'Meb' wint marathon van Boston, toptijd Jeptoo

heywoodu

Mebrahtom Meb Keflezighi heeft als eerste Amerikaan sinds 1983 de marathon van Boston op zijn naam geschreven. De geboren Eritreër leek te vroeg een aanval te plaatsen, maar wist stand te houden tot en met de finish op Boylston Street, waar vorig jaar nog de bomaanslag plaatsvond.

Al na een kleine 15 kilometer viel Meb aan. Alleen Josphat Boit, sinds een maand eveneens een Amerikaan, wilde hem volgen. Het duo liep bijna 10 kilometer lang gezamenlijk aan kop, tot Boit zijn kompaan moest laten gaan. Na 30 kilometer had Meb een voorsprong van bijna anderhalve minuut op de groep favorieten, maar daar werd het tempo ook opgeschroefd.

Wilson Chebet, de afgelopen drie jaar de winnaar in Amsterdam, begon het gat met de Amerikaan dicht te lopen. Met 2 kilometer te gaan was het verschil nog maar acht seconden, maar daar strandde de Keniaan. Keflezighi wist er bij het opdraaien van het laatste rechte stuk nog een versnelling uit te persen en kwam in een tijd van 2:08.37 uur als eerste over de finish. Chebet werd tweede, voor zijn landgenoot Frankline Chepkwony.

Het was een bijzondere zege voor de zichtbaar geëmotioneerde Keflezighi. Uitgerekend in het jaar na de bomaanslag wist hij als eerste Amerikaan in meer dan dertig jaar de marathon te winnen. Bovendien is het voor de bijna 39-jarige Keflezighi, in 2004 goed voor olympisch marathonzilver, de eerste grote overwinning sinds de marathon van New York in 2009. 

Meb bij de start in Boston, waar hij in de blauwe broek en rood-blauwe schoenen direct de leiding pakt

De wedstrijd bij de vrouwen was lange tijd stevig in handen van de Amerikaanse Shalane Flanagan. Al snel hadden de vrouwen onder haar leiding een voorsprong van ruim een minuut op het parcoursrecord van 2:20.43 uur. Na bijna 35 kilometer moest Flanagan het tempo echter laten zakken.

De vrouw die daar het best van profiteerde was Rita Jeptoo. De Keniaanse nam in de kilometers daarna afstand van de rest en ging op weg naar een razendsnelle tijd. Na 2:18.57 uur kwam ze over de finish, waarmee ze de achtste tijd ooit liep. 

Het was een opvallende prestatie van Jeptoo, die slechts de vierde vrouw ooit is met meer dan één marathon onder de 2:20 uur. Naast Paula Radcliffe en Catherine Ndereba is ze de derde die twee keer achter elkaar een dergelijke tijd loopt. De tweede plaats was voor de Ethiopische Buzunesh Deba in eveneens een toptijd van 2:19.59 uur. Haar landgenote Mare Dibaba werd derde.

Bij de wheelers wist de Zuid-Afrikaan Ernst van Dyk een record te vestigen door voor de tiende keer te winnen. In 2010 pakte hij al zijn negende overwinning, maar sindsdien kon hij er om verscheidene redenen niet aan de start verschijnen. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Tatyana McFadden (foto) voor het tweede jaar op rij, nadat ze slechts een week eerder de marathon van Londen op haar naam schreef.