek met een knipoog naar hun verleden:

PEC Zwolle won gisteren de beker in een bewogen finale. Na het vuurwerk van de Ajax-fans hadden de Zwolle-fans ook nog wat achter de hand gehouden. De fans van de bekerwinnaar bewaarden het vuurwerk echter voor de thuiskomst van de spelers vannacht:

Voorbereiding is alles in de sport, dat wordt hier uitstekend gedemonstreerd:

En de uitsmijter van de week is uiteraard weer voor één van de gebroeders Mulder, deze keer is de eer aan Ronald:

IJshockeyers lijden weer nederlaag op WK

De Nederlandse ijshockeyploeg heeft op het wereldkampioenschap in Litouwen (divisie 1, groep B) zijn tweede nederlaag geleden. De formatie van bondscoach Chris Eimers ging maandag in Vilnius met 4-0 onderuit tegen Kroatië. Op zondag was het gastland met dezelfde cijfers te sterk. Promotie is daarmee vrijwel onmogelijk geworden en Oranje zal zelfs alles op alles moeten zetten om degradatie te voorkomen.

Martijn Oosterwijk verving op doel bij Nederland de geblesseerde Ian Meierdres. Hij kon niet voorkomen dat de Kroaten al binnen 7 minuten 2-0 voor stonden. In de tweede periode breidde de tegenstander de marge met nog eens twee treffers uit en na een half uur was de wedstrijd gespeeld. Oranje probeerde wel wat terug te doen, maar evenals tegen Litouwen lukt het niet om te scoren.

Polen is woensdag de derde opponent.

IJshockeyers lijden weer nederlaag
IJshockeyers lijden weer nederlaag (Foto: ANP)

Haase verder zonder coach Gˇrriz

Robin Haase werkt niet langer samen met zijn Spaanse coach Marcos Górriz. De Haagse tennisser heeft dat maandag via Twitter laten weten. "Mijn coach en ik hebben afgelopen week een einde aan de samenwerking gemaakt", aldus Haase. "Dit wordt het eerste toernooi voor mij zonder coach, dus wens mij sterkte."

Haase maakt deze week zijn opwachting bij het toernooi in Boekarest. Hij speelt dinsdag in de eerste ronde tegen de Australiër Matthew Ebden. Haase liet zich sinds november 2012 door Górriz begeleiden. Daarvoor werkte hij zeven jaar samen met Dennis Schenk. Onder leiding van de Spanjaard haalde hij de finale in Gstaad en Wenen.

Terugkeer in zicht voor Ibrahimovic

De terugkeer van Zlatan Ibrahimovic op het voetbalveld is aanstaande, nu de spits weer in Frankrijk is gearriveerd. Ibrahimovic reisde naar zijn land van herkomst Zweden af om te herstellen van een spierblessure. Die liep hij 2 april op in de heenwedstrijd van de kwartfinale in de Champions League tegen Chelsea. Naar verwachting maakt hij op 7 mei tegen Stade Rennes zijn rentree in de wedstrijdselectie.

De aanvaller bivakkeerde tien dagen in Zweden. Maandag keerde hij terug in het land waar hij dit seizoen opnieuw landskampioen hoopt te worden. Met Paris Saint-Germain staat hij bovenaan de Franse Ligue 1, op een veilige afstand van nummer twee AS Monaco.

Bij PSG speelde Ibrahimovic dit seizoen mee in dertig competitiewedstrijden. Hij slaagde er in om 25 keer doel te treffen. Daarmee lijkt hij al zeker van de topscorerstitel in de Ligue 1. Nummer twee Vincent Aboubakar van FC Lorient komt met zestien treffers nog niet in de buurt van de vedette.

Zonder Ibrahimovic liet PSG zich in de return van de Champions League-kwartfinale uitschakelen door Chelsea. De laatste competitiewedstrijd tegen Olympique Lyon ging met 1-0 verloren. De Parijzenaren slaagden er deze week echter wel in om de Coupe de la Ligue binnen te hengelen tegen datzelfde Lyon.

NBA-coach Rick Adelman met pensioen

NBA-ploeg Minnesota Timberwolves moet op zoek naar een nieuwe coach. Rick Adelman kondigde maandag namelijk zijn pensioen aan. De 67-jarige Amerikaan is 23 jaar werkzaam geweest in de beste basketbalcompetitie ter wereld. Hij was sinds 2011 werkzaam voor de Timberwolves en had nog een optie voor een vierde seizoen bij die club.

Adelman speelde zelf in de NBA voor San Diego Rockets, Portland Trail Blazers, Chicago Bulls, New Orleans Jazz en Kansas City-Omaha Kings. Twee jaar na zijn actieve carrière ging hij als universiteitscoach aan de slag en in 1983 maakte hij de overstap naar de NBA.

Eerst was hij zes seizoenen assistent bij Portland Trail Blazers, daarna had hij de ploeg nog eens vijf seizoenen zelf onder zijn hoede. Twee keer reikte hij tot de finale van de NBA, maar in 1990 was Detroit Pistons te sterk voor de Trail Blazers en twee jaar later boog zijn ploeg voor Chicago Bulls. Via Golden State Warriors, Sacramento Kings en Houston Rockets kwam hij in 2011 bij Minnesota Timberwolves terecht.

In totaal won hij 1042 wedstrijden als coach en daarmee staat hij achtste op de ranglijst aller tijden. Adelman mocht in 1991, 2001 en 2003 een All-Star-ploeg coachen.

Vermiste visser wilde celstraf ontlopen

De vermiste visser naar wie zaterdag werd gezocht op de Waddenzee verstopte zich om niet in handen te vallen van de politie. De man moet nog een celstraf uitzitten in Nederland en zette daarom zijn verdwijning in scène, schrijven Belgische media maandag.

De 35-jarige visser, die geen vast woonadres heeft, had zich aan boord van het schip verstopt en is in de haven van Harlingen van boord gegaan en naar België gevlucht. Daar bracht hij zijn paasweekeinde door bij zijn vriendin. Dinsdag gaat de Belg zich alsnog aangeven bij de politie.

De politie bevestigde zondag al dat de man in België zit. Waarom hij zijn verdwijning in scène zette, was de politie nog onbekend. Met hem was nog geen contact gelegd.

Collega's sloegen zaterdag alarm toen ze de man niet meer konden vinden. Ze dachten dat hij mogelijk ongezien overboord was geslagen tussen Vlieland en Terschelling. Tien reddingsboten, twee helikopters, een vliegtuig en boten van politie, marechaussee, douane en de kustwacht zochten vervolgens urenlang naar hem. De Belg draait mogelijk op voor de kosten van de zoekactie.

[Upd] Taylor in finale te sterk voor Van Gerwen

Vincent van der Voort is er niet in geslaagd de halve finale te bereiken van de German Darts Masters in Berlijn. In de kwartfinale ging hij er met 6-1 af tegen Stephen Bunting. De Snelste Darter Ter Wereld noteerde wel een gemiddelde van 99,50. Bunting gooide 100,70 gemiddeld.

Michael van Gerwen gunde in zijn kwartfinale Steve Beaton geen leg. Het werd 6-0. Met dezelfde cijfers wist Phil Taylor van Michael Smith te winnen. Smith kreeg in het elf minuten durende optreden geen enkele kans op een dubbel. Taylor gooide een prachtig gemiddelde van 109.98.

Adrian Lewis was met 6-2 te sterk voor John Henderson. In de halve finales later vanavond speelt Bunting tegen Taylor en Adrian Lewis neemt het op tegen Mighty Mike. Ook de finale wordt vanavond nog gespeeld.

Uitslagen kwartfinales German Darts Masters 

Naam Naam Uitslag
Vincent van der Voort Stephen Bunting 1-6
Michael Smith
Phil Taylor 0-6
Adrian Lewis John Henderson  6-2
Steve Beaton Michael van Gerwen 0-6

Update 21.30 uur

De finale in Berlijn gaat tussen Phil Taylor en Michael van Gerwen. Taylor won in de halve finale van Stephen Bunting met 6-3. Van Gerwen won met dezelfde cijfers van Adrian Lewis. De finale begint rond 22.00 uur. 

Update 22.20 uur

Phil Taylor mocht aan de finale beginnen. In een partij, waarbij het niveau in de begin van de wedstrijd laag lag, wist The Power in de vierde leg de eerste break te plaatsten. Van Gerwen zette een tandje bij en en trok de stand weer gelijk. 

Van Gerwen kon op 4-3 voorkomen als hij 94 uitgooide, maar hij deed dit echter niet. Met dubbel twaalf ging de zevende leg alsnog naar Taylor. Beide spelers houden hun leg en het wordt 5-4. In de tiende leg is het Taylor die de eerste kansen krijgt om de partij af te maken. Het lukt de Engelsman pas in de tweede instantie om de partij af te maken. De finale wordt met 6-4 gewonnen door Taylor. 

The Power gooide deze finale 107,12 gemiddeld en Mighty Mike zat met 103,19 iets lager. De zestienvoudig wereldkampioen mag 20.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 24.300 euro. Van Gerwen moet genoegen nemen met 8.000 pond (9.750 euro).  

F-Side keurt kritiek op vuurwerk af

Supportersvereniging F-Side Amsterdam vindt dat de reacties op het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale 'buiten alle proporties vallen'. Na enkele minuten spelen besloot scheidsrechter Bas Nijhuis de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax stil te leggen.

Zogenaamde Ajax-supporters gooiden tot tweemaal toe vuurwerk op het veld. Doelman Kenneth Vermeer kon voorkomen dat hij werd geraakt door de Amsterdamse aanhang. Directeur Edwin van der Sar stapte het veld op om de 'fans' woedend toe te spreken.

F-Side laat middels een statement op de website weten dat het werpen van vuurwerk naar eigen spelers wordt afgekeurd. De heisa die na het duel is ontstaan over het incident, keurt zij echter af.

"De F-Side is groot geworden met vuurwerk. Honderdduizendklappers en fakkels waren eerder regel dan uitzondering in de Meer. Nooit gewonden, nooit gezeik. Toch was er een hoge pief bij de FIFA die vond dat vuurwerk niet meer mocht. Vuurwerk werd verboden. Staantribunes trouwens ook. Kritische spandoeken. Vlaggen. Roken. Bier. Beleving."

"Toch staan wij elke zondag naar Ajax te kijken, biertje in de ene hand, jointje in de andere. Wij laten nog steeds weten wat wij vinden van de gang van zaken bij onze club, de KNVB of andere clubs. En af toe zijn er nog wel wat rookpotjes of fakkeltjes te vinden op ons vak. Wij laten ons niet kerstenen door een stel bobo’s die vanuit een skybox, champagne en kreeft aanwezig, bepalen wat een voetbalsupporter wel en niet mag."

"Terugkomend op de pyroshow van gisteren: vandaag worden wij (eigenlijk meer VAK410, maar de volgende keer zijn wij vast wel weer aan de beurt) publiekelijk aan de schandpaal genageld. Doorgesnoven malloten, hersenloze idioten, tuig van de richel zijn enkele clichématige typeringen op de verschillende social media. De Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg die heel VAK410 een stadionverbod wil opleggen."

"Eric, mocht je meelezen: je partijgenoot Ivo houdt de hand boven het hoofd van een vieze vuile kinderverkrachter en je andere partijgenoot Fred, ingehuurd om criminaliteit te bestrijden, is niet vies van een dealtje met Amsterdamse penoze. Maar betreft het voetbalsupporters, dan is ineens alles mogelijk. Straffen, stadionverboden, snelrecht, niets is te gortig voor de politici, voetbalanalytici en de ‘pet-en-sjaalsupporters’ om “dat tuig” af te stoppen."

"Misschien was het allemaal niet heel erg handig getimed. Vermeer staat toch in die goal en de wedstrijd is al bezig. Doe het voor het eerste fluitsignaal en je hoort er niemand over. Maar buiten die paar brandplekken op het veld en een ingelaste pauze is er toch eigenlijk helemaal niets gebeurd. Er is geen geweld gepleegd, er is niets gestolen, er zijn geen gewonden."

"Feitelijk hebben vijftig kwajongens een fakkeltje op het veld gegooid. Ondertussen annexeert Poetin de Oekraïne, sterven er elke dag duizenden kinderen een hongerdood en stelen bankdirecteuren je rekening leeg. Maar ja, een beetje vuurwerk op het veld is natuurlijk belangrijker dan al die echte problemen."

"Het wordt tijd dat men zich eens gaat druk maken om echte zaken in plaats van zich en masse op te winden over een pyroshow", sluit het statement af.

Ajax stond met 0-1 voor, toen het vuurwerk door de zogenaamde supporters op het veld werd geworpen. Daarna kwam PEC Zwolle terug in de wedstrijd: 5-1. De Zwollenaren gingen daardoor met de KNVB beker aan de haal.

VS onderzoeken mogelijke gifgasaanval SyriŰ

De Verenigde Staten gaan onderzoeken of deze maand dodelijke chemicaliën zijn ingezet in het dorp Kafr Zita, waar rebellen de troepen van de Syrische president Bashar Assad proberen te verdrijven. Dat heeft woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken Jen Psaki maandag gezegd.

Volgens Psaki is waarschijnlijk eerder deze maand chloorgas ingezet. Volgens haar wordt nog onderzocht wat zich in Kafr Zita heeft afgespeeld, maar dat de VS berichten over chemische oorlogvoering erg serieus nemen. Volgens Psaki werken de VS samen met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) om duidelijkheid te krijgen.

