Aantal ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes loopt op

Het aantal schoolmeisjes dat in Nigeria door moslimextremisten is ontvoerd is opgelopen van 85 tot 234 personen. Dat hebben ouders van de ontvoerde kinderen maandag gezegd.

De tieners werden vorige week meegenomen uit een school in Chibok, in de deelstaat Borno. Enkele meisjes wisten te ontsnappen uit de open vrachtwagen waarmee ze werden weggevoerd. Tien meisjes die opdracht van hun ontvoerders hadden gekregen om voor het eten te zorgen wisten woensdag te ontkomen.

De Nigeriaanse autoriteiten hebben de jacht geopend op de ontvoerders. De regering heeft een beloning van vijftig miljoen naira (bijna een kwart miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de veilige terugkeer van de meisjes.

Alle scholen in Borno werden vier weken geleden gesloten vanwege het toenemende aantal aanslagen door opstandelingen. De groep meisjes - in de leeftijd tussen de 16 en 18 jaar - was echter opgeroepen om eindexamen te doen.

Het vermoeden bestaat dat de massale ontvoering het werk is van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het is niet de eerste keer dat Boko Haram zijn pijlen richt op een school. De naam van de groep betekent 'Westers onderwijs is zondig'. In het verleden leidden dergelijke acties vaak tot een bloedbad.