NOC*NSF tevreden over Spelen Londen

NOC*NSF is tevreden over de Olympische en Paralympische Spelen van vorig jaar in Londen. De vooraf gestelde eis van meer medailles dan in Beijing werd bij beide evenementen gehaald. De olympische sporters kwamen tot twintig plakken, drie meer dan het gestelde doel van zeventien. De paralympiërs stonden 39 keer op het podium, liefst zestien keer vaker dan in 2008.

Toch is er nog ruimte voor verbetering, meldt de sportkoepel. De individuele sportbonden hadden namelijk op meer medailles ingezet bij de Olympische Spelen. Met name roeien en judo voldeden niet aan de eigen verwachtingen. De bonden die tussen 2008 en 2012 het meeste geld kregen, veroverden ook de meeste medailles.

NOC*NSF kreeg van de sporters en coaches bovendien een goede beoordeling wat de begeleiding van sporters en coaches betreft. Wel merkt de sportkoepel op dat bij sommige bonden, mede door gebrek aan mankracht en geld, de sporters niet optimaal konden worden begeleid in de aanloop van de Spelen.

Over de gestelde kwalificatienormen is het olympisch comité te spreken. Toch moet worden bekeken of de normen moeten worden aangepast en of de regels duidelijker moeten worden gesteld. Zo was er in de aanloop naar de Spelen veel te doen om marathonloopster Miranda Boonstra, die de limiet op acht seconden miste.

Ook het selectiebeleid van enkele sportbonden moet nader onder de loep worden genomen. Met name bij de turners was er veel te doen om de selectieprocedure waarbij de rechter er aan te pas kwam.


NOCNSF tevreden over Spelen Londen (Foto: Novum)