Zondag zei de Franse president François Hollande tegen radiozender Europa 1 dat er 'meerdere elementen' zijn die duiden op de recente inzet van chemische wapens in Syrië. Hij kon echter nog niet van sluitend bewijs spreken.

Politie vindt dode slangen in Venlo

De politie in Limburg heeft afgelopen paasweekeinde drie dode slangen gevonden in Venlo. De beesten lagen tussen de struiken, meldt de politie.

Zondag werden twee dode slangen aangetroffen op de Geresstraat in het stadsdeel Blerick, maandag volgde op dezelfde locatie een derde slang. Het is onduidelijk wat er is gebeurd en hoe de reptielen aan hun einde zijn gekomen. De politie zoekt getuigen die mogelijk iets gezien hebben.

Blatter: "Puntenaftrek bij racisme"

FIFA-president Sepp Blatter denkt dat puntenaftrek een veel beter middel tegen racisme is dan straffen met het moeten spelen in een leeg stadion. Dat schrijft hij in zijn column voor FIFA Weekly. De Zwitser is van mening dat het spelen zonder publiek meer schade toebrengt aan de sport zelf dan dat het de schuldigen straft.

Blatter vindt dat er met drastische en harde maatregelen moet worden opgetreden tegen racisme, maar puntenaftrek ziet hij als een beter middel daarvoor. "Voetbal zonder publiek is als een concert zonder geluid", zo schrijft de voorzitter. FIFA heeft zelf al eerder besloten dat wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld moesten worden. Zo moest Oekraïne een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen zonder publiek spelen, als straf voor oerwoudgeluiden en nazistische teksten van 'fans'.

Volgens Blatter is dit echter geen goede maatregel: "Wedstrijden zonder publiek staan weliswaar in de FIFA code als straf, maar ik vind het een erg dubieus instrument. De straf is disproportioneel en zorgt er niet alleen voor dat de schuldigen gestraft worden. Ook onschuldige fans van de tegenstander worden op deze manier benadeeld."

"Om het af te sluiten: Wedstrijden zonder publiek straffen het voetbal, de straf is te zwaar. De herrieschoppers zouden moeten worden aangepakt en in mijn ogen is het duidelijk dat de clubs verantwoordelijk zijn voor deze hooligans. Wat mij betreft is er maar één oplossing. Sportieve sancties zijn de enige effectieve straffen. Het moet de clubs pijn doen, anders zal er helemaal niks veranderen", besluit Blatter.

Definitief geen EK Judo voor Henk Grol

Henk Grol zal definitief niet deelneme aan Europese kampioenschappen judo in Montpellier van start gaan. De judoka in de klasse tot honderd kilogram keerde in maart met een kneuzing aan zijn voet terug van trainingsstage in Brazilië.

Twee weken geleden werd de kans op deelname op vijf procent geschat, maar na de laatste training op maandag is besloten om het om het toernooi te laten schieten. "We hebben alles in het werk gesteld om het te halen, maar het was simpelweg te kort dag. Wel judoën zou deelname aan de WK in gevaar brengen en dat is het grote doel voor dit jaar", aldus Grol.

Juul Franssen (-57 kg) zal ook de continentale eindstrijd moeten missen. De geboren Limburgse raakte zondag tijdens de laatste training geblesseerd aan haar arm. "Het was een doodgewone worp, net als anders, maar ik voelde dat er iets niet goed was. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden gooien mijn EK in duigen." Het EK begint donderdag en duurt vier dagen.

Duizenden kinderen zoeken eieren bij Obama's

Een drukte van jewelste was het maandag bij het Witte Huis. Aangemoedigd door president Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben duizenden kinderen uit de Verenigde Staten kleurig beschilderde paaseieren gezocht.

Voor de jaarlijkse zoektocht wordt de tuin van het Witte Huis omgetoverd tot een grote speeltuin. Naast het eieren zoeken, het hoogtepunt van de dag, kunnen de kinderen ook koken en worden er verhalen voorgelezen. Er is echter niet alleen aan de kinderen gedacht. Ook voor ouders zijn er festiviteiten georganiseerd, waaronder liveoptredens.

Obama en zijn familie zijn zelf niet de hele dag van de partij. Ze vieren Pasen in een kerk in de buurt van het Witte Huis.

Het paaseieren zoeken is een traditie die stamt uit 1870. Dit jaar werden 30.000 Amerikanen verwacht.

Dodental Zuid-Koreaanse bootramp loopt op

Het officiële dodental van de ramp met een Zuid-Koreaanse veerboot is maandagavond opgelopen tot 86. Ongeveer 220 mensen worden nog vermist; de kans dat ze nog in leven zijn is gering.

De lijken worden door duikers uit het vaartuig gehaald, naar de oppervlakte gebracht en naar het nabij gelegen eiland Jindo vervoerd. Daar krijgen de lichamen een nummer en wordt naar identiteitsbewijzen gezocht. Van personen zonder identificatie worden uiterlijke kenmerken opgeschreven, die aan familieleden van de vermisten worden doorgegeven. Sommige lijken zijn al aan het ontbinden.

Toen vrachtwagenchauffeur Lee Byung-soo gevraagd werd het lichaam van zijn zoon te identificeren, rende hij op het lijk af en probeerde het te reanimeren. Hij gaf hem mond-op-mondbeademing 'maar rook alleen een rottende stank', aldus Lee. Toen een dokter het lichaam wilde onderzoeken, schreeuwde Lee: "raak mijn zoon niet aan, hij leeft!" Veel andere ouders reageerden ook geëmotioneerd na het zien van hun dode kinderen.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye uitte zich eerder maandag kritisch over de bemanningsleden van het schip. Sommige bemanningsleden en de kapitein van de veerboot Sewol hebben zich 'moorddadig en onvergeeflijk' gedragen, aldus Park.

De kapitein van de veerboot gaf de passagiers opdracht in hun hutten te blijven toen het schip slagzij begon te maken. Hij wachtte vervolgens nog een halfuur voordat hij het bevel tot evacuatie gaf. Op dat moment lag het schip al zo schuin, dat aangenomen wordt dat de meeste vermisten zich niet meer in veiligheid konden brengen.

"Wat de kapitein en een deel van de bemanning hebben gedaan is onbegrijpelijk uit het oogpunt van gezond verstand", aldus Park. In plaats van de instructies van de verkeersleiding aan wal te volgen en de passagiers te evacueren 'beval de kapitein de passagiers op hun plek te blijven, terwijl ze zelf de eersten waren die vluchtten'. "Juridisch en ethisch is dit een onvoorstelbare daad."

De kapitein en twee bemanningsleden zijn opgepakt op verdenking van nalatigheid en het achterlaten van mensen in nood. Maandag werden nog eens vier andere bemanningsleden in hechtenis genomen.

Boer vindt tientallen granaten in weiland

Op een weiland in het Gelderse Winssen is maandag een grote hoeveelheid granaten gevonden. Het ging om zo'n zeventig oude exemplaren uit de Tweede Wereldoorlog. De explosieven werden gevonden door een boer die zijn weiland omploegde, zegt een woordvoerder van de politie.

De boer schakelde de hulpdiensten in toen hij de vondst ontdekte. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd vervolgens opgetrommeld omdat er ook enkele granaten in de landbouwmachine van de boer terecht waren gekomen.

Na controle op het veld werden nog eens tientallen explosieven gevonden. De politie vermoedt dat het om een voorraad gaat die tijdens de oorlog is begraven. Een dergelijk grote vondst is uitzonderlijk.

De granaten zijn afgevoerd. Voor de omgeving is geen gevaar geweest. Het weiland lag in een buitengebied van Winssen.

Journalisten vastgehouden in Oost-Oekra´ne

Pro-Russische betogers hebben maandag drie buitenlandse journalisten tijdelijk vastgehouden in het oosten van Oekraïne. De verslaggevers uit Wit-Rusland en Italië zijn inmiddels weer op vrije voeten.

De journalisten werden tegengehouden door gewapende mannen nadat zij zich hadden gemeld in Slovjansk. De stad wordt al meer dan een week bezet door pro-Russische demonstranten. De betogers eisen meer regionale autonomie en toenadering tot Rusland. De journalisten werden vrijgelaten nadat hun documenten waren gecontroleerd.

Het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken veroordeelde eerder maandag de arrestatie van de journalisten en eiste hun onmiddellijke vrijlating. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, waarvan ook Rusland lid is, uitte dezelfde eis.

FC ZŘrich troeft FC Basel af in bekerfinale

FC Zürich heeft voor de achtste keer in de clubgeschiedenis beslag gelegd op de Zwitserse beker. In Bern werd FC Basel met 2-0 verslagen door twee doelpunten van Mario Gavranovic in de verlenging. In de reguliere speeltijd waren beide ploegen niet tot scoren gekomen. Basel eindigde de wedstrijd met negen man. Gaston Sauro werd in de 66e minuut weggestuurd, Giovanni Sio 33 minuten later.

Voor Zürich is het de eerste bekerwinst in negen jaar. Sinds de titel in 2009 stond de ploeg zelfs bijna vijf jaar met lege handen. Basel, dat de kwartfinale in de Europa League haalde dit seizoen, kan zich troosten met de koppositie in de competitie. De club verloor slechts een duel, in augustus van Zürich.

De bekerfinale verliep niet zonder incidenten. Op weg naar het stadion voelden fans van beide clubs al de noodzaak dingen te slopen, melden Zwitserse media. Onder meer winkelruiten moesten er aan geloven. Buiten het stadion kwam het vervolgens tot schermutselingen. De politie zette een waterkanon in en gebruikte traangas.

Verdwenen schilderij terug in Tweede Kamer

Twintig jaar nadat het origineel per ongeluk in een afvalcontainer terechtkwam, keert een schilderij van het kabinet-Cort van der Linden donderdag terug in de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte (VVD) onthult dan een replica van het schilderij met zijn verre liberale voorganger.

Het schilderij hing tot 1994 in de zogeheten Rooksalon van de Tweede Kamer. Toen verdween het tijdens een verbouwing. Vermoedelijk is het uit de lijst gehaald, opgerold en in een hoek gelegd. Een bouwvakker heeft het vervolgens aangezien voor een oude rol zeil en bij het bouwafval gesmeten. Op initiatief van de VVD-fractie heeft de Kamer op basis van foto's een reproductie laten maken.

Het kabinet onder leiding van premier Pieter Cort van der Linden zat van 1913 tot 1918. Het voerde belangrijke hervormingen door, zoals de invoering van het algemeen kiesrecht, de evenredige vertegenwoordiging in de Tweede Kamer en de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs. Ook loodste het Nederland als neutraal land door de Eerste Wereldoorlog.

Rutte is de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden. In de regeringsverklaring die Rutte bij zijn aantreden als minister-president aflegde in de Tweede Kamer, zei hij 'een zekere verwantschap' te voelen met zijn 'liberale betovergrootvader'.

Toeristen geven meer geld uit in paasweekeinde

Binnen- en buitenlandse toeristen en dagjesmensen hebben dit paasweekeinde bijna zevenhonderd miljoen euro uitgegeven. Dat is ruim tweehonderd miljoen euro meer dan vorig jaar, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag. Het bureau spreekt van een 'zeer goede' start van het toeristisch seizoen.

Zoals verwacht brachten ruim negenhonderdduizend buitenlandse toeristen de paasdagen door in Nederland, 150.000 meer dan vorig jaar. Daarnaast genoten zo'n 350.000 Nederlanders van een korte vakantie in eigen land. Ook dat is met ruim honderdduizend meer dan in 2013. Het grotere aantal toeristen houdt onder meer verband met het feit dat Pasen dit jaar een stuk later viel. In totaal werden zo'n 25 miljoen uitjes ondernomen.

De buitenlandse toeristen komen vooral Duitsers (ruim 575.000) en Belgen (225.000). De rest bestond vooral uit Fransen en Britten. Belangrijke trekkers voor de buitenlandse bezoekers waren als altijd de Bollenstreek, de kust en de grote steden. De accommodaties aan de kust waren dit jaar populair en door het hele land waren de bungalows, vakantiehuisjes en hotels goed bezet. Ook de campings waren redelijk goed bezet.

[EHCCC] Amsterdam wint ten koste van Den Bosch

Hockeyclub Amsterdam heeft maandagmiddag de finale van de EuroHockey Club Champions Cup gewonnen. In de finale waren de hoofdstedelingen na shoot-outs te sterk voor de ploeg uit Den Bosch. Met de overwinning doorbreekt Amsterdam de hegemonie van Den Bosch, dat in totaal in veertien seizoenen dertien keer wist te winnen.

Dat het duel spannender zou worden dan de halve finales, stond voorafgaand aan de finale buiten kijf. Beide ploegen waren op een overwinning gebrand, maar het was Den Bosch dat de brilstand van het scorebord haalde. Al in de derde minuut sleepte Maartje Paumen de eerste strafcorner binnen: 0-1. De Bossche ploeg had meteen het betere van het spel en creëerde verschillende kansen, maar dit duurde niet lang. Amsterdam kwam beter in de wedstrijd en dook regelmatig levensgevaarlijk op voor het Brabantse doel.

Zo kregen de Amsterdamsen in het tweede kwart binnen korte tijd drie corners en namen ze tot drie keer toe de goal van Lizzy Koeton onder vuur. De afzwaaiende keeper redde echter uitstekend. Aan de andere kant stond ook sluitpost Anne Veenendaal haar mannetje. De jeugdinternational voorkwam een treffer van de eveneens afzwaaiende Sabine Mol en een corner van Paumen.

