FOK!toen: I Put a Spell On You

Zo nu en dan heb je van die liedjes waarvan een coverversie bekender is dan het origineel. Iedereen kent het liedje maar slechts weinigen weten te vertellen wie het nummer als allereerste opnam. Een goed voorbeeld daarvan is het liedje 'I Put A Spell On You'.

Bij het horen van de titel zullen velen aan Creedence Clearwater Revival denken, maar toen deze band in 1968 het nummer op single uitbracht was het liedje al 12 jaar oud. In FOK!toen vandaag een overzicht van een aantal van de allermooiste coverversies van dit mooie liedje, maar we beginnen uiteraard bij...

Het Origineel

Screamin' Jay Hawkins (1957)
Screamin' Jay Hawkins (1957)

Screamin' Jay Hawkins

Voor het ontstaan van het liedje 'I Put a Spell on You' moeten we terug naar 1955. Het was namelijk in dat jaar dat Screamin' Jay Hawkins zijn compositie voor de eerste keer opnam. Hawkins had in die tijd een platencontract bij Grand Records, maar besloot om deze vroege versie van het nummer niet uit te brengen. Een jaar later neemt Screamin' Jay Hawkins het liedje opnieuw op, ditmaal voor het label Okeh Records.

'I Put a Spell on You' was van oorsprong een liefdesliedje, maar na een wilde nacht met een lading spareribs en nog meer sterke drank ontstond er een totaal ander liedje. Al schreeuwend en grommend zong de muzikant een liedje in zoals nog niet eerder vertoond was. Op veel Amerikaanse radiostations werd 'I Put a Spell on You' verbannen en men omschreef het liedje als de lokroep van een op hol geslagen kannibaal.

Ondanks het feit dat de plaat niet in de hitlijsten te vinden was verkocht de single goed. Hawkins kwam in contact met de bekende Amerikaanse deejay Alan Freed, die Hawkins aan een nieuw imago hielp. De bluesmuzikant trad vanaf moment op met een voor die tijd ongekend shockerende show, waarbij de artiest vanuit een grafkist het podium opkwam. In de show met wurgslangen en veel vuurwerk mochten we ook kennismaken met Henry, de rokende schedel. De shows van Screamin' Jay Hawkins waren een grote inspiratiebron voor latere artiesten zoals Alice Cooper, Arthur Brown, Screaming Lord Sutch, Black Sabbath en The Butthole Surfers.

Screamin' Jay Hawkins zou met zijn uitvoering van 'I Put a Spell on You' geen hit scoren. In 1958 zou het liedje verschijnen op de elpee At Home with Screamin' Jay Hawkins.

Paas Ei 01

Nina Simone

Nina Simone (1965)
Nina Simone (1965)

In 1965 verschijnt de elpee I Put a Spell on You van Nina Simone. Naast covers van onder meer Jacques Brel en Charles Aznavour treffen we op dit album ook het liedje van Screamin' Jay Hawkins aan.

De elpee I Put a Spell on You van Nina Simone
De elpee I Put a Spell on You van Nina Simone

Op 4 oktober 1965 wordt het nummer in Nederland op single uitgebracht. Het liedje blijft echter steken in de tipparade. In Amerika bereikt de single de 23e plaats in de Billboard top 200, in de Britse top 100 haalt de plaat de 49e plaats. Als de plaat in 1969 opnieuw wordt uitgebracht haalt de single de 28e plaats in de Britse hitlijsten.

Paas Ei 02

Manfred Mann

Manfred Mann (1965)
Manfred Mann (1965)

Manfred Mann is een Brits bandje dat we vooral kennen van hits zoals 'Do Wah Diddy Diddy', 'Pretty Flamingo' en 'Ha! Ha! Said the Clown'. In 1965 verschijnt er van de band in zowel Groot Brittannië als India de EP No Living Without Loving.

De elpee Pretty Flamingo van Manfred Mann
De elpee Pretty Flamingo van Manfred Mann

In 1966 verschijnt het liedje op de elpee Pretty Flamingo.

Paas Ei 03

The Animals

De elpee Animalisms van The Animals
De elpee Animalisms van The Animals

In 1966 brengen The Animals de single 'Don't Bring Me Down' uit. Van de single verschijnt in Frankrijk een EP met een tweetal extra nummers. Als tweede track op kant B treffen we het liedje 'I Put a Spell on You' aan.

De Don't Bring Me Down-EP van The Animals
De Don't Bring Me Down-EP van The Animals

In de rest van de wereld krijgen we het liedje te horen via de elpee Animalisms, die in juni 1966 wordt uitgebracht.

