FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 november 2012

[Serie A] Robinho bezorgt Milan broodnodige zege in topper

Robinho heeft zondagavond AC Milan aan een overwinning op Juventus geholpen. De Braziliaan drukte de overmacht van de Milanezen in de score uit, maar deed dat wel uit een onterecht verkregen strafschop. Na 31 minuten was de eindstand bereikt. Nigel de Jong speelde het hele duel voor de Rossoneri, Urby Emanuelson bleef op de bank.

Koploper Juventus ziet de voorsprong op Fiorentina en Internazionale in de Serie A door de nederlaag slinken tot vier punten. Milan klimt dankzij de drie extra punten naar de achtste positie. De achterstand op Juve is met veertien punten na veertien duels inmiddels wel schier onoverbrugbaar.

[Primera Division] Barcelona wint ruim van Levante

Barcelona heeft de voorsprong op Real Madrid in de Primera Division zondag vergroot naar elf punten. De Catalanen wonnen bij Levante met 4-0. Lionel Messi scoorde de eerste twee treffers voor Barcelona en ook Andres Iniesta en Cesc Fabregas deelden in de feestvreugde. Levante blijft zesde.

De naar Valencia afgereisde Barcelona-fans zagen hun bedevaart lang niet bekroond met goals. Barça was wel beter, maar liep zich steeds vast op de stugge verdediging. De adepten van het tiki-takavoetbal van de Blaugrana's kregen na rust alsnog hun beloning. Lionel Messi luidde een briljant kwartier in door een voorzet van Iniesta af te ronden.

De kleine Argentijn mocht vijf minuten later de handen opnieuw ten hemel heffen. Weer was het Iniesta die hem deze keer de bal vanaf de achterlijn toeschoof en die kans liet Messi niet onbenut. Met een fraai schot was Iniesta weer vijf minuten later zelf verantwoordelijk voor de 3-0 en hij gaf in de 63e minuut ook aan voor Fabregas.

Na de 4-0 waren er nog wel kansen voor Barça, maar het vizier stond niet meer op scherp. Levante kreeg nog een kans om een tegentreffer te maken na hands van Carles Puyol. De Portugees Michel zag echter zowel zijn inzet als de rebound gekeerd door Barcelona-doelman Victor Valdes.

Atletico Madrid had zich eerder op zondag steviger op de tweede plaats genesteld door met 4-0 van Sevilla te winnen. De Andalusiërs, waar Hedwiges Maduro de hele wedstrijd speelde, eindigden door rood voor Federico Fazio voor rust en Ivan Rakitic erna met negen man. Falcao, een eigen doelpunt van Emir Spahic, Koke en Joao Miranda waren verantwoordelijk voor de goals van Atletico.

Athletic Bilbao en Deportivo la Coruña speelden met 1-1 gelijk. Espanyol verloor thuis van Getafe: 2-0.


Barcelona wint ruim van Levante (Foto: Novum)

Blessure houdt Van der Vaart drie weken aan kant

Rafael van der Vaart kan de komende drie weken niet in actie komen voor Hamburger SV. Bij de spelmaker werd zondag tijdens een medisch onderzoek een spierscheuring geconstateerd. Die liep de 103-voudig Oranje-international vrijdag op tegen Fortuna Düsseldorf. HSV verloor dat duel met 2-0.

Ook de Zuid-Koreaan Heung-Min Son is geblesseerd bij HSV. De aanvaller heeft een spierverrekking en mist dinsdag de belangrijke wedstrijd tegen Schalke 04. Volgend weekeinde tegen VfL Wolfsburg is hij mogelijk wel weer van de partij.

Tomas Rincon en Gojko Kancar moeten beiden onder het mes. Rincon heeft een pees in zijn rechterringvinger gescheurd, maar kan met een spalk om zijn vinger gewoon spelen tegen Schalke. Bij Kacar moet weefsel worden verwijderd dat hem dwars zit na een eerdere enkeloperatie. Hij staat drie weken aan de kant voordat hij de training kan hervatten.

[WB] Nuis meldt zich af voor wedstrijd in Astana

Kjeld Nuis zal niet afreizen naar Astana, waar volgende week het wereldbekercircus neerstrijkt. Thomas Krol en Rhian Ket zullen beiden starten op de 1500 meter in Kazachstan. Nuis twijfelde al hij wel naar Astana zou gaan. 

De Zuid-Hollander zal zich gaan richten op de wereldbekerwedstrijden sprint in Azië (Nagano en Harbin) die halverwege december op het programma staan. Ket profiteert van de afmelding van Nuis. Ket en Krol delen het startbewijs op de 1500m omdat ze in dezelfe tijd vierde werden tijdens de NK afstanden. Krol zou sowieso schaatsen, maar Ket mag nu ook. Beiden starten normaal gesproken wel allebei in de B-groep.

De Jong: "Hebben verdiend gewonnen"

Ajax won zondagmiddag ternauwernood van Roda JC. De ploeg van Ruud Brood stond tien minuten voor tijd nog met 1-0 voor. Door goals van Christian Eriksen en invaller Lasse Schöne in de laatste tien minuten won Ajax uiteindelijk nog met 2-1.

Aanvoerder Siem de Jong was na afloop vooral opgelucht. "We creëerden vandaag veel kansen, maar we hadden steeds pech", zei de aanvaller tegenover Eredivisie Live. "Gelukkig scoren we nog op het einde."

Ajax was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar kreeg de bal er maar niet in. De Jong vond het in ieder geval positief dat er veel werd gecreëerd. "We creëerden in ieder geval meer dan de laatste tijd. We waren dreigend en hadden steeds genoeg mensen voor de goal. We speelden vandaag verder naar voren. Dat resulteerde op het einde in twee goals."

Die doelpunten vielen pas laat. "Ik heb wel een paar keer naar de klok gekeken nog. Gelukkig vielen ze nog. De 2-1 was een frommelgoal, maar een beetje geluk mag ook wel een keer. Al met al denk ik dat we verdiend hebben gewonnen. We hebben er wel hard voor moeten vechten want Roda heeft het ons heel moeilijk gemaakt."

Räikkönen: "Iemand had het hek dicht gedaan"

Een opvallend moment vandaag tijdens de GP van Brazilië. Kimi Räikkönen raakt van de baan en stuurt zijn wagen tussen de bandenstapels door om terug naar het circuit te rijden. Hij komt echter een dicht hek tegen en moest omkeren.

"Ik raakte in de laatste bocht van de baan, doordat ik niet zoveel meer kon zien. Mijn vizier was vies en beslagen", aldus Räikkönen, die vandaag als tiende finishte. "Ik weet dat je daar via de pitstraat voor de supportklasses weer terug kan naar het circuit, maar daarbij kom je wel langs een hek. In 2001 overkwam me hetzelfde en stond dat hek open, maar dit keer had iemand het hek dicht gedaan! Ik zal vragen of ze het hek volgend jaar open kunnen laten."

"Wij speelden om te winnen, AZ minder"

Zonder al te veel moeite maar met goed voetbal won Feyenoord zondagmiddag met 2-0 verdiend op bezoek bij AZ. Feyenoord-trainer Ronald Koeman was na afloop natuurlijk tevreden over het resultaat van zijn ploeg, maar vooral verbaasd over de spelopvatting van AZ.

De coach had verwacht dat de thuisploeg in de tweede helft meer druk naar voren zouden zetten, maar dat gebeurde niet. De Rotterdammers liepen uit naar een 2-0 voorsprong en hielden deze vast. “AZ dwong ons in de tweede helft met wind tegen niet tot lange ballen, maar liet ons voetballen", zei Koeman na afloop tegenover Eredivisie Live. “Dat ging steeds beter en beter. Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen. Wij speelden om te winnen, AZ een stuk minder.”

Koeman zag zijn ploeg winnen door doelpunten van Tonny Vilhena en Ruben Schaken. Bij AZ kreeg Dirk Marcellis in de slotfase nog een directe rode kaart voor een overtreding op Jean-Paul Boëtius. Door de driepunter loopt Feyenoord in op koploper PSV, dat thuis verloor van Vitesse.

Aanval op bureau Moslim Broederschap

Een aanval op het hoofdkantoor van de Moslim Broederschap in de Egyptische plaats Damanhour heeft zondag een 15-jarig lid van de islamitische beweging het leven gekost. 60 anderen raakten gewond. Dat heeft de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid van de broederschap op haar website meegedeeld.

Volgen de partij vielen criminelen het bureau in de plaats in de Nijldelta aan en liet de politie zich in het geheel niet zien. De broederschap is de grootste partij in de grondwetgevende vergadering in Egypte. Een van de vooraanstaande leden is president Mohammed Morsi.

Aanval op bureau Moslim Broederschap Egypte
Aanval op bureau Moslim Broederschap Egypte (Foto: ANP)

Van Gerwen wint laatste Players Championship van 2012

Darter Michael van Gerwen heeft een week na de nederlaag in de finale van de Grand Slam of Darts zich goed gerevancheerd. De darter uit Boxtel won zondag in Barnsley het twintigste en laatste Players Championship van het jaar. In de finale won hij van Phil Taylor met 6-5.

Van Gerwen gooide een gemiddelde van 108,82. Taylor deed het zelfs nog iets beter met 109,9, maar ging uiteindelijk toch door de knieën. Het was voor Van Gerwen alweer zijn zevende Pro-Tour-overwinning van het jaar. Door deze zege klimt Mighty Mike naar de zevende plek op de Order of Merit en kan daardoor Taylor pas in de finale van het WK tegen komen. Als hij achtste was geworden was het een mogelijke kwartfinale geweest. 

Volgende week zijn de Player Championship Finals op het programma. De 32 beste spelers van de Player Champioships en European Tours  zijn gekwalificeerd voor dit toernooi. Titelverdediger is Kevin Painter. Dave Chisnall is de beste speler over twintig Player Championships en vijf European Tours van 2012. Van Gerwen is derde. Ook Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort zijn van de partij. Barney is als vierde geplaatst en Van der Voort als 24ste. 

[Premier League] Duel tussen Chelsea en Man. City onbeslist

De topper zondag in de Premier League tussen Chelsea en Manchester City heeft geen winnaar opgeleverd. Op Stamford Bridge, met coach Rafa Benitez voor het eerst op de bank voor de Blues, eindigde het duel in 0-0. Manchester City, dat woensdag werd uitgeschakeld in de Champions League, verzuimde daarmee de koppositie van stadgenoot United over te nemen en staat tweede. Chelsea bezet plaats vier met vijf punten minder dan koploper Manchester United.

In de Londense derby heeft Tottenham Hotspur met 3-1 gewonnen van West Ham United. Op White Hart Lane, waar oud-Ajacied Thomas Vermaelen voor de thuisploeg de hele wedstrijd speelde, zette Jermain Defoe, Gareth Bale en opnieuw Defoe de Spurs op een comfortabele voorsprong. In de slotfase deed Andy Carroll nog iets terug voor de bezoekers.

Tottenham Hotspur en West Ham United bezetten nu respectievelijk de zevende en achtste positie in de competitie.

Swansea City heeft zondag Liverpool op een gelijkspel gehouden. Na negentig minuten stond er een 0-0 uitslag op het scorebord. De Nederlander Jonathan de Guzman begon bij Swansea City in de basis en werd vlak voor het einde gewisseld voor landgenoot Kemy Agustien. Dwight Tiendalli bleef de gehele wedstrijd op de bank. Bij Liverpool speelde oud-Ajacied Luis Suarez de gehele wedstrijd.

Swansea City, waar keeper Michel Vorm nog altijd ontbreekt vanwege een blessure, staat nu negende op de ranglijst. Twee plaatsen hoger dan Liverpool.

Southampton heeft zondag thuis met 2-0 gewonnen van Newcastle United en klimt daardoor uit de degradatiezone. In Zuid-Engeland, waar de Nederlander Jos Hooiveld in de slotminuut voor de thuisploeg inviel, scoorden Adam Lallana en Gastón Ramírez.

Bij Newcastle United, dat ondanks het verlies de veertiende plaats behoudt, stonden keeper Tim Krul en Vurnon Anita in de basis. De oud-Ajacied werd halverwege de tweede helft gewisseld.


Duel tussen Chelsea en Manchester City onbeslist (Foto: Novum)

Jan Smit maalt niet om kritiek op acteerspel

Jan Smit ligt niet wakker van de kritiek die hij voor de première van Het Bombardement al krijgt op zijn acteerprestaties. "Dat is natuurlijk ongegrond, want je kunt mij niet beoordelen als acteur op basis van wie ik ben en hoe ik zing."

"Mijn hele leven word ik al in een hokje geduwd", vervolgt Smit, die zijn acteerdebuut maakt in de film, in 100% NL Magazine. "Ik was Jantje Smit en dat was het. Als er straks honderdduizenden mensen naar de bioscoop gaan, en dat hoop ik, is dat het enige wat telt."

De 26-jarige zanger is zelf niet ontevreden over zijn spel in Het Bombardement. "Ik weet van mezelf dat ik een stabiele en degelijke rol heb neergezet." De film draait vanaf 20 december in de bioscopen.

Infiniti titelsponsor Red Bull Racing

Red Bull Racing zal het komende Formule 1-seizoen door het leven gaan als Infiniti Red Bull Racing, zo maakte technisch directeur Adrian Newey van het team uit Milton Keynes bekend. Infiniti is het luxe merk van het automerk Nissan dat de komende vier seizoenen haar naam aan het team verbindt. Momenteel is het bedrijf nog een gewone sponsor van Red Bull.

Red Bull rijdt in de F1 met motoren van Renault dat voor 44% eigenaar is van Nissan. Newey: "Het hebben van een technisch toegewijde partner als Infiniti geeft ons een platform om samen te werken aan technische projecten zoals de Energy Recovery Systems voor het seizoen 2014."

Infiniti Red BullInfiniti verbindt haar naam aan het Red Bull F1-team (Foto: Pro Shots)

Advocaat: "Zo'n dag heb je wel eens"

PSV verloor zondagmiddag in eigen huis met 2-1 van Vitesse. Ondanks de nederlaag heeft trainer Dick Advocaat bij vlagen genoten van zijn ploeg. PSV is dit seizoen de meest scorende ploeg uit de Eredivisie. Vorige week werd op bezoek bij ADO Den Haag zelfs met 6-1 gewonnen. "We kregen nu misschien nog wel meer kansen", zei Advocaat na afloop.

"De ene kans was nog mooier dan de andere. Het waren ook nog eens makkelijke kansen. Maar goed, zo'n dag heb je wel eens. Iedereen heeft vandaag bij ons wel een kans gemist. We hebben gewoon heel erg goed gevoetbald", vervolgt de trainer. "Als je een goede ploeg als Vitesse zo lang onder druk kunt zetten en zoveel kansen kunt creëren, dan doe je het gewoon goed. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd. Ze zijn bovendien tot het gaatje gegaan en blijven werken, maar het viel vandaag net niet onze kant op."

Ondanks de nederlaag blijft PSV koploper in de Eredivisie. Vitesse klimt naar de tweede plaats. Volgende week zaterdag gaan de Eindhovenaren op bezoek bij Ajax.

Djilas nieuwe leider oppositie Servië

Dragan Djilas, de burgemeester van Belgrado, is zondag door de grootste oppositiepartij van Servië, de pro-westerse Democratische Partij, tot haar nieuwe leider gekozen.

Djilas volgt de vroegere Servische president Boris Tadic op, die erevoorzitter van de partij blijft.

Tadic legde het partijleiderschap neer nadat de partij onder zijn leiding de algemene verkiezingen had verloren van de nationalisten. Onder zijn bestuur heeft Servië zich met Kroatië en Bosnië verzoend en is toetreding tot de Europese Unie in zicht gekomen. Tadic slaagde er echter in de corruptie te bestrijden en de economische neergang tot staan te brengen.

Djilas (45) wil de partij hervormen en heeft beloofd binnen enkele maanden een plan voor het herstel van Servië op te stellen.

Mannen betrapt bij handel in illegaal vuurwerk

De politie heeft zondag in Rotterdam een partij van 227 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Een man die het vuurwerk wilde verkopen en twee kopers zijn aangehouden, laat de politie zondagavond weten.

Een getuige meldde zondag bij de politie dat een aantal mannen in de Piekstraat grote dozen aan het overladen was in auto's. Agenten gingen poolshoogte nemen en troffen een flinke partij illegaal vuurwerk aan.

De politie merkt ook dit jaar weer dat er steeds zwaarder illegaal vuurwerk in omloop is. "Wat op vuurwerk lijkt, gaat richting explosief", aldus de Rotterdamse politie. Volgens het korps zijn de consequenties groot. "Niet alleen meer schade aan gemeentelijke objecten, maar ook meer gevaar voor afstekers van vuurwerk en omstanders. Maar liefst vijftig procent van de vuurwerkslachtoffers zijn namelijk omstanders."

[Upd] Twee mannen overboord geslagen op Noordzee

Op de Noordzee zijn zondagmiddag twee bemanningsleden van een Brits vrachtschip overboord geslagen. Het schip voer ongeveer honderd kilometer ten noorden van Terschelling toen dat gebeurde. Reddingsboten en een helikopter zijn onderweg.

Een boorplatform in de buurt kreeg kort na 16.00 uur een noodoproep van het schip en schakelde het Kustwachtcentrum in Den Helder in. Koopvaardijschepen in de buurt worden verzocht te helpen als dat mogelijk is.

Eerder zondag raakte op de Noordzee al een zeilschip in de problemen. De twee opvarenden zijn met een helikopter van boord gehaald.

Update 21.30 uur:
Een van de twee mannen is in zee teruggevonden. Hij bleek te zijn overleden. Ook de andere vermiste man is vrijwel zeker omgekomen, meldde het Kustwachtcentrum Den Helder. Hij is getraceerd, maar kon nog niet uit de Noordzee worden gehaald. Beide slachtoffers droegen een reddingsvest.

De Kustwacht, de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) en twee helikopters hebben urenlang naar de twee gezocht.

Ruzie in Franse oppositiepartij onopgelost

Oud-premier Alain Juppé is er niet in geslaagd de ruzie binnen de centrumrechtse oppositiepartij UMP in Frankrijk op te lossen. Dat heet hij zondag gezegd.

Hij liet in een verklaring weten dat overleg met oud-premier François Fillon en secretaris-generaal Jean-François Copé geen resultaat heeft gehad. Daarom ziet hij zijn missie als bemiddelaar als beëindigd. Vorige week eisten Fillon en Copé de overwinning op van de interne verkiezingen om het partijleiderschap van de UMP. De 48-jarige Copé werd tot winnaar verklaard. Hij zou 98 stemmen meer hebben behaald bij de verkiezingen, waaraan bijna 175.000 van de ongeveer 300.000 UMP-leden meededen.

Fillon eiste een hertelling, maar Copé verzette zich daartegen.