Ook na rust moest Veenendaal meteen handelend optreden toen Lidewij Welten gevaarlijk opdook voor het doel. Even later wist de international de goalie toch te verschalken. Welten promoveerde een voorzet van Vorstenbosch: 0-2. Lang konden de Bossche vrouwen niet van deze treffer genieten. De vierde Amsterdamse corner werd benut door Eva de Goede, waarmee de spanning terug was in het duel.

Na de treffer leek Amsterdam wat in te dutten en had Den Bosch de beste kansen, via onder meer Lieke Hulsen. Toch was het Amsterdam dat tien minuten voor tijd wist te scoren via Kelly Jonker: 2-2. Het duel kende hierdoor een razendspannend einde, waarin beide teams vochten voor elke bal, maar niet wisten te scoren. Uiteindelijk moesten shoot-outs de beslissing brengen. Amsterdam hield hierin het hoofd het koelst en sleepte de titel binnen

Burnley promoveert naar Premier League

Voetbalclub Burnley speelt volgend seizoen in de Premier League. Maandag won de club met 2-0 van Wigan Athletic en kan nu niet meer lager dan de tweede plaats eindigen in het Championship, het tweede niveau in Engeland. In het seizoen 2009/2010 speelde Burnley voor het laatst op het hoogste niveau.

Leicester City vierde al eerder promotie naar de Premier League. Die ploeg leidt in het Championship en lijkt ook met de titel aan de haal te gaan. Met twee wedstrijden te spelen heeft Leicester een voorsprong van vier punten. Vier ploegen strijden aan het einde van het seizoen om de derde promotieplaats.

Bennet verslaat Markus in Rund um K÷ln

De Nederlander Barry Markus heeft maandag net naast de zege gegrepen in Rund um Köln. De 22-jarige Belkin-renner moest het na 192 kilometer in de sprint afleggen tegen de Ier Sam Bennett. De Duitser Gerald Ciolek spurtte naar de derde plaats.

Belkin was de enige World Tour-ploeg die meedeed aan de Duitse eendagswedstrijd. De Nederlandse formatie stond naast Markus onder meer met Moreno Hofland en Theo Bos aan de start. Bos kwam echter ten val en stapte af.

New York Knicks ontslaat coach Woodson

New York Knicks heeft coach Mike Woodson op straat gezet. De NBA-ploeg greep dit seizoen naast een plek in de play-offs, nadat het een jaar eerder nog als tweede was geëindigd in de Eastern Conference.

"Het was tijd voor verandering", stelt team-president Phil Jackson maandag in een verklaring. Woodson stond sinds maart 2012 aan het roer bij de Knicks. Daarvoor was hij al assistent van Mike D'Antoni bij het team. Eerder was de 56-jarige oud-speler trainer van de Atlanta Hawks.

'Meb' wint marathon van Boston, toptijd Jeptoo

Mebrahtom Meb Keflezighi heeft als eerste Amerikaan sinds 1983 de marathon van Boston op zijn naam geschreven. De geboren Eritreër leek te vroeg een aanval te plaatsen, maar wist stand te houden tot en met de finish op Boylston Street, waar vorig jaar nog de bomaanslag plaatsvond.

Al na een kleine 15 kilometer viel Meb aan. Alleen Josphat Boit, sinds een maand eveneens een Amerikaan, wilde hem volgen. Het duo liep bijna 10 kilometer lang gezamenlijk aan kop, tot Boit zijn kompaan moest laten gaan. Na 30 kilometer had Meb een voorsprong van bijna anderhalve minuut op de groep favorieten, maar daar werd het tempo ook opgeschroefd.

Wilson Chebet, de afgelopen drie jaar de winnaar in Amsterdam, begon het gat met de Amerikaan dicht te lopen. Met 2 kilometer te gaan was het verschil nog maar acht seconden, maar daar strandde de Keniaan. Keflezighi wist er bij het opdraaien van het laatste rechte stuk nog een versnelling uit te persen en kwam in een tijd van 2:08.37 uur als eerste over de finish. Chebet werd tweede, voor zijn landgenoot Frankline Chepkwony.

Het was een bijzondere zege voor de zichtbaar geëmotioneerde Keflezighi. Uitgerekend in het jaar na de bomaanslag wist hij als eerste Amerikaan in meer dan dertig jaar de marathon te winnen. Bovendien is het voor de bijna 39-jarige Keflezighi, in 2004 goed voor olympisch marathonzilver, de eerste grote overwinning sinds de marathon van New York in 2009. 

Meb bij de start in Boston, waar hij in de blauwe broek en rood-blauwe schoenen direct de leiding pakt

De wedstrijd bij de vrouwen was lange tijd stevig in handen van de Amerikaanse Shalane Flanagan. Al snel hadden de vrouwen onder haar leiding een voorsprong van ruim een minuut op het parcoursrecord van 2:20.43 uur. Na bijna 35 kilometer moest Flanagan het tempo echter laten zakken.

De vrouw die daar het best van profiteerde was Rita Jeptoo. De Keniaanse nam in de kilometers daarna afstand van de rest en ging op weg naar een razendsnelle tijd. Na 2:18.57 uur kwam ze over de finish, waarmee ze de achtste tijd ooit liep. 

Het was een opvallende prestatie van Jeptoo, die slechts de vierde vrouw ooit is met meer dan één marathon onder de 2:20 uur. Naast Paula Radcliffe en Catherine Ndereba is ze de derde die twee keer achter elkaar een dergelijke tijd loopt. De tweede plaats was voor de Ethiopische Buzunesh Deba in eveneens een toptijd van 2:19.59 uur. Haar landgenote Mare Dibaba werd derde.

Bij de wheelers wist de Zuid-Afrikaan Ernst van Dyk een record te vestigen door voor de tiende keer te winnen. In 2010 pakte hij al zijn negende overwinning, maar sindsdien kon hij er om verscheidene redenen niet aan de start verschijnen. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Tatyana McFadden (foto) voor het tweede jaar op rij, nadat ze slechts een week eerder de marathon van Londen op haar naam schreef.

Dronken joyrider (17) rijdt sloot in

Een dronken jongen van 17 is zondagavond met de auto van zijn vader in een sloot in het Gelderse Rossum beland. Hij was op stap met vier jongeren van ongeveer 18 jaar, die in de laadbak van de bedrijfswagen zaten, aldus de politie maandag.

De jongens kwamen met de schrik vrij, maar de jeugdige bestuurder uit Zaltbommel kreeg wel een paar boetes.

Dronken joyrider (17) rijdt sloot in
Dronken joyrider (17) rijdt sloot in (Foto: ANP)

Webb fluit halve finale tussen Real en Bayern

Het Champions League-duel tussen Real Madrid en Bayern München is woensdag in handen van Howard Webb. De Engelse scheidsrechter floot dit seizoen al zes duels in het belangrijkste Europese clubtoernooi, waaronder de groepsduels van de Madrilenen tegen Juventus en Schalke 04.

De Zweed Jonas Eriksson is door de Uefa aangesteld voor de andere halve finale, die dinsdag tussen Atletico Madrid en Chelsea gaat. Eriksson leidde begin dit seizoen de Europese Supercup, waarin Chelsea na strafschoppen verloor van Bayern. Hij floot daarnaast vijf wedstrijden in de Champions League.

ATP-toernooi Sint-Petersburg verhuist naar Tel Aviv

Israël krijgt na zeventien jaar weer een ATP-toernooi. Het mannentennistoernooi van Sint-Petersburg verhuist dit jaar naar Tel Aviv, heeft de ATP zondag bekendgemaakt. De Israëlische stad organiseerde van 1978 tot en met 1981 en van 1983 tot en met 1996 al eerder een ATP-toernooi. Tom Okker won de eerste twee edities.

Het toernooi in Tel Aviv komt midden september op de kalender te staan. Het totale prijzengeld bedraagt een miljoen dollar. Het toernooi in Sint-Petersburg stond sinds 1995 op de kalender. Richard Krajicek was in 1998 de enige Nederlandse winnaar. Ernests Gulbis is de titelverdediger.

Wildplassen doet autodief de das om

Een plaspauze op een parkeerplaats langs de snelweg is een Duitse autodief duur komen te staan. Agenten zagen de man (29) tegen zijn 'eigen' auto plassen en namen poolshoogte.

De man bleek dronken te zijn, had geen rijbewijs en reed in een auto die als gestolen was opgegeven. De dienders hielden hem aan en namen de auto in bewaring, maakte de politie van de deelstaat Nedersaksen maandag bekend.

Wildplassen doet autodief de das om
Wildplassen doet autodief de das om (Foto: ANP)

Succesvolle Pasen voor dagattracties

Dierentuinen, attractieparken en musea hebben een succesvol paasweekend achter de rug. Dat meldt de vereniging van attractieparken Club van Elf maandag. De bezoekersaantallen lagen maar liefst tussen de vijftig en honderdtachtig procent hoger dan vorig jaar.

De forse stijging ten opzichte van 2013 heeft te maken met het mooie lenteweer. Pasen viel vorig jaar vroeg en doordat het ook nog eens koud was, lieten veel mensen het dat weekend afweten. Dat was dit jaar anders.

Er kwamen vooral veel bezoekers op vernieuwde attracties af zoals de Magische Vallei in Toverland, de Chocolate Factory in Slagharen, de Easter Party bij de Heineken Experience, de Ride Xpress: Platform 13 in Walibi en de voetbalattractie Zo groot is Holland in Madurodam.

Ook het vernieuwde Berenbos van Ouwehands Dierenpark in Rhenen en de theatervoorstelling Schatten van de Zee in het Dolfinarium trokken veel publiek. De Club van Elf spreekt van een succesvol begin van het seizoen. Veel dagattracties openen traditiegetrouw met Pasen voor het eerst de deuren.

Sterren brengen Peaches Geldof laatste groet

Veel sterren hebben maandag afscheid genomen van Peaches Geldof. Onder anderen Kate Moss, de oud-bassist van The Rolling Stones Bill Wyman en muzikant Jools Holland woonden de uitvaart van de 25-jarige Geldof bij. Dat melden verschillende Britse media.

De dochter van zanger Bob Geldof werd in de St Mary Magdalene & St Lawrence-kerk in Kent een laatste groet gebracht. Zo werd Peaches toegesproken door verschillende familieleden, onder wie haar vader. De kerk ligt direct naast de woning van Bob Geldof. Peaches trouwde er in 2012 met haar man Tom Cohen. Ook werd in de kerk in 2000 een laatste groet gebracht aan haar moeder Paula Yates, die in 2000 overleed aan een overdosis.

Geldof lag in een lichtblauwe kist die was beschilderd met bloemen en een portret van Peaches met haar man en twee zoontjes. Naar verluidt wordt ze later gecremeerd en wordt haar as uitgestrooid in de tuin bij de kerk.

Geldof werd twee weken geleden dood aangetroffen in haar appartement in Kent. Hoe ze overleed is nog onduidelijk. Een autopsie op haar lichaam kon geen uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Het wachten is op de resultaten van het toxicologisch onderzoek.

Raketten uit Gaza komen neer in IsraŰl

Strijders uit de Gazastrook hebben maandag raketten afgeschoten richting het zuiden van Israël. Ook werd een groep militairen die aan het patrouilleren was bestookt. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. Er vielen geen gewonden.

Israël voerde als vergelding luchtaanvallen uit. In totaal werden zeven trainingskampen van Hamas getroffen, aldus Hamas. Vier Hamasstrijders zouden gewond zijn geraakt.

"Het is onze plicht om de mensen die onze burgers en militairen aanvallen op te sporen en aan te pakken", aldus Peter Lerner van het Israëlische leger. Hij zei dat de explosies en de sirenes die waarschuwden voor de raketten de rust van Pasen hebben verstoord. "Het raketterrorisme van Hamas is een ondraaglijke realiteit die Israëliërs niet zouden moeten accepteren."

Aantal ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes loopt op

Het aantal schoolmeisjes dat in Nigeria door moslimextremisten is ontvoerd is opgelopen van 85 tot 234 personen. Dat hebben ouders van de ontvoerde kinderen maandag gezegd.

De tieners werden vorige week meegenomen uit een school in Chibok, in de deelstaat Borno. Enkele meisjes wisten te ontsnappen uit de open vrachtwagen waarmee ze werden weggevoerd. Tien meisjes die opdracht van hun ontvoerders hadden gekregen om voor het eten te zorgen wisten woensdag te ontkomen.

De Nigeriaanse autoriteiten hebben de jacht geopend op de ontvoerders. De regering heeft een beloning van vijftig miljoen naira (bijna een kwart miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de veilige terugkeer van de meisjes.

Alle scholen in Borno werden vier weken geleden gesloten vanwege het toenemende aantal aanslagen door opstandelingen. De groep meisjes - in de leeftijd tussen de 16 en 18 jaar - was echter opgeroepen om eindexamen te doen.

Het vermoeden bestaat dat de massale ontvoering het werk is van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het is niet de eerste keer dat Boko Haram zijn pijlen richt op een school. De naam van de groep betekent 'Westers onderwijs is zondig'. In het verleden leidden dergelijke acties vaak tot een bloedbad.

Lindsay Lohan heeft een miskraam gehad

Lindsay Lohan heeft een paar maanden geleden een miskraam gehad. De actrice vertelde zondag in de laatste aflevering van haar realityserie dat ze het erg moeilijk heeft gehad. "Niemand weet dit, maar ik had een miskraam", zei Lohan in de uitzending die op Oprah Winfreys zender Own werd uitgezonden.

