Copyright strijdig met mensenrechten

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in een zaak geoordeeld dat de huidige veroordelingen met betrekking tot copyrightwetgeving niet rechtmatig zijn. Sommige veroordelingen zouden in strijd zijn met de mensenrechten.

Volgens artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft iedere mens namelijk 'de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, zonder inmenging van enig openbaar gezag'. Dit zou in het geding komen door de starre en absolute manier waarop copyrightwetgeving wordt toegepast.

Het EHRM heeft daarom een voorwaarde toegevoegd waaraan voldaan moet worden om tot een rechtmatige veroordeling te komen: "Dit betekent dat een veroordeling of enige juridische beslissing gebaseerd op copyrightwetgeving [..] voldoende gemotiveerd moet worden als noodzakelijk in een democratische samenleving." Het is voor aanklagers echter niet eenvoudig om die noodzaak aan te tonen.

Rick Falkvinge, oprichter van de eerste Piratenpartij, wijst er echter op dat dit betekent dat niet alles gepiraat mag worden: "In essentie zegt het Hof dat politieke uitingen juridisch zwaarder kunnen wegen dan het copyrightmonopolie. Bijvoorbeeld, als je een documentaire over mensenrechten uploadt, zal dat na dit oordeel legaal zijn, hoewel het dat voorheen niet was."

Het oordeel laat veel grijze gebieden. Zo is het nog onduidelijk of het bijvoorbeeld legaal is om politiek gemotiveerde speelfilms te delen. Toch ziet Falkvinge het als een overwinning, omdat het voorheen een zwart gebied is. Dit oordeel heeft volgens hem paal en perk gesteld aan copyrightwetgeving, als die duidelijk in conflict is met mensenrechten.

Sommigen verheugen zich er al voorzichtig over dat het oordeel een duidelijk onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik van gepirate goederen lijkt te maken. Zo ver wil Falkvinge echter niet gaan.

Hij wijst erop dat de slag gewonnen is, maar dat de oorlog nog woedt: totdat de uitspraak verder verfijnd is met andere precedenten, zijn er nog te veel gaten om al van een eindoverwinning te spreken.