Ruzie in Franse oppositiepartij onopgelost
Ruzie in Franse oppositiepartij onopgelost (Foto: ANP)

Morsi: meer macht is maar tijdelijk

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zondag het 'tijdelijke karakter' benadrukt van de maatregelen die hij heeft afgekondigd om zijn macht te vergroten. Met de donderdag door hem doorgevoerde decreten onttrok hij zichzelf aan iedere controle, ook van de rechterlijke macht.

In een verklaring liet de president zondagavond weten dat de maatregelen bedoeld zijn om de overgang naar democratie te versterken en de restanten van het oude regime op te ruimen. "De president herhaalt het tijdelijke karakter van de genoemde maatregelen, die niet bedoeld zijn om de macht te concentreren", luidde de verklaring. Morsi belooft daarin met alle politieke krachten samen te werken om een nieuwe grondwet op te stellen. Seculiere en christelijke leden hebben zich uit het orgaan dat de grondwet opstelt teruggetrokken omdat de islamisten die daarin de meerderheid hebben de constitutie naar hun hand willen zetten.

Rechters en aanklagers in Caïro en andere steden hebben het werk uit protest tegen de maatregelen neergelegd. Het hoogste rechtscollege in het land heeft hen echter opgeroepen om weer aan het werk te gaan. Vertegenwoordigers van de rechters hebben maandag een onderhoud met Morsi waarin zij zullen proberen hem te overreden zijn immuniteit te beperken tot belangrijke staatsbesluiten, zoals het beginnen van een oorlog of de afkondiging van de staat van beleg.

Zondag kwam het op en rond het Tahrir-plein opnieuw tot botsingen tussen betogers en de politie. Het ministerie van binnenlandse zaken meldde dat sinds het begin van de protesten vorige week 267 betogers zijn opgepakt en 164 agenten gewond zijn geraakt. Volgens bronnen bij de politie zouden ook 260 demonstranten gewond zijn, maar het ministerie verschafte daarover zondag geen cijfers.

Enkele tientallen betogers zijn op het Tahrir-plein neergestreken en zeggen niet te vertrekken voordat Morsi de besluiten intrekt. Zowel voor- als tegenstanders van Morsi hebben voor komende dinsdag demonstraties in Caïro aangekondigd.

Regeringspartij Catalonië verliest zetels

De regerende liberale partij CiU in de Spaanse regio Catalonië stevent af op een verlies van zetels bij de parlementsverkiezingen en blijft ver weg van de absolute meerderheid. Daar wijzen de eerste peilingen zondagavond op.

De nationalistische partij, die een referendum wil over afscheiding van Spanje, zou in zetels teruggaan van 62 naar 54 tot 57.

De partij van regeringsleider Artus Mas zou daarmee wel de grootste partij blijven. Mas heeft de verkiezingen vervroegd in de hoop op een meerderheid in het parlement in Barcelona van 135 zetels. Die gaat hij hoogstwaarschijnlijk niet halen. Hij heeft een referendum over onafhankelijkheid beloofd.

'Regeringspartij Catalonië verliest zetels'
'Regeringspartij Catalonië verliest zetels' (Foto: ANP)

Brood: "We hebben zo hard geknokt"

Lang leek het erop dat Roda JC zou gaan stunten tegen Ajax. Maar in de slotfase werd de 1-0 voorsprong verspeeld en ging de ploeg van Ruud Brood met 2-1 onderuit.

Ajax was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar was slordig in de afronding. "Natuurlijk gaven we veel kansen weg, maar die bal ging er maar niet in'', zei Brood na afloop tegen Eredivisie Live. "Het is zo zonde dat Ajax dan in de slotfase alsnog tweemaal scoort."

Na een kwartier kwam Roda op voorsprong door een goal van Guus Hupperts. Daarna vocht de thuisploeg met man en macht om de voorsprong vast te houden. "We hebben zo hard geknokt", vervolgt Brood. "Ajax moest op een gegeven moment ook steeds meer risico nemen. Dan weet je dat wij ook ruimte krijgen. Maar daar zijn we niet goed mee omgesprongen."

"We vergaten in de slotfase ook fanatiek te verdedigen. Dat is jammer, want we hadden een resultaat goed kunnen gebruiken", aldus Brood, die met Roda onderin de Eredivisie blijft bungelen.

[Bundesliga] Bayer Leverkusen wint bij Hoffenheim

Bayer Leverkusen blijft in de subtop van de Bundesliga meedraaien. Die Werkself won zondag met 2-1 bij 1899 Hoffenheim. Lars Bender en Daniel Carvajal zorgden al in de eerste helft voor de doelpunten van de bezoekers. In de tweede helft scoorde Fabian Johnson namens Hoffenheim tegen. Leverkusen blijft vijfde, Hoffenheim staat zestiende.

Borussia Mönchengladbach liet de subtop voorlopig schieten na een 1-1 gelijkspel bij hekkensluiter FC Augsburg. Sascha Mölders zette de thuisploeg al vroeg op voorsprong en Augsburg mocht lang dromen van de tweede zege van het seizoen. In de 85e minuut stak Patrick Herrmann daar echter een stokje voor. Gladbach staat nu elfde, Augsburg blijft laatste.

SC Freiburg is na een 3-0 zege op VfB Stuttgart de nieuwe nummer zes van de Bundesliga. In Freiburg scoorden Jan Rosenthal, Pavel Krmas en Max Kruse voor de thuisploeg. Stuttgart staat twaalfde op de ranglijst, maar heeft slechts drie punten minder dan Freiburg.

Minder bezoekers voor kunstbeurs PAN

Kunstbeurs PAN Amsterdam is de afgelopen negen dagen bezocht door 46.600 kunstliefhebbers. Dat liet de organisatie zondagavond na afloop van de 26e editie van de beurs weten. Vorig jaar kwamen nog bijna 51.600 mensen op de beurs af.

Aan de beurs met kunst, antiek en design in de Amsterdam RAI deden dit jaar ongeveer 125 kunst- en antiekhandelaren mee. Op de beurs stond onder meer een beeld te koop van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Het witmarmeren beeld was met een vraagprijs van 2,1 miljoen euro dit jaar het duurste werk op de beurs. Het is niet bekend of het is verkocht.

Een van de duurste schilderijen op de beurs, het zeventiende-eeuwse Stilleven met een Zilveren Beker en een Horloge op een Tinnen bord, van Willem Claeszoon Heda, ging wel van de hand. De vraagprijs was anderhalf miljoen euro.

De volgende editie van de beurs in de RAI is van 24 november tot en met 1 december 2013.


Minder bezoekers voor kunstbeurs PAN (Foto: Novum)

Doden door aanslag op kerk Nigeria

Een zelfmoordaanslag op een kerk op een militair terrein in het noorden van Nigeria heeft zondag aan zeker 11 mensen het leven gekost. Dertig personen raakten gewond.

Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger zei tegen de BBC dat de daders met twee voertuigen inreden op de barakken in de plaats Jaji in de staat Kaduna waarin de leden van een protestantse kerk bijeenkwamen.

Hoewel niemand nog de verantwoordelijkheid voor de actie heeft opgeëist, wordt er sterk rekening mee gehouden dat de extremistische islamitische groep Boko Haram (Westers onderwijs is zondig, ja echt!) erachter zit. Die wil de regering omverwerpen en een strikte vorm van de islamitische wetgeving in het voornamelijk door moslims bewoonde noorden van Nigeria invoeren.

Vettel in eregalerij der snelheidsduivels

Het zag er dit seizoen lang naar uit dat Sebastian Vettel moest buigen voor de stuurmanskunst van Fernando Alonso, maar de Duitse snelheidsduivel herrees precies op tijd. Hij domineerde de Formule 1 in de tweede helft van het jaar en veroverde zondag in Brazilië in de slotrace zijn derde wereldtitel op rij.

"Ik geloof niet dat er iemand anders in zo een korte tijd zo veel gepresteerd heeft als hij", aldus Vettels vertrouweling Helmut Marko. De motorsportbaas van Red Bull wijst erop dat zijn 25-jarige pupil in recordtijd zijn derde wereldtitel heeft te pakken. De race op circuit Interlagos was 'pas' de 101e grand prix in zijn Formule 1-carrière. "Hij weet waar het op aan komt en hij weet zich gesteund door het team. Hoe groter de druk, hoe beter Sebastian."

In 2010 mocht Vettel zich met 23 jaar de jongste wereldkampioen in de Formule 1 noemen. Hij was in de meeste races verreweg de snelste, maar in zijn jeugdige onbesuisdheid ging er nog wel eens iets fout. Getuige de race in Istanbul waar hij teamgenoot Mark Webber van de baan reed.

Het seizoen erop toonde de Heppenheimer zich al volwassen. Hij domineerde het seizoen met vijftien polepositions en elf overwinningen. Adrian Newey, het technische brein van Red Bull, had voor hem een onnavolgbare bolide ontworpen waarin Vettel vaak van start to finish aan de leiding reed.

Dit jaar duurde het even voor Vettel zich nadrukkelijk van voren liet zien. Aanvankelijk nam Alonso het voortouw in het kampioenschap. De Spanjaard aasde ook op zijn derde titel in de Formule 1, na zijn twee eerdere bij Renault in 2005 en 2006. Marko benadrukt hoe moeilijk het is om drie keer achtereen de wereldtitel te winnen. "Er was psychische druk op en daarbij verloren we door technische problemen veel punten. Let wel, Vettel heeft 44 punten achter gestaan op Alonso."

Red Bull bleef werken om de auto sneller te maken. Met succes, want opeens was er die ommekeer. Vettel won vanaf Singapore vier races op rij en gaf Ferrari feitelijk de genadeklap met een indrukwekkend optreden in Abu Dhabi. Vanuit de pitstraat - en dus helemaal achteraan - slaagde Vettel erin via een spectaculaire inhaalrace op het podium te finishen, slechts één plek achter Alonso.

Marko is niet eens verbaasd over de late opmars van Vettel. "Zijn vormcurve gaat elk seizoen na de zomerpauze omhoog. Dat is gewoon iets dat hij in zich heeft en Sebastian weet het ook. Hij heeft die mentale kracht en het zelfvertrouwen om op de belangrijke momenten het beste uit zichzelf te halen."

Vettel schaart zich met zijn derde titel op rij in een illuster rijtje. De 25-jarige Duitser is de jongste coureur ooit die dit bereikt heeft. Alleen de legendarische Juan Manuel Fangio (1954-1957) en Michael Schumacher (2000-2004) wisten ook drie of meer titels op rij te veroveren.


De jongste drievoudig wereldkampioen Formule 1 ooit

Van Bommel: "We zijn gretig gebleven"

PSV ging zondagmiddag met 2-1 onderuit tegen Vitesse, daar waar het tal van kansen onbenut liet om zelf meer te scoren. PSV kwam op voorsprong door een doelpunt van Timothy Derijck. Niet veel later maakte Jonathan Reis gelijk en pakte Wilfried Bony de drie punten voor Vitesse.

PSV kreeg eerder al kansen om op voorsprong te komen, maar stuitte telkens op Piet Velthuizen of schoot de bal over of naast. "We hadden duidelijk kunnen winnen, wel met twee goals verschil", zei aanvoerder Mark van Bommel na afloop tegenover de camera's van Eredivisie Live. "Daar heb je nu niets aan. Helaas lieten wij de kansen liggen. In de slotfase kregen zij ook mogelijkheden op de counter. Wij zijn erin blijven geloven, zijn gretig gebleven. In de 87e minuut kregen we nog een grote kans via Kevin Strootman. Het spel was niet top, maar we kregen wel kansen."

De wedstrijd zat vol spektakel en bij vlagen goed voetbal. "Zo hoort het ook te gaan, dat mag je verwachten. De scheidsrechter (Bas Nijhuis, red.) vond ik goed fluiten, al waren er wel discutabele momenten."

Ondanks de nederlaag blijft PSV wel koploper van de Eredivisie. Vitesse klimt naar de tweede plaats.

Te lange consolegeneratie volgens Ubisoft

Yves Guillemot, de CEO van Ubisoft, heeft bekendgemaakt dat hij deze consolegeneratie te lang vindt duren. “We vinden het normaal dat de machines elke vijf jaar veranderen,” vertelde hij aan Polygon. Op het einde van een cyclus willen uitgevers niet meer investeren in ‘oude’ apparaten.

Guillemot meldde ook dat de overgang naar nieuwe hardware de typische periode is om als studio en uitgever een nieuwe start te nemen. “Wanneer een console lang op de markt is, wil je geen risico’s nemen met nieuwe IP’s omdat ze niet zo goed verkopen, hoewel ze zeer goed kunnen zijn.”

Paspoortenruzie China en India

India is boos over het nieuwe paspoort dat China onlangs heeft ingevoerd, waarin betwist gebied aan de grens wordt afgebeeld als zijnde van China. Als Chinese staatsburgers nu een Indiaas visum krijgen, stempelt India daarin de kaart die volgens haar juist is.

De Indiase minister van buitenlandse zaken Salman Khurshid noemt de landkaart in het nieuwe Chinese paspoort, waarin Arunachal Pradesh en de Himalaya-regio Aksai Chin tot China behoren, 'onacceptabel'.

Ook de Filipijnen en Vietnam hebben bezwaren tegen het nieuwe Chinese paspoort, omdat ook betwiste delen van de Zuid-Chinese Zee in de kaart van China staan getekend.

India en China voerden in 1962 een korte grensoorlog. Grote delen van de grens tussen de twee landen zijn nog altijd niet helemaal gemarkeerd. India beziet China met argwaan, omdat het een bondgenoot en belangrijke wapenleverancier is van zijn aartsrivaal Pakistan. Aan de andere kant stoort China zich aan het verblijf van de Tibetaanse geestelijk leider de Dalai Lama en 120 duizend andere Tibetaanse ballingen in India.


Paspoortenruzie China en India (Foto: Novum)

Oranjevrouwen winnen van Wales

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zondag in een oefeninterland Wales verslagen. In een waaierig Tata Steel Stadion in Velsen-Zuid was Oranje met 2-0 te sterk voor de dames uit Wales. De doelpunten kwamen op naam van jubilaris Sylvia Smit en Sherida Spitse.

Een aantal Oranje-internationals bereikte een mijlpaal. Aanvoerster Daphne Koster speelde haar 125e interland, Sylvia Smit tekende voor nummer 100, en Renée Slegers speelde voor 25ste keer in Oranje . Invaller Siri Worm maakte haar debuut tegen de vrouwen van Wales.

De eerste helft van Oranje was matig, maar kwam vijf minuten voor rust wel op voorsprong via een lage schuiver van Smit. Het is de dertigste treffer voor Smit in Oranje en staat daarmee tweede op de topscorerslijst aller tijden. Op één staat Manon Melis met 44 treffers.

Na rust was Oranje beter in staat het spel te dicteren en meer kansen af te dwingen, maar het dankte wel keeper Loes Geurts die een penalty van Jessica Fishlock pareerde. In de blessuretijd verdubbelde Sherida Spitse de score met een fraai geplaatst schot van afstand.

De ontmoeting met Wales was voor Nederland de afsluiting van het interlandjaar 2012. Bondscoach Roger Reijners had gemengde gevoelens over de 2-0 zege. "Winnen is altijd goed, maar ik ben desondanks niet tevreden met het vertoonde spel. We hadden het kwaliteitsverschil veel meer in de score tot uiting moeten brengen. We waren te slordig in balbezit en gaven Wales te veel ruimte waardoor die ploeg kon meevoetballen. Niettemin waren de grootste kansen voor ons, dus de overwinning is terecht."

De komende maanden ligt de focus voor de Oranjevrouwen geheel op het EK dat in juli in Zweden wordt gehouden. Nederland treft in de poulefase titelverdediger Duitsland, Noorwegen en IJsland.

De Boer: "Een van onze beste wedstrijden"

Ajax was zondag op bezoek bij Roda JC de betere ploeg en won uiteindelijk met 2-1, al kwam de overwinning erg moeizaam tot stand. Door twee late doelpunten van Christian Eriksen en invaller Lasse Schöne werden de drie punten binnengehaald. "Dat was verdiend", zei trainer Frank de Boer na afloop tegen de camera's van Eredivisie Live.

"Ik denk dat het een van onze beste wedstrijden was die we hebben gespeeld. We hebben heel veel kansen gecreëerd." Roda had weinig in te brengen, maar kwam na een kwartier wel op voorsprong door een goal van Guus Hupperts. "Het was eigenlijk een beetje zoals tegen Borussia Dortmund. Zij komen een keer bij ons doel en het is een doelpunt. Een fout van Daley Blind ging daar aan vooraf. Daarna wilde de bal er voor ons niet in. Maar we hebben fantastisch karakter getoond. We zijn er in blijven geloven en hebben terecht gewonnen."

De opluchting bij De Boer was dan ook groot toen Schöne vlak voor tijd de 2-1 scoorde. "Je zag de jongens heel de wedstrijd niet tegen zichzelf voetballen, maar ze zo hard knokken om hier gerechtigheid te halen. Dan is het ook voor de staf fantastisch dat die goal van nog valt. Ik moet een compliment geven aan de jongens, ook aan de wissels. We zijn erin blijven geloven. Mentaal is dit een belangrijke opsteker."

Duitsland wil seks met dieren weer verbieden

De Duitse regering wil seks met dieren weer verbieden. Het verbod werd bij de hervorming van het Duitse strafrecht in 1969 opgeheven, maar woensdag spreekt de landbouwcommissie van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, over een wetsvoorstel om seksuele contacten tussen mens en dier weer strafbaar te maken. Wie het verbod overtreedt, kan rekenen op een boete tot 25.000 euro.

Dat meldt de Berlijnse krant Taz in zijn editie van maandag. Experts hebben op het verbod aangedrongen, omdat volgens hen veel dieren in Duitsland seksueel worden misbruikt. Er zijn boerderijen die de dieren speciaal voor zulke praktijken verhuren.

Naar verwachting spreekt de Bondsdag zich midden december over het verbod uit. In Nederland is het plegen van ontuchtige handelingen met dieren en pornografie met dieren sinds maart 2010 verboden. Het verbod kwam tot stand, nadat het parlement een initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens had aangenomen.

Goede kans op herstel relatie met Suriname

CDA-Europarlementariër Ria Oomen heeft goede hoop dat er weer een dialoog op gang komt tussen Nederland en Suriname. Ze ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de Europese Unie. Oomen zei dat zondag tijdens de gezamenlijke vergadering van Europarlementariërs en hun collega’s uit Afrikaanse en Caribische landen en staten in de Pacific (ACP-landen).

Oomen hoopt en denkt dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, de juiste persoon voor herstel van de dialoog is. "Ik denk en hoop dat hij diplomaat genoeg is om weer te beginnen met de dialoog. Dat moet gebeuren, zo komen we niet verder", zei Oomen tegen het ANP.