De actrice, die in het verleden worstelde met verslavingen, vond het door haar miskraam erg zwaar om te worden gevolgd door camera's. "Het is een lang verhaal en mentaal brengt het je van je stuk." De 27-jarige Lohan deed niet uit de doeken van wie ze zwanger was.

De actrice vond het erg triest om naar zichzelf te kijken omdat ze wist wat er in haar hoofd omging. "Ik kon me met dat meisje identificeren", zei Lohan over zichzelf. "Het klinkt gek, maar ik dacht: dit is zo triest, wie helpt haar?"

Hoewel de actrice het niet altijd even fijn vond om camera's om zich heen te hebben, is ze dankbaar voor de ervaring. "Ik ben gelukkig", zei ze. "Het belangrijkste dat ik heb meegekregen, is dat mijn arbeidsethos is veranderd. Ik heb het vuur in mezelf weer teruggevonden."

Doden bij droneaanval Jemen

Een vermoedelijk door de Verenigde Staten uitgevoerde drone-aanval heeft maandag aan een nog onbekend aantal Al-Qaidastrijders het leven gekost, onder wie een lokale bevelhebber. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd.

De aanval had plaats in het onherbergzame berggebied Mahfad tussen de provincies Abyan en Shabwa. Volgens stamhoofden is een van de slachtoffers bevelhebber Munnaser al-Anbouri. Hoeveel opstandelingen er zijn omgekomen is niet duidelijk.

Bale mist training Real door griep, Ronaldo terug

Gareth Bale heeft maandag de training van Real Madrid overgeslagen. De 24-jarige vleugelspeler uit Wales kampt met griep. Het is nog niet duidelijk of hij woensdag kan meespelen tegen Bayern München in de halve finale van de Champions League. Cristiano Ronaldo trainde voor het eerst weer met de selectie mee.

De Portugese sterspeler, die dit seizoen al veertien Europese treffers maakte, miste de laatste vier wedstrijden van zijn club vanwege een knie- en dijbeenblessure. De afgelopen dagen werkte hij apart van de groep aan zijn herstel.

Real ontvangt de Duitse kampioen woensdag in Madrid. Zes dagen later is de return in München.

Van Gerwen en Van der Voort naar kwartfinale in Berlijn

Darters Vincent van der Voort en Michael van Gerwen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de German Darts Masters in Berlijn. Van der Voort won met 6-5 van Ian White en Van Gerwen was met 6-3 te sterk voor Dave Pallett. 

Van der Voort zal in de kwartfinale aantreden tegen Stephen Bunting, die zijn debuut maakt op de Europese Tour. Bunting staat in de kwartfinale na een 6-3 zege op Brendan Dolan. Van Gerwen zal vanavond spelen tegen Steve Beaton, die met 6-2 te sterk was voor Wes Newton.

De andere kwartfinales zijn Michael Smith - Phil Taylor en Adrian Lewis - John Henderson. Vanavond worden ook de halve finales en finale gespeeld. 

Uitslagen derde ronde German Darts Masters

Naam Naam Uitslag
Brendan Dolan Stephen Bunting 3-6
Vincent van der Voort Ian White 6-5
Andrew Gilding Michael Smith 1-6
Dave Chisnall Phil Taylor 3-6
Kim Huybrechts Adrian Lewis 2-6
John Henderson Simon Whitlock 6-2
Steve Beaton Wes Newton 6-2
Michael van Gerwen David Pallett 6-3

Chinese politie gaat gewapend patrouilleren

Duizend Chinese politieagenten in de Chinese stad Shanghai hebben deze week voor het eerst gewapend gepatrouilleerd. Het besluit om de agenten met wapens uit te rusten is genomen na een grote steekpartij in het treinstation van de stad Kunming op 1 maart. Daarbij staken vijf personen met lange messen in op voorbijgangers. In totaal kwamen 29 mensen om het leven en raakten 140 mensen gewond.

Normaal dragen Chinese agenten geen vuurwapens. Ook de agenten die patrouilleerden in het station waren niet gewapend. Na de steekpartij nam de zorg over de openbare veiligheid op drukke plekken zoals stations toe. De Chinese autoriteiten zijn nu van plan om in de meeste grote steden agenten te bewapenen. In Shanghai hebben duizend agenten, van een pool van vierduizend agenten, een speciale training om met vuurwapens om te gaan succesvol afgerond.

In China komt vuurwapengeweld maar weinig voor en wapens zijn bovendien zeer lastig te krijgen. Dat agenten nu gewapend zijn roept bij inwoners dan ook gemengde gevoelens op. Zhang Liqi, een 28-jarige decorateur uit Shanghai, zei dat verandering goed is en in lijn met de internationale normen. Ze vreest echter wel dat de wapens worden gestolen en in handen van criminelen vallen.

Afgebrand gebied Veluwe minder groot dan gedacht

Door de brand in Natuurpark De Hoge Veluwe is zo'n driehonderd tot driehonderdvijftig hectare grond verloren gegaan. Dat is minder groot dan het gebied waar de brand woedde. De brand, die zo'n 527 hectare besloeg, wordt de hele maandagochtend nog nageblust, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

"Het is een heel karwei geweest en we zijn blij dat het maandagmiddag gaat regenen", zegt de woordvoerder. "Minder leuk voor de bezoekers, maar zo kunnen we deze ochtend nog de brand helemaal blussen."

Docusoap confronteert Yolanthe met relatieperikelen

Yolanthe Sneijder-Cabau moest even slikken toen ze de eerste beelden van haar realityserie zag. In de docusoap Yolanthe laat de actrice en presentatrice ook haar minder mooie kanten zien. "Je ziet jezelf zonder make-up of hebt een keer woorden met je man. Dat was wel confronterend", vertelt Sneijder-Cabau voor de camera van Novum Nieuws.

"Die dingen zie je normaal niet van jezelf", gaat de 29-jarige voetbalvrouw verder. "Maar ook dat is mijn leven. Ik ben niet perfect, mijn leven is niet perfect. Iedereen is wel eens chagrijnig. Iedereen heeft mindere dagen, ik ook." Toch is Sneijder-Cabau blij met de docusoap, die vanaf vrijdag 25 april wordt uitgezonden op SBS6. "Het is heel leuk. Je ziet waar ik mee bezig ben en waar ik allemaal heen ga."

Sneijder-Cabau werd in het verleden vaker gevraagd een reallifesoap te maken, maar wees dat steeds af. "Dat beetje privé wat ik nog heb, wilde ik het liefst privé houden." Een halfjaar geleden kwam het weer op haar pad en begon de voetbalvrouw te twijfelen. "Ik dacht: misschien is het dit keer wel een idee om er wat mee te doen."

Manlief Wesley Sneijder spoorde zijn echtgenote aan zich 24 uur per dag te laten volgen door een cameraploeg. "Wesley was heel enthousiast en vond juist dat ik het moest doen", vertelt Sneijder-Cabau. De voetballer wees zijn vrouw op de unieke kans die ze kreeg. "Er doen altijd heel veel verhalen de ronde die echt verzonnen zijn. Ik ga daar nooit tegenin, maar in dit programma kan ik laten zien hoe mijn leven echt is. De dingen die ik doe in plaats van de verhalen die gecreëerd worden."

Volgens Sneijder-Cabau was de tijd perfect om haar leven vast te laten leggen. "Ik heb nog geen kindjes en reis de hele wereld over voor m'n werk, er gebeurt heel veel. Het is een jaartje uit mijn leven en daarna heb ik m'n privacy weer terug. Het is voor mij voor later ook leuk om terug te kijken. Het is een document waar ik heel blij mee ben."?

Spookrijden en hoge snelheden tijdens achtervolging

Twee mannen van 24 en 25 jaar zijn zondag aangehouden na een achtervolging die begon in Zoetermeer en eindigde bij Vianen. Ze zitten vast en worden verdacht van poging tot doodslag op een motoragent en verkeersgevaarlijk gedrag. Tijdens de achtervolging werden snelheden boven de 190 kilometer per uur gemeten en gingen de twintigers spookrijden. Dat meldt de politie maandag.

Bij een alcoholcontrole op de N470 werden agenten zondagochtend rond 06.00 uur in tegengestelde richting gepasseerd door een auto die vervolgens claxonnerend door rood reed. Een motoragent ging achter het voertuig aan en gaf meerdere stoptekens. De bestuurder ging daar niet op in en reed richting de A12.

Daar werden snelheden boven de 190 kilometer per uur gehaald. Daarnaast maakte de auto een aantal noodstoppen waardoor de motoragent zo krachtig moest remmen dat zijn antiblokkeersysteem in werking trad. Bij de afslag Gouda raakte de auto uit het zicht. Even later dook het voertuig echter weer op bij Utrecht op de A12. Daarna nam de bestuurder de A27 bij Vianen en ging daar spookrijden.

Een van de verdachten belde daarna met 112 om zichzelf aan te geven. Het ging om de 25-jarige man. Hij werd in Vianen met de auto aangetroffen. Zijn woonplaats is niet bekend. In de buurt werd vervolgens een taxi aangehouden waarin de 24-jarige verdachte zich bevond. Hij komt uit Utrecht.

Sherpa's Mount Everest willen werk neerleggen

De berggidsen die klimmers begeleiden bij het bedwingen van de Mount Everest overwegen het werk neer te leggen. De sherpa's twijfelen of ze door moeten gaan met het werk na een dodelijke lawine. Het besluit van de sherpa's kan grote gevolgen hebben voor de rest van het klimseizoen.

Vrijdag scheurde een brok ijs los van de berg. Dertien sherpa's kwamen om het leven. Nog drie worden vermist en gevreesd wordt dat ook zij de lawine niet hebben overleefd. "Na het verlies van zoveel van onze broeders en vrienden is het voor velen gewoon niet mogelijk om door te gaan", zei Pasang Sherpa. "Velen van ons zijn bang, onze familieleden zijn bang en vragen ons terug te keren."

Alle slachtoffers van de lawine horen tot de etnische Sherpa-gemeenschap. Veel Sherpa's verdienen hun brood als gids, anderen hebben restaurants of leveren uitrusting en transport. De Sherpa-gemeenschap is woedend dat de Nepalese regering geen grote hulpactie op touw heeft gezet. Zeker omdat de regering fors verdient aan de vergunningen die bergbeklimmers moeten aanschaffen.

Vicepremier Prakash Man Singh zei maandag dat de regering wel haar best doet om te helpen. "Het is niet waar dat het de regering niets interesseert. We hebben vanaf het begin samengewerkt met de reddingsdiensten. We doen wat we kunnen en blijven bij het beleid om financiële hulp te bieden." Nabestaanden van de omgekomen gidsen krijgen veertigduizend rupee (net geen driehonderd euro).

Het Nepalese ministerie van toerisme, dat gaat over de klimexpedities, zei nog geen afzeggingen te hebben ontvangen. Maar zonder de ervaren berggidsen is het voor klimteams vrijwel onmogelijk om de berg te beklimmen. De eerste beklimmingen stonden voor volgende maand gepland, maar het is de vraag of die nu door kunnen gaan.

Arrestanten bekerfinale weer op vrije voeten

Alle 36 supporters die waren opgepakt rondom de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax zijn inmiddels weer op vrije voeten. Dat meldt de politie in Rotterdam maandag. De meeste van hen hebben een boete gekregen of zijn er met een andere regeling vanaf gekomen. De Zwolse club vernederde Ajax zondagavond met een 5-1 zege.

De meeste mensen werden opgepakt vanwege het bezit of gooien van vuurwerk, belediging of openbaar dronkenschap. "Relatief lichte vergrijpen", aldus de woordvoerder.

PEC wordt maandag gehuldigd in park De Wezenlanden. Ook krijgt het team een rondvaart door de Zwolse grachten.

[JL] Willem II promoveert naar de Eredivisie

Willem II is maandag kampioen geworden van de Eerste Divisie. De Tilburgers wonnen zelf met 4-0 van Telstar, terwijl concurrent FC Dordrecht met 1-1 gelijkspeelde bij FC Den Bosch. Willem II keert daardoor na een jaar terug op het hoogste niveau.

Willem II was voor eigen publiek al snel de betere partij en kwam via Ruud Boymans, die aan de buitenspelval ontsnapte, op 1-0. In Den Bosch kwam FC Dordrecht even later ook op voorsprong. Doelman Bruno Appels vloerde Richairo Meulens, waarna Jeffrey Fortes vanaf de stip kon scoren. Den Bosch was tot dan toe niet de mindere geweest van de bezoekers.

Kort na rust kwam in Tilburg Willem II op 2-0. Via een vrije trap kwam de bal bij Jonas Heymans, die raak schoot. Al snel werd het 3-0 door Ali Messaoud, die van dichtbij kon scoren. Het gejuich werd vijf minuten later een stuk luider omdat Den Bosch de gelijkmaker maakte tegen FC Dordrecht. Ralf Seuntjens schoot de bal vanaf de rand van de zestien meter binnen.

Met een knap schot uit de draai zorgde Boymans in Tilburg nog voor de 4-0. De aandacht was op dat moment al vooral bij het duel in Den Bosch. Daar kregen beide ploegen nog grote kansen op de winnende treffer, maar het Tilburgse feestje werd niet meer verstoord.

Drie doden door overstromingen RoemeniŰ

Bij overstromingen en wateroverlast in het zuiden van Roemenië zijn afgelopen weekeinde drie mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Roemeense autoriteiten maandag gezegd. Zo'n 250 mensen moesten worden geëvacueerd. In totaal liepen 86 dorpen onder water.

