Kamer twijfelt over nut Benelux Unie

Regeringspartij VVD betwijfelt of de Benelux nog wel nut heeft. Het televisieprogramma Nieuwsuur meldt vrijdag dat daarnaast de PVV, SP en ChristenUnie af willen van de Unie. Als de VVD zich bij dit standpunt aansluit, is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het stoppen met de Benelux Unie.

Nederland vormt sinds 1960 samen met België en Luxemburg de Benelux Economische Unie. In juni 2008 werd een vernieuwd Benelux-verdrag getekend, dat vorig jaar in werking trad. Opzegging van de hernieuwde Benelux Unie is de eerste tien jaar niet mogelijk. Daarna geldt een opzegtermijn van drie jaar.

Het secretariaat-generaal van de unie zit in Brussel. Er werken 51 mensen. In het Benelux-parlement hebben Nederlandse, Belgische en Luxemburgse parlementariërs zitting. De zitting van Nederlandse en Belgische parlementariërs over de problemen met hogesnelheidstrein Fyra eind vorige maand was een zitting van dit Benelux-parlement.

De Benelux kost Nederland volgens Nieuwsuur jaarlijks vier tot vijf miljoen euro. Een rapport in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst echter onder meer uit dat de baten uit de samenwerking meestal indirect en bescheiden zijn. Vaak duurt het lang voordat resultaat wordt geboekt.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen zegt tegen Nieuwsuur dat als moet worden begonnen met het ter discussie stellen van de Benelux, afschaffing van het Benelux-parlement een mooi begin is. SP-Kamerlid Harry van Bommel stelt dat de unie in de jaren vijftig en zestig zin had, maar dat het belang inmiddels is afgenomen. "De EU is nu leidend als het gaat om de interne markt en heel veel zaken die de Benelux ook doet. Dan kan je dus de Benelux Unie als zodanig opheffen."

De secretaris-generaal van de Benelux Unie, de Nederlander Jan van Laarhoven, stelt echter dat de Benelux 'zeer beduidende resultaten' heeft bereikt. "Op het vlak van de energievoorziening, maar ook op gebieden als fiscale fraude, grootschalige fraude, natuurbeheer en vele andere terreinen kan ik u resultaten noemen."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is geen voorstander van opheffing, maar er mag volgens hem wel het nodige verbeteren. "Er moet en kan veel verbeteren aan de Benelux Unie. De organisatie moet stroomlijnen, zich concentreren op kerntaken en resultaten meten."