Schippers onderzoekt misstanden vechtsport niet

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) vindt het niet nodig om een groot landelijk onderzoek te laten doen naar misstanden binnen de vechtsport. Dat schrijft ze woensdag in de brief aan de Tweede Kamer. Ze onderkent de problemen die er zijn, maar vindt dat die lokaal moeten worden aangepakt.

Het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Noord-Holland heeft de vervlechting tussen vechtsporten en criminaliteit onderzocht. Vrijwel alle organisatoren van vechtsportgala's bleken malafide. Er wordt op grote schaal geld witgewassen en de georganiseerde misdaad blijkt vaak betrokken bij de evenementen.

De meeste gemeenten in Noord-Holland hebben naar aanleiding van het rapport maatregelen genomen. Zo wordt het malafide organisaties op basis van verordeningen moeilijker gemaakt om aan een vergunning te komen.

Schippers overweegt wel om een speciale commissie in het leven te roepen die orde op zaken gaat stellen in de vechtsport. De minister gaat met belanghebbenden praten om deze mogelijkheid te onderzoeken. Voor het zomerreces neemt ze hier een besluit over.