Volgens de Roemeense minister van binnenlandse zaken Gabriel Oprea overleed een 80-jarige man in de provincie Olt nadat zijn huis was getroffen door een modderstroom. Een man in Boekarest overleed toen hij werd gegrepen door het water. Een 13-jarige jongen verdronk eveneens. Drie mensen worden nog altijd vermist.

[EHL] Oranje Zwart loopt hoofdprijs mis

Oranje Zwart is er maandag niet in geslaagd om de EHL te winnen. De Eindhovenaren verloren in de finale van het Duitse Harvestehuder, dat na shoot-outs te sterk was. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2. Harvestehuder is het eerste team ooit dat in hetzelfde jaar de Europacup Indoor en de EHL wint.

Oranje Zwart begon zijn eerste Europese finale voortvarend. De Eindhovenaren hadden in de eerste twee kwarten niet alleen het initiatief, maar ook de beste kansen. Zo ging mikte Sander Baart een backhand naast het Duitse doel, ging een inzet van Bob de Voogd rakelings voorbij een inglijdende medespeler en sloeg Jelle Galema in kansrijke positie over de bal heen. De afwachtende, maar schier onkreukbare Duitsers leken na 33 minuten op achterstand te komen toen Gabriel Dabanch alleen voor keeper Tobias Walter opdook. De inzet van de Spanjaard trof echter de lat.

Kort daarop zorgde Mink van der Weerden er toch voor dat OZ met een voorsprong de kleedkamer inging. De international sleepte zijn ploeg in het rustsignaal op voorsprong. Harvestehuder moest uit een ander vaatje tappen en deed dat ook in het derde kwart. Zeven minuten na de lange pauze sloeg Nicolas Spooner toe na een spaarzaam moment van onachtzaamheid in de OZ-defensie. Acht minuten na de gelijkmaker belandden de gastheren weer aan de goede kant van de score door een intikker van Rob Reckers, die een messcherpe voorzet van Pakistaan Muhammad Rizwan op waarde schatte.

Maar wederom kwamen de Hamburgers met een antwoord op de proppen. De Duitsers kregen in de slotminuut van het derde kwart liefst vier strafcorners achter elkaar. De laatste werd door specialist Michael Körper in de touwen gejast, waardoor alles weer in evenwicht stond. Na het spectaculaire derde deel van de wedstrijd ging de storm in de slotfase weer wat liggen. Baart en De Voogd namen het Duitse doel nog onder vuur, maar doelman Walter gaf geen krimp. Shoot-outs moesten daardoor een winnaar aanwijzen in deze spannende finale. Harvesehuder hield hierin het hoofd koeler dan OZ, dat driemaal miste en daardoor de kans op de dubbel misloopt. 

'Vuurwerk mogelijk al eerder in De Kuip'

Het vuurwerk dat zondag door aanhangers van Ajax op het veld van De Kuip werd gegooid en de bekerwedstrijd tussen de Amsterdammers en PEC Zwolle verstoorde, was mogelijk al ver voor de wedstrijd in het stadion aanwezig. Dat zegt directeur van De Kuip Jan van Merwijk tegen de NOS.

"Ik sluit niet uit dat het vuurwerk al eerder het stadion is binnengekomen. Ondanks het feit dat we voordat het stadion opengaat alles controleren. Het spul is niet zo groot en dus relatief gemakkelijk te verbergen", zegt hij.

Van Merwijk zegt verder dat het bijna niet te doen is om de beveiliging waterdicht te krijgen. "Het is geen vliegveldcontrole, waarbij je volledig door scanners loopt en je bagage wordt gescand." Het stadion stelt desondanks een onderzoek in naar de vraag hoe het vuurwerk is binnengekomen.

Verscheidene Ajax-supporters meldden eerder maandag tegenover de NOS dat er nauwelijks gefouilleerd is bij aankomst in Rotterdam. Ook zou bij het vertrek in Amsterdam niet iedereen zijn gecontroleerd.

De KNVB stelt maandag in een verklaring dat de supporters van beide clubs tweemaal zijn gefouilleerd: eenmaal bij vertrek en eenmaal bij aankomst in het stadion. Op basis hiervan is volgens de voetbalbond 'diverse mensen' de toegang tot het stadion geweigerd.

De bond gaat met de clubs en de autoriteiten de kwestie grondig evalueren om te kijken wat er mis is gegaan. Ook worden de vuurwerkgooiers opgespoord en bestraft. "Deze mensen horen wat ons betreft niet in een voetbalstadion thuis", aldus de KNVB.

Zwaan dodelijk mishandeld in Arnhem

In de Transvaalbuurt in Arnhem hebben voorbijgangers zondagochtend een dode zwaan aangetroffen. Agenten die poolshoogte kwamen nemen, ontdekten dat de hals van het dier was doorgesneden, meldde de politie maandag.

De vrouwtjeszwaan had een nest met eieren bij een water aan de De La Reijstraat. Het dier bleek zwaar te zijn mishandeld en onthoofd. De politie is op zoek naar de dader of daders en hoopt dat zich getuigen melden.

Twee weken geleden werd in Waddinxveen ook een onthoofde zwaan gevonden. Afgelopen week nog werd in Helmond een broedende zwaan van haar nest getrokken en meegenomen in een bestelbusje. Voor dit dier liep het beter af: dankzij getuigen kon de dader worden achter achterhaald. Hij wilde de zwaan verkopen. Het dier is herenigd met haar mannetje.

Zwaan dodelijk mishandeld in Arnhem
Zwaan dodelijk mishandeld in Arnhem (Foto: ANP)

Spaanse doelman Palop stopt

Bayer Leverkusen-doelman Andres Palop zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Hij streek afgelopen zomer neer bij de Duitse club, maar wacht nog op zijn officiële debuut. Zijn grootste successen beleefde de 40-jarige Spanjaard bij Sevilla, waarmee hij onder meer de Uefa Cup won in 2006 en 2007.

Palop verdedigde tussen 2005 en 2013 het doel van Sevilla. Met die ploeg veroverde hij ook de Europese Supercup, twee Spaanse bekers en de Spaanse Supercup. Eerder stond hij bij Villarreal en Valencia onder de lat.

Met Valencia werd Palop twee keer landskampioen en legde hij beslag op de Uefa Cup en Europese Supercup. Hij was in de sinaasappelstad echter tweede keus, waardoor zijn bijdrage aan die titels gering was.

In Leverkusen is Palop de stand-in van Bernd Leno. De jonge Duitse goalie miste dit seizoen nog geen duel.

Ophef om paasshow legt motorzaak geen windeieren

De ophef die eerder in april was ontstaan over de paasshow die een motorzaak uit Helmond op tweede paasdag wilde organiseren, heeft de winkel geen windeieren gelegd. Dat meldt eigenaar Dennis van der Velden van DCA Motorcycles maandag. "Het is erg druk. De media-aandacht heeft duidelijk invloed gehad op het bezoekersaantal", zegt hij.

Van der Velden noemt de situatie 'perfect'. "We hebben geen schade gehad van het hele gebeuren. We hebben gelijk gekregen van de rechter en dat is het voornaamste. Het heeft ons ook goed gedaan dat de media het verhaal hebben opgepikt. Niet alleen voor de klandizie, maar ook omdat er nu eens een positief verhaal over de motorwereld wordt geschreven."

De paasshow in Helmond wordt maandag van 11.00 tot 18.00 uur gehouden. "We zijn gewoon open en hebben daarnaast wat buitenactiviteiten. Er zijn eettentjes, een springkussen en kinderen kunnen zich laten schminken", zegt Van der Velden. De sfeer is volgens hem goed. "Iedereen die hier is, is hier voor de gezelligheid."

Volgens Van der Velden houdt de politie een oogje in het zeil, maar niet op een andere manier dan anders. "We organiseren hier een evenement waar veel mensen op af komen, dus ze rijden soms in de auto voorbij, maar niet meer dan normaal. Na de uitspraak van de rechter heeft de lokale politie ook aangegeven geen problemen te voorzien bij het organiseren van de paasshow."

Een zegsvrouw van de politie bevestigt dat de dag gemoedelijk verloopt. "Ik heb tot nu toe geen meldingen gekregen, dus ik ga ervan uit dat alles goed gaat." Of agenten extra waakzaam zijn, wil ze niet zeggen. "Ik doe geen uitspraken over onze inzet."

De gemeente Helmond wilde de paasshow van DCA Motorcycles verbieden omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zou kunnen komen als veel motorrijders zouden samenkomen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) voerde aan dat het evenement een aanzuigende werking zou hebben op leden van motorclubs, vooral omdat enkele andere grote motorevenement in verschillende Brabantse gemeente waren verboden.

De rechtbank in Den Bosch vond het politierapport waar Blanksma naar verwees echter onvoldoende onderbouwd. Er stonden geen concrete aanwijzingen in dat iemand van plan was het evenement te verstoren. Ook vond de rechtbank het niet eerlijk dat de relatief kleine paasshow werd vergeleken met grotere motorevenementen.

Marathon Boston onder zware beveiliging van start

Iets meer dan een jaar na de dubbele bomaanslag in het finishgebied van de marathon van Boston gaat de hardloopwedstrijd maandag weer van start. De beveiliging is zwaarder dan ooit in de geschiedenis van het evenement, dat al 117 keer is gehouden. De opvallendste verandering is het grote aantal agenten dat op de been is.

"Er zijn fors meer agenten aanwezig", zei de gouverneur van de staat Massachussetts Deval Patrick zondag al. "Maar we willen ook niet dat er een soort van wedstrijd door een gemilitariseerd gebied wordt gehouden. Het gaat er dus om de balans te vinden en ik denk dat we die hebben gevonden."

Hardlopers die dit jaar deelnemen moeten hun spullen in doorzichtige tasjes opbergen en fans die bij de finishlijn de lopers willen toejuichen mogen geen tassen of kinderwagens meenemen. Langs de route zijn meer dan honderd camera's geïnstalleerd en er zijn zo'n vijftig 'observatieposten' opgezet rond de finish zodat 'het publiek in de gaten kan worden gehouden', aldus de Boston Athletic Association, de organisatie die de marathon organiseert.

Volgens gouverneur Patrick zijn er vooralsnog geen specifieke dreigingen geuit. "We zien dat echter niet als een teken om achterover te leunen. We zijn voorbereid en we verzekeren mensen dat het zowel een gezellige als een veilige dag wordt."

Ongeveer 36 duizend lopers hebben zich ingeschreven voor de wedstrijd, onder wie 56 Nederlanders.

Sherwood vreest vertrek sterkhouder Eriksen

Christian Eriksen is in de loop van het seizoen uitgegroeid tot een belangrijke kracht bij Tottenham Hotspur, dat de Deense spelmaker vreest kwijt te raken. Trainer Tim Sherwood denkt dat Eriksen met zijn uitstekende spel de aandacht heeft weten te trekken van clubs verspreid over Europa. Hij roept de clubleiding op om een vertrek van de voormalige Ajacied te voorkomen.

Afgelopen weekend was Eriksen opnieuw goud waard voor Spurs. Tijdens de 3-1 overwinning op Fulham nam de aanvallende middenvelder twee doelpunten voor zijn rekening. Twee keer mikte hij een vrije trap in het doel.

"Je bent altijd bang dat iemand zich meldt voor een van je beste spelers, en Eriksen behoort zeker tot die categorie", zei Sherwood na afloop ten overstaan van de verzamelde media.

Eriksen speelde zich al op jonge leeftijd in de kijker bij diverse clubs uit Engeland. In dienst van de Deense nationale ploeg oogstte hij veel lof met een sterk optreden in en tegen Engeland. Ook Sherwood had het talent van de toenmalige Ajacied al snel in de gaten.

"Ik zag hem aan het werk voor Denemarken in 2011 en heb Daniel Levy (de voorzitter van Tottenham, red.) toen meteen gebeld om te zeggen dat hij deze jongen moest halen", herinnert Sherwood zich.

"Volgens mij was hij toen nog niet beschikbaar. Ik meen dat hij zijn opleiding bij Ajax wilde voortzetten en zo geschiedde. En misschien wilde Daniel geen actie ondernemen, want dat doet hij niet bij iedere speler die ik hem adviseer. Dat zouden er teveel zijn."

Sherwood roemde daarnaast de arbeidsethos van Eriksen. "Hij doet er iedere dag alles aan om beter te worden. Christian ziet de druk niet, hij voelt de druk niet. Alles gaat bij hem gewoon vanzelf omdat hij iedere dag zo hard werkt op de training."

[EHL] Dragons pakt brons in Belgisch onderonsje

Hockeyclub Dragons is maandagmiddag derde geworden in de Euro Hockey League. De mannen uit Brasschaat wonnen in de kleine finale van hun landgenoten van Racing Bruxelles: 2-1. De winnende treffer werd tachtig seconden voor tijd gemaakt door Florent Van Aubel.

Dragons opende de bronzen strijd goed door na vijftien minuten de openingstreffer aan te tekenen. Van Aubel gleed van dichtbij binnen. Dat doelpunt werd in het tweede kwart echter tenietgedaan door Andrin Rickli, die op een discutabele manier scoorde. De speler van Racing leek een strafcorner hoog in de touwen te flatsen, maar tot ontzetting van Dragons werd het doelpunt toch goedgekeurd.

Het leek erop dat shoot-outs een winnaar zouden bepalen, maar Van Aubel besloot anders. Hij dook vlak voor tijd wederom een voorzet binnen, waardoor het brons meegaat naar de finalist van vorig jaar.