Nederland heeft grote moeite met de amnestiewet, die het Surinaamse parlement dit jaar aannam. Daarin wordt de verdachten van de moorden van 8 december 1982 amnestie verleend. Onder hen is de huidige president, Desi Bouterse.

'Akkoord over Griekenland heel dichtbij'

De eurolanden zijn 'heel dichtbij' een akkoord over de volgende ronde hulpleningen voor Griekenland. Dat zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici zondag.

Moscovici praat maandag met zijn collega's uit de andere 16 eurolanden over de mogelijkheid om Griekenland van de volgende tranche hulpleningen te voorzien. Het staat volgens hem nog niet vast dat er in Brussel een besluit zal worden genomen. "Ik weet dat een akkoord mogelijk is en dat ik een wil", zei de minister op de Franse televisie.

'Akkoord over Griekenland heel dichtbij'
'Akkoord over Griekenland heel dichtbij' (Foto: ANP)

Academisch ziekenhuis grootverdiener in zorg

Universitair medische centra halen veel meer inkomsten binnen dan andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SIRM, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ).

Een universitair ziekenhuis - er zijn er acht in Nederland - verdient gemiddeld 714 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 2,7 keer zo veel als een zogenoemd topklinisch ziekenhuis en 6,3 keer zoveel als een basisziekenhuis. Het verschil tussen die laatste twee is de zorg die er geleverd wordt: een topklinisch ziekenhuis heeft speciale, dure voorzieningen voor bijzondere medische ingrepen zoals hartchirurgie en transplantaties. Een basisziekenhuis heeft die niet.

De universitaire ziekenhuizen onderscheiden zich dan weer door wetenschappelijk onderzoek, laat een woordvoerder van de NVZ weten. Volgens een woordvoerder maken deze ziekenhuizen extra kosten door juist die 'academische componenten'. "Daarvoor krijgen ze subsidie van zowel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als Onderwijs, Gezondheid en Wetenschap."

[EK] Verlinden vijfde op 50 meter vlinder

Joeri Verlinden heeft zondag geen medaille gegrepen op de het EK korte baan. De NZA-zwemmer werd in Chartres vijfde op de 50 meter vlinderslag in 23,10 seconden. Daarmee was hij dertien honderdsten langzamer dan in de halve eindstrijd. Verlinden won zaterdag brons op de 200 meter vlinderslag en zorgde zo voor het enige Nederlandse succes.

Rafael Munoz Perez uit Spanje ging met de Europese titel aan de haal. Achter Munoz Perez, die in 22,53 aantikte, ging het zilver naar de thuiszwemmer Frédérick Bousquet. De Fransman had een honderdste meer nodig. Andriy Govorov uit Oekraïne pakte in 22,72 seconden het brons.


Verlinden vijfde op 50 meter vlinder (Foto: Novum)

[Serie A] Torino stuit zegereeks Fiorentina, goal El Hamdaoui

Aan de zegereeks van Fiorentina in de Serie A is zondagmiddag een einde gekomen. De club uit Florence kwam na vijf opeenvolgende overwinningen niet verder dan een 2-2 gelijkspel bij Torino. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui redde met zijn tweede seizoenstreffer zes minuten voor tijd een punt voor Fiorentina.

Thuisploeg Torino nam tweemaal een voorsprong, via Alessio Cerci en Valter Birsa. Beide keren kwamen de bezoekers terug. Eerst via Gonzalo Rodriguez en later dus door een treffer van El Hamdaoui. De Marokkaanse Nederlander stond op dat moment pas twee minuten in het veld. El Hamdaoui mocht voor de achtste keer dit seizoen invallen. Hij begon eenmaal in de basis.

Fiorentina stijgt door de remise naar de gedeelde tweede plek met Internazionale, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft. De achterstand op Juventus bedraagt vier punten.

Zonder Maarten Stekelenburg won AS Roma met 1-0 bij Pescara. Mattia Destro tekende al na vijf minuten voor de enige treffer van de wedstrijd voor de huidige nummer zes van Italië. De Romeinen verzamelden 23 punten uit veertien duels. Pescara blijft laatste, met elf punten.

Overige uitslagen
Sampdoria - Bologna 1-0
Chievo - Siena 0-0
Atalanta - Genoa 0-1


Torino stuit zegereeks Fiorentina, goal El Hamdaoui (Foto: Novum)

[JL] Sparta heeft koploper MVV in het vizier

Sparta is in de Eerste Divisie koploper MVV tot op een punt genaderd. De Rotterdammers wonnen zondag thuis op het Kasteel met 3-0 van FC Dordrecht. Donovan Deekman, Roald van Hout en Steef Nieuwendaal beslisten het duel al in de eerste helft voor de Spartanen.

Door de overwinning klimt Sparta naar de tweede positie in de Jupiler League. FC Dordrecht blijft ondank het verlies vierde met zes punten achterstand op koploper MVV. De Maastrichtenaren verspeelden vrijdag punten na een 3-3 gelijkspel thuis tegen Go Ahead Eagles.

[EK] Van Rouwendaal vierde in finale 200 rug

Sharon van Rouwendaal heeft aan de finale van de 200 meter rugslag op het EK korte baan geen medaille overgehouden. De 19-jarige Baarnse eindigde in het Franse Chartres zondag als vierde. Van Rouwendaal kwam tot 2.05,85 minuten. Landgenote Kira Toussaint had zich ook geplaatst voor de finale, maar de Amstelveense zag vanwege vermoeidheid af van deelname.

Voor Van Rouwendaal zat een medaille er geen moment echt in. Ze had op de meet bijna tweeënhalve seconde achterstand op de bronzen plak van Simona Baumrtova. Daryna Zevina uit Oekraïne pakte in een kampioenschaprecord het goud (2.01,97), voor Alexianne Castel (2.03,23).

Voor de 19-jarige Van Rouwendaal was het haar tweede finale op dit EK. Vrijdag eindigde ze als vijfde op de 200 meter rugslag.

Keisse en O'Shea winnen zesdaagse Gent

De zesdaagse van Gent is zondag gewonnen door Iljo Keisse en Glenn O'Shea. De Belg en de Australiër hadden een puntentotaal van 484 punten, wat het baanwielrenduo de zege opleverde. Op de tweede plek eindigde het Belgische koppel Gijs van Hoecke en Kenny de Ketele.

Silvan Dillier (Zwi) en Robert Bartko (Dui) maakten het podium vol. Peter Schep en Wim Stroetinga kwamen niet verder dan de vijfde plek.

Voormalig Chelsea-coach Sexton overleden

Voormalig coach van Chelsea en Manchester United Dave Sexton is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Engelse voetbalbond FA zondag. De Engelsman kende zijn grootste successen bij Chelsea, waar hij tussen 1967 en 1974 de scepter zwaaide.

Onder zijn leiding pakten de Blues in 1970 voor het eerst de FA Cup. Een jaar later wonnen de Londenaren ten koste van Real Madrid de Europa Cup II. Na Chelsea en Queens Park Rangers had Sexton vanaf 1977 Manchester United vier jaar onder zijn hoedde.

De oud-voetballer van ondermeer West Ham United was in de perioden 1977-1990 en 1994-1996 ook bondscoach van Jong Engeland. Met Sexton op de bank behaalden de jongelingen van Engeland in 1982 en 1984 de Europese titel.

Spartak Moskou ontslaat coach Emery

Unai Emery is niet langer trainer van Spartak Moskou. De clubleiding van de Russische club heeft hem ontslagen na de 5-1 nederlaag tegen Dinamo Moskou. De voormalige trainer van Valencia was bezig aan zijn eerste half jaar bij Spartak, nadat hij afgelopen zomer werd aangesteld.

Emery kreeg zijn ploeg niet aan de praat. Momenteel bezet de club uit Moskou de zesde plaats in de Russische Premier League met 29 punten uit zeventien wedstrijden. De achterstand op koploper CSKA Moskou is tien punten. Eerder deze week ging Spartak Moskou nog met 3-0 onderuit tegen Barcelona in de Champions League. Hierdoor is Spartak uitgeschakeld in het miljoenenbal en zal het na de winterstop zelfs niet in de Europa League uitkomen.

De grote nederlaag tegen Dinamo Moskou was de druppel voor de clubleiding. Na de wedstrijd maakte algemeen directeur Valery Karpin het ontslag van Emery bekend. "Ik heb een mededeling", aldus Karpin. "Door de shareholders van de club is zojuist besloten dat Emery niet langer trainer is van Spartak. Wat er nu verder gaat gebeuren wordt maandag bekend, of een dag later." Op de vraag wie het stokje gaat overnemen, zei Karpin: "Geen idee."

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

Om 16.30 uur begon in Enschede het duel tussen FC Twente en PEC Zwolle. De Tukkers kwamen in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.

FC Twente

2 - 2

PEC Zwolle

 48' Tadic (pen)
 90+2' Castaignos
   55' Avdic 
 88' v.d. Berg 
 
 Gele kaart: Braafheid (FC Twente), Boer, Broerse, v. Polen (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Breukers
Douglas
Bengtsson
Braafheid
Janssen (Bulykin/58)
Brama
Fer (Schilder/70)
Gyasi (Hölscher/58)
Castaignos
Tadic
  Boer
v.Polen
Lachman
v.d.Berg
Achenteh
Drost
Pluim
Broerse
Benson (Reniers/46)
Avdic
Mokhtar (Saymak/77)

[F1] Uitslag Grand Prix van Brazilië

Sebastian Vettel mag zich voor de derde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 kronen. De Red Bull-coureur stelde in een enerverende race in Brazilië met een zesde plaats de titel veilig. De zege ging naar Jenson Button die Vettels enige voor de titel overgebleven concurrent Fernando Alonso voorbleef. Ook Felipe Massa mocht naar het podium.

Lewis Hamilton startte de race op Interlagos van poleposition, kampioenschapsleider Sebastian Vettel van P4 en Fernando Alonso van P7. Tijdens de start druppelde het iets, iets waar met name Vettel last had. Hamilton kwam goed weg, voor teamgenoot Jenson Button. Felipe Massa klom naar de derde plaats, voor Mark Webber en Fernando Alonso. Vettel zakte terug tot het middenveld en was betrokken bij een incident in bocht vier, waarbij Bruno Senna en Sergio Perez uitvielen en Vettel in de rondte werd getikt door Senna. De bolide van de Duitser raakte beschadigd, maar hij kon verder.

Aan het eind van de eerste ronde hield Massa Webber net genoeg op en er zo voor te zorgen dat Alonso door kon klimmen naar plaats drie. Nico Hülkenberg schoof even later door naar P4, voor Webber en Massa. Vettel knokte zich ondertussen na vijf ronden terug naar de vijftiende plaats. Alonso kende een momentje, waardoor hij buiten de baan kwam en de derde stek aan Hülkenberg verloor. Webber dook op in de spiegels van de Spanjaard die hulp kreeg van teamgenoot Massa.

Er was door de regen in de beginfase volop actie, want Button passeerde in de zesde ronde Hamilton voor de leiding, waarna Hamilton hierna terugsloeg. Enkele ronden later was de situatie weer omgekeerd. Kamui Kobayashi tikte in bocht één Webber in de rondte, waarna de Australiër ver terugviel. Vettel reed na negen ronden op plaats zes. Dit kwam mede doordat Romain Grosjean met zijn Lotus van de baan gleed en in de bandenstapels belandde.

De regen nam toe, waardoor de coureurs na tien ronden binnenkwamen voor intermediates. Button, Hülkenberg en Massa besloten niet binnen te komen, net als een aantal langzamere rijders, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Hamilton nam op zijn intermediates de derde plaats van Massa over die worstelde met zijn rubber. Alonso klom snel naar P4, voor Vettel en Kobayashi.

De regen stopte na zeventien ronden, waardoor de slicks weer de snelste band was. Button leidde nog, maar had Hülkenberg in zijn nek hijgen. De Duitser greep in de negentiende ronde de leiding. Op dat moment stopten Hamilton en Alonso voor de tweede maal voor nieuwe droogweerbanden, terwijl Vettel dit een ronde later deed. Dit bracht de twee titelrivalen dicht bij elkaar op de baan op de plaatsen vier en vijf.

Mercedes-coureur Nico Rosberg liep een lekke achterband op door rommel op de baan en zakte ver weg. De safety car kwam hiervoor na 23 ronden naar buiten. Dit was nadelig voor Hülkenberg en Button die leidden met veertig seconden voorsprong op Hamilton. Hülkenberg leidde, voor Button, Hamilton, Alonso, Vettel, Kobayashi, Webber, Di Resta, Ricciardo en Räikkönen.

De safety car kwam na 29 ronden binnen, waarna het veld weer vrijgelaten werd. Hülkenberg bracht het veld op gang en trok meteen een gaatje met Button en Hamilton. Kobayashi pakte de vijfde plaats van Vettel af, terwijl Webber wijd ging en een flink aantal plaatsen verloor. Hamilton schoof al snel door naar de tweede plaats. Alonso drong aan bij Button, maar verloor een plaats aan Kobayashi. De Spanjaard sloeg meteen hierna weer terug.

Iets verder naar achteren prikte Massa zijn Ferrari voorbij de Force India van Di Resta, waarna laatstgenoemde meer posities verloor. De Braziliaan was nog niet klaar, want hij wist met behulp van DRS Vettel te passeren voor plaats zes. In de 37e ronde moest Kobayashi er aan geloven. Halverwege de race begon het opnieuw licht te regenen, maar tot problemen leidde dit niet.

In de 47e ronde greep Hamilton de leiding nadat Hülkenberg een foutje maakte en in de rondte spinde. De Duitser kon nog wel de tweede plaats behouden. Verder naar achteren spinde de op de dertiende plaats liggen de Petrov, waardoor Marussia-coureur Pic deze positie over kon nemen. Door deze stand pakte McLaren de tweede plaats in het constructeurskampioenschap, voor Ferrari en Marussia bleef Caterham voor.

Räikkönen maakte een foutje en probeerde via het oude circuit terug te keren op de baan. Dit bleek een foute keuze, want de Fin verloor veel tijd en kwam in het achterveld de baan weer op. Hij kwam terecht in een groep achterblijvers die net op dat moment ingehaald werd door de leiders. Hülkenberg greep zijn kans en probeerde Hamilton te passeren voor de leiding. De Force India van de Duitser gleed weg, raakte de McLaren van Hamilton die met een gebroken voorwiel uitviel.

Het begon na 55 ronden weer te regenen, waardoor de coureurs snel binnen moesten komen voor banden, terwijl Hülkenberg een drive-through opgelegd kreeg. Button leidde, voor Massa, Alonso, Webber, Hülkenberg, Schumacher, Vettel, Kobayashi, Vergne en Di Resta. Massa gaf snel de tweede stek aan Alonso, iets wat de Spanjaard nog niet aan de titel zou helpen. Schumacher stond zes ronden voor het einde zijn zesde plaats af aan Vettel die hierdoor zijn titel een stukje zekerder wist.

Petrov passeerde ondertussen Pic voor plaats twaalf, waardoor Caterham de tiende plaats in het constructeurskampioenschap van Marussia over kon nemen. Twee ronden voor het einde crashte Di Resta bij het opkomen van het rechte stuk, waardoor er nog een safety car naar buiten kwam.

Button won na 71 enerverende ronden de race, voor Alonso en Massa. Webber werd vierde, voor Hülkenberg en Vettel die met zijn zesde plaats zijn derde titel veiligstelde. Schumacher werd in zijn laatste race zevende, voor Vergne, Kobayashi en Räikkönen. Petrov zorgde met de elfde plaats ervoor dat Caterham Marussia nog passeerde in het constructeurskampioenschap.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Jenson Button McLaren 1:45:22.656
2 Fernando Alonso Ferrari +2.754
3 Felipe Massa Ferrari +3.615
4 Mark Webber Red Bull +4.936
5 Nico Hulkenberg Force India +5.708
6 Sebastian Vettel Red Bull +9.453
7 Michael Schumacher Mercedes +11.907
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +28.653
9 Kamui Kobayashi Sauber +31.250
10 Kimi Räikkönen Lotus +1 Ronde
11 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
12 Charles Pic Marussia +1 Ronde
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
14 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
15 Nico Rosberg Mercedes +1 Ronde
16 Timo Glock Marussia +1 Ronde
17 Pedro de la Rosa HRT +2 Ronden
18 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Paul di Resta Force India +3 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +17 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +66 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +70 Ronden
DNF Bruno Senna Williams +71 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +71 Ronden


Eindstand in het coureurskampioenschap

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 281
2 Fernando Alonso Ferrari 278
3 Kimi Räikkönen Lotus 207
4 Lewis Hamilton McLaren 190
5 Jenson Button McLaren 188
6 Mark Webber Red Bull 179
7 Felipe Massa Ferrari 122
8 Romain Grosjean Lotus 96
9 Nico Rosberg Mercedes 93
10 Sergio Perez Sauber 66
11 Nico Hulkenberg Force India 63
12 Kamui Kobayashi Sauber 60
13 Michael Schumacher Mercedes 49
14 Paul di Resta Force India 46
15 Pastor Maldonado Williams 45
16 Bruno Senna Williams 31
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 16
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 10
19 Vitaly Petrov Caterham 0
20 Timo Glock Marussia 0
21 Charles Pic Marussia 0
22 Heikki Kovalainen Caterham 0
23 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Eindstand in het constructeurskampioenschap

Pos Team Punten
1 Red Bull 460
2 Ferrari 400
3 McLaren 378
4 Lotus 303
5 Mercedes 142
6 Sauber 126
7 Force India 109
8 Williams 76
9 Toro Rosso 26
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

Roxeanne Hazes is geen 'glamourpoes'

Roxeanne Hazes is geen fan van de glitter en glamour in de showbizzwereld. "Ik ben helemaal geen glamourpoes", vertelt ze voor de camera van Novum Nieuws. Roxeanne zegt dan ook liever een joggingbroek aan te hebben dan een sjieke outfit.

Aan een leven in de spotlights is de 18-jarige dochter van André Hazes inmiddels wel gewend. "Dré en ik doen dit al zo lang dat het eigenlijk wel een gewenning wordt. Maar het binnenkomen vind ik toch een beetje lastig", legt ze uit over evenementen waarbij veel BN'ers aanwezig zijn. "Ik ben er misschien wel te nuchter voor."

Toch vindt Roxeanne het af en toe wel leuk om uit te pakken. "Ik hou er niet van om me zo op te doffen, maar voor een keer is het wel leuk. En ik vind het ook leuk om naar andere vrouwen te kijken. Daar kan ik alleen maar van leren."

Nance geniet van 'huismoederschap'

Nance Coolen geniet van de vele momenten die ze tegenwoordig met haar zoontje Robin kan doorbrengen. "Ik ben nu echt even huismoeder", zegt de presentatrice, die eerder dit jaar aan de kant werd gezet door SBS6.

