Verhoeven: "Shocking dat we werden weggereden"

Ploegleider Nico Verhoeven van Blanco Pro Cycling, voorheen Rabobank, kan het moeilijk begrijpen dat zijn renners er vorig seizoen soms niet aan te pas kwamen. Dat zegt hij tegen Wieler Revue. De 51-jarige oud-renner weigert echter te speculeren over dopinggebruik bij andere ploegen. "Het is gewoon een constatering."

"We zijn een paar keer gigantisch naar huis gereden terwijl we dachten dat we goed waren. Dat was in Parijs-Nice en de Tirreno. En daar waren we niet de enige ploeg mee. Dat vond ik shocking", laat Verhoeven weten. "Onze ploeg had best een hoog niveau, maar we deden dus niet mee."

"Later zie je iets opvallends: onze beste periodes kenden we net na topevenementen. Na de klassiekers wonnen we in Turkije en Romandië. En ook na de Tour, in de Eneco Tour. Toen waren we dus als ploeg ineens wel heel goed. En dan vraag jij vast, waar ligt dat aan?", aldus de Brabander.

Volgens Steven Kruijswijk, vorig jaar kopman van Rabobank in de Tirreno, was het frustrerend dat hij niet kon meedoen om de ereplaatsen. Hij gaf 4.40 minuten toe op winnaar Vincenzo Nibali. "Terwijl ik dezelfde waardes reed als een jaar eerder in Zwitserland, waar ik een rit won."

"Ik werk er hard voor en rijd schoon, maar misschien zijn er renners die wegen bewandelen die niet altijd de juiste zijn", zegt de 25-jarige klimmer. "Ook ik hoorde de geruchten over Aicar, een verboden middel dat niet opgespoord kan worden. Dan kun je net zo hard blijven trainen..."

Zowel Verhoeven als Kruijswijk is ervan overtuigd dat het wielrennen een stuk schoner is dan in de eerste jaren van de Rabobank-ploeg. Ze hopen dat het Usada-rapport over Lance Armstrong een positieve bijdrage levert aan een eerlijke sport. "Dat kan ertoe geleid hebben dat ploegen er anders in zijn gaan staan", stelt Kruijswijk.


Verhoeven: shocking dat we werden weggereden (Foto: Novum)