Groningen wil vervanger Zivkovic strikken

FC Groningen moet groeibriljant Richairo Zivkovic in de zomer afstaan aan Ajax. Als het aan Erwin van de Looi ligt halen de Groningers een vervanger binnen. De kans om een waardige vervanger binnen te halen zal echter afhangen van de financiële mogelijkheden van de club. Van de Looi weet dat het niet eenvoudig zal zijn om het vertrek van Zivkovic op te vangen.

De hoofdtrainer van De Trots van het Noorden heeft een vinger in de pap wat betreft het transferbeleid van zijn club. "Ik heb wel een belangrijke stem in het eventueel aantrekken van spelers, maar ik heb niet de enige stem", zegt hij in gesprek met RTV Noord.

"Het is echt een lastige puzzel om een kwalitatief evenwichtige selectie samen te stellen. Om ieder stukje van die puzzel uitzonderlijk te bespreken en om dat los te zien van al die andere stukjes."

Met nog twee speelronden te gaan bezet Groningen de achtste plaats op de ranglijst. Nummer zeven AZ verdedigt een voorsprong van één punt ten opzichte van de noorderlingen. Bekerwinnaar PEC Zwolle volgt Groningen op zes punten.

B-junioren Ajax winnen Future Cup

De B-junioren van Ajax hebben op sportpark de Toekomst de Aegon Future Cup gewonnen. De jonge Amsterdammers waren in de finale op tweede paasdag met 2-1 te sterk voor Liverpool. Het is sinds de eerste editie in 2010 de derde keer dat Ajax het jeugdtoernooi voor eigen publiek wint.

Ajax keek bij rust nog tegen een 1-0 achterstand aan, maar Adham el Idrissi maakte gelijk na voorbereidend werk van Vaclav Cerny en uitblinker Abdelhak Nouri. In de slotfase was een ongelukkig eigen doelpunt van een Engelse verdediger, die de bal over zijn eigen doelman schoot, genoeg voor de winst.

De Ajacieden gingen in de groepsfase nog met 2-1 onderuit tegen Liverpool, maar mochten als nummer twee toch door naar de halve eindstrijd. Daarin werd titelverdediger Anderlecht zondag verslagen.

Sijsling verliest van Giraldo in eerste ronde

Igor Sijsling is maandag in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Barcelona uitgeschakeld. De 26-jarige Amsterdammer dolf het onderspit tegen Santiago Giraldo. Het werd 6-4 en 6-2 voor de Colombiaan, die 65e staat op de wereldranglijst. Sijsling staat negen plaatsen hoger.

Sijsling hield aanvankelijk gelijke tred met Giraldo, maar in de slotfase van de eerste set ging het mis. Een break op 5-4 leverde de Colombiaan de eerste set op. In het tweede bedrijf werd Sijsling op 3-2 gebroken en daarna moest hij nogmaals zijn service afstaan. Zelf creëerde hij in de hele partij geen enkel breakpunt.

De Nederlander strandde vorige week in Monte Carlo ook al in de eerste ronde. Jesse Huta Galung en Boy Westerhof bleven op het Catalaanse gravel steken in de kwalificaties.

De volgende tegenstander van Giraldo is Fabio Fognini. De Italiaan, als derde geplaatst, had in de eerste ronde een bye.

Presidentsverkiezingen SyriŰ op 3 juni

Syrië gaat op 3 juni naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Dat heeft de voorzitter van het Syrische parlement, Mohammed Laham, maandag gezegd. Het is zeer waarschijnlijk dat president Bashar Assad voor een nieuwe termijn gaat, ondanks de opstand in het land tegen zijn heerschappij.

Volgens Laham kunnen kandidaten voor de verkiezingen zich van 22 april tot 1 mei registreren. "Ik roep de burgers van de Syrische Arabische Republiek in binnen- en buitenland op om hun recht te laten gelden en een president te kiezen", aldus Laham. Syriërs die in het buitenland wonen kunnen vanaf 28 mei al hun stem uitbrengen.

Assad heeft nog niets losgelaten over een eventuele kandidatuur, maar de afgelopen maanden heeft het er alle schijn van dat hij campagne aan het voeren is. Hij bezocht gebieden waar de rebellen net verdreven waren. Zondag bracht hij een bezoek aan de christelijke stad Maaloula, waar hij zich opwierp als beschermer van de religieuze minderheden in het land.

De burgeroorlog in Syrië, die al drie jaar lang woedt, heeft al zeker 150 duizend levens geëist. Een derde van de bevolking is verdreven van huis en haard. Het regime heeft de afgelopen tijd forse terreinwinst geboekt en lijkt daardoor meer zelfvertrouwen te hebben gekregen. Het is dan ook niet vreemd dat juist nu verkiezingen worden aangekondigd.

Voor Assad wordt het zijn derde ambtstermijn. Hij volgde in 2000 zijn vader Hafiz Assad op. In 2007 werd hij herkozen. Er waren geen tegenkandidaten.

Ajax-fans noemen controle een 'lachertje'

Een grote groep Ajax-fans is zondag voor vertrek naar De Kuip amper gefouilleerd door stewards. Dat zeggen andere supporters van de club. Voor de bekerfinale tegen PEC Zwolle gold een buscombi, waardoor Ajax-fans vanaf de Amsterdam ArenA met bussen naar Rotterdam moesten. Volgens enkele supporters ontstond er bij het instappen chaos bij de controles, meldt de NOS.

Een ooggetuige beweert dat hij zeker vijftig Ajacieden over hekken heeft zien klimmen, waardoor er meer mensen in de bussen kwamen dan dat er tickets waren verkocht.

"Er werd geschreeuwd en gejoeld vanuit de massa wachtenden en toen sloeg de paniek toe bij de stewards", vertelt een supporter. "Het bovenlichaam werd even betast en er werd even in rugzakken gekeken. Meer niet. Zo kon de rij sneller doorstromen." Een andere fan stond later in De Kuip in de rij voor het vak waaruit later vuurwerk gegooid werd. "Naast me zag ik iemand zakjes speed in haar schoenen stoppen. Dat fouilleren daar was helemaal een lachertje."

Rondom de bekerfinale werden in totaal 33 supporters van zowel Ajax als PEC Zwolle aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Japanse premier wekt opnieuw woede van China

De Japanse premier Shinzo Abe heeft maandag een offer gestuurd naar het omstreden Yasukuni-monument. Daarmee heeft hij opnieuw de woede gewekt van China. Het monument eert niet alleen 2,5 miljoen oorlogsslachtoffers; er worden ook veertien oorlogsmisdadigers herdacht.

China hekelde de daad van Abe en zei dat hij 'een verkeerde houding ten aanzien van de geschiedenis' heeft. "Het Yasukuni-monument is een schadelijk onderdeel van de Japanse betrekkingen met zijn buurlanden", zei de Chinese minister van buitenlandse zaken Qin Gang. "Als de Japanse leiders bereid zijn om deze negatieve last met zich mee te dragen, dan wordt die last alleen maar zwaarder."

In Japan zeggen mensen moe te zijn van de Chinese bemoeienis. "Hoe harder zij kritiek leveren, hoe sterker ik van mening ben dat ze zich er niet mee moeten bemoeien", aldus de 28-jarige Ayumi Shiraishi. "Het is voor de premier een kwestie van geloof, zoals hij al heeft gezegd, en daar is niets mis mee."

In de Chinese stad Nanjing staat een monument voor een bloedbad dat in 1937 werd aangericht door Japanse militairen. Een 64-jarige gepensioneerde leerkracht zei dat dit nog altijd een open wond is. "Japan is een land zonder geloofwaardigheid. Ze doen net alsof ze vriendelijk zijn, maar je kunt ze niet vertrouwen", aldus Qi Houjie.

Het Yasukuni-monument en het monument in Nanjing laten duidelijk zien dat Japan en China zeventig jaar na de oorlog nog altijd moeizame betrekkingen onderhouden. En die betrekkingen lijken niet veel beter te worden. Niet alleen claimen Japan en China beide een eilandengroep - door Japan Senkaku genoemd en Diaoyu door China -, in beide landen begint het sentiment zich steeds verder te keren tegen het buurland.

Paaseitjes zijn haram op school

Pasen is haram en het is dan ook volkomen logisch dat uitingen van dit feest voor varkens, apen, ezels en andere beesten onwenselijk zijn. Vooral gebieden die worden overheerst door de zuivere islam. Gebieden als… scholen in Birmingham, Engeland.

De Engelse schoolinspectie heeft een aantal tips gehad dat zeker vijf scholen in deze plaats hard op weg zijn om broedplaatsen te worden van het hyper-islamisme. Een voorbeeld die deze bewering goed onderstreept is hoe is omgegaan met het paasfeest. Leerlingen die de euvele moed hadden om paaseitjes mee te nemen, werden onderschept door een heuse Zedenpolitie, gevormd door oudere studenten. De eieren werden als niet-islamitisch beoordeeld en vernietigd. Ook speelgoed en chocolade paashazen ontsprongen de dans niet. Volgens een bezorgde moeder, die anoniem wil blijven omdat ze bang is voor represailles, knijpen leraren en het schoolbestuur een oogje toe.

Er gaan tevens geruchten dat de scholen van zins zijn om niet-islamitische feestdagen in de ban te doen. Slechts de mening van een zandprofeet zou de hoofdjes van studenten moeten vullen, traditionele, West-Europese feesten passen niet in die filosofie.

Een eerder onderzoekje heeft uitgewezen dat op zo'n zestien scholen een proces van segregatie plaatsvindt. Allahs schepsels met een piemeltje dienen streng gescheiden te worden van de toekomstige broedmachines, voordat ze voortijdig het slachtoffer worden van zondige gedachten.

Meerdere personen die ook uit de school geklapt hebben, zeggen dat de leerlingen een voordracht hebben gehad van Sheikh Shadi al Suleiman, een extremistische islamgeleerde die gelinkt wordt aan de al Qaeda. Geen man om gezellig een biertje mee te drinken. Deze relikneus vind het namelijk een goed idee om homoseksuelen met stenen te bekogelen tot de dood erop volgt en houdt er nog meer intolerante ideeën op na.

Een school heeft inmiddels gereageerd op de berichten. Volgens de beste man (uiteraard is het een man) zijn de beschuldigingen verzinsels en hij spreekt dan ook over een heksenjacht.

Besiktas-aanvaller T÷re geraakt door kogel

Besiktas-speler Gökhan Töre is zondagnacht door een kogel in zijn schouder geraakt. De 22-jarige Turk was met enkele teamgenoten in een nachtclub in Istanbul toen daar een ruzie ontstond. Er werden meerdere schoten gelost. Besiktas benadrukt dat Töre niets met de ruzie van doen had en dat hij niet het doelwit was.

De vleugelspeler, een achttienvoudig international, is nog dezelfde nacht aan zijn schouder geopereerd. Zijn situatie is onder controle, meldt de Turkse club. "Een vrouw werd neergeschoten. Toen de dader in de lucht vuurde, werd ook Gökhan geraakt", vertelt Besiktas-directeur Ahmet Kavalci. "Naar omstandigheden maakt hij het goed."

Töre speelde in het verleden in de jeugd van Chelsea, maar beleefde zijn doorbraak in 2011 bij Hamburger SV. Na een jaar vertrok hij naar het Russische Rubin Kazan, dat hem dit seizoen verhuurt aan Besiktas.

Jans bedankt Bosz voor inspiratie

Het strijdplan van Ron Jans zorgde voor het gewenste effect. PEC Zwolle liet in de finale van de KNVB beker geen spaan heel van favoriet Ajax. De basis voor de 5-1 overwinning legden de Zwollenaren door de koploper van de Eredivisie al vroeg onder druk te zetten. Ajax kwam nog wel op voorsprong dankzij een zondagsschot van Ricardo van Rhijn, maar daarna keerde het tij al snel.

Bij het bedenken van het te voeren strijdplan deed Jans inspiratie op bij Red Bull Salzburg en Vitesse. Met name laatstgenoemde club werd uitvoerig bestudeerd. "Red Bull is van een ander niveau en daarom hebben we ons gespiegeld aan Vitesse", zo liet hij De Telegraaf optekenen.

Ajax werd enkele weken geleden op bezoek bij Vitesse een helft lang onder de voet gelopen. Uiteindelijk ontsnapten de hoofdstedelingen dankzij een betere tweede helft met een 1-1 gelijkspel. Aan de hand van die wedstrijd heeft Jans zijn spelers geïnstrueerd over de zwakke plekken van de regerend landskampioen. "We hebben woensdag de eerste helft van Vitesse-Ajax bekeken en daar gezien hoe je druk moet zetten om van Ajax te winnen."

[upd] Prijsvraag: Win een The Amazing Spider-Man 2 prijzenpakket!

THE AMAZING SPIDER-MAN 2

In de spectaculaire 3D actie-avonturenfilm THE AMAZING SPIDER-MAN 2 moet Peter Parker het als Spider-Man (Andrew Garfield) opnemen tegen een nieuwe vijand, Electro (Jamie Foxx).
Verder met onder andere Emma Stone, Dane DeHaan, Paul Giamatti en Sally Field.

Vanaf 24 april draait de film in de bioscoop in zowel 3D als Imax 3D. 

Winnen!
FOK! mag 5 prijzenpakketten weggeven met daarin:

 • 2 vrijkaarten voor de film
 • Een koptelefoon
 • The Amazing Spider-Man game (Xbox of PlayStation)


The Amazing Spider-Man 2

Wil jij kans maken op één van deze vijf prijzenpakketten?
Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder een reactie achterlaten met daarin het platform (Xbox of PlayStation) welke jouw voorkeur heeft!
(let op, meerdere keren reageren vergroot de winkans niet)

Meedoen kon tot en met zondag 20 april 2014.
Na deze datum worden er 5 willekeurige winnaars geselecteerd.

