Illegale goudzoekers uit jungle Suriname geplukt

Ruim 150 illegale goudzoekers zijn de afgelopen dagen door militairen uit de Surinaamse jungle geplukt. De mijnwerkers zochten naar goud in een gebied dat al is toegewezen aan de Canadese multinational Iamgold, tachtig kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo. Ook hun machines zijn uit het gebied weggesleept.

"De goudzoekers hadden geen eigendomspapieren van de grond waarop ze bezig waren en gebruikten bovendien kwik", vertelt Gerold Dompig, leidinggevende van de door president Desi Bouterse ingestelde commissie ordening goudsector, aan Novum. Het levensgevaarlijke kwik wordt gebruikt om het goud uit de grond te halen, waarna het veelal in kreken en rivieren wordt gedumpt.

De goudzoekers waren al jaren bezig in het concessiegebied van Iamgold, wat ook voor hen niet zonder risico was. Het Canadese bedrijf is van plan binnenkort nieuwe zones te ontginnen, waarvoor dynamiet wordt gebruikt.

Volgens Dompig verliep de grootschalige operatie vreedzaam. "Niemand is natuurlijk blij wanneer hij weggehaald wordt van een goudput, maar we hebben geen geweld hoeven gebruiken. Er is ook niemand gearresteerd. We hebben er eerder voor gekozen om de verwijderde goudzoekers nazorg aan te bieden, zodat ze niet in de illegaliteit terugvallen."

Zo worden er workshops gehouden waarin goudzoekers technieken krijgen aangeleerd om kwikvrij te werken. Daarnaast worden ze geregistreerd en krijgen ze eigen concessiegebieden toegewezen, waarop ze wel aan de slag mogen. In twee jaar tijd werden op die manier al twintigduizend illegale mijnwerkers in kaart gebracht, de helft van het geschatte aantal dat in het uitgestrekte regenwoud actief zou zijn.

De goudindustrie van Suriname is met een jaarlijkse omzet van anderhalf miljard euro de belangrijkste inkomstenbron van de staat.


Illegale goudzoekers uit jungle Suriname geplukt (Foto: Novum)