Beautiful Creatures

Martijn van Veen

Het lijkt het jaar te worden van de boekverfilmingen die het zwarte gat proberen te vullen na het einde van de Twilight Saga. Heksen, vampieren, zwarte magie en uiteraard onmogelijke liefdes stromen weer de bioscopen in in onder andere Beautiful Creatures, The Mortal Instruments: City of Bones en The Host (van dezelfde schrijfster als de Twilight-boeken). Eerstgenoemde Beautiful Creatures bijt het spits af.

Het verhaal speelt zich af in het normaal zo rustige dorpje Gatlin. Tiener Ethan Wate (Alden Ehrenreich, Stoker) is na zijn eindexamen dan ook van plan om zo snel mogelijk het dorp te verlaten. Maar dan gebeurt er iets wat hij niet verwacht had, hij wordt verliefd op een heel bijzonder meisje. De mysterieuze Lena (Alice Englert, Ginger & Rosa) trekt zijn aandacht en Ethan negeert alle waarschuwingen van dorpsgenoten om bij haar uit de buurt te blijven. Maar liefde valt eenmaal niet te sturen, zo ook tussen Ethan en Lena.

De vergelijking met de Twilight-films is snel gemaakt en dat is niet zo gek, aangezien het onderling redelijk wat raakvlakken heeft. Maar met de vergelijking doe je Beautiful Creatures wel wat tekort. Voornamelijk de acteerprestaties en de dialogen zijn beduidend beter en en doordat je je niet aan elk personage stoort (zoals bij Twilight) ga je wat beter op in het verhaal. Voornamelijk Emma Thompson (Love Actually) speelt een zeer goede rol als Mrs. Lincoln, die toch anders in elkaar steekt dan je aanvankelijk zou denken.

Daarnaast gebeurt er ook daadwerkelijk iets magisch, zoals ramen die ineens kapotspringen in een klaslokaal, waardoor je nieuwsgierig raakt naar hoe het verhaal zich ontwikkelt. Hetzelfde verhaal gaat niet heel diep en blijft nogal oppervlakkig, maar het is net genoeg om door te willen blijven kijken. Ondanks dat de chemie tussen de hoofdrolspelers goed is, blijft het toch raadselachtig waarom ze elkaar leuk vinden en wordt Ethan iets te snel verliefd op Lena, waardoor je de liefde in het begin nog niet echt gelooft.

Beautiful Creatures is voornamelijk bedoeld voor de doelgroep tienermeiden, dat straalt er vanaf. Maar door de spannende scènes, de overtuigende acteerprestaties en het redelijke verhaal zal het een groter publiek aanspreken, die hopelijk niet afknappen op het feit dat het hun teveel aan Twilight doet denken. De film durft zelfs origineel te zijn door het einde anders aan te pakken dan je van tevoren zou verwachten. Een goed begin voor een nieuwe serie, want een vervolg zit er vast wel aan te komen. In totaal zijn er vier boeken in de serie, waardoor de koek nog niet op is.