The Amazing Spider-Man 2

En de winnaars zijn geworden:

Koopsie
MakuMaku
ikbennieuwopfok
Goliath_82
Antikip

Gefeliciteerd!

Sch÷ne: "Lag niet aan het vuurwerk"

PEC Zwolle won in een zinderende bekerfinale de KNVB Beker. Aan het begin van de wedstrijd werd de wedstrijd bruut verstoord door vuurwerk dat op het veld werd gegooid vanuit het Ajax-vak. Volgens Lasse Schöne mocht dit echter geen reden zijn voor een kansloze nederlaag tegen de Zwollenaren

Hoe Ajax het precies kon overkomen wist de speler echter niet. "We beginnen heel erg goed", zegt de Deense middenvelder na de wedstrijd. "We komen op voorsprong, maar na de onderbreking stonden we ineens met 3-1 achter. Achteraf kan je misschien zeggen dat de onderbreking invloed heeft gehad, maar ik vind niet dat we ons daar achter moeten verschuilen."

"Ik denk niet dat het vuurwerk voor vier tegengoals in twintig minuten heeft gezorgd. Ik vond het zelf ook niet echt bedreigend, want ik stond er nog ver vanaf. Misschien was het voor Kenneth wel anders, maar ik ken hem en denk niet dat hij daarna met angst in het doel stond. Aan de tegendoelpunten kon hij gewoon heel weinig doen. Maar het is natuurlijk geen slimme actie van die supporters.", vervolgde Schöne.

'Dieren hebben zich wel gered tijdens brand Veluwe'

Bij de brand in natuurpark De Hoge Veluwe zijn weinig dieren om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van het park maandag. De vegetatie is weggebrand, maar de ondergrond was nat, waardoor de schade beperkt is gebleven. Naar verwachting zijn er wel wat vogelnestjes gesneuveld.

"Het fluit hier inmiddels weer flink", zegt de woordvoerder. "Vogels die hun nest op de grond hadden, zijn dat verloren, maar het is nog vroeg in het seizoen dus zij zullen nieuwe nesten bouwen." Ook onder de slangen in het park heeft vermoedelijk geen 'massale slachting' plaatsgevonden. "Die kunnen tenslotte de grond inkruipen."

De grotere dieren hebben niets te lijden gehad, meldt de zegsman. "Reeën en herten vluchten gewoon weg, daar is het terrein groot genoeg voor. Die schrikken eerder van de brandweer dan van het vuur."

De beesten hoeven in ieder geval niet lang over een zwarte vlakte te lopen. "Het afgebrande gras is naar verwachting binnen twee weken weer groen, vooral als de regen een beetje meewerkt", aldus de woordvoerder.

Thomas: "Hiervoor ben ik naar Nederland gekomen"

Twee doelpunten van Ryan Thomas bleken zondagavond de inleiding van een fenomenale overwinning van PEC Zwolle: 5-1. De 19-jarige Nieuw-Zeelander vertolkte met zijn twee treffers een hoofdrol in de bekerzege van PEC.

"Hiervoor ben ik naar Nederland gekomen. Om in dit soort stadions te spelen en voor zulke fans", reageerde hij na afloop tegenover Voetbal International. "Een geweldige dag en een onwerkelijke ervaring voor mij", vervolgde Thomas, die een vroege achterstand al snel wegpoetste. Ricardo van Rhijn bracht Ajax met een afstandsschot binnen drie minuten aan de leiding, maar na de onderbreking ten gevolge van vuurwerk kantelde de wedstrijd.

"We begonnen slecht door hun goal, maar na de onderbreking kwamen we er prima uit", aldus Thomas. "Mijn eerste goal was wat gelukkig en bij de tweede kon ik de rebound lekker in de hoek schieten."

Dankzij doelpunten van Guyon Fernandez (tweemaal) en Bram van Polen liep PEC in de resterende 79 minuten verder uit naar een 5-1 overwinning.

Van Rhijn: "Wilden graag geschiedenis schrijven"

Na afloop van de kansloze bekernederlaag tegen PEC Zwolle staken de spelers van Ajax de hand in eigen boezem. Ook Ricardo van Rhijn legt de schuld bij de spelersgroep. De 22-jarige Leidenaar bracht zijn ploeg al vroeg in de wedstrijd aan de leiding, maar kon niet voorkomen dat PEC vervolgens de rug rechtte en uiteindelijk uitliep naar een comfortabele 5-1 overwinning.

Van Rhijn weigert de verantwoordelijkheid voor die deceptie van zich af te schuiven. Wel stelt hij dat de supporters geen positieve bijdrage leverden door het speelveld te bekogelen met vuurwerk.

"Ik kan niet zeggen dat het geholpen heeft, maar het is niet de basis van deze nederlaag", zo vertrouwde hij de NOS toe. "Dat is de wanprestatie van alle spelers. Als Kenneth (Vermeer, red.) ons niet een aantal keer redt, of zij spelen het beter uit dan kunnen we wel acht of negen tegengoals krijgen. Wij kwamen overal een stapje te laat en zij konden overal heerlijk combineren."

Ajax maakte een gezapige indruk, en wist zich geen raad met de gretigheid die PEC op de mat legde. Volgens Van Rhijn was die gebrekkige instelling aan Ajax-zijde geen gevolg van de naderende kampioenswedstrijd.

"De conclusie kan inderdaad zijn dat het leek alsof zij liever wilden winnen, maar wij dachten nog niet aan volgende week of de titel. We wilden graag geschiedenis schrijven, maar dat is niet gelukt."

Ajax zal nog aan de bak moeten om de landstitel binnen te slepen. Zondag krijgen de Amsterdammers de eerstvolgende kans op het kampioenschap. Dan volstaat een punt op bezoek bij Heracles Almelo. "Nu moeten we keihard trainen. Want als we spelen zoals vandaag, gaan we ook in Almelo niet winnen", aldus Van Rhijn.

PEC overwoog definitief te staken

Het had niet veel gescheeld of PEC Zwolle had de meest memorabele avond uit de clubgeschiedenis nooit meegemaakt. De Zwollenaren verrasten vriend en vijand door Ajax in de finale van de KNVB beker met grote cijfers (5-1) te verslaan. Naar nu blijkt voelden de uiteindelijke winnaars er aanvankelijk weinig voor om de negentig minuten vol te maken.

Na slechts een handvol minuten besloot scheidsrechter Bas Nijhuis het treffen tijdelijk te staken, omdat een deel van de Ajax-aanhang het speelveld had bekogeld met vuurwerk. Als het aan PEC had gelegen waren de spelers na die afkoelingsperiode niet meer op het veld teruggekeerd.

Dat stelt Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC, in gesprek met Voetbal International. "We hebben serieus overwogen om te stoppen", aldus de beleidsbepaler van de club uit Overijssel tegenover het weekblad.

"Achteraf is het goed dat we dat niet hebben gedaan. Maar ik baal er nog steeds van dat het zover heeft kunnen komen. Vanuit Zwolle zijn er zoveel kinderen en families naar Rotterdam gekomen. En dan te zien hoe een paar supporters het vergalt voor de rest."

"We hadden ook onze twijfels omdat Diederik Boer in de tweede helft voor dat doel moest keepen", gaat Nijkamp verder. "We wilden geen risico lopen dat het vuurwerk ook naar zijn hoofd zou worden geslingerd. Onder protest zijn we verder gegaan. Onwerkelijk wat er daarna op het veld is gebeurd."


Na het vuurwerk werd de wedstrijd twintig minuten gestaakt (PRO SHOTS/Peter Lous)

Man krijgt klappen om dragen Ajaxshirt

Een 30-jarige man uit Ede is zondag mishandeld in zijn woonplaats omdat hij weigerde zijn Ajaxshirt uit te doen. Hij werd daarop vol in zijn gezicht geslagen en hield daar een wond en een opgezette oogkas aan over.

De Edenaar liep samen met zijn stiefzoon vanuit het Victoria Vesta-park richting de Klaphekweg toen voor hen een donkere auto stopte. Een van de passagiers vond dat de man en zijn stiefzoon hun Ajaxshirts uit moesten doen en hun vlag weg moesten gooien.

Toen de twee dat weigerden, kreeg de 30-jarige man een klap in zijn gezicht. De auto ging er daarna meteen vandoor. De Edenaar heeft zich door een dokter moeten laten behandelen aan zijn verwondingen.

De politie is op zoek naar getuigen van het incident. Zij worden verzocht zich te melden. Over de dader en de auto is niets bekend. Zo weet de politie niet om wat voor merk en type voertuig het gaat.

Ajax speelde zondagavond tegen PEC Zwolle in De Kuip in Rotterdam om de KNVB-beker. De Amsterdammers verloren de wedstrijd met 5-1.

[vid] Geduld is een zwarte zaak

Geduld is een schone zaak luidt het gezegde. Andere spreekwoorden aangaande geduld zijn minder schoon in hun bewoording om voortgang te duiden. Zo is er het gezegde 'hij is net zo vlot als dikke stront door een trechter', wat nog wel eens gebezigd wordt als iemand niet al te vlot is van begrip of uitvoering van een taak.

De Australische professor Thomas Parnell startte in 1927 een experiment met pek. Hij warmde het massief lijkende goedje op en goot het stroperige goedje in een trechter met een stop en liet het drie jaar afkoelen. In 1930 werd de stop er uit getrokken om te bekijken hoe het bij kamertemperatuur massief lijkende materiaal zich zou gedragen.

Het stugge goedje nam er uitgebreid de tijd voor en na acht jaar in december 1938 was de eerste pekdruppel pas een feit. Andere druppels volgden al snel in februari 1947, april 1954, mei 1962, augustus 1970, april 1979, juli 1988 en eind november 2000. Door de snelheid en gebrekkige techniek was het tot heden nog niet gelukt om het fenomeen in beeld vast te leggen.

Met de huidige technieken doen de Australiërs nu een poging om druppel nr 9 wel vast te leggen. Maar liefst drie webcams volgen de luie druppel in zijn actie. Dit omdat een eerdere poging met maar één webcam, de camera er de brui aan gaf tijdens het moment suprême. Zelf kijken op de livestream kan op theninthwatch.com, enig geduld is hier echter wel vereist.

Ook andere onderzoekers hielden zich bezig met dit experiment. Het Trinity College te Dublin heeft er een geslaagde timelapse video van gemaakt.


Teerdruppel experiment (Bron: YouTube - PhysicsTCD)

De Bakker maakt sprong door titel in Santiago

Thiemo de Bakker heeft dankzij zijn zege op het challengertoernooi van Santiago een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De Westlander steeg van de 151e naar de 134e plaats. Igor Sijsling leverde iets in en staat nu 56e. Robin Haase blijft op plek vijftig de beste Nederlander.

Jesse Huta Galung en Thomas Schoorel behoren ook nog tot de beste tweehonderd tennissers van de wereld, al leverden ze respectievelijk zeven en zes plaatsen in. Huta Galung staat nu 142e, Schoorel is de nummer 191.

In de top van de ATP-ranking veranderde niets. Rafael Nadal is de leider, voor de Serviër Novak Djokovic en de Zwitsers Stanislas Wawrinka en Roger Federer. Wawrinka versloeg zijn illustere landgenoot zondag in de finale van het masterstoernooi van Monte Carlo. David Ferrer verdrong Tomas Berdych van de vijfde stek.

Bij de vrouwen gaf Kiki Bertens opnieuw iets terrein prijs. De Wateringse zakte een plaats naar de 131e positie. Arantxa Rus (156), Richel Hogenkamp (195) en Indy de Vroome (196) zijn de andere Nederlandse tennissters in de top tweehonderd. Daar valt Michaëlla Krajicek op plaats 204 net buiten.

Serena Williams heeft de eerste plaats op de ranglijst van de WTA nog altijd stevig in handen. Na Li, Agnieszka Radwanska, Viktoria Azarenka en Simona Halep zijn de nummers twee, drie, vier en vijf.

Hoe de lucht eruit zou zien zonder lichtvervuiling

Thierry Cohen maakte foto's van steden en van de lucht erboven. Wanneer de steden in de avond geen licht zouden hebben en de sterren dus beter zichtbaar zouden zijn, dan zou het bijna zo eruit kunnen zien. Met de nadruk op bijna want de exposure van de camera lag wel stukken hoger dan normaal, zó sterk zou je de sterren nou ook weer niet kunnen zien. Maar mooi is het wel! Klik hier of op de foto voor meer.

Kr÷ller-MŘller: niets te lijden gehad onder brand

Het Kröller-Müller Museum op Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft zondag 'niets te lijden gehad' onder de enorme brand die in het natuurgebied woedde en waardoor honderden hectares natuur verloren zijn gegaan. Dat zegt een woordvoerder van het museum maandagochtend. Het museum opent om 10.00 uur weer de deuren nadat het zondagmiddag moest worden ontruimd.

Naast de ontruiming moest ook de kunstcollectie van het museum worden verplaatst. "Die heeft het pand niet verlaten, maar is uit voorzorg in een andere ruimte ondergebracht. We zijn zondagochtend met 25 mensen bezig om alle stukken weer op hun plek te hangen", vertelt de woordvoerder.

Hij zegt dat bij het museum niets te zien of te merken is van de brand. "Het vuur is niet dichterbij geweest dan achthonderd meter. Omdat het erg droog is in het park en er een felle wind stond, moesten wij uit voorzorg ontruimen en de kunstwerken evacueren. Maar voor de duidelijkheid: hier is niets te zien. Alles is schoon, ook de beelden in de tuin zijn niet voorzien van een laagje as."

