Smerige schoonheid

Er zijn aardig wat zaken die we echt smerig vinden. In je gezicht gespuugd worden is niet fijn. In je bek gespuugd worden is werkelijk afgrijselijk. Zweetluchten worden zonder uitzondering als vies ervaren. Een gebruikte onderbroek – niet van jezelf – pak je het liefst niet, maar als het moet met een tang op. We doen ons uiterste best om een toilet of ons beddengoed bij voortduring volledig te ontsmetten van onze eigen en van andermans restproducten.

Tot je verliefd wordt. Op dat moment vervalt je complete perceptie van afschuw. Zweet wordt zelfs in grote hoeveelheden omarmd als opwindend. Zonder problemen steken partners elkaars tong in de mond. We sabbelen aan geslachtsdelen. Zuigen aan tenen. We steken het ene geslachtsorgaan in het andere. In de herenliefde worden de aars en endeldarm daar nog gezellig bij betrokken.

Op zich vinden we het dan wel prettig als de voorhanden partner vooraf nog even een douche neemt, maar het zal niet snel een 'deal breaker' worden. Het zal hooguit de geplande tactieken een beetje beïnvloeden. Zo zal fellatio bij aanzienlijke hoeveelheden kopkaas of een hoge zuurgraad als optie worden gepasseerd, maar het gaat echt niet eindigen in een potje klaverjassen. Eerder in Twister met een 'happy end'.

Nu hebben dronkenschap, pure geilheid, of een combinatie van beiden hierin hetzelfde effect. Dan is verstand en logica echter toch al uit het raam. Dronkaards kunnen zichzelf onder pissen en schijten en alsnog als een échte player op een willekeurige dame in de kroeg afstappen. Als de dame in kwestie ook dronken is, eindigt dit zonder problemen in een schaamteloze ochtend.

Oké. Dronkenschap zal ik er voor het gemak verder maar buiten houden. Maar verliefdheid heeft hetzelfde effect op de wijze waarop we schoonheid interpreteren.

Kijk. Even voor de vrouwen. De kans is echt minimaal dat je in de ogen van je kerel fysiek de perfect vrouw bent. Je bent minimaal net te oud, net te dik, net te mager, je hebt net te korte benen of net te kleine borsten (Feit: er bestaat voor mannen niet zoiets als 'net te grote borsten'). Mannen hebben een ideaalbeeld, waar jij nóóit aan gaat voldoen! En tóch ben jij in de ogen van die ene kerel de mooiste van de wereld.

Ik weet het. Hier zit geen enkele logica in. En toch creëert verliefdheid de smerigste en afschuwelijkste schoonheden.