Dodental Zuid-Koreaanse bootramp loopt op

Redactie

Het officiële dodental van de ramp met een Zuid-Koreaanse veerboot is maandagavond opgelopen tot 86. Ongeveer 220 mensen worden nog vermist; de kans dat ze nog in leven zijn is gering.

De lijken worden door duikers uit het vaartuig gehaald, naar de oppervlakte gebracht en naar het nabij gelegen eiland Jindo vervoerd. Daar krijgen de lichamen een nummer en wordt naar identiteitsbewijzen gezocht. Van personen zonder identificatie worden uiterlijke kenmerken opgeschreven, die aan familieleden van de vermisten worden doorgegeven. Sommige lijken zijn al aan het ontbinden.

Toen vrachtwagenchauffeur Lee Byung-soo gevraagd werd het lichaam van zijn zoon te identificeren, rende hij op het lijk af en probeerde het te reanimeren. Hij gaf hem mond-op-mondbeademing 'maar rook alleen een rottende stank', aldus Lee. Toen een dokter het lichaam wilde onderzoeken, schreeuwde Lee: "raak mijn zoon niet aan, hij leeft!" Veel andere ouders reageerden ook geëmotioneerd na het zien van hun dode kinderen.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye uitte zich eerder maandag kritisch over de bemanningsleden van het schip. Sommige bemanningsleden en de kapitein van de veerboot Sewol hebben zich 'moorddadig en onvergeeflijk' gedragen, aldus Park.

De kapitein van de veerboot gaf de passagiers opdracht in hun hutten te blijven toen het schip slagzij begon te maken. Hij wachtte vervolgens nog een halfuur voordat hij het bevel tot evacuatie gaf. Op dat moment lag het schip al zo schuin, dat aangenomen wordt dat de meeste vermisten zich niet meer in veiligheid konden brengen.

"Wat de kapitein en een deel van de bemanning hebben gedaan is onbegrijpelijk uit het oogpunt van gezond verstand", aldus Park. In plaats van de instructies van de verkeersleiding aan wal te volgen en de passagiers te evacueren 'beval de kapitein de passagiers op hun plek te blijven, terwijl ze zelf de eersten waren die vluchtten'. "Juridisch en ethisch is dit een onvoorstelbare daad."

De kapitein en twee bemanningsleden zijn opgepakt op verdenking van nalatigheid en het achterlaten van mensen in nood. Maandag werden nog eens vier andere bemanningsleden in hechtenis genomen.