Senatoren willen meer openheid over drones

Leden van de Amerikaanse Senaat willen dat aan het publiek meer openheid van zaken wordt gegeven over het drone-programma. De senatoren kwamen tot deze conclusie naar aanleiding van de ondervraging van het beoogde nieuwe hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, John Brennan.

Brennan werd donderdag in eerste instantie het spreken vrijwel onmogelijk gemaakt doordat betogers de gang van zaken verstoorden. De betogers schreeuwden dat bij aanvallen van de CIA met drones niet alleen buitenlanders, maar ook drie Amerikaanse staatsburgers zijn omgekomen.

Het onderwerp ligt erg gevoelig, ook bij de leden van de Senaatscommissie die Brennan ondervroegen. Brennan verklaarde dat de Verenigde Staten alleen drones inzetten om elders ter wereld terroristen uit te schakelen, ook als het Amerikanen zijn. Hij gaf als voorbeeld de Amerikaanse staatsburger Anwar al-Awlaki, die in 2011 in Jemen bij een drone-aanval de dood vond. Deze Al-Awlaki was bewezen betrokken bij aanslagen op Amerikaanse grondgebied, aldus Brennan.

De voorzitter van de Senaatscommissie, de Democrate Dianne Feinstein, zei na afloop van de zitting tegen verslaggevers dat ze het wenselijk vindt dat het Amerikaanse publiek meer wordt geïnformeerd over de drone-missies, zodat kan worden erkend dat een bepaalde aanval heeft plaatsgevonden en dat eventuele overtrokken berichtgeving over burgerslachtoffers kan worden gecorrigeerd.