F-Side keurt kritiek op vuurwerk af

Supportersvereniging F-Side Amsterdam vindt dat de reacties op het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale 'buiten alle proporties vallen'. Na enkele minuten spelen besloot scheidsrechter Bas Nijhuis de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax stil te leggen.

Zogenaamde Ajax-supporters gooiden tot tweemaal toe vuurwerk op het veld. Doelman Kenneth Vermeer kon voorkomen dat hij werd geraakt door de Amsterdamse aanhang. Directeur Edwin van der Sar stapte het veld op om de 'fans' woedend toe te spreken.

F-Side laat middels een statement op de website weten dat het werpen van vuurwerk naar eigen spelers wordt afgekeurd. De heisa die na het duel is ontstaan over het incident, keurt zij echter af.

"De F-Side is groot geworden met vuurwerk. Honderdduizendklappers en fakkels waren eerder regel dan uitzondering in de Meer. Nooit gewonden, nooit gezeik. Toch was er een hoge pief bij de FIFA die vond dat vuurwerk niet meer mocht. Vuurwerk werd verboden. Staantribunes trouwens ook. Kritische spandoeken. Vlaggen. Roken. Bier. Beleving."

"Toch staan wij elke zondag naar Ajax te kijken, biertje in de ene hand, jointje in de andere. Wij laten nog steeds weten wat wij vinden van de gang van zaken bij onze club, de KNVB of andere clubs. En af toe zijn er nog wel wat rookpotjes of fakkeltjes te vinden op ons vak. Wij laten ons niet kerstenen door een stel bobo’s die vanuit een skybox, champagne en kreeft aanwezig, bepalen wat een voetbalsupporter wel en niet mag."

"Terugkomend op de pyroshow van gisteren: vandaag worden wij (eigenlijk meer VAK410, maar de volgende keer zijn wij vast wel weer aan de beurt) publiekelijk aan de schandpaal genageld. Doorgesnoven malloten, hersenloze idioten, tuig van de richel zijn enkele clichématige typeringen op de verschillende social media. De Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg die heel VAK410 een stadionverbod wil opleggen."

"Eric, mocht je meelezen: je partijgenoot Ivo houdt de hand boven het hoofd van een vieze vuile kinderverkrachter en je andere partijgenoot Fred, ingehuurd om criminaliteit te bestrijden, is niet vies van een dealtje met Amsterdamse penoze. Maar betreft het voetbalsupporters, dan is ineens alles mogelijk. Straffen, stadionverboden, snelrecht, niets is te gortig voor de politici, voetbalanalytici en de ‘pet-en-sjaalsupporters’ om “dat tuig” af te stoppen."

"Misschien was het allemaal niet heel erg handig getimed. Vermeer staat toch in die goal en de wedstrijd is al bezig. Doe het voor het eerste fluitsignaal en je hoort er niemand over. Maar buiten die paar brandplekken op het veld en een ingelaste pauze is er toch eigenlijk helemaal niets gebeurd. Er is geen geweld gepleegd, er is niets gestolen, er zijn geen gewonden."

"Feitelijk hebben vijftig kwajongens een fakkeltje op het veld gegooid. Ondertussen annexeert Poetin de Oekraïne, sterven er elke dag duizenden kinderen een hongerdood en stelen bankdirecteuren je rekening leeg. Maar ja, een beetje vuurwerk op het veld is natuurlijk belangrijker dan al die echte problemen."

"Het wordt tijd dat men zich eens gaat druk maken om echte zaken in plaats van zich en masse op te winden over een pyroshow", sluit het statement af.

Ajax stond met 0-1 voor, toen het vuurwerk door de zogenaamde supporters op het veld werd geworpen. Daarna kwam PEC Zwolle terug in de wedstrijd: 5-1. De Zwollenaren gingen daardoor met de KNVB beker aan de haal.