Twijfel over betrouwbaarheid De Speld

Martin (Martin7sloten)

De betrouwbaarheid van de berichtgeving van online nieuwsmagazine De Speld is in het geding, blijkt uit een rapport van de Raad voor de Journalistiek.

"Door de satirische toonzetting in de artikelen zouden mensen kunnen denken dat het nieuws met een knipoog betreft", aldus Hans Laroes - oud-hoofdredacteur van het NOS Nieuws en voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. "We hebben enkele honderden artikelen onder de loep genomen. De vaak ridicule reacties onder de artikelen staven onze voorlopige conclusie dat de lezer zou kunnen denken dat het hier om zogenaamde 'nepberichten' gaat."

"De reputatie van de Nederlandse nieuwsgaring staat op het spel", reageert De Persdienst bij monde van hoofdredacteur Kees Pijnappels. "We hebben al vaker artikelen overgenomen van De Speld, maar nu de betrouwbaarheid openlijk in twijfel wordt getrokken door de RvdJ, durven wij dat niet meer aan."

Of De Speld wordt gedwongen om artikelen te rectificeren, is nog niet duidelijk. "We wachten de definitieve conclusie van het onderzoek nog even af", zegt Jochem van den Berg (De Speld, red.) in een reactie. "Totdat het tegendeel is bewezen, zullen we de ondertitel ‘Uw Vaste Prik voor Betrouwbaar Nieuws’ handhaven."