Utrechtse huisbaas moet drie ton betalen

Een huisbaas die zijn panden slecht onderhield en illegaal verbouwde, moet in totaal meer dan drie ton aan opgelegde dwangsommen betalen aan de gemeente Utrecht. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht vrijdag bepaald.

Het gemeentebestuur had de huisbaas opgedragen zijn panden op te knappen of verhuur tegen de regels in te stoppen. Omdat hij daar niet op tijd gehoor aan gaf, eiste de gemeente de drie ton op. De rechtbank deed in totaal zeventien uitspraken over dwangsommen.

De huisbaas zei in de rechtbank echter dat hij de besluiten en andere belangrijke stukken van de gemeente niet had ontvangen op zijn postadres in België. Hij vindt dat de gemeente een hetze tegen hem voert.

Uit de brieven die de man terugstuurde aan de gemeente bleek echter dat een groot deel van de post wel was ontvangen. De huisbaas zou er gewoon onvoldoende aandacht aan hebben besteed, aldus de rechtbank. De rechter oordeelde dan ook dat het 'evident ongeloofwaardig' is dat de man de post niet zou hebben ontvangen.

Twee dwangsommen komen voor rekening van de zoon van de huisbaas, die een van de panden op zijn naam had staan.

Volgens RTV Utrecht gaat het om de omstreden huisbaas die in december werd veroordeeld tot een halfjaar cel, onder meer vanwege het bedreigen van huurders. Ook zou hij een medewerker van de gemeente hebben mishandeld en ambtenaren 'nazihufters' hebben genoemd.