'Veroordeelden pas na veertien maanden in cel'

Criminelen die zijn veroordeeld tot een celstraf lopen gemiddeld nog veertien maanden vrij rond voordat ze achter tralies worden gezet. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van interne documenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Officieel mogen maximaal dertig dagen verstrijken tussen een onherroepelijke veroordeling en het begin van de gevangenisstraf. Bij de 7144 zaken die zijn onderzocht gaat het om gemiddeld veertien maanden. Dat komt soms doordat allerlei procedures tot uitstel kunnen leiden, en soms doordat verdachten onderduiken.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur noemt de cijfers tegen RTL 'schokkend en onacceptabel'. "We vinden dat er alles aan gedaan moet worden om dat te voorkomen. Zeker in de gevallen waar slachtoffers bij zijn. Dan heb je een extra verplichting als samenleving om ervoor te zorgen dat deze criminelen niet vrij rondlopen."

Het ministerie zegt tegen RTL dat de cijfers voorlopig zijn en dat wordt gewerkt aan maatregelen om de wachttijden te verkleinen. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het grote aantal voortvluchtige criminelen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meldde maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat in Nederland 15.696 veroordeelden rondlopen die nog een celstraf moeten uitzitten.