Franse conservatieven voor spoedoverleg bijeen

anoniem_22072019025900

Leden van de UMP, de politieke partij van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, zijn zondag voor spoedoverleg bijeengekomen. De verkiezing voor een nieuwe partijleider heeft geleid tot chaos in de partij en de leden proberen nu de leiderschapscrisis te bezweren en te voorkomen dat de partij uit elkaar valt.

De verdeeldheid binnen de partij komt voort uit een discussie over de partijkoers met betrekking tot immigratie en de islam in Frankrijk. Een week geleden konden de partijleden een nieuwe roerganger kiezen. Het ene kamp schaarde zich achter Jean-François Copé die tegen extreemrechts aanschuurt, terwijl het andere kamp François Fillon steunt. Fillon is gematigder in zijn opvattingen.

Copé werd in eerste instantie met een flinterdunne marge tot winnaar uitgeroepen. Toen werd echter ontdekt dat een aantal stemmen niet was meegeteld en Fillon ook nog kans maakte op de positie van partijleider. Een commissie van de UMP kwam zondag bijeen om te overleggen wat de volgende stap moest zijn. Aanhangers van Fillon verklaarden echter al snel daarna dat de commissie bevooroordeeld was en zegden hun medewerking op. Alle hoop is nu gericht op bemiddeling door de voormalige Franse premier Alain Juppé. Die verklaarde echter al dat zijn taak bijna niet te volbrengen is en dat hij weinig kans maakt om tot een oplossing te komen. "Als Jean-François Copé en François Fillon niet accepteren wat ik voorstel dan heb ik geen mogelijkheden om ze te dwingen", zei hij.

Het extreemrechtse Front National hoopt van de onrust binnen de UMP te kunnen profiteren en de rechtervleugel van de partij te lokken. Middenpartij UDI heeft al garen gesponnen bij het UMP-drama; de partij kreeg de afgelopen week veel nieuwe aanmeldingen.