"Op zich vind ik dat niet eens zo heel erg", vervolgt Nance in 100% NL Magazine. "Ik heb zoiets van: die kleine gaat in januari naar school en nu kan ik nog even echt van hem genieten. Dat doe ik dan ook met volle teugen."

De 39-jarige blondine vindt het wel lastig om steeds nieuwe bezigheden te verzinnen. "Het is niet altijd even makkelijk om iedere dag weer iets leuks te verzinnen wat je met je kind kunt doen. Als we eropuit gaan is het naar een zwembad, lekker winkelen, samen lunchen of naar Brabant, waar mijn ouders en broer met zijn kinderen wonen."

FOK!gamers niet content met ontbreken backwards compatibility

Vorige week kwam Sony met meer nieuws over de nieuwste PlayStation. Eén van de onderwerpen die aan bod kwam, was het ontbreken van backwards compatibility; het gaat niet mogelijk worden om PlayStation 3-games te spelen op de nieuwe console van Sony. Wij vroegen ons toen af wat jullie daarvan vonden.

Het resultaat was helder en duidelijk: FOK!gamers vinden het ontbreken van backwards compatibility niet kunnen. Meer dan 46% gaf aan dat ze gekochte spellen langer willen spelen dan één generatie consoles. Een dikke 20% is bang dat Sony de spellen opnieuw gaat uitbrengen via PSN en daar dikke winst op gaat boeken. Er is echter ook een kleine groep die het niet erg vindt dat Sony de feature eruit laat. Zij vinden het prima als de nieuwe PlayStation daardoor beter gaat worden.

Enkele quotes:

Yi-Long: "Ik heb het liefst dat het gewoon 100% backwards compatible is, anders is hele gekochte collectie voor een console in 1x volledig waardeloos als je oude console kapot gaat en je geen nieuwe meer kunt kopen."

Notorious_Roy: "Mijn SNES kon ook geen NES-games spelen. Nooit die behoefte gehad ook eigenlijk. Als het echt moet sluit ik de oude consoles wel weer aan. BC wordt zwaar overschat, enkel een paar gamers met grote mond op internet gebruiken dat."

Tha_Avatar: "Zeikerds, je koop een NIEUWE console voor NIEUWE games. En de OUDE games doe je op een OUDE console."

ImMaxa: "Een van de redenen om een PC Gamer te blijven. Ja, sommige games hebben moeilijkheden met nieuwere PC's, maar over het algemeen gaat het prima. Ik speel Diablo (1996) zonder problemen op mijn PC uit 2010. Zie ook gog.com die oude games aanbied die gewoon werken op moderne systemen. En dat vaak voor een zeer lage prijs (5 dollar, of in sales zelfs minder)"

g1real: "Doen ze met de Vita ook, geen programma uitgeven om UMDs te converteren via je PSP ofzo, nee je kan voor "zeer lage prijzen" je spellen opnieuw kopen in de online sony winkel."

Explosie op Nigeriaanse legerbasis

In het Nigeriaanse Jaji is zondag een aanslag gepleegd op een legerbasis. Dat hebben de Nigeriaanse nooddiensten gezegd. De aanslag had plaats vlak na een kerkdienst. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend. De politie wilde niet reageren op het incident, omdat het een zaak van het leger is. Het leger was niet te bereiken voor commentaar.

In Jaji, in de noordelijke deelstaat Kaduna, staat een van de belangrijkste legerbases van Nigeria. Het is niet duidelijk hoe de aanslag is uitgevoerd en tot dusverre heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

President terug in Mauritanië

De Mauritaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz is zaterdag in zijn land teruggekeerd. Hij verbleef de afgelopen vijf weken in Frankrijk om te worden behandeld voor schotwonden nadat hij bij een controlepost per abuis onder vuur was genomen.

Met zijn terugkeer moet een einde komen aan speculaties over zijn gezondheidstoestand en de toekomst van het land. Mauritanië heeft sinds de jaren zeventig zes staatsgrepen doorgemaakt en een langdurig verblijf van Aziz in het buitenland had instabiliteit kunnen brengen.

In een verklaring voor Radio France International zei Aziz dat hij geen moment bang is geweest voor een coup door het leger. "Ik heb volledig vertrouwen in de Mauritaanse krijgsmacht", zei hij.

Aziz, voormalig legergeneraal, kwam in 2008 zelf aan de macht door een staatsgreep tegen de eerste en tot nog toe enige democratisch gekozen leider van het land. Zijn coup werd internationaal veroordeeld, maar Aziz heeft zich ontpopt als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen extremistische moslims in de Sahara.

Winnaars Marvel Heroes-bètatoegang

Afgelopen week maakte je kans om toegang te krijgen voor Marvel Heroes, de MMO met de bekende superhelden in de hoodrol. De tien winnaars van de Marvel Heroes-prijsvraag zijn:

  • Rossdale
  • Necrodeath
  • evilbobo
  • Thormodo
  • NightHawkb
  • Mystic4Life
  • mercy112
  • soloshift
  • RandomName
  • Class

Zij krijgen een pm met daarin hun persoonlijke toegangscode en instructies. Have fun! De rest kan natuurlijk nog altijd kans maken door zich in te schrijven voor deze gesloten bèta. Dat doe je hier.

Keulstra maakt rentree in Thialf

Schaatster Pien Keulstra heeft dit weekeinde haar eerste trainingswedstrijd gereden, sinds vorige maand bekend werd dat de jonge rijdster wegens een eetstoornis zich moest afmelden voor de NK afstanden. De 19-jarige Boekelose noteerde op de 500 meter een tijd van 42,80 seconden en reed de 3 kilometer na 4.23,45.

Keulstra werd vorig jaar Nederlands kampioene op de 3000 en 5000 meter. Ze won afgelopen december nog de 5000 meter in de B-groep van de World Cup in Heerenveen, maar zakte daarna weg. In oktober maakte de KNSB bekend dat Keulstra kampt met een eetprobleem. Haar optreden in Thialf dit weekeinde wordt gezien als een stap in de goede richting en maakt onderdeel uit van het behandeltraject.

'PSG biedt 123 miljoen op Ronaldo'

Paris Saint-Germain hoopt te profiteren van Cristiano Ronaldo's ontevredenheid bij Real Madrid, en bereidt een megabod voor op de Portugees. Paris Saint-Germain bereidt een recordbod van 123 miljoen euro voor op Cristiano Ronaldo, kan Goal.com UK onthullen. De Qatarese eigenaren van de club denken hem te kunnen overtuigen komende zomer naar Parijs te verhuizen, samen met zijn Franse teamgenoot Raphael Varane.

Terwijl Madrid zijn superster koste wat kost wil behouden en de 27-jarige Ronaldo graag een nieuw contract wil laten tekenen, wil PSG graag het huidige wereldrecord qua transferbedrag verbreken. Madrid betaalde in 2009 zo'n 93 miljoen euro aan Manchester United voor diezelfde Ronaldo.

Een drempel voor de Franse club is de progressieve belasting in het land. Daardoor zou de Qatar Investment Authority - de eigenaar van de club - een salaris van meer dan bijna 500.000 euro per week moeten betalen om Ronaldo over te halen.

Carlo Ancelotti, trainer van PSG, hoopt dat Ronaldo overtuigd kan worden gezien zijn onvrede bij de Madrileense club. Ronaldo zou in de voetsporen treden van andere topspelers die sinds 2011 naar Parijs gingen, zoals Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Javier Pastore en Lucas Moura.

Overstekende Almeloër (16) doodgereden

Een 16-jarige jongen uit Almelo is zaterdagnacht doodgereden toen hij in Wierden, bij Almelo, plotseling een provinciale weg overstak. Een 33-jarige automobiliste uit Nijverdal kon hem niet meer ontwijken.

De aanrijding op de N36 vond rond 01.00 uur plaats. De jongen raakte zwaargewond en werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij in de loop van de nacht aan zijn verwondingen bezweek. De politie weet nog niet waarom de jongen de weg overstak.

Op de school van de jongen kwamen zondagmiddag zo'n tweehonderd leerlingen bijeen om stil te staan bij de dood van hun medeleerling, meldt RTV Oost. De school in Almelo heeft een plek ingericht om de jongen te herdenken.

Lopez: "Geen financiële problemen voor Lotus"

Het Formule 1-team Lotus heeft volgens eigenaar Gerard Lux geen financiële problemen. Volgens geruchten was de renstal in geldnood gekomen doordat het Kimi Räikkönen veel meer salaris moest betalen dan begroot. De Fin wordt per punt betaald en pakte tot nu toe ruim tweemaal zoveel dan verwacht.

Räikkönen staat nu op 206 punten en volgens Lopez levert dat geen enkel probleem op qua salarisbetaling, zo meldt hij aan Auto Motor und Sport. "We hadden inderdaad niet verwacht dat hij zoveel punten zou scoren, dus het is wat duurder uitgevallen dan we hadden gedacht, maar Kimi heeft zijn geld gekregen en we hebben een nieuwe afspraak gemaakt over de manier waarop zijn salaris berekend wordt."

De komst van de wereldkampioen van 2007 is duur geweest, maar heeft het team geen windeieren gelegd. "Aan het eind van de dag betalen de goede resultaten zichzelf namelijk terug, aangezien we door hoger te eindigen meer TV-geld opstrijken van de organisatie." Daarnaast meldde Lux dat het team geen geldproblemen heeft zoals in de media gesuggereerd werd. Alle rekeningen zouden gewoon op tijd betaald worden.

Voor komend seizoen staat de renstal met Räikkönen aan de start. Teamgenoot Romain Grosjean is nog niet bevestigd. "We zetten hem nu een beetje onder druk. Romain is namelijk een super snelle coureur, maar rijdt sinds hij straf heeft gekregen voor de crash in Spa met de handrem erop. Ik wil echter dat hij weer gewoon gaat aanvallen, terwijl ik daarnaast van hem verlang dat hij zijn emoties beter onder controle leert te houden, want dan kan hij volgens mij grote dingen bereiken"

Automobilist richt ravage aan in Amersfoort

Een 25-jarige Soestenaar heeft in de nacht van zaterdag op zondag met zijn auto een ravage aangericht in de binnenstad van Amersfoort. Agenten wilden de man stoppen omdat hij geen gordel droeg.

Daarop ging de Soestenaar, die later toegaf te hebben gedronken, er met hoge snelheid vandoor. Hij raakte daarbij onder meer een scooter, een muur, diverse fietsen en een auto.

In die auto zat een 71-jarige vrouw, die een klaplong en een gescheurde milt opliep. Ook de automobilist raakte gewond en moest naar het ziekenhuis. De politie kon hem aanhouden toen hij tegen een container en enkele paaltjes botste. Hij vluchtte te voet, maar kon snel worden gepakt.

Automobilist richt ravage aan in Amersfoort
Automobilist richt ravage aan in Amersfoort (Foto: ANP)

Agent Den Bosch ernstig mishandeld

Een agent is in de nacht van zaterdag op zondag ernstig mishandeld op de Buitenhaven in Den Bosch. Dat maakte de politie bekend.

De agent sprak een 22-jarige man uit Wijk en Aalburg aan die hem had uitgescholden. Die greep de politieman bij de keel. Tijdens een worsteling vielen ze beiden op de grond. Daarop werd de agent door verschillende mannen geschopt en geslagen.

De politie heeft in totaal vier mannen aangehouden. Naast de eerste man waren dat twee mannen uit Wijk en Aalburg (21 en 24 jaar) en een 21-jarige man uit Veen. De politieman werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Duitse experts vrezen meer spookrijders

Verkeersexperts in Duitsland vrezen dat de komende weken meer ongevallen op de snelwegen zullen gebeuren door spookrijders als reactie op ernstige botsingen in de afgelopen weken. Ze zeggen dat in een studie in opdracht van het Duitse ministerie van Verkeer.

Sinds begin oktober zijn bij vier zware ongevallen door spookrijders op diverse snelwegen 18 mensen om het leven gekomen. De deskundigen vrezen nog meer ongevallen omdat mensen door de berichten worden gestimuleerd dat na te doen, ook omdat ze een einde aan hun leven willen maken. De Süddeutsche Zeitung berichtte daar zondag over.

Duitse experts vrezen meer spookrijders
Duitse experts vrezen meer spookrijders (Foto: ANP)

[Primera División] Espanyol blijft hekkensluiter na verlies

Espanyol is er zondag in de Primera División niet in geslaagd thuis te winnen van Getafe. Het duel in Barcelona eindigde in een 2-0 overwinning voor de bezoekers. Pedro León maakte in de zeventiende minuut het openingsdoelpunt. Verdediger Mané bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 2-0.

Het was voor Espanyol het derde opeenvolgende verlies in de Spaanse competitie. De Catalanen blijven daardoor de hekkensluiter van de Primera División. Getafe heeft na de winst negentien punten en klimt naar de zevende stek.

Koploper Barcelona speelt zondagavond uit tegen de nummer zes Levante. De nummer twee Atletico Madrid ontvangt het Sevilla van Hedwiges Maduro.

Uitslagen Eredivisie (25/11/2012)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 14.30 uur twee duels op het programma. AZ verloor in eigen huis met 0-2 van Feyenoord, terwijl koploper PSV in Eindhoven met 1-2 klop kreeg van Vitesse. Hieronder lees je de karakteristieken van deze duels.

AZ

0 - 2

Feyenoord

     66' Vilhena
 88' Schaken
 
 Gele kaart: Berghuis, Maher, Viergever (AZ), Mathijsen (Feyenoord)
 Rode kaart: Marcellis (84) (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Henriksen
Maher
Berghuis (Rosheuvel/78)
Beerens (Ortíz/78)
Altidore
Gudmundsson (Falkenburg/71)
  Lamprou
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Vilhena
Clasie
Immers
Schaken
Pellè
Boëtius (Verhoek/87)

PSV

1 - 2

Vitesse

 5' Derijck    15' Reis
 74' Bony
 
 Gele kaart: Mertens, Strootman (PSV), Van Ginkel, Reis, Bony (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck (Locadia/79)
Marcelo
Bouma
Van Bommel
Wijnaldum
Strootman
Narsingh
Lens
Mertens
  Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Bony
Janssen
Ibarra (Pröpper/90)
Reis (Cziommer/79)
Kakuta

[EK] Verlinden als vijfde door naar finale 50 vlinder

Joeri Verlinden heeft zich op de slotdag van het EK korte baan overtuigend geplaatst voor de finale van de 50 meter vlinderslag. De Roermonder werd met een tijd van 22,97 seconden tweede in zijn serie en ging uiteindelijk als vijfde door naar de finale.

Verlinden heeft in Chartres al een medaille in zijn bezit. Hij won zaterdag brons op de 200 meter vlinderslag. Op de halve afstand greep hij net naast eremetaal.

De 24-jarige Verlinden verbeterde zich met 38 honderdsten ten opzichte van de ochtendsessie, waarin hij de zevende tijd noteerde. Favoriet voor de eindstrijd, die later zondag gezwommen wordt, is Frederick Bousquet. De Fransman zette zowel in de series als in de halve finales de snelste tijd neer.

Zeeuwse aangevallen door honden

Een 50-jarige vrouw uit Middelburg is zaterdag in haar woonplaats gebeten door twee honden waar ze op paste. De honden begonnen plotseling te vechten en vielen de vrouw vervolgens aan, laat de politie zondag weten.

Omstanders waarschuwden de politie en probeerden de dieren van de vrouw af te houden. Een 22-jarige man uit Utrecht werd daarbij in zijn arm gebeten. De politie kreeg de dieren met pepperspray onder controle. Ze zijn in beslag genomen.

De Zeeuwse is met bijtwonden in haar armen, benen en borst naar een ziekenhuis gebracht.

Dode bij busongeluk Zwitserland

Een bus met leden van de Amerikaanse Marcus Miller Band is zondag op een drukke snelweg in het Zwitserse kanton Uri gekanteld. De bestuurder kwam bij het ongeval om het leven en diverse musici raakten gewond. Dat heeft de Zwitserse politie gezegd.

De bus kwam zondag op zijn kant terecht toen de chauffeur een bocht probeerde te nemen. In de bus zaten dertien mensen: twee bestuurders en elf leden van de jazzband. Wat er precies is voorgevallen is nog niet duidelijk. Er zouden geen andere voertuigen bij het ongeluk betrokken zijn.

De Marcus Miller Band, een jazzband, was onderweg van Monaco naar Hengelo, waar maandag een concert gepland staat. Later deze week zou de band ook optreden in Tilburg en Utrecht. Of de optredens doorgaan is niet bekend.

[WB] Bergsma verreweg de sterkste in massastart

Jorrit Bergsma heeft bij de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Kolomna op fraaie wijze de massastart op zijn naam geschreven. De Fries klopte in de sprint zijn enig overgebleven concurrent de Fransman Ewen Fernandez. Diens landgenoot Alexis Contin werd derde door de massasprint van het peloton te winnen.

Bergsma kwam al in de beginfase van de twintig ronden tellende race met drie anderen voorop te liggen. Eén tempoversnelling was voldoende om een tweetal te lossen, waarna hij in het resterende deel van de wedstrijd alleen Fernandez nog bij zich wist. De Fransman was niet in staat om van de Fries over te nemen en moest in de sprint toezien hoe de BAM-rijder eenvoudig de zege greep. In het peloton werd Arjan Stroetinga als zesde geklasseerd en de winnaar van vorige week Christijn Groeneveld negende.

In het wereldbekerklassement leidt Bergsma nu met 145 punten. De Fries heeft een voorsprong van vijf punten op Contin, dertien op Groeneveld en twintig op Stroetinga.

Rebellen Syrië nemen luchtmachtbasis in

Syrische rebellen hebben een helikopterbasis bij de hoofdstad Damascus ingenomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd. Op de basis staan diverse radarinstallaties.

Volgens het Observatorium werd de Marj al-Sultan-basis zondagochtend ingenomen. Zeker vijftien rebellen en acht militairen kwamen bij de strijd om de basis, die zaterdag begon, om het leven.

De rebellen vernielden met raketgranaten twee helikopters en wisten een tank te bemachtigen.

Redknapp wil Beckham terughalen naar Engeland

Harry Redknapp wil proberen David Beckham terug te halen naar Engeland. "Beckham kan nog steeds goed mee in de Premier League." Dat zei de 65-jarige Engelsman zondag, een dag na zijn aanstelling als nieuwe coach van Queens Park Rangers.

Redknapp, die de ambitie heeft QPR snel uit de onderste regionen van de Premier League te halen, ziet in de 37-jarige Beckham de ideale routinier. "Hij is nog steeds een aanwinst voor iedere club. Alleen al zijn aanwezigheid om te laten zien hoe je traint en je lichaam verzorgt."

Toch houdt de oud-coach van ondermeer Portsmouth en Tottenham Hotspur een slag om de arm. "Ik heb het nog niet met de voorzitter besproken, dus we moeten het nog bekijken."