Op het moment dat het Kröller-Müller zondag moest ontruimen, waren er zo'n zevenhonderd mensen in het museum. "Die waren teleurgesteld dat ze weg moesten. We hebben toen gezegd dat ze met hun kaartje van zondag ook maandag terecht kunnen", vertelt de zegsman. Hij verwacht dan ook een drukke dag.

"Tweede paasdag is altijd een goede dag voor ons, maar nu rekenen we op extra drukte. Niet alleen doordat een deel van de mensen die we eerste paasdag hebben weggestuurd mogelijk terugkomen, maar ook vanwege de ramptoeristen." De woordvoerder verwacht zeker mensen die een glimp hopen op te vangen van het verwoeste natuurgebied. "Maar die mensen moeten we helaas teleurstellen. Dat gedeelte van het park is niet toegankelijk en vanaf het museum is niets te zien."

Ongeveer 350 hectare heide brandde zondag af. Het vuur was daarmee een van de grootste natuurbranden van de afgelopen decennia. Brandweerlieden hebben ruim elf uur geblust, zodat even na 20.30 uur het sein brand meester kon worden gegeven. Er zijn geen aanwijzingen voor brandstichting. Maandag wordt nog de hele ochtend nageblust. Alle wegen rond het park zijn inmiddels weer geopend.

[NBA] James leidt Miami langs Bobcats in eerste duel

Miami Heat is de play-offs in de NBA begonnen met een overwinning. De titelhouder won de eerste ontmoeting met de Charlotte Bobcats zondag in eigen huis met 99-88. LeBron James nam zijn ploeg bij de hand met 27 punten. Dwyane Wade droeg 23 punten bij.

De basketballers van Miami, die in het reguliere seizoen de Indiana Pacers voor zich moesten dulden in de Eastern Conference, veroverden de laatste twee jaar de kampioensring. Woensdag staat het tweede duel in de best-of-sevenserie op het programma in de American Airlines Arena in Miami.

De Chicago Bulls maakten een valse start. De nummer vier in het oosten ging voor eigen publiek met 102-93 onderuit tegen de Washington Wizards. De bezoekers knokten zich terug van een achterstand van dertien punten. Nenê was met 24 punten de uitblinker bij de Wizards. De tweede wedstrijd is dinsdag.

De Portland Trail Blazers rekende knap af met de Houston Rockets. De 122-120 eindstand stond pas na verlenging op het bord. LaMarcus Aldridge was de gevierde man. Hij maakte 46 punten, een nieuw clubrecord in de play-offs. Het tweede duel in Houston is woensdag.

In de Western Conference zegevierde San Antonio Spurs in het eerste treffen met Dallas Mavericks. De beste ploeg uit het reguliere seizoen trok met 90-85 aan het langste eind. Tim Duncan was met 27 punten topscorer. De Spurs incasseerden in de laatste zeven minuten slechts een velddoelpunt.

Fischer mist seizoensstart door operatie

Viktor Fischer wordt dinsdag geopereerd aan zijn geblesseerde hamstring. De negentienjarige aanvaller van Ajax mist hierdoor in elk geval de seizoensopening. Dat laten de Amsterdammers weten op hun website. De operatie vindt plaats in het Zweedse Göteborg.

Fischer liep de kwetsuur op 23 februari op tijdens de 4-0 zege op AZ. Hij moest zich in dat duel al na acht minuten laten vervangen. In het ziekenhuis werd een scheur in de linkerhamstring geconstateerd.

De Deen kende onlangs een terugslag. Volgens de artsen levert een operatie, waarbij de pees wordt gehecht, het beste herstel op.

Vier bemanningsleden Koreaanse veerboot opgepakt

Nog eens vier bemanningsleden van de Zuid-Koreaanse veerboot die vorige week zonk, zijn opgepakt. Ze worden aangeklaagd voor het niet-beschermen van passagiers en zouden de veerboot al verlaten hebben terwijl er nog mensen aan boord waren. Eerder werden al de kapitein en twee andere bemanningsleden opgepakt.

64 lichamen zijn inmiddels geborgen. Zo'n 240 mensen worden nog vermist.

Verstekeling overleeft in ruim landingsgestel

Een Amerikaanse tiener heeft verstopt in het ruim van het landingsgestel van een vliegtuig de vlucht van Californië naar Hawaï gemaakt. De jongen overleefde op miraculeuze wijze maar kon niet lang genieten van zijn trip; hij werd ingerekend op het vliegveld van Maui toen hij tussen de vliegtuigen struinde.

De 16-jarige jongen was in San Jose in het vliegtuig gekropen. De vlucht naar Maui duurt meer dan 5 uur. Met de meeste verstekelingen die zich bij het landingsgestel verstoppen loopt het slecht af. Gebrek aan zuurstof op grote hoogten en extreem lage temperaturen zijn hen meestal fataal. Anderen worden verpletterd door de wielen of vallen - zoals in 2010 bij een leeftijdgenoot van deze verstekeling gebeurde - uit het vliegtuig bij de landing.

Luchtvaartmaatschappij Hawaiian Airlines heeft de FBI ingeschakeld. De identiteit van de jongen, die alleen een kam bij zich had, is niet bekend.

Biden naar Oekra´ne voor gesprekken

De Amerikaanse vice-president Joe Biden komt maandag aan in Oekraïne om daar met president Oleksandr Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek te praten. Ook zal hij leden van politieke partijen ontmoeten en activisten. De gesprekken van Biden gaan in op de manieren waarop de economie van Oekraïne versterkt kan worden.

Ook de presidentsverkiezingen van 25 mei komen aan bod. Dinsdagavond zal Biden weer vertrekken naar Washington.

10.000 antennes erbij in 6 jaar tijd

In Nederland staan momenteel bijna 30.000 antennes geregistreerd voor bijvoorbeeld mobiele telefonie en andere netwerken. Dat zijn er bijna 10.000 meer dan in 2008, blijkt uit gegevens van het Antennebureau, een overheidsinstantie die zich bezighoudt met antennes en gezondheid.

In het zogenoemde Antenneregister staan "vrijwel alle vast opgestelde antenne-installaties met een zendvermogen groter dan 10 decibel Watt (een aanduiding voor de kracht van een signaal)", schrijft het bureau. Het gaat dan bijvoorbeeld om antennes van radioamateurs, tv-masten en de bekende masten voor mobiele telefonie, die vaak op hoge gebouwen staan. De afgelopen tijd zijn er veel van die antennes bijgekomen in Nederland, zo laat een woordvoerster van het Agentschap Telecom weten. Het Antennebureau valt onder die organisatie. De laatste jaren zijn er met name veel antennes geplaatst voor het 4G-netwerk.

Maar dat het aantal antennes is gegroeid, betekent niet dat er ook evenzoveel masten bij zijn gekomen op bijvoorbeeld gebouwen en andere hoge punten. "Op één antennemast kunnen meerdere antennes staan", aldus de woordvoerster. Bovendien kan één antenne meerdere frequenties uitzenden. Oftewel; één antenne kan bijvoorbeeld zowel een 2G-signaal als een 3G-signaal uitzenden. De verschillende functies worden echter apart geregistreerd. "Het kan dus zijn dat één antenne als meerdere antennes staat geregistreerd."

Hoge Veluwe weer open na grote natuurbrand

Natuurpark De Hoge Veluwe is maandag weer geopend ondanks de grote brand van zondag. Dat meldt het park op zijn website. Ook het Kröller-Müller Museum is geopend op Tweede Paasdag. Bezoekers van het park kunnen alleen de ingangen bij Otterlo en Hoenderloo gebruiken. Ingang Schaarsbergen blijft voorlopig gesloten.

Nog vier blusvoertuigen zijn maandagochtend actief om de brand na te blussen, meldt de brandweer op Twitter. De Delenseweg, die naar het park loopt, is nu nog afgesloten, maar gaat om 08.00 uur weer open.

Ruim vijfhonderd hectare heide brandde zondag af. Het vuur was daarmee een van de grootste natuurbranden van de afgelopen decennia. Brandweerlieden hebben ruim elf uur geblust, zodat even na 20.30 uur het sein brandmeester kon worden gegeven. De politie meldde eerder al dat er geen aanwijzingen zijn voor brandstichting.

FOK! wat een weer... Meer bewolking en enkele buien

Een goede 2e paasdag toegewenst! Het weer was gisteren natuurlijk fantastisch en dat ondanks de wind. Vandaag zijn er wat addertjes onder het gras. Het zal helaas niet zo fraai meer zijn...

Als eerste trekt er een gebied met bewolking over het noorden en midden van het land waar al plaatselijk wat regen uit valt. In het zuiden schijnt de zon dan nog volop. Later breekt ook elders de bewolking enigszins, maar dan gaan er buien ontstaan. Dat kunnen stevige buien zijn die gepaard kunnen gaan met onweer en misschien ook wel met hagel. Ook een paar zware windstoten zijn niet uitgesloten. Toch zullen er ook vrij veel plaatsen zijn waar niets gebeurd, maar er is genoeg reden om de berichtgeving even te volgen. De temperaturen liggen hierbij tussen de 16 en 20 graden en er staat maar een zwakke oostelijke wind.

Dit weerbeeld houden we ook morgen vast. Eerst zijn er zonnige perioden, maar in de loop van de dag ontstaan er opnieuw enkele regen- en onweersbuien. De maxima liggen morgenmiddag rond de 18 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Haagsebos1
ADQ maakte deze prachtige reportage in het Haagse Bos.

Haagse Bos2
De eerste twee foto's zijn van jonge Nijlgansjes.

Haagse Bos3
Hier zijn de Bosuilen. Bijzonder om te zien!

Haagse Bos4

Haagsebos5
Volgens ADQ gaat het goed met de uilen in het bos.

Haagse Bos6
En hier zijn nog wat kleintjes. Fraaie reportage ADQ!


Publicatieverbod voor kranten Koeweit

De regering in Koeweit heeft twee kranten een tijdelijk publicatieverbod opgelegd naar aanleiding van berichtgeving over mogelijke coupplannen in de Golfstaat. Dat heeft staatspersbureau KUNA zondag gemeld.

De kranten schreven over een onderzoek naar de coupplannen en negeerden daarmee een bevel van de openbaar aanklager. Die had de media verboden om over de zaak te berichten. Het ministerie van informatie heeft besloten dat Al Watan en Alam Al Yawm de komende twee weken niet mogen verschijnen.

Al Watan liet weten het besluit te betreuren en in beroep te gaan. Volgens de adjunct-hoofdredacteur kan op de website wel gepubliceerd worden, omdat daar andere regels voor bestaan.

Veel animo Boston ondanks aanslag vorig jaar

Ondanks de bloedige aanslagen bij de marathon van Boston van vorig jaar verschijnt maandag bijna een recordaantal renners aan de start. De stad verwacht maandag ruim 36.000 hardlopers en honderdduizenden toeschouwers. Ook ruim 50 Nederlanders zullen op tweede paasdag hun opwachting maken.

Tijdens de marathon van vorig jaar vielen drie doden en 264 gewonden toen bommen tot ontploffing werden gebracht. Deze waren in rugzakken achtergelaten in prullenbakken in Boylston Street.

Boston neemt het zekere voor het onzekere en heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden rugzakken en kinderwagens verbannen en hangen er meer dan 100 camera's langs de route om toeschouwers in de gaten te houden. Ook moet iedereen zijn paspoort bij de hand houden en is er veel politie op de been in de Amerikaanse stad.

De 118-jarige marathon van Boston is de oudste stadsmarathon ter wereld en staat op het doelenlijstje van menig hardloper.

Veel animo Boston ondanks aanslag vorig jaar
Veel animo Boston ondanks aanslag vorig jaar (Foto: ANP)

Doden bij luchtaanvallen op opstandelingen in Jemen

In Jemen zijn zondag diverse luchtaanvallen uitgevoerd op trainingskampen van extremistische opstandelingen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Hoeveel slachtoffers er vielen is niet bekendgemaakt.

De bombardementen vonden plaats in twee zuidelijke provincies, Abyan en Shabwa. Volgens een bron bij de regering waren onder de slachtoffers van de bombardementen buitenlanders en vermoedelijke leiders van Al-Qaida.

Of de luchtaanvallen zijn uitgevoerd door het Jemenitische leger is onbekend. De Verenigde Staten voeren geregeld aanvallen met drones uit in Jemen. De lokale tak van Al-Qaida in het land, Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, is volgens Washington het meest actieve filiaal van Al-Qaida ter wereld.

Doden bij aanval opstandelingen Zuid-Thailand

Opstandelingen in het zuiden van Thailand hebben zondag drie mensen doodgeschoten, onder wie een 2-jarig meisje. Een jongetje raakte gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De aanval vond plaats in de provincie Yala. De twee schutters namen de slachtoffers vanaf een motorfiets onder vuur. Het motief voor de aanval is nog onduidelijk.

In het zuiden van Thailand woedt al jaren een opstand van islamitische strijders. Sinds 2004 zijn meer dan vijfduizend mensen om het leven gekomen.

Smerige schoonheid

Er zijn aardig wat zaken die we echt smerig vinden. In je gezicht gespuugd worden is niet fijn. In je bek gespuugd worden is werkelijk afgrijselijk. Zweetluchten worden zonder uitzondering als vies ervaren. Een gebruikte onderbroek – niet van jezelf – pak je het liefst niet, maar als het moet met een tang op. We doen ons uiterste best om een toilet of ons beddengoed bij voortduring volledig te ontsmetten van onze eigen en van andermans restproducten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.