Kabinet houdt vergoeding dienstauto geheim

Het kabinet blijft weigeren het volledige salaris van ministers en staatssecretarissen openbaar te maken. De vergoeding voor het privégebruik van de dienstauto blijft geheim, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Het salaris van ministers wordt voortaan op individueel niveau openbaar gemaakt, maar dat geldt niet voor de vergoeding voor de dienstauto. Die is bij sommige ministers hoger omdat ze een beveiligde auto hebben, en dat zou dan af te zien zijn aan de inkomensgegevens.

Bewindslieden krijgen bijtelling voor het privégebruik van hun dienstauto, maar daarvoor krijgen ze een vergoeding omdat ze verplicht zijn altijd van hun dienstauto gebruik te maken. Beveiligde auto's zijn veel duurder, waardoor de bijtelling hoger is en de vergoeding dus ook.

Onlangs ontstond ophef toen bleek dat een aantal ministers in 2011 boven de balkenendenorm zat, maar niet voorkwam op de lijst van grootverdieners in de publieke sector. Met ingang van dit jaar zijn de regels veranderd. Voortaan zitten alle bewindslieden onder de norm, stelt het kabinet.

Alle ministers krijgen 144.108 euro bruto per jaar, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Verder krijgen ze een vaste onkostenvergoeding van 8.215,75 euro per jaar. Voor de premier en de minister van Buitenlandse Zaken geldt een hogere onkostenvergoeding. Tussen ministers kunnen verder verschillen ontstaan door het moment van uitbetalen van vakantiegeld en eindejaarsuitkering.