Blatter: "Puntenaftrek bij racisme"

FIFA-president Sepp Blatter denkt dat puntenaftrek een veel beter middel tegen racisme is dan straffen met het moeten spelen in een leeg stadion. Dat schrijft hij in zijn column voor FIFA Weekly. De Zwitser is van mening dat het spelen zonder publiek meer schade toebrengt aan de sport zelf dan dat het de schuldigen straft.

Blatter vindt dat er met drastische en harde maatregelen moet worden opgetreden tegen racisme, maar puntenaftrek ziet hij als een beter middel daarvoor. "Voetbal zonder publiek is als een concert zonder geluid", zo schrijft de voorzitter. FIFA heeft zelf al eerder besloten dat wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld moesten worden. Zo moest Oekraïne een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen zonder publiek spelen, als straf voor oerwoudgeluiden en nazistische teksten van 'fans'.

Volgens Blatter is dit echter geen goede maatregel: "Wedstrijden zonder publiek staan weliswaar in de FIFA code als straf, maar ik vind het een erg dubieus instrument. De straf is disproportioneel en zorgt er niet alleen voor dat de schuldigen gestraft worden. Ook onschuldige fans van de tegenstander worden op deze manier benadeeld."

"Om het af te sluiten: Wedstrijden zonder publiek straffen het voetbal, de straf is te zwaar. De herrieschoppers zouden moeten worden aangepakt en in mijn ogen is het duidelijk dat de clubs verantwoordelijk zijn voor deze hooligans. Wat mij betreft is er maar één oplossing. Sportieve sancties zijn de enige effectieve straffen. Het moet de clubs pijn doen, anders zal er helemaal niks veranderen", besluit Blatter.