Beckham, die vorig seizoen enkele weken meetrainde onder Redknapp bij Tottenham, verklaarde vorige week maandag dat hij na zes seizoenen zijn club Los Angeles Galaxy gaat verlaten. De finale van de Major League Soccer, op 1 december tegen Houston Dynamo, wordt de laatste wedstrijd in de Verenigde Staten van de 115-voudig Engels international.

Fans en toeristen leggen bloemen voor Larry Hagman

Fans en toeristen zijn zaterdag bijeengekomen op Southfork Ranch om bloemen te leggen voor de overleden acteur Larry Hagman. Southfork werd wereldberoemd als locatie waar de familie Ewing uit de tv-serie Dallas woonde. Hagman speelde de schurk J.R. Ewing in Dallas.

Hoewel de show niet werd opgenomen op Southfork Ranch, werden in Dallas wel beelden getoond van de boerderij. Sinds halverwege de jaren tachtig is de ranch open voor fans en ieder jaar komen er meer dan honderdduizend mensen kijken. "Vandaag draait het om Larry Hagman en zijn familie", zei een woordvoerster van Southfork Ranch zaterdag. "Hij was een geweldig persoon en we zullen hem erg missen."

Hagman overleed vrijdag op 81-jarige leeftijd. De acteur, die veertien seizoenen in Dallas speelde, leed aan kanker.

Lil Wayne dankt succes kledinglijn aan simpelheid

Lil Wayne dankt het succes van zijn kledinglijn aan de eenvoud ervan. "Ik denk dat het komt doordat het niet trendy en standaard is", zegt de rapper tegen MTV over zijn Trukfit skateboardkleding.

"Mensen hebben daar genoeg van", denkt de 30-jarige rapper, die zelf graag op een skateboard staat. "Iedereen draagt hetzelfde en iedereen aapt elkaar na, maar zo zit Trukfit juist niet in elkaar." Lil Wayne houdt ook het ontwerpproces simpel. "Een designer stuurt mij de voorlopige ontwerpen per e-mail en ik wijs ze af of keur ze goed."

Volgens Lil Wayne zijn niet alleen kinderen, maar ook professionele skateboarders geïnteresseerd in zijn kleding. "Sommigen sturen me hun adres en willen iedere maand een kledingpakket of zeggen dat ze een bepaald stuk willen dragen naar een persconferentie. Dat doet me wel wat."

Indiase homoseksuelen eisen meer tolerantie

Honderden homorechtenactivisten hebben zondag een mars gehouden door de hoofdstad New Delhi. Ze eisen dat ze een waardig leven mogen leiden in het streng-conservatieve India.

Tientallen betogers droegen een bijna vijftien meter lang spandoek mee in de kleuren van de regenboog. Anderen zwaaiden met protestborden. "We eisen dat iedereen het recht heeft om te leven in waardigheid en vrijheid te leven, ongeacht het geslacht of de seksuele oriëntatie", zeiden diverse rechtengroepen in een gezamenlijke verklaring.

In 2009 besloot een rechtbank in Delhi dat seks tussen homoseksuelen niet langer strafbaar was. Voor die tijd stond hier een gevangenisstraf van tien jaar op. Conservatieve groepen hebben het hooggerechtshof gevraagd om dit vonnis terug te draaien en het hof is nu bezig een oordeel te vormen over dit verzoek. Het is niet bekend wanneer een beslissing verwacht kan worden.

Spanje krijgt volgende maand bankensteun

Spanje krijgt volgende maand 35 miljard euro van Europa om zijn banken mee te ondersteunen. In ruil voor het geld moet bij vier genationaliseerde banken een groot aantal arbeidsplaatsen verdwijnen.

Dat meldde de Spaanse krant El Pais zondag. Bij Bankia, de grootste genationaliseerde bank, zouden 6000 van de huidige 20.000 werknemers hun baan verliezen. Bij NovaGalicia zouden 2000 van de 5800 arbeidplaatsen verloren gaan.

Eerder dit jaar beloofden Europese landen Spanje maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten om de bankensector in het land overeind te houden. De betrokken banken en het Spaanse ministerie van Economische Zaken wilden niet op het krantenbericht reageren.

'Nobelprijs is een catastrofe'

De Nobelprijs voor Literatuur wordt vaak te politiek genoemd. Van sommige prijzen wordt vermoed dat ze niet zozeer uitgereikt zijn wegens de literaire merites van het oeuvre van de winnaar, maar vanwege zijn of haar politieke standpunten. Schrijfster en Nobelprijswinnares Herta Müller zegt nu echter dat de prijs niet politiek genoeg is.

Dit jaar heeft Mo Yan uit China namelijk de prijs gewonnen. Het Nobelprijscomité prees hem als een schrijver 'die met hallucinant realisme sprookjes, geschiedenis en het hedendaagse mengt'. Edoch mevrouw Müller vindt dat het comite een belangrijke factor over het hoofd heeft gezien: zijn betrokkenheid bij het regime in Beijing.

Mo Yan is namelijk vice-voorzitter van de China Writers Association, dat onder controle van de overheid staat. Daarnaast heeft hij hoogstpersoonlijk handmatig een speech van Mao Zedong overgeschreven, waarin Mao ervoor pleit dat kunst en cultuur in dienst moeten staan van de partij.

Müller, die zelf in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur won, zegt dat ze wel kon huilen toen ze de aankondiging hoorde: "De Chinezen zelf zeggen dat Mo Yan eenzelfde rang heeft als een minister," zo zegt ze tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter: "hij verheerlijkt censuur. Het is bijzonder verontrustend." Ze noemt de Nobelprijs voor Mo Yan een 'catastrofe' 

Ook vindt ze de uitreiking aan Yan, terwijl winnaar van de Nobelprijs voor Vrede in 2010 Liu Xiaobo nog in de gevangenis zit 'een klap in het gezicht van eenieder die werkt voor democratie en mensenrechten'. De dag nadat zijn winst bekendgemaakt werd, zei Mo Yan dat hij hoopte dat Liu Xiaobo zo snel mogelijk vrijgelaten wordt. Maar Müller blijft sceptisch: "Hij had dat vier jaar geleden moeten zeggen, of tenminste twee weken voordat hij de prijs ontving."

Müller zelf weet goed hoe het is om in een totalitaire dictatuur te wonen en werken: ze leefde zelf tot 1987 in het Roemenië van Ceausescu. Toen ze weigerde informante te worden van het regime, werd ze vervolgd door de geheime politie. Veel van haar romans gaan over de terreur en vernedering die ze leed onder Ceaucescu.

Franse conservatieven voor spoedoverleg bijeen

Leden van de UMP, de politieke partij van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, zijn zondag voor spoedoverleg bijeengekomen. De verkiezing voor een nieuwe partijleider heeft geleid tot chaos in de partij en de leden proberen nu de leiderschapscrisis te bezweren en te voorkomen dat de partij uit elkaar valt.

De verdeeldheid binnen de partij komt voort uit een discussie over de partijkoers met betrekking tot immigratie en de islam in Frankrijk. Een week geleden konden de partijleden een nieuwe roerganger kiezen. Het ene kamp schaarde zich achter Jean-François Copé die tegen extreemrechts aanschuurt, terwijl het andere kamp François Fillon steunt. Fillon is gematigder in zijn opvattingen.

Copé werd in eerste instantie met een flinterdunne marge tot winnaar uitgeroepen. Toen werd echter ontdekt dat een aantal stemmen niet was meegeteld en Fillon ook nog kans maakte op de positie van partijleider. Een commissie van de UMP kwam zondag bijeen om te overleggen wat de volgende stap moest zijn. Aanhangers van Fillon verklaarden echter al snel daarna dat de commissie bevooroordeeld was en zegden hun medewerking op. Alle hoop is nu gericht op bemiddeling door de voormalige Franse premier Alain Juppé. Die verklaarde echter al dat zijn taak bijna niet te volbrengen is en dat hij weinig kans maakt om tot een oplossing te komen. "Als Jean-François Copé en François Fillon niet accepteren wat ik voorstel dan heb ik geen mogelijkheden om ze te dwingen", zei hij.

Het extreemrechtse Front National hoopt van de onrust binnen de UMP te kunnen profiteren en de rechtervleugel van de partij te lokken. Middenpartij UDI heeft al garen gesponnen bij het UMP-drama; de partij kreeg de afgelopen week veel nieuwe aanmeldingen.

Drukke spits verwacht door actie Duitse boeren

Weggebruikers moeten maandag tijdens de ochtendspits in Limburg rekening houden met vertraging door actievoerende Duitse boeren. Vanwege een proteststoet van de boeren verwacht Rijkswaterstaat hinder op de A73, A2 en A76.

De boeren zijn van plan met zo'n 250 voertuigen met een snelheid van 30 kilometer per uur naar Brussel te rijden, om daar te protesteren tegen het Europese landbouwbeleid. Ze komen in het noorden van Limburg Nederland binnen en rijden tot Roermond over provinciale wegen. Vanaf Roermond rijden ze via de snelwegen richting de Belgische grens bij Stein.

Rijkswaterstaat verwacht forse hinder door de actie en raadt weggebruikers aan verkeersinformatie in de gaten te houden.

Jan Smit maalt niet om kritiek op acteerspel

Jan Smit ligt niet wakker van de kritiek die hij voor de première van Het Bombardement al krijgt op zijn acteerprestaties. "Dat is natuurlijk ongegrond, want je kunt mij niet beoordelen als acteur op basis van wie ik ben en hoe ik zing."

"Mijn hele leven word ik al in een hokje geduwd", vervolgt Smit, die zijn acteerdebuut maakt in de film, in 100% NL Magazine. "Ik was Jantje Smit en dat was het. Als er straks honderdduizenden mensen naar de bioscoop gaan, en dat hoop ik, is dat het enige wat telt."

De 26-jarige zanger is zelf niet ontevreden over zijn spel in Het Bombardement. "Ik weet van mezelf dat ik een stabiele en degelijke rol heb neergezet." De film draait vanaf 20 december in de bioscopen.


Jan Smit maalt niet om kritiek op acteerspel (Foto: Novum)

[WB] Pechstein verrast iedereen op 3000 meter

Claudia Pechstein heeft verrassend de 3000 meter schaatsen in Kolomna gewonnen. De 40-jarige Duitse reed naar een tijd van 4.02,31 waarmee ze verrassend Martina Sáblíková voorbleef. Al even verrassend pakte Marije Joling de bronzen plak.

Linda de Vries zette in de openingsrit met 4.05,97 meteen al een scherpe tijd neer, waardoor duidelijk werd dat het snel kon gaan. Pechstein toonde dit aan door maar nipt door boven het baanrecord te rijden. Alle deelneemsters die na haar kwamen beten zich stuk op deze tijd, al kwam Sáblíková nog erg dichtbij met 4.02,46. Joling reed met 4.03,90 een fraai persoonlijk record, waarmee ze de winnares van vorige week Stephanie Beckert en de Nederlands kampioene Diane Valkenburg te snel af was.

Uitslag

# Naam Land Tijd Verschil
1 Claudia Pechstein Dui 4:02.31 -
2 Martina Sáblíková Tsj 4:02.46 +0.15
3 Marije Joling Ned 4:03.90 +1.59
4 Stephanie Beckert Dui 4:04.18 +1.87
5 Diane Valkenburg Ned 4:04.21 +1.90
6 Linda de Vries Ned 4:05.97 +3.66
9 Antoinette de Jong Ned 4:07.02 +4.71
15 Annouk van der Weijden Ned 4:11.40 +9.09


Stand

# Naam Land Punten
1 Stephanie Beckert Dui 160
2 Martina Sábliková Tsj 160
3 Claudia Pechstein Dui 121
4 Marije Joling Ned 115
5 Diane Valkenburg Ned 110
8 Jorien Ter Mors Ned 70
9 Antoinette de Jong Ned 70
12 Linda de Vries Ned 45
16 Ireen Wüst Ned 35
26 Annouk van der Weijden Ned 12

Hoogbejaarde vrouw overleden door woningbrand

Een 98-jarige vrouw is zaterdagnacht overleden na een brand in haar appartement in een verzorgingshuis in Rotterdam. De brand is vermoedelijk ontstaan door een brandende sigaret, meldt de politie zondag.

De brand werd rond 21.30 uur ontdekt en was snel onder controle. Andere appartementen in het verzorgingshuis aan het Bergwegplantsoen raakten niet beschadigd. De vrouw werd zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze in de loop van de nacht overleed.

Sinterklaas bestaat ook in New York

Sinterklaas is 120 kilometer ten noorden van de Amerikaanse stad New York actief en dit weekeinde onthaald in de plaats Kingston. Plaatselijke media meldden dat de heilige tot het Nederlandse erfgoed van de streek behoort. Er zijn in de vallei van de Hudson vanaf dit weekeinde tal van 'Sinterklaas Events'.

Opvallend is dat Zwarte Pieten vrijwel afwezig zijn. Dat kan te maken hebben met gevoeligheden over ras en huidskleur waar de eind 2008 gekozen president Barack Obama kennelijk nog niets aan heeft kunnen doen. Op een website uit het plaatsje Rhinebeck wordt de "oude Nederlandse traditie Sinterklaas" uitgelegd. Daar wordt Grumpus als metgezel van Sint Nicolaas opgevoerd. Grumpus wordt volgens de website ook Black Peter genoemd, maar het wezen lijkt niet op Zwarte Piet.

McIlroy wint in Dubai, Luiten zakt weg

Rory McIlroy heeft zondag de DP World Tour Championship Tournament op zijn naam geschreven. De Noord-Ierse wereldranglijstaanvoerder stelde in Dubai met een laatste ronde van 66 slagen de zege veilig. McIlroy eindigde daardoor op een totaal van 265, 23 slagen onder het baangemiddelde. Nederlander Joost Luiten zakte ondanks een hole-in-one weg uit de top tien.

Luke Donald begon samen met McIlroy als leider aan de slotdag, maar de Engelsman zakte terug naar de derde plek, die hij overigens moest delen met Charl Schwartzel. Justin Rose eindigde na een indrukwekkende laatste ronde als tweede. Hij vestigde met een rondgang van 62 slagen een nieuw baanrecord.

Ook Luiten voerde een kunststukje op met een hole-in-one, maar dat was niet genoeg om zijn topklassering te behouden. De Nederlander zakte terug van de vijfde naar de zestiende plek. Het was overigens wel zijn beste klassering ooit op het slottoernooi van de Europese Tour, waar de beste zestig golfers van het afgelopen jaar aan mee mogen doen.

CPB: kwijtschelding Griekse schulden

De schulden van Griekenland kunnen maar beter worden kwijtgescholden. Dat vindt directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau. Hij zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat de huidige situatie van het land investeerders tegenhoudt.

Daarbij komt het geleende geld toch niet terug, vermoedt hij. "Je krijgt het niet terug door het niet kwijt te schelden."

De CPB-directeur stelde ook dat de Europese Unie een grotere financiële buffer moet opbouwen. De staten van de Verenigde Staten dragen ook veel meer bij aan de gezamenlijke pot, zo vergeleek hij.

Teulings denkt overigens dat het met de Nederlandse economie over zo'n 2 jaar wel beter zal gaan. Hij wees vooral het ophogen van de AOW-leeftijd als pluspunt aan. Grote zorgen maakt hij zich wel om de huizenmarkt.

.

Teulings voor kwijtschelding aan Griekenland
Teulings voor kwijtschelding aan Griekenland (Foto: ANP)

Zeilschip op de Noordzee in problemen

Op de Noordzee is zondag een zeilschip in de problemen gekomen door de harde wind.

Rond 13.30 uur probeerde de Kustwacht met een helikopter de twee opvarenden van boord te halen, maar juist door het slechte weer verloopt dat niet makkelijk.

De Andromeda, die onder Deense vlag vaart, kampte met motorproblemen en kon door de storm ook de zeilen niet meer hijsen. Het jacht bevond zich toen op ongeveer 95 kilometer ten noordwesten van Terschelling.

Zeilschip op de Noordzee in problemen
Zeilschip op de Noordzee in problemen (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - Ajax

Vanmiddag begon in de Eredivisie om 12.30 uur het duel tussen Roda JC en Ajax. De thuisclub nam via Hupperts een vroege voorsprong, maar de Amsterdammers knokten zich via Eriksen en Schøne uiteindelijk naar een 1-2 zege. Hieronder lees je de karakteristieken van dit duel.

Roda JC

1 - 2

AFC Ajax

 14' Hupperts    82' Eriksen
 88' Schøne
 
 Gele kaart: Hempte, Malki, Monteyne, Danilo (Roda JC), De Jong (AFC Ajax)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.159
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Prus
Monteyne
Biemans
Danilo
Hempte
Hupperts
De Beule (Sutchuin Djoum/65)
Donald
Fledderus
Malki (Wielaert/81)
Németh (Ramzi/46)
  Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld (Veltman/59)
Moisander
Blind
De Jong
Poulsen
Eriksen
Boerrigter (Lukoki/73)
Hoesen (Schøne/63)
Fischer

Vertrek Ecclestone kan F1 schade berokkenen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft gewaarschuwd dat zijn vertrek uit de sport schade kan berokkenen. Volgens de 82-jarige Brit kunnen enkele races van de kalender verdwijnen mocht hij gaan vertrekken.

Het opstappen van Ecclestone kan binnenkort aan de orde zijn, omdat hij volgens de Zwitseres krant Blick aangeklaagd kan worden in een omkopingszaak rond de inmiddels veroordeelde bankier Gerhard Gribkowski. De Suddeutsche Zeitung voegt hier aan toe dat de Britse belastingdienst ook achter Ecclestone aan zit.

Ecclestone was tegen F1-journalist Christian Sylt duidelijk over de toekomst van de sport zonder hem. "Op een dag zal ik er niet bij meer zijn en het grootste probleem dat ik hem zijn de erg, erg goede banden met de racepromoters. Een aantal van hen liet mj zelfs weten dat wanneer ik er niet meer bij ben, zij er ook niet meer zijn. Dat is het grootste gevaar."

Fatwa tegen schenden wapenstilstand Hamas en Israël

Een belangrijke geestelijke in de Gazastrook heeft zondag een fatwa uitgesproken tegen het schenden van het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. "Het eerbiedigen van de wapenstilstand, die tot stand kwam met hulp van onze Egyptische broeders, is de plicht van iedereen. Het schenden ervan is een zonde", aldus Suleiman al-Daya.

De fatwa, een religieus edict, geeft het bestand tussen Israël en Hamas ook religieuze legitimiteit. Hier kan de regering van Gaza gebruik van maken om het staakt-het-vuren te handhaven.

De wapenstilstand werd woensdag gesloten en maakte een einde aan acht dagen van geweld tussen militanten op de Gazastrook en Israël. Het bestand is echter erg breekbaar, omdat er nog geen verdere afspraken zijn gemaakt tussen Israël en Hamas.

Doden bij bomaanslag Pakistan

Een bomaanslag op een religieuze processie in het noordwesten van Pakistan heeft zondag vijf levens geëist. Zeker negentig mensen raakten gewond. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd. De bomaanslag werd opgeëist door de Taliban.

De bom ontplofte toen honderden sjiitische moslims een druk kruispunt in de stad Dera Ismail Khan overstaken, aldus de politie. Een aantal gewonden is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Ook drie leden van een paramilitaire eenheid die de sjiitische pelgrims moest beschermen raakten gewond.

De Pakistaanse Taliban voeren geregeld aanslagen uit op sjiieten, die zij zien als ketters. Zondag is het Ashoura, de dag waarop sjiieten het overlijden van de sjiitische heilige Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, dertien eeuwen geleden herdenken. Het schisma tussen soennieten en sjiieten dateert uit die tijd. De Taliban voert vaak aanslagen uit tijdens Ashoura.

De afgelopen vijf dagen zijn al dertig mensen omgekomen bij aanslagen. Ruim honderd mensen raakten gewond. Alle aanslagen werden opgeëist door de Taliban. Een woordvoerder zei dat de groep weigert te stoppen met de aanslagen en 'uitkijkt naar de volgende'.

De Pakistaanse autoriteiten hebben duizenden extra agenten ingezet om de veiligheid te waarborgen. In alle grote steden zijn de mobiele telefoonnetwerken uit de lucht gehaald om te voorkomen dat met mobieltjes bommen tot ontploffing kunnen worden gebracht.

Egyptische beurs onderuit na hervormingen Morsi

De Egyptische aandelenbeurs is zondag onderuit gegaan. De koers van de EGX30 daalde met 9,5 procent halverwege de eerste handelsdag sinds de Egyptische president Mohammed Morsi enkele grondwetswijzigingen doorvoerde die hem de bijna absolute macht in handen gaven. De verliezen op de beurs in Caïro zijn de grootste sinds de turbulente dagen na de val van president Hosni Mubarak.

Donderdag voerde Morsi een aantal grondwetswijzigingen door waarmee hij zich meer macht toeëigent. De commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt geniet voortaan immuniteit en kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de eerste kamer van het parlement. Volgens Morsi zijn de maatregelen erop gericht 'de revolutie te beschermen'. Seculiere en liberale politieke partijen zijn het niet eens met de besluiten en hebben gezegd de straat op te gaan om de president met protesten te dwingen de maatregelen terug te draaien.

Rechtenactivist Mohammed ElBaradei waarschuwde zaterdag dat de onrust kan toenemen en dat het leger mogelijk tussenbeide komt. Hij meent dat Morsi, die hij de 'nieuwe farao' noemde, de grondwetswijzigingen ongedaan moet maken. "Er is veel boosheid, chaos en verwarring", zei ElBaradei zaterdag in een interview. "Het geweld breidt zich uit en het gezag van de staat wordt langzaam uitgehold. We hopen op een soepele transitie zonder dat het land in een geweldscyclus terechtkomt, maar ik zie dit niet gebeuren als meneer Morsi zijn besluiten niet intrekt."

CPB-directeur wil langzamere afbouw hypotheekhoogte

De maximale hoogte van een hypotheek moet niet te snel worden afgebouwd. Dat zei directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Coen Teulings zondag in Buitenhof.

Hij doelde op de plannen om maximaal honderd procent van de waarde van een huis te financieren en dit later jaarlijks met een procent af te bouwen. "Ik denk dat we dat beleid moeten vertragen zodat mensen een ruime hypotheek kunnen nemen, omdat juist de waarde van het onderpand gedaald is."

Teulings zei dat hij zich de meeste zorgen maakt over de huizenmarkt. Die zit bij economische problemen volgens hem altijd het langst in het slop. "Daar is niet veel aan te doen."

De directeur verwacht dat de economie over niet al te lange tijd weer aantrekt. "Dat gaat met een jaar of twee echt wel weer gebeuren." In het regeerakkoord zitten volgens hem veel structurele hervormingen waardoor Nederland dan een goede uitgangspositie heeft om de concurrentieslag weer aan te gaan.

Teulings herhaalde eerder geuite kritiek dat de drieprocentsnorm van de Europese Unie wat hem betreft niet per se had hoeven te worden aangehouden. "Maar de meeste partijen hebben hiervoor gekozen."

Het gezag van het CPB heeft volgens de directeur niet geleden onder het gesteggel rond de inkomensafhankelijke zorgpremie en onduidelijkheid over de effecten op de koopkracht. Wel liet hij weten voortaan alleen met cijfers over de effecten over vijf jaar te komen.

Doordat sommige cijfers over de effecten over een jaar gingen, ontstond volgens Teulings verwarring. Ook lijkt een verschil van een procent over een jaar volgens hem minder ernstig dan een verschil van vijf procent over vijf jaar. Verder verdient het volgens hem respect dat de VVD en de PvdA zo snel een oplossing hebben gevonden toen er veel kritiek was op de inkomensafhankelijke zorgpremie. Teulings zei daarnaast nog niet te verwachten dat Griekenland zijn schulden terugbetaalt. "Dat zullen we moeten erkennen."

'Charlie Sheen betaalde belastingschuld Lohan'

Charlie Sheen heeft Lindsay Lohan honderdduizend dollar gegeven. De actrice kon daarmee haar belastingschuld gedeeltelijk afbetalen, vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Naar verluidt werden Sheen en Lohan goede vrienden op de set van Scary Movie 5, een film die volgend jaar in première gaat. Hoewel de 47-jarige acteur Lindsay tijdens de opnamen aanbood haar te helpen met haar geldproblemen, zou de actrice dat in eerste instantie geweigerd hebben.

Onlangs ontving de manager van de 26-jarige Lohan echter een cheque van honderdduizend dollar. De actrice kon daarmee ongeveer de helft van haar belastingschuld, die ruim 233 duizend dollar bedraagt, aflossen.

Congo en M23-rebellen onderhandelen in Uganda

Congolese regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van rebellenbeweging M23 hebben in Uganda aan de onderhandelingstafel plaatsgenomen. De onderhandelingen vinden plaats onder leiding van de Ugandese minister van defensie Crispus Kiyonga. M23 nam vorige week de Oost-Congolese stad Goma in.

Kiyonga zei zondag dat Uganda pogingen doet om de twee partijen tot overeenstemming te brengen. Een overeenkomst moet een einde maken aan de gewelddadige rebellie in Congo, waar ook Uganda en Rwanda bij betrokken zijn geraakt. Rwanda en Uganda worden ervan beticht de rebellen te steunen. Beide landen ontkennen dit echter.

Zaterdag riepen Afrikaanse regeringsleiders op een top de rebellen op Goma te verlaten. Er werd bij de Congolese president Joseph Kabila op aangedrongen om 'te luisteren naar de legitieme grieven van M23'.

[WB] Verweij de snelste over 1500 meter

Koen Verweij heeft wereldbekerwedstrijd 1500m in Kolomna gewonnen. Hij was de snelste met 1.45,56. Tweede was de Belg Bart Swings in 1.45,77. De Amerikaan Brian Hansen werd derde met 1.45,91. 

De winnaar van vorige week Maurice Vriend zette een zesde tijd neer in Kolomna. Hij blijft nog wel leider in het wereldbekerklassement. Kjeld Nuis werd achtste en Renz Rotteveel zestiende. 

# Naam Land Tijd Verschil
1 Koen Verweij Ned 1.45,56  
2 Bart Swings Bel 1.45,77 0,21
3 Brian Hansen VS 1.45,91 0,35
4 Konrad Niedzwiedzki Pol 1.45,96 0,50
5 Håvard Bøkko Noo 1.46,09 0,53
6 Maurice Vriend Ned 1.46,22 0,66
8 Kjeld Nuis Ned 1.46,29 0,73
16 Renz Rotteveel Ned 1.47,90 2,34

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Maurice Vriend Ned 145
2 Håvard Bøkko Noo 130
3 Koen Verweij Ned 128
4 Konrad Niedzwiedzki Pol 120
5 Brian Hansen VS 115
6 Bart Swings Bel 104
9 Kjeld Nuis Ned 68
18 Renz Rotteveel Ned 28
27 Thomas Krol Ned 8
32 Rhian Ket Ned 2

Kobayashi zoekt sponsors voor F1-stoeltje

Kamui Kobayashi wil alles proberen om volgend seizoen alsnog op de Formule 1-grid te gaan staan. De Japanner raakte deze week bij Sauber zijn stoeltje voor volgend jaar kwijt aan Esteban Gutierrez en heeft nu een sponsoractie opgezet om zo te proberen bij een ander team in beeld te raken.

Mensen die Kobayashi willen sponsoren kunnen op www.kamui-support.com terecht. "In ruil voor polsbandjes kunnen mijn fans een donatie doen. Ik ben pas een paar dagen bezig, maar ik denk dat dit initiatief mijn loopbaan een nieuwe impuls kan geven. Er zijn nog enkele stoeltjes vrij en als we wat sponsorgeld vinden, zal het makkelijker worden om zo'n zitje te krijgen."

Kobayashi weet dat Lotus, Williams, Force India, Caterham en Marussia voor het seizoen 2013 nog niet alle coureurs bevestigd hebben.

Robinson weg als bondscoach Schots rugbyteam

Andy Robinson is niet langer bondscoach van het Schotse nationale rugbyteam. De 48-jarige trainer heeft zondag zijn conclusies getrokken na een reeks teleurstellende resultaten. De druppel voor Robinson was het verlies tegen Tonga van zaterdag. Schotland verloor tien van zijn laatste dertien wedstrijden, waaronder alle duels op de prestigieuze Six Nations Cup.

"Ik denk dat ik het team in een betere positie achterlaat dan toen ik het overnam", verklaarde Robinson zondag. "Ik ben erg teleurgesteld over onze recente resultaten, maar ik geloof toch dat de spelers zich kunnen ontwikkelen tot een winnend team."

Robinson had nog een contract tot het WK 2015. Hij was sinds 2009 bondscoach. Eerder had hij ook de Engelse nationale ploeg en Edinburgh onder zijn hoede.

Hockeymannen boeken eerste zege in Australië

De Oranjemannen hebben hun eerste zege op Australisch grondgebied geboekt. In een oefenduel won de ploeg van bondscoach Paul van Ass met 6-0 (ruststand 4-0) van een regionaal team uit de staat Victoria. Robbert Kemperman (tweemaal), Seve van Ass, Jeroen Hertzberger, Sander de Wijn en Bob de Voogd maakten de doelpunten.

Woensdag komt de vice-olympisch kampioen opnieuw in actie. Dan speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Engeland. Drie dagen daarop begint voor Nederland de Champions Trophy, waar Pakistan de eerste tegenstander is.

Ronaldo wil 'Pep' graag als bondscoach

Ronaldo, voormalig international van Brazilië en speler van Barcelona en Internazionale, denkt dat Pep Guardiola een goede kandidaat is om bondscoach van Brazilië te worden. De Goddelijke Kanaries namen onlangs afscheid van bondscoach Mano Menezes en zijn daarom op zoek naar een nieuwe keuzeheer.

Ronaldo denkt dat Pep de ideale kandidaat is om het land te leiden op het WK van 2014 in eigen land. "We hebben goede coaches in Brazilië en we hebben iemand nodig die het team op een rustige manier kan benaderen. Guardiola is echter de beste coach van de wereld. Hij deed het erg goed bij Barcelona en hij zou een goede keuze zijn voor Brazilië. We moeten afwachten of de fans het ook in hem zien zitten", vertelt de voormalig aanvaller tegenver Globo.

De voormalig speler van onder andere PSV blikt terug op het ontslag van Menezes. "Iedereen is ongeduldig, maar je moet altijd kijken naar het geheel. Ik zou de beslissing zelf echter niet gemaakt hebben. Het is wel zo dat Brazilië weer op het juiste spoor gezet moet worden", besluit hij.

Gouweleeuw is tevreden met een punt

sc Heerenveen-verdediger kan leven met het gelijke spel tegen VVV-Venlo (1-1). De verdediger weet wel dat er punten moeten worden behaald om de weg naar boven in te slaan. "Het was voor rust niet goed. Je zag twee teams die vertrouwen missen en daardoor moeilijk voetballen en weinig creëren", vertelt de jongeling tegenover de NOS.

"We probeerden solide te spelen en dat is niet gek als je naar de situatie kijkt waarin wij zitten", vervolgt hij. "Als de vorm ontbreekt, kun je beter iets voorzichtiger zijn. VVV deed ook weinig. Zij loerden alleen op de counter en dan ontstaat een wedstrijdbeeld als vanavond het geval was", zegt Gouweleeuw. Hij ziet ook positieve punten aan de puntendeling.

"We gaven weinig weg en daar mogen we tevreden over zijn. Natuurlijk kwamen we voor drie punten, maar als dat er niet in zit moet je tevreden zijn met een punt. Gezien de stand op de ranglijst is dat te weinig, maar het is wel de situatie waarin we momenteel verkeren."

Ancelotti: "Pato past in plaatje van PSG"

Paris Saint-Germain-trainer Carlo Ancelotti denkt dat Alexandre Pato prima bij de Franse grootmacht past. Het puissant rijke PSG blijft bezig met het versterken van de selectie. Alleen grote en duurbetaalde namen passeren de revue in Parijs. Zo wordt ook Pato van AC Milan gelinkt aan een overstap.

Contact was er echter nog niet tussen de speler en de club. "Hij heeft nog geen contact met mij opgenomen. Ik ben zijn vriend niet, hij was alleen een speler van AC Milan toen ik daar ook werkzaam was", zegt Ancelotti tegen RTL.

"Hij past wel in het plaatje van Paris Saint-Germain", vervolgt de Italiaan tegenover het Franse medium. "Hij is een fantastische aanvaller, maar we kunnen niet iedereen aantrekken. We hebben goede spelers voor de positie in de spits zoals Zlatan Ibrahimovic, Ezequiel Lavezzi en Jérémy Ménez."

Momenteel staat Pato nog onder contract in Milaan. Volgens de geruchten zou de Braziliaan willen vertrekken bij de club, die eerder sterkhouders Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic liet vertrekken naar Parijs. In de zomer werd Pato ook gelinkt aan PSG, maar wilde toen naar verluidt zelf niet vertrekken.

Bulthuis na rode kaart: "Was verbaasd"

Dave Bulthuis kreeg in het duel tussen FC Utrecht en N.E.C. Nijmegen een rode kaart van scheidsrechter Björn Kuipers. Hij kan het nog steeds niet geloven. "Ik was heel verbaasd. Helemaal omdat de scheidsrechter in eerste instantie floot voor de overtreding van Jan Wuytens", vertelt Bulthuis tegenover Eredivisie Live.

"Eigenlijk door protesten van N.E.C.-spelers, naait hij mij de tweede gele kaart aan. Dit is onbegrijpelijk. Hij gaf eigenlijk helemaal geen voordeel, want hij floot op het moment dat Wuytens een overtreding maakte." En dat zint de verdediger totaal niet. "Toen liet hij eigenlijk doorspelen en geeft hij mij die tweede gele kaart. Ik probeerde nog met hem te praten, maar hij zei dat ik meteen het veld moest verlaten", vervolgt hij tegenover de camera's.

Zijn rode kaart had geen invloed op het vervolg van de wedstrijd. "Ik vind het niet bepalend. Als wij op tachtig procent de wedstrijd beginnen, dan spreek ik over het hele team, dan zijn we niet goed bezig. We zijn nog niet zo ver dat we een wedstrijd op tachtig procent kunnen winnen", besluit hij.

Sport1 ontkent F1-contract al binnen te hebben

Sport1 ontkent dat het al een contract met Formula One Management heeft gesloten om de komende drie seizoenen de F1-races uit te mogen zenden. RTL-commentator Olav Mol liet afgelopen week op Radio 538 weten dat de deal al rond was, te vroeg volgens Sport1.

Een woordvoerder van de zender gaf tegenover F1Today aan hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. "Ik kan niets anders melden dan wat we eerder al hebben aangegeven, dus het is een herhaling van zetten. De gesprekken zijn nog volop aan de gang. Hopelijk is er over een paar weken meer duidelijkheid. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn laten we dat weten."

Tienduizend Ieren protesteren tegen bezuinigingen

Rond de tienduizend Ieren hebben zaterdag een protestmars gehouden in het Ierse Dublin. De betogers zijn fel gekant tegen plannen van de Ierse regering voor nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen. De belangrijkste straat in de hoofdstad, O'Connell Street, was in beide richtingen gevuld met betogers.

Veel betogers droegen spandoeken mee waarop ze hun ongenoegen kenbaar maakten en zwoeren eventuele belastingverhogingen niet te zullen betalen. "De regering kan niet zo maar de vrije hand krijgen om te bezuinigingen waarop ze maar wil. Je moet bereid zijn de straat op te gaan en iets te doen", zei de 26-jarige Lizzy Stringer, die gekleed ging in een zelfgenaaid kostuum. Op het kostuum stonden woorden als honger, zelfmoord en depressie.

De protestmars was een mix van de zwarte humor en onvrede. Een ruiter met een wit masker en een zwarte cape moest de Dood voorstellen. Hij leidde de mars. Zijn paard droeg een protestbord om de hals met de tekst: 'Nee tegen bezuinigingen'.

Op protestborden werden regeringsleiders afgebeeld als slangen. Saint Patrick werd verzocht terug te keren naar Ierland om de slangen te verdrijven, een verwijzing naar de legende van de bekendste Ierse heilige. Anderen droegen kerstmutsen en scandeerden 'No no no', in plaats van het gebruikelijke 'Ho ho ho' van de kerstman.

Op 5 december presenteert de Ierse regering een nieuwe begroting. Premier Enda Kenny gaat dan 3,5 miljard euro aan bezuinigingen bekendmaken. Ook gaat de belasting omhoog. Ierland is van plan om tot zeker 2015 te blijven bezuinigen, om zo het enorme tekort op de begroting aan te zuiveren en het reddingsprogramma voor de banken in het land te kunnen betalen. De Ierse economie stortte in 2008 in. Ierland werd toen gedwongen vijf van de zes banken in het land te nationaliseren. In 2010 stond Ierland op het punt failliet te gaan en moest het land een noodlening aanvragen.

Halle Berry wil permanent contactverbod Aubry

Halle Berry wil haar ex Gabriel Aubry voorlopig uit de buurt houden van hun dochtertje Nahla, zichzelf en haar verloofde Olivier Martinez. De actrice gaat een rechter daarom volgende week vragen om een permanent contactverbod, vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het tijdelijke contactverbod dat een rechter vorige week oplegde nadat Aubry op de vuist was gegaan met Martinez verloopt donderdag. De 46-jarige actrice vindt het naar verluidt te riskant om Aubry in de buurt te hebben van de 4-jarige Nahla als hij zich niet kan beheersen.

De 37-jarige Aubry werd donderdag opgepakt voor mishandeling bij het huis van Berry in Californië. Nadat het model een borgstom van twintigduizend dollar had betaald, werd hij vrijgelaten. Berry en Aubry maken al jaren ruzie over de voogdij over Nahla.

[Upd] Complotflyers over Vaatstra verspreid

De Friese politie heeft in Oudwoude ingegrepen toen daar flyers werden verspreid met een complottheorie over de aanhouding van een verdachte voor de moord op Marianne Vaatstra. De verdachte is volgens de flyers het slachtoffer van een complot om de echte daders te beschermen, meldt Omroep Friesland.

Nadat inwoners over de flyers hadden geklaagd, spoorde de politie de man die ze verspreidde op via Burgernet. De politie heeft de man gevraagd naar huis te gaan. Dat heeft hij gedaan.

Mogelijk gaat het om de journalist Micha Kat. Kat is al jaren bezig met allerlei complottheorieën. Zo bracht hij de toenmalige Fortis-bank in verband met pedofilie, een onderwerp waar Kat zich veelvuldig mee bezighoudt. Ook promoot hij holocaustontkenningstheorieën.

Volgens Kat bestaat er rond de moord op Marianne Vaatstra een omvangrijk complot waar niet alleen de politiek, maar zelfs prins Johan Friso bij betrokken is. Volgens critici is Micha Kat volslagen gestoord.

Een week geleden werd de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude opgepakt voor de moord. Hij had eerder dna afgestaan in een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Zijn dna bleek te matchen met dat van het daderprofiel. De toen 16-jarige Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in 1999 verkracht en vermoord in de buurt van de boerderij van de verdachte.

Update 11.45 uur:
De man in kwestie zou de complotdenker Hielke Bruining zijn. Bruining is actief binnen dezelfde organisaties als Micha Kat en Wim Dankbaar. In de tekst op de flyer wordt opgeroepen om de site van Dankbaar te bezoeken. Volgens hem steekt er achter de moord op Marianne Vaatstra een enorm complot van politici, satanisten en topambtenaren.

De flyer is hier te zien.

Storm geeft geen grote incidenten

De storm die zondag huishoudt in Nederland zorgt voor zover bekend vooral voor omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen. Voor zover bekend hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan.

Op de wegen en op het spoor is de overlast beperkt. Een boom kwam op de A2 bij het Noord-Brabantse Best op de vluchtstrook en de rechterrijstrook terecht, maar omdat er weinig verkeer op de weg is zorgde dat niet voor files, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Een stuk plastic dat van het stadskantoor in Utrecht afwaaide kwam in de bovenleiding van het spoor terecht, maar dat heeft volgens een woordvoerder van de NS nauwelijks voor problemen gezorgd. Tussen Eindhoven en Weert belandde een boom op het spoor. Maar het spoor daarnaast is nog vrij, er rijden minder treinen.

In Rotterdam belandde een boom aan de Boergoensevliet op de tramrails. Ook werd gemeld dat dakplaten van de nieuwe hal van het Centraal Station los zouden laten, maar dit bleek volgens de brandweer om een omgewaaid hek te gaan.

Politie- en brandweerkorpsen langs de kust waarschuwen vooral voor rondwaaiende takken en dakpannen.

[EK] Van Rouwendaal en Toussaint naar finale 200 school

Sharon van Rouwendaal en Kira Toussaint hebben zich op het EK korte baan geplaatst voor de finale van de 200 meter rugslag. De twee jonge Nederlandse zwemsters, eerder al samen in de eindstrijd op de halve afstand, zwommen in het Franse Chartres zondagochtend naar een plek bij de benodigde eerste acht.

De 19-jarige Van Rouwendaal klokte met 2.06,49 minuten de zesde tijd, terwijl de een jaar jongere Toussaint in 2.07,69 als achtste doorging. Alexianne Castel was voor eigen publiek de snelste: 2.03,95.

Joost Reijns en Dion Dreesens slaagden er niet in zich te kwalificeren voor de finale van de 200 meter vrije slag. Ze klokten beiden 1.46,00 en werden daarmee gedeeld zestiende. Voor Dreesens betekende het wel een verbetering van zijn persoonlijk record met 96 honderdsten.

Rosa Veerman strandde eveneens op de 200 meter vrije slag. Ze bleef met haar 28e tijd (2.02,25) ver verwijderd van een finaleplaats.

Duizenden betogen in Mali tegen extremisme

Duizenden mensen zijn zaterdag in de Malinese hoofdstad Bamako de straat opgegaan om te protesteren tegen religieus extremisme. De internationale gemeenschap overweegt een militaire interventie in het noorden van Mali waar radicale moslims ongeveer een half jaar geleden de macht hebben gegrepen.

De demonstratie was georganiseerd door de islamitische leiders van het land. Een van de organisatoren, Adama Kone, verklaarde dat de betogers bijeen waren om 'de leerstellingen van de ware Islam te beschermen, de Islam die is gebaseerd op tolerantie en vrede'.

Aan de demonstratie nam ook de leider van een coup in april deel. De staatsgreep, onder leiding van kapitein Amadou Sanogo, leidde tot chaos in het land en stelde extremisten in staat om in het noorden de macht te grijpen.

BioWare werkt al aan nieuwe Mass Effect 3 DLC

Hoewel de langverwachte Omega-DLC eind deze maand uitkomt. Heeft Mass Effect producer Mike Gamble, via zijn Twitter-account laten weten dat BioWare al druk bezig is met de volgende Mass Effect 3-DLC. Het is niet bekend of dit om nieuwe singleplayer of multiplayer-content gaat

Gamble, wist het volgende te melden "Planned to sit down this morning for a few minutes and play through a cool feature for a new DLC. 2 hours later...still playing". 

Men kon vervolgens via Twitter en het BioWare-forum vragen stellen, maar het enige wat hij los wilde laten is dat er een team van acht man druk bezig is met het schrijven van het nieuwe scenario.

Mass Effect 3

Meerderheid wil DNA alle Nederlanders in databank

Alle Nederlanders moeten verplicht DNA afstaan voor een databank. Dat vindt 61 procent van de Nederlanders nu dna-onderzoek tot de aanhouding van een verdachte voor de moord op Marianne Vaatstra heeft geleid, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Van de voorstanders vindt de helft dat die databank dan alleen mag worden gebruikt voor het oplossen van ernstige misdrijven. Van de andere helft mag de databank voor het oplossen van alle misdrijven worden gebruikt. Van de ondervraagden is 36 procent tegen het opzetten van zo'n databank.

De meeste tegenstanders zijn onder de D66-kiezers te vinden, daar is 53 procent tegen. Daarna volgen de PvdA-kiezers met 41 procent en de CDA-kiezers met veertig procent. De minste tegenstand is er bij de 50Plus-kiezers, van hen is achttien procent tegen.

De vraag of zo'n databank er moet komen houdt sommigen bezig nu grootschalig DNA-onderzoek tot de aanhouding van een verdachte voor de moord op Marianne Vaatstra heeft geleid. De 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude werd een week geleden opgepakt. Zijn DNA bleek te matchen met dat van het daderprofiel.

Van de ondervraagden zegt 84 procent dat hij mee zou werken aan een grootschalig DNA-onderzoek als in zijn omgeving een ernstig misdrijf is begaan.

Zes doden bij treinongeluk Italië

Bij een botsing tussen een trein en een auto op een overweg in het zuiden van Italië zijn zaterdag zes mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Italiaanse spoorwegen gezegd. De dodelijke slachtoffers waren allemaal inzittenden van de auto.

De botsing had plaats op een overweg bij Cosenza in de provincie Reggio Calabria. Volgens Italiaanse media waren de slachtoffers Roemeense boerenknechten.

Mourinho vreest voorsprong Barça niet

Real Madrid verloor zaterdagavond op bezoek bij Real Betis Sevilla (1-0). Trainer José Mourinho maakt zich nog niet druk over de achterstand op FC Barcelona.

De Catalaanse ploeg, aartsrivaal van de Madrilenen, kan bij een overwinning verder uitlopen. Mourinho maakt zich niet druk over de achterstand, en mogelijk na zondag nog grotere achterstand. Hij vergelijkt de situatie met vorig seizoen.

"Vorig seizoen stonden we in maart tien punten voor op Barcelona. Toen verloren we punten en werd de competitie weer spannend. Na zondag staan we waarschijnlijk elf punten achter. We zijn niet optimistisch of pessimistisch. Het is alleen lastig", zei de The Only One in de Spaanse media.

Momenteel staat Barcelona acht punten voor op Real Madrid. De koploper van de Primera División kan vandaag, bij een overwinning op Levante, uitlopen naar een voorsprong van liefst elf punten.

[NBA] Lakers winnen bij Mavericks eerste uitduel

Los Angeles Lakers heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn eerste uitwedstrijd van het seizoen gewonnen. Na vier mislukte duels op verplaatsing werd bij Dallas Mavericks eindelijk op vreemde bodem succes geboekt. Het gebeurde met overtuigende cijfers: 115-89.

De Lakers hadden drie topscorers in huis. Metta World Peace, Kobe Bryant en Antawn Jamison kwamen allen tot negentien punten. Opvallend genoeg ondernam Bryant, de topscorer van de NBA, pas zijn eerste schotpoging toen zijn ploeg al 36 punten gescoord had. Met de zege voorkwamen de Lakers de slechtste competitiestart op vreemde bodem in bijna twintig jaar.

Miami Heat boekte zijn vierde overwinning op rij. In eigen stadion werd Cleveland Cavaliers nipt geklopt: 110-108. De titelhouder keek iets minder dan twee minuten voor tijd nog tegen een achterstand van zeven punten aan. Na een pass van LeBron James zette Ray Allen de koploper van de Eastern Conference achttien seconden voor tijd op voorsprong.

LeBron James werd met dertig punten topscorer voor Miami, dat al zijn zes thuisduels dit seizoen won. Ploeggenoot Chris Bosh kwam tot 23 punten.

Washington Wizards verloor ook zijn elfde duel. De hekkensluiter van de Eastern Conference was in eigen huis kansrijk tegen Charlotte Bobcats, maar moest na verlenging toch het hoofd buigen: 106-108.

Schrijven voor FOK!sport... Iets voor jou?

Ben jij een sport-addict? Zit jij elk weekend smachtend voor de buis en kan je ook nog goed met een pen of toetsenbord overweg? Wij zijn naarstig op zoek naar nieuwe redactieleden voor onze sportsectie.

De redactie van FOK!sport bestaat uit een groep enthousiaste mensen, die de users dagelijks op de hoogte houden van alle gebeurtenissen uit de sportwereld. Onze club begint echter iets te klein te worden, waardoor we op zoek zijn naar uitbreiding.

Jouw bericht zal onder de aandacht komen bij duizenden mensen die onze website bezoeken. Daarnaast hebben de bezoekers ook een mogelijkheid om een reactie bij jouw bericht te plaatsen. Zo heb jij ook de kans om interactie te krijgen met de bezoekers die jouw bericht lezen.

Ben jij na het lezen van bovenstaande net zo enthousiast als wij, stuur dan snel je sollicitatie op naar sport[at]fok.nl! Vermeld in dit bericht in elk geval je username, leeftijd en motivatie. Na ontvangst nemen we snel contact met je op!

De Dijk doet Woody Guthrie

Op maandag tien december zullen een aantal Nederlandse artiesten, waaronder De Dijk, meewerken aan een tribute voor Woody Guthrie in de Melkweg te Amsterdam.

Woody Guthrie was een zeer veelzijdig muzikant en is een klassiek voorbeeld van dat de ellende die hij gekend heeft, een uitstekende inspirator voor goede muziek is. Bekende nummers van Guthrie zijn onder andere Car Song, Do Re Mi en natuurlijk het overbekende This Land Is Your Land. Guthrie overleed in 1967. Woody Guthrie was een icoon en voorbeeld voor artiesten als Bruce Springsteen, Billy Bragg en Bob Dylan.

Andere artiesten die de avond zullen opleuken zijn Daniel Lohues, JW Roy, Edo Donkers en Abel de Lange, Jelka van Houten en Anna de Beus, Maurits Westerik, Fay Lovsky, Shiner Twins en Erwin Nyhoff.

Plasterk vindt koningin niet nodig bij formatie

Koningin Beatrix hoeft haar rol bij de kabinetsformatie niet terug te krijgen, zoals premier Mark Rutte (VVD) zaterdag op het VVD-congres bepleitte. Dat het kabinet door gesteggel over de inkomensafhankelijke zorgpremie een turbulente start had, komt niet doordat de koningin er niet bij was betrokken, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in Eva Jinek op Zondag.

De minister ziet geen aanleiding om te zeggen dat het niet goed is gegaan. "In ieder geval niet op de punten waar de koningin een rol speelde." Hij wees erop dat de koningin alleen bepaalde wie met elkaar aan tafel gaan en wie de formateur wordt. "Dat is allemaal goed gegaan."

Wat er onderhandeld wordt is volgens Plasterk in elk model aan de onderhandelaars. Daarom had het volgens hem geen verschil gemaakt als de koningin haar invloed op het formatieproces had behouden.

Rutte zei zaterdag zich te realiseren dat een Kamermeerderheid niet wil dat de koningin haar rol bij de kabinetsformatie terugkrijgt. Hij erkende dat de formatie ditmaal soepel is gegaan, maar dat is volgens hem te danken aan de duidelijke verkiezingsuitslag. Doorgaans is de uitslag minder duidelijk en dan zou de rol van de koningin 'erg belangrijk' zijn.


Plasterk vindt koningin niet nodig bij formatie (Foto: Novum)

Dit weekend is het N7 Bounty Weekend

Dit weekend, van 24 tot 26 november, is er voor Mass Effect 3 weer een N7 Bounty Weekend genaamd Operation: Privateer. Tijdens dit speciale multiplayer-evenement kunnen er weer een Victory Pack en een Commendation Pack verdiend worden.

Het scenario: Hit-and-run aanvallen van Cerberus blokkeren in de Terminus Systems een buitenproportioneel aantal plaatselijke gevechtsschepen en operaties. We kunnen alleen een kleine elite groep missen om de vijand uit te schakelen. Deze groep heeft als tweede doelstelling het analyseren en het vinden van een zwakte in de kinetische barrière technologie van Cerberus, dit is de sleutel tot het terugdringen van de grootschalige barrières.

  • Individueel Doel: Behaal  50,000 punten door elke vijand met schilden te verslaan (Cerberus Centurion, Cerberus Engineer, Cerberus Engineer Turret, Cerberus Nemesis, Cerberus Atlas, Reaper Marauder, Geth Rocket Trooper, Geth Hunter, Geth Pyro, Geth Prime, Geth Prime Turret, Geth Prime Rocket Drone, Geth Bomber) in elk willekeurig level en op elke moeilijkheidsgraad.
  • Allied Doel: Voltooi 50,000 extracties van Batarian, Vorcha of Turian characters
  • Individueel Doel Succes:  Commendation Pack en een Corsair banner als beloning.
  • Allied Doel Succes: Alle spelers krijgen een Victory Pack en de maximale hoeveelheid Ops Survival Kit word geupgrade naar 6.

Bounty weekend

[Video] Middenvelder Felipe Melo stopt penalty

Felipe Melo, de Braziliaanse middenvelder van Galatasaray, heeft zijn ploeg eigenhandig aan een 1-0 zege geholpen tegen Elazispor. Dit deed hij door in de laatste minuut een strafschop te stoppen.

Felipe Melo moest het doel in, nadat keeper Fernando Muslera rood kreeg nadat hij een strafschop had veroorzaakt. Op dat moment had Galatasaray al driemaal gewisseld. Felipe Melo besloot de handschoenen aan te doen en stopte vervolgens op mooie wijze de strafschop.

Door de redding van Felipe Melo blijft Galatasaray koploper in Turkije. Op het WK van 2010 kreeg de middenvelder nog een rode kaart in de kwartfinale tegen Oranje.

Hieronder de beelden.


Middenvelder Felipe Melo stopt penalty (Bron: YouTube)

[EK] Verlinden eenvoudig door op 50 meter vlinderslag

Joeri Verlinden heeft zich op de slotdag van het EK korte baan geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag. De 24-jarige Roermonder werd in het Franse Chartres derde in zijn serie en ging met 23,35 seconden als zevende van het veld door. Verlinden, die zaterdag brons pakte op de 200 meter vlinderslag, was iets meer dan zes tien langzamer dan tijdsnelste Frederick Bousquet.

Minder succes was er voor de Nederlandse zwemsters. Op de 400 meter wisselslag haalden Wendy van der Zanden en Cynthia Verkaik de halve finales niet. Van der Zanden noteerde de twaalfde tijd (4.42,67), terwijl Verkaik met 4.56,11 24e werd.

Denise van Ark overleefde de series van de 50 meter vrije slag niet. Ze werd met 26,28 slechts 37e.

Plasterk ziet geen probleem in halalwoningen

Het aanpassen van woningen aan de wensen van moslims zoals in Amsterdam gebeurt is pas een probleem als niet-moslims er door de aanpassingen niet meer willen wonen. "De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurder wil vind ik een goed idee", zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plastek (PvdA) in Eva Jinek op Zondag.

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen speciaal aangepast aan de woonwensen van moslims, bleek zaterdag. De corporatie benadrukte zaterdag dat de islamitische extra's alleen zijn aangebracht omdat ze de verhuurbaarheid van de woningen niet in de weg staan.

De aanpassingen houden onder meer in dat er extra wateraansluitingen zijn voor ritueel reinigen. Tussen de woonkamer en de keuken zijn schuifdeuren geplaatst om het mannen- en vrouwendomein te scheiden. Gevraagd of het niet principieel onjuist is om mee te werken aan het scheiden van mannen en vrouwen, zei Plasterk dat niet altijd overal een principekwestie van moet worden gemaakt. "Leef je leven en laat anderen dat ook doen."

Niet alle politici kijken er op die manier tegenaan. SP-Kamerlid Sadet Karubulut sprak zaterdag van 'apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie." PVV-leider Geert Wilders sprak van 'totale idiotie'. "Wie moslimhalalwoningen wil, kan beter naar Saudi-Arabië vertrekken", twitterde hij.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch toonde zich wel positief."Goed dat corporaties bewoners betrekken bij hun toekomstige woning", vindt hij.

[WB] Kramer: "Ik dacht: moet het zo hard?"

Sven Kramer moest zaterdag volle bak rijden om zijn tweede zege op een rij te boeken in de wereldbeker op de 5000 meter. Kramers ploeggenoot bij TVM Jan Blokhuijsen verbeterde in de voorlaatste rit in Kolomna zijn persoonlijke record (6:11.97). "Ik dacht wel: moet het nou zo hard?", vroeg Kramer zich naar eigen zeggen na de race van Blokhuijsen af.

