Marathon Boston onder zware beveiliging van start

Iets meer dan een jaar na de dubbele bomaanslag in het finishgebied van de marathon van Boston gaat de hardloopwedstrijd maandag weer van start. De beveiliging is zwaarder dan ooit in de geschiedenis van het evenement, dat al 117 keer is gehouden. De opvallendste verandering is het grote aantal agenten dat op de been is.

"Er zijn fors meer agenten aanwezig", zei de gouverneur van de staat Massachussetts Deval Patrick zondag al. "Maar we willen ook niet dat er een soort van wedstrijd door een gemilitariseerd gebied wordt gehouden. Het gaat er dus om de balans te vinden en ik denk dat we die hebben gevonden."

Hardlopers die dit jaar deelnemen moeten hun spullen in doorzichtige tasjes opbergen en fans die bij de finishlijn de lopers willen toejuichen mogen geen tassen of kinderwagens meenemen. Langs de route zijn meer dan honderd camera's geïnstalleerd en er zijn zo'n vijftig 'observatieposten' opgezet rond de finish zodat 'het publiek in de gaten kan worden gehouden', aldus de Boston Athletic Association, de organisatie die de marathon organiseert.

Volgens gouverneur Patrick zijn er vooralsnog geen specifieke dreigingen geuit. "We zien dat echter niet als een teken om achterover te leunen. We zijn voorbereid en we verzekeren mensen dat het zowel een gezellige als een veilige dag wordt."

Ongeveer 36 duizend lopers hebben zich ingeschreven voor de wedstrijd, onder wie 56 Nederlanders.