Een Taiwanese bootleg van The Animals
Een Taiwanese bootleg van The Animals

In Taiwan wordt het liedje in 1967 op de bootleg Animalization uitgebracht.

Paas Ei 04

Alan Price Set

Alan Price begon zijn muzikale loopbaan als toetsenist van de Alan Price Rhythm and Blues Combo, een band die later veel bekender zou worden als The Animals. Vanaf 1965 heeft hij zijn eigen band Alan Price Set waarmee hij met zijn tweede single 'I Put a Spell On You' zijn eerste hit scoort.

Alan Price Set (1966)
Alan Price Set (1966)

In Groot Brittannië haalt Alan Price Set de 9e plaats in de top 100 met zijn soulvolle bewerking van het liedje van Hawkins. In Nederland wordt de single op 14 mei 1966 uitgebracht, staat 6 weken in de top 40 en haalt de 10e plaats.

Paas Ei 05

Karin Kent

In de jaren zestig was het nogal in om bekende liedjes van buitenlandse artiesten na te zingen, vaak voorzien van een Nederlandstalige tekst. Zo scoorden artiesten zoals Rob de Nijs, The Blue Diamonds en Willeke Alberti vele hits. Ook zangeres Janneke Kanteman oftewel Karin Kent, bekend van liedjes zoals 'Dans Je de Hele Nacht Met Mij' en 'Jelle Zal Wel Sien' schroomde niet om in 1966 op haar album Dans Je De Hele Nacht Met Mij de nodige covers te doen.

Karin Kent (1967)
Karin Kent (1967)

Naast fraaie bewerkingen van liedjes van Burt Bacharach, Chris Andrews en Cole Porter, horen we ook een verrassende bewerking van 'I Put a Spell On You'.

Paas Ei 04

Them feat. Van Morrison

Them was de legendarische band van zanger Van Morrison. De band was vooral bekend door hits zoals 'Gloria', 'Hey Girl' en 'Richard Cory'.

Them (1966)
Them (1966)

In 1966 verscheen hun vierde album Again, waarop we naast erg fijne covers van Bob Dylan's 'It's All Over Now, Baby Blue' en Ray Charles' 'I Got a Woman' ook het nummer van Screamin' Jay Hawkins tegenkomen.

Paas Ei 03

Creedence Clearwater Revival

De meest bekende uitvoering van 'I Put a Spell On You' verscheen in 1968. De bezwerende versie van het nummer zou in Amerika niet verder komen dan de 58e plaats in de Billboard top 100.

Creedence Clearwater Revival (1968/1972)
Creedence Clearwater Revival (1968/1972)

De single 'I Put a Spell On You' van Creedence Clearwater Revival zou pas in september 1972 in Nederland worden uitgebracht. De single stond 13 weken in de top 40 en haalde daarbij de 3e plaats.

Paas Ei 02

The Crazy World of Arthur Brown

The Crazy World of Arthur Brown
The Crazy World of Arthur Brown (1968)

The Crazy World of Arthur Brown was een band die vooral bekend werd door hun hit 'Fire'. In 1968 verschijnt het titelloze debuutalbum van de muzikant, die op meerdere manieren door Screamin' Jay Hawkins werd geïnspireerd. Zo had ook The Crazy World of Arthur Brown het imago van een band die graag shockeerde.

Paas Ei 01

Fever Tree

Heerlijke undergroundband uit Houston, Texas, die eveneens een geweldige versie van 'Hey You' opnam. In 1970 verscheen For Sale, het vierde album van de band, dat opende met een stomende uitvoering van de klassieke knaller van Screamin' Jay Hawkins.

Fever Tree (1970)
Fever Tree (1970)

'I Put a Spell On You' was de laatste single van de groep, die in 1970 uiteen zou gaan.

Paas Ei 03

Dee Dee

In de tweede helft van de zeventiger jaren was Nederland in de ban van de disco. In 1978 verscheen er van de Nederlandse eendagsvlieg Dee Dee de discoversie van 'I Put a Spell On You'.

Dee Dee (1978)
Dee Dee (1978)

Dee Dee oftewel Anna Dekkers begon haar muzikale loopbaan als achtergrondzangeres in de band van Herman Brood. De single zou 7 weken in de top 40 staan en haalde de 16e plaats. Ook in Belgie was de single een hitje.

Paas Ei 05

Bryan Ferry

Bryan Ferry (1993)
Bryan Ferry (1993)

De laatste keer dat 'I Put a Spell On You' in de Nederlandse top 40 te vinden was, was in maart 1993. Bryan Ferry, de voormalige zanger van de band Roxy Music, zou 3 weken in de hitlijst vertoeven, maar kwam niet verder dan de 39e plaats.