'VS overwegen directe steun aan Syrische rebellen'

ChipsZak.

De Verenigde Staten overwegen om in samenwerking met enkele Europese landen directe steun te verlenen aan onderdelen van het Vrije Syrische Leger (VSL). De VS hopen daarmee de druk op het regime van de Syrische president Bashar Assad op te voeren en een einde te maken aan het geweld in Syrië. Het is voor het eerst dat door VS wordt nagedacht over directe steun aan de rebellen.

Bronnen bij de Amerikaanse regering en in Europa zeiden dinsdag dat een besluit niet lang op zich zal laten wachten. Vermoed wordt dat donderdag een beslissing wordt genomen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is dan in Rome om een conferentie over Syrië bij te wonen.

Het plan moet nog worden afgestemd met Europese landen, in het bijzonder Groot-Brittannië dat pleit voor fors meer hulp voor de tegenstanders van Assad. De Britse regering wil dat zorgvuldig uitgekozen leden van het VSL kogelvrije vesten krijgen, worden getraind en technische ondersteuning krijgen. De VS zijn hier nog niet klaar voor. De regering van president Barack Obama maakt zich grote zorgen dat militair materieel in handen van moslimextremisten valt.

De Italiaanse regering zei maandag dat Europese landen de conferentie van donderdag moeten gebruiken om 'de Verenigde Staten aan te sporen tot meer flexibiliteit'. Bronnen in Washington zeiden dat de VS neigen naar het direct steunen van de Syrische oppositie met tientallen miljoenen dollars. Tot dusver is de steun beperkt gebleven tot het financieren van communicatiemiddelen en logistiek materieel. Leden van het VSL kregen bovendien geen directe steun. De VS zijn niet van plan om kogelvrije vesten te leveren en rebellen te trainen.