The Last Stand

"I'll be back", een van de bekendste filmquotes van een van de bekendste actiehelden, Arnold Schwarzenegger. Hij parodieerde zijn eigen kreet nog in The Expendables 2, maar echt terug als vanouds is Arnold de laatste tijd niet, aangezien hij in eerdergenoemde film de eer nog moest delen met Stallone, Willis en Statham. Dat moet ook regisseur Jee-woon Kim (I Saw The Devil) gedacht hebben, die Arnie weer alleen op een affiche liet prijken in The Last Stand.

Schwarzenegger speelt de rol van sheriff Owens, die na jaren criminaliteit en geweld bestrijden van zijn rust geniet in het stadje Sommerton. Dat hoopt hij tenminste, want die rust wordt ruw verstoord door een drugsbaron die met een bende criminelen uit de gevangenis ontsnapt is en richting Sommerton rijdt om over de grens van Mexico te vluchten. Owens probeert het eerst nog te negeren, maar hij kan het toch niet laten om ze proberen tegen te houden. Kom je aan zijn stadje, dan kom je aan hem.

De ex-Terminator is alleen niet meer de jongste meer en dat weet hij zelf ook. Een goede mogelijkheid om dat via humor even te benadrukken. Dat wil overigens niet zeggen dat Arnold geen actiescènes meer doet, want hij laat tevens zien nog steeds over de keiharde actieskills te beschikken. Het aantal gevechten wat hij doet is zeker niet meer zoals in zijn hoogtijdagen, maar dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Meestal is een frons of kreet genoeg en doen de anderen het werk wel.

Bij die anderen zit bijvoorbeeld Johnny Knoxville (Jackass), die aanvankelijk een vreemde eend in de bijt lijkt, maar al snel perfect in de film blijkt te passen. Als de excentrieke wapenbezitter Lewis sluit Johnny absurde humor, over-the-top-actie en grappige dialogen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 'machine gun' in de achterkant van een schoolbus of een groteske bulldozer, die verschillende (politie)auto's verpulzert? Bijna niets is te gek.

Helaas is de bad-guy dan wel weer een tikkeltje cliché met een te overdreven accent. Een kleine kanttekening op de verder meer dan prima film. Veel (absurde) humor, toffe actiescènes en niet te vergeten, een goede actieheld in de vorm van Arnold Schwarzenegger. Dat maakt The Last Stand tot een goede mix tussen actie en komedie, die je eigenlijk vaker wilt zien. Een Schwarzeneggerklassieker in de dop.