Saudische minister ontslagen na virusuitbraak

De Saudische koning Abdullah heeft zijn minister voor volksgezondheid ontslagen nadat meer mensen waren overleden aan en besmet met het MERS-virus, een variant van SARS. Sinds 2012 zijn al 79 mensen aan de ziekte overleden.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. In Saudi-Arabië zijn al meer dan 240 mensen met de ziekte besmet. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.

In een koninklijk bevel stond dat minister Abdullah al-Rabiah van zijn taken ontheven werd en dat minister van arbeid Adel Faqih zijn post zal waarnemen tot een vervanger is gevonden. Al-Rabiah wordt nu adviseur van het Koninklijk Hof.

Zondag werden drie nieuwe overlijdensgevallen gemeld. De spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis in Jiddah moest eerder deze maand 48 uur zijn deuren sluiten nadat gezondheidsmedewerkers met het virus waren besmet. Komend weekend bezoeken meer dan twintig internationale experts die ervaring hebben met het bestrijden van epidemieën Saudi-Arabië om de regering te adviseren.