"We hadden wel een beetje voorspeld dat het snel zou zijn, maar Jan reed gewoon een hele goede. Dan weet je dat het serieus hard moet", aldus de Fries die blij is dat het hem weer lukte de concurrentie te snel af te zijn. "Ik ben blij dat ik dit niveau heb. Dat is alweer een paar jaar geleden. Ik denk dat ik schaatstechnisch nog wel iets beter kan, iets meer rust nemen in de slagen. Maar als het niet linksom kan, dan moet het maar rechtsom."

Enkele weken geleden was het nog maar de vraag of Kramer in deze fase van het seizoen in actie kon komen. Rugklachten die hij opliep bij een val van een schommel speelden hem lange tijd parten. "Het gaat eigenlijk best wel goed naar omstandigheden. Ik verbaas mezelf ieder weekend weer. Dat had ik vijf zes weken geleden niet gedacht."

Almere City wil met hulp Ajax naar Eredivisie

Almere City FC wist sinds haar intrede in het betaalde voetbal (toen nog onder de naam FC Omniworld) nog geen potten te breken in de Jupiler League. Momenteel gaat het niettemin beter met de club uit Flevoland en vindt men zich terug op de dertiende plaats op de ranglijst. De laatste vier wedstrijden werden, onder leiding van trainer Fred Grim, omgezet in een overwinning.

Algemeen directeur Raymond Groenteman heeft de ambitie om uit te groeien tot een volwaardige Eredivisionist. Dit ondanks een begroting van slechts drie miljoen euro. "Daar ben ik van overtuigd", zegt de bestuurder in gesprek met Voetbal International. "De medewerking van Ajax is daarin cruciaal, dat besef ik. Met de doorstroming van jeugd kunnen we de salariskosten laag houden."

Met Ajax noemde Groenteman de partner in een samenwerking, die overigens nog niet erg vruchtbaar is gebleken. "Momenteel is de animo van jonge Ajacieden voor Almere City niet groot, maar langzaam is een kentering zichtbaar. Ajax stuurt daar ook op aan. Mooi meegenomen is dat we nu met Fred Grim een trainer hebben die dezelfde methodes gebruikt als Frank de Boer. Net als in Amsterdam willen wij dat het eerste elftal straks voor 75 procent bestaat uit eigen kweek."

Dizzy maakt zijn comeback in Dizzy Returns

De gebroeders Oliver, bekend van de oeroude computergame Dizzy, roepen fans bijeen om d.m.v. een Kickstarter de terugkomst van dit eitje werkelijkheid te maken. Als er eenmaal genoeg geld in het laatje ligt zal Dizzy Returns uitgebracht worden voor iOS en pc.

In 1987 maakt Dizzy zijn debuut op de computer met Dizzy - The Ultimate Cartoon Adventure. De meeste recente Dizzy-game is Crystal Kingdom Dizzy uit 1992, wat zo'n 20 jaar geleden is. Sindsdien heeft onze held geen enkel nieuw avontuur meer meegemaakt.

“Our aim is not to just reboot an old Dizzy game though. We want to stay true to the spirit and core ideals of the original series, whilst utilising the platforms, technology and resources we now have at our disposal. We believe that Dizzy Returns is a perfect fit for mobile gaming, and touch screen technology obviously means that we can experiment with and implement new mechanics and new ways of playing in Dizzy Returns,” aldus de gebroeders Oliver.
  
Wil jij een financiële bijdrage leveren aan project Dizzy Returns? Dan mag je hier jouw spaarpot omkiepen. 

Dizzy - The Ultimate Cartoon Adventure (1987)
Dizzy - The Ultimate Cartoon Adventure (1987)

Dubai wil eigen grootste winkelcentrum overtreffen

Dubai heeft al het grootste winkelcentrum ter wereld, maar heeft nu plannen onthuld om een nog groter winkelcomplex te bouwen. In het te verrijzen gebouw in de woestijn aan de rand van de stad moeten verder onder meer luxe hotels en een groot pretpark worden gevestigd, meldt staatspersbureau WAM zondag.

Met de Dubai Mall in de Burj Khalifa (het hoogste gebouw ter wereld) heeft Dubai wat oppervlakte betreft al het grootste winkelcentrum. Als alleen wordt gekeken naar de oppervlakte die door winkeliers kan worden gehuurd staat het gebouw echter op de zesde plaats. Het is niet duidelijk of dit Dubai ertoe heeft bewogen een nog gigantischer winkelcentrum te bouwen.

Dubai heeft zijn ambities jaren naar beneden moeten bijstellen vanwege de schuldencrisis. Plannen voor een groot pretpark waren er al langer, maar werden in 2009 in de ijskast gezet vanwege de economische problemen. Bij de aankondiging van de plannen werd niet vermeld wanneer het gebouw, Mohammed Bin Rashid Ciry genaamd, klaar moet zijn. Het wordt vernoemd naar sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, de emir van Dubai en de minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten.

Hiermee kan hij net als sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten, zijn naam laten voortleven. De Burj Khalifa is naar de president vernoemd.

EU niet eerder zo impopulair onder Zwitsers

De Zwitsers lijken het te hebben opgegeven met de EU. Volgens opiniepeilers is nog maar 11,5 procent van de Zwitsers voorstander van lidmaatschap van de EU.

Het is een ongekend lage score, meldden Zwitserse media zondag. Twaalf jaar geleden was nog meer dan een derde van de bevolking voor lidmaatschap van de EU.

De Zwitsers zijn ook argwanender geworden tegenover Europese Economische Ruimte (EER). Dat is een vrijhandelszone die in 1992 de toenmalige Europese Economische Gemeenschap en de Europese Vrijhandelsassociatie hebben opgezet. Zwitserland hield er toen een referendum over en 50,3 procent stemde tegen toetreding. Nu is nog maar 32 procent voor toetreding tot die vrijhandelszone.

Twintigduizend kippen dood door schuurbrand Twente

Twintigduizend kippen zijn zondagochtend omgekomen door een brand in een kippenschuur in het Overijsselse Vroomshoop. Ze zijn waarschijnlijk gestikt in de rook voordat ze verbrandden. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op een naastgelegen schuur met evenveel kippen, meldt een woordvoerder.

Bij de brand aan de Hammerdijk is asbest vrijgekomen. Het woonhuis bij de schuur is hierdoor besmet geraakt. De bewoners zijn opgevangen. Verder kwam het asbest terecht in weilanden naast de schuur. De brand brak door nog onbekende oorzaak rond 05.30 uur uit. De brandweer was om 08.00 uur nog bezig met nablussen.

Catalonië stemt over afscheidingskoers

Catalonië gaat zondag officieel naar de stembus om een nieuw regionaal parlement te kiezen, maar de stembusgang in de Spaanse regio draait om de nationalistische koers van regeringsleider Artus Mas. Hij heeft de verkiezingen vervroegd in de hoop op een meerderheid in het parlement in Barcelona van 135 zetels. Mas heeft een referendum over onafhankelijkheid beloofd.

Mas is van de liberale CiU (Convergència i Unió) en heeft zich vrij recentelijk als nationalist ontpopt. Hij lijkt daarmee zijn populariteit te waarborgen in tijden van diepe crisis. Catalonië, 7,5 miljoen inwoners, lijdt net als de rest van het land onder de schuldencrisis.

Veel Catalanen denken dat ze eigenlijk beter af zijn zonder Madrid. De Catalaanse economie vertegenwoordigt circa een vijfde van het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) en een kwart van de industriële productie.

Mas heeft onlangs de Spaanse premier Rajoy gevraagd om meer mogelijkheden voor regio's om belasting te heffen. Toen Rajoy zei dat dat niet kon, liet Mas nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Aangenomen wordt dat een kleine meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid is, maar of ze er in een referendum ooit voor zullen stemmen, is onzeker.

Catalonië stemt over afscheidingskoers
Catalonië stemt over afscheidingskoers (Foto: ANP)

Ruim 100 doden bij brand kledingfabriek Bangladesh

Zeker 112 mensen zijn omgekomen bij een grote brand in een kledingfabriek in Bangladesh. Het vuur verspreidde zich razendsnel door de fabriek met zes verdiepingen aan de rand van de hoofdstad Dhaka, melden de autoriteiten zondag.

De brand brak zaterdag laat in de avond uit. Zondagochtend had de brandweer honderd lichamen geborgen. Nog eens twaalf mensen raakten zwaargewond toen ze uit het gebouw sprongen om aan de vlammen te ontkomen. Zij overleden later in het ziekenhuis.

Het dodental kan nog verder oplopen omdat nog naar slachtoffers wordt gezocht. De brandweer wilde niet zeggen hoeveel mensen nog worden vermist.

Militairen en grenswachten zijn ingezet om de politie te helpen de situatie onder controle te houden. Duizenden bezorgde familieleden van de fabrieksmedewerkers hebben zich bij de fabriek verzameld.

In Bangladesh staan ongeveer vierduizend kledingfabrieken. In veel fabrieken zijn niet genoeg veiligheidsmaatregelen genomen. Het land verdient jaarlijks ongeveer twintig miljard euro aan de kledingexport. De kleren gaan voornamelijk naar de Verenigde Staten en Europa.


Ruim 100 doden bij brand kledingfabriek Bangladesh (Foto: Novum)

Zwijnen wacht zware winter door slecht eikeljaar

De wilde zwijnen in Nederland wacht een zware winter doordat beuken en eiken dit jaar nauwelijks beukennoten en eikels hebben gevormd. Wilde zwijnen zijn voor hun overleving voor een groot deel afhankelijk van deze boomvruchten, meldt De Natuurkalender zondag op natuurbericht.nl.

Het aantal eikels en beukennoten verschilt enorm van jaar tot jaar. Bij een goed jaar leveren de bomen voedsel voor de zwijnen van augustus tot en met juni. Bij een slecht jaar is het voedsel eerder op.

Het laatste slechte jaar voor de zwijnen was 2010. Toen waren er weinig eikels en helemaal geen beukennoten. Door de sneeuw in december werd het voor de zwijnen nog moeilijker voedsel te vinden.

Dit jaar zijn er op de Veluwe door de late nachtvorst en rupsenvraat weinig tot geen inlandse eikels en is er geen enkele beukennoot te vinden. De Amerikaanse eiken geven op sommige plekken wel veel eikels, maar op veel locaties is het voer al op.

René van Meurs wint cabaretfestival Cameretten

René van Meurs heeft zaterdag het cabaretfestival Camaretten gewonnen. Hij kreeg zowel de juryprijs als de publieksprijs, laat de organisatie weten.

De jury noemt Van Meurs een 'taalknutselaar die in een hoog tempo zijn materiaal op het publiek afvuurt'. Hij wordt geprezen om zijn goede timing, verrassende wendingen en 'rare dwarsverbanden'. "Hij krijgt de zaal gemakkelijk mee in zijn bijzondere hersenspinsels."

In de finale moest Van Meurs het opnemen tegen Jelle Denturck en Tom Lash. Het Cameretten Festival werd vorig jaar gewonnen door Ongericht Enthousiasme. Eerdere winnaars zijn onder anderen Theo Maassen, Brigitte Kaandorp en Hans Teeuwen.

FOK! wat een weer...Zuidwesterstorm

Goedemorgen! Er staat ons vandaag een ruige dag te wachten. De wind wakkert langs de hele kust aan tot een zuidwesterstorm en het is zelfs niet uitgesloten dat er op de Waddeneilanden korte tijd windkracht 10 komt te staan. Uiteraard gaat het ook in het binnenland hard waaien en daar neemt de wind toe naar windkracht 6 tot 7.

Ook zullen hierbij zware windstoten voorkomen en in de kustprovincies en op de Wadden mogelijk zelfs zeer zware windstoten. Ik zal dit nauwlettend blijven volgen. Verder is het in de ochtend nog overwegend bewolkt en valt er in het noordwesten plaatselijk wat regen. In de middag breekt vanuit het zuidwesten de zon door en dan ziet het er buiten ineens een stuk vriendelijker uit. Er kan dan nog wel een enkele bui vallen. Ook is het zacht vanmiddag met 10 tot 12 graden. Pas tegen de avond zal de wind geleidelijk gaan afnemen en zakt ook de temperatuur een paar graden. Wees voorzichtig allemaal!

De komende dagen verlopen overwegend bewolkt met af en toe regen, maar stormachtig weer zit er niet meer in. Langzaamaan zal de temperatuur ook wat gaan dalen naar waarden die iets onder normaal komen te liggen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

PaddestoeltjesDe familie paddenstoel! KlapMongeaul was uitgenodigd en zette de hele familie op deze mooie foto.

Lokhoff: "Moet beter en kan beter"

Ton Lokhoff pakte zaterdagavond een punt met zijn VVV-Venlo, dat sc Heerenveen op bezoek had: 1-1. De Brabantse oefenmeester had op meer gehoopt. Ofschoon de Venlonaren de voorbije weken zichtbaar progressie boekten, is er volgens Lokhoff nog veel te verbeteren.

"We moeten beter en we kunnen beter. Daar werken we aan", tekende persbureau ANP na afloop op uit zijn mond. "In elk geval hebben we na rust als een team gespeeld en hard gewerkt. Dat biedt perspectief. We gaven ook minder kansen weg dan we in het verleden deden. Dat is een stap vooruit", constateerde Lokhoff tevreden.

Voor rust werd het spel gekenmerkt door een afwachtende houding van zowel de thuisploeg als de bezoekers. "Beide elftallen speelden in die fase om niet te verliezen. Er viel weinig te genieten. Wij waren erg slordig. Geweldig was het allemaal niet in die fase."

Handbalsters winnen in Kiev

In Kiev hebben de Nederlandse handbalsters zaterdag Tsjechië verslagen met 33-18. Deze zege is een persoonlijk record tegen deze tegenstander, nooit eerder werden de Tsjechische vrouwen met zoveel verschil verslagen. 

Door de zege neemt de vrouwenploeg van bondscoach Henk Groener het vandaag op tegen het sterke Hongarije. Inzet is het winnen van de Turchin Cup. Het toernooi geldt als voorbereiding voor de WK-kwalificatie, welke aanstaande donderdag begint in Apeldoorn. De tegenstanders van Oranje zijn dan respectievelijk Israël, Slovenië en Oostenrijk.

De Leeuw over rode kaart: "Ongelooflijk"

FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw wist niet wat hij zag toen arbiter Maarten Ketting een rode prent richting zijn gezichtsveld wees. "Ongelooflijk", zei De Leeuw na afloop van de 1-1 remise tegen RKC Waalwijk.

"Er was een voorzet die niet aankwam en toen ik mij omdraaide, botste ik op (Rodney, red.) Sneijder. Ik was stomverbaasd over de rode kaart." Ook trainer Robert Maaskant voelt zich benadeeld door de veldverwijzing van zijn aanvaller. "De Leeuw en Sneijder liepen met de koppen tegen elkaar. Zij zagen elkaar niet, en toen gebeurde dat. Absoluut geen rode kaart waard", vertelde hij persbureau ANP.

Scheidsrechter Ketting leest het incident heel anders: "De Leeuw maakte een beweging, wat door mijn assistent werd uitgelegd als slaan. Wat de spelers er van zeggen, daar heb ik niet zo veel mee. Ook na het zien van de beelden zijn wij niet van mening veranderd."

Pastoor: "Sterk begin kwam door goed spel"

N.E.C. Nijmegen profiteerde dankbaar van de persoonlijke fouten aan FC Utrecht-zijde en kwam als gevolg van de 2-0 zege op gelijke hoogte met de equipe van Jan Wouters. De openingsfase maakte het verschil tussen beide ploegen.

Twee persoonlijke fouten van respectievelijk Mark van der Maarel en Robbin Ruiter beslisten het duel in Nijmeegs voordeel. Volgens Alex Pastoor verdienen zijn spelers alle credits. "Ik vond dat de sterke beginfase door ons sterke spel kwam en niet door de persoonlijke fouten van FC Utrecht", zei de oefenmeester na afloop in gesprek met NUsport.

"We hebben Utrecht onder druk gezet en daardoor gingen zij fouten maken", verklaarde hij zijn standpunt. Over de blunder waarmee doelman Ruiter het tweede doelpunt inluidde was Pastoor helder: "Het is duidelijk dat we daar een patent op gaan aanvragen."

[Serie A] Siciliaanse derby prooi voor Palermo

Palermo heeft zaterdag de Siciliaanse derby tegen Catania in zijn voordeel beslist in de Serie A. Mede dankzij twee treffers van Josip Ilicic werd thuis met 3-1 gewonnen. Fabrizio Miccoli had de score na tien minuten geopend, waarna het na de pauze de beurt was aan Ilicic. Francesco Lodi deed nog wel iets terug namens Catania.

Palermo kan de punten goed gebruiken. De ploeg van trainer Gian Piero Gasperini stijgt naar de veertiende plaats en staat nu drie punten boven de degradatiestreep. Catania bezet na veertien wedstrijden de zevende stek.


Siciliaanse derby prooi voor Palermo (Foto: Novum)

[Primera División] Real Madrid loopt averij op in Sevilla

Real Madrid is zaterdag tegen zijn derde nederlaag van het seizoen aangelopen in de Primera División. De formatie van coach José Mourinho ging met 1-0 onderuit bij Real Betis. Benat was na zeventien minuten trefzeker. De thuisploeg hield in het vervolg met het nodige kunst en vliegwerk stand.

De Madrilenen blijven derde met 26 punten. De achterstand op koploper Barcelona bedraagt acht punten, terwijl stadgenoot Atletico Madrid tweede staat met 31 punten. Real heeft slechts vier punten meer dan Betis, dat verdienstelijk vijfde staat.

Malaga rekende eenvoudig af met Valencia. Door doelpunten van Francisco Portillo, Javier Saviola, Roque Santa Cruz en Isco werd met 4-0 gewonnen. Malaga staat vierde en heeft eveneens maar vier punten achterstand op Real Madrid. Valencia moet genoegen nemen met een plek in de middenmoot.

Overige uitslagen
Rayo Vallecano - Real Mallorca 2-0
Real Valladolid - Granada 1-0

Berlusconi wil Guardiola als trainer Milan

AC Milan gaat zich in de strijd mengen om Pep Guardiola te strikken als nieuwe trainer. Dat liet voorzitter Silvio Berlusconi zaterdagavond weten. De achttienvoudig Italiaans kampioen verwacht echter flinke concurrentie van de Engelse clubs Manchester City en Chelsea. "We gaan ons best doen, maar het zal moeilijk worden", zei Berlusconi.

De 41-jarige Guardiola geniet momenteel van een sabbatical, na vier zeer succesvolle seizoenen bij Barcelona. De Spanjaard liet eerder al weten pas begin volgend jaar een beslissing te willen nemen over zijn toekomst.

Voor AC Milan, waar Massimiliano Allegri nu nog aan het roer staat, wacht zondag de topper tegen Juventus in de Serie A. Berlusconi meldde zich zaterdag op het trainingscomplex van de club om de spelers een hart onder de riem te steken.


Berlusconi wil Guardiola als trainer Milan (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.