Vettel in eregalerij der snelheidsduivels

Het zag er dit seizoen lang naar uit dat Sebastian Vettel moest buigen voor de stuurmanskunst van Fernando Alonso, maar de Duitse snelheidsduivel herrees precies op tijd. Hij domineerde de Formule 1 in de tweede helft van het jaar en veroverde zondag in Brazilië in de slotrace zijn derde wereldtitel op rij.

"Ik geloof niet dat er iemand anders in zo een korte tijd zo veel gepresteerd heeft als hij", aldus Vettels vertrouweling Helmut Marko. De motorsportbaas van Red Bull wijst erop dat zijn 25-jarige pupil in recordtijd zijn derde wereldtitel heeft te pakken. De race op circuit Interlagos was 'pas' de 101e grand prix in zijn Formule 1-carrière. "Hij weet waar het op aan komt en hij weet zich gesteund door het team. Hoe groter de druk, hoe beter Sebastian."

In 2010 mocht Vettel zich met 23 jaar de jongste wereldkampioen in de Formule 1 noemen. Hij was in de meeste races verreweg de snelste, maar in zijn jeugdige onbesuisdheid ging er nog wel eens iets fout. Getuige de race in Istanbul waar hij teamgenoot Mark Webber van de baan reed.

Het seizoen erop toonde de Heppenheimer zich al volwassen. Hij domineerde het seizoen met vijftien polepositions en elf overwinningen. Adrian Newey, het technische brein van Red Bull, had voor hem een onnavolgbare bolide ontworpen waarin Vettel vaak van start to finish aan de leiding reed.

Dit jaar duurde het even voor Vettel zich nadrukkelijk van voren liet zien. Aanvankelijk nam Alonso het voortouw in het kampioenschap. De Spanjaard aasde ook op zijn derde titel in de Formule 1, na zijn twee eerdere bij Renault in 2005 en 2006. Marko benadrukt hoe moeilijk het is om drie keer achtereen de wereldtitel te winnen. "Er was psychische druk op en daarbij verloren we door technische problemen veel punten. Let wel, Vettel heeft 44 punten achter gestaan op Alonso."

Red Bull bleef werken om de auto sneller te maken. Met succes, want opeens was er die ommekeer. Vettel won vanaf Singapore vier races op rij en gaf Ferrari feitelijk de genadeklap met een indrukwekkend optreden in Abu Dhabi. Vanuit de pitstraat - en dus helemaal achteraan - slaagde Vettel erin via een spectaculaire inhaalrace op het podium te finishen, slechts één plek achter Alonso.

Marko is niet eens verbaasd over de late opmars van Vettel. "Zijn vormcurve gaat elk seizoen na de zomerpauze omhoog. Dat is gewoon iets dat hij in zich heeft en Sebastian weet het ook. Hij heeft die mentale kracht en het zelfvertrouwen om op de belangrijke momenten het beste uit zichzelf te halen."

Vettel schaart zich met zijn derde titel op rij in een illuster rijtje. De 25-jarige Duitser is de jongste coureur ooit die dit bereikt heeft. Alleen de legendarische Juan Manuel Fangio (1954-1957) en Michael Schumacher (2000-2004) wisten ook drie of meer titels op rij te veroveren.


De jongste drievoudig wereldkampioen